Reisverhaal «Vietnam - algemeen»

Azië - deel 2 | Vietnam | 0 Reacties 29 November 2011 - Laatste Aanpassing 03 September 2013

Vietnam is een land met een zwaar oorlogsverleden, pas sinds 1975 heerst er vrede. Van 1884 tot 1954 was het een Frans kolonie, de invloeden hiervan zijn nog overal in het land te merken. Officieel wordt het de Socialistische Republiek Vietnam genoemd, de communistische partij heeft er als enige alle macht in handen. Met zijn 87 miljoen inwoners behoort Vietnam tot de 13 meest bevolkte land ter wereld. De hoofdstad is Hanoi, niettegenstaande Ho Chi Minh stad (het vroegere Saigon) de grootste stad van het land is. Vietnam wordt begrensd door China, de golf van Tonkin, de Zuid Chinese zee, Cambodja en Laos. De centrale hooglanden zijn plateaus van 80 – 490 meter hoog en hebben een ideaal klimaat voor het telen van rubber, koffie, thee, … In het Noorden en het Westen bevinden zich berggebieden tot bijna 2.500 meter hoog.


Vietnam oorlog:

De Vietnam oorlog ontstond tussen het voormalige Zuid- en Noord Vietnam, nadien zou de US zich hierin mengen. Die breidden het oorlogsgebied uit tot over de grenzen van Laos en Cambodja. Het kwam uiteindelijk tot chemische oorlogvoering, waarvan de mensen in Vietnam nog jarenlang de gevolgen droegen, vele kinderen kwamen nadien gehandicapt ter wereld.

De 15 miljoen bommen die tijdens de Vietnam oorlog werden gegooid in de regio Vietnam – Laos – Cambodja komen overeen met een equivalent van 450 keer de energie die men nodig had voor de atoombom die op Hiroshima werd gegooid, het totale gewicht van deze bommen bedraagt 265 kg per inwoner van de 3 landen samen.


De mensen:

Meer dan 85 % van de bevolking zijn Etnische Vietnamezen, de rest bestaat uit 54 minderheidsgroeperingen in de bergstreken en een groot aantal Chinezen. Er worden bijgevolg evenveel dialecten gesproken.

De officiële Vietnamese taal is er een van 1 lettergreepwoorden met verschillende toonhoogtes. Vele woorden kunnen op tot 8 verschillende toonhoogtes worden uitgesproken en hebben daarbij allemaal een verschillende betekenis (vgl. Chinees), in de geschreven taal worden deze tonen aangegeven door leestekens.

Het boeddhisme, vermengd met taoïsme en voorouderverering, is met 70 % het meest verspreide geloof. Het overige deel van de bevolking is voornamelijk Christelijk, een kleine minderheid is Confucianist.

De gemiddelde leeftijd in dit land bedraagt voor mannen 68 jaar, ook hier zijn de vrouwen het ‘sterke geslacht’, ze worden 74 jaar. Bij de geboorte overlijden nog steeds 24 op 1.000 kinderen.

Een gemiddeld jaarinkomen in Vietnam bedraagt 1.168 USD, in Ho Chi Minh City ligt dit merkelijk hoger.

We ervaren de Vietnamezen vooral als belovers … wanneer we een excursie of vervoer boeken, moeten we steeds afwachten in hoeverre deze overeenkomt met de beschrijving.

Voor een Vietnamees is het uiterlijk zeer belangrijk:
- Een vrouw wil een zo blank mogelijke huid behouden, daarom dragen ze als ze buiten komen tijdens de dag steeds lange mouwen, een lange broek, sokken, handschoenen en een gezichtsmasker.
- Wie lange nagels heeft, toont aan dat hij rijk is en niet op het veld hoeft te werken.
Daarom laten velen – meestal mannen – hun nagels van pink en/of duim zo lang mogelijk groeien … en dit kan meerdere centimeters zijn.
- Dik zijn betekent genoeg te eten te hebben en dus rijk te zijn.
De meeste mannen vallen daarom op dikke vrouwen. Mannen die een dikke buik hebben, rollen vaak hun hemd op om ‘hun rijkdom’ openbaar te tonen …

Maar men hecht ook veel belang aan respect, dit komt tot uiting wanneer iemand je iets (of een hand) geeft. Geld wordt met 2 handen gegeven. Wanneer men iets anders overhandigt, wordt de onderarm ondersteund door de vrije hand, zo ook bij het handen schudden.

Tijdens een avondje uit gaat de Vietnamees iets drinken, waarbij gezelschapsspelletjes worden gespeeld, vooral woordspelletjes. Zoals in vele Aziatische landen is ook hier karaoke zeer geliefd, iemand die talent heeft, kan ook in een bar op het kleine podium met orkestje zijn liedjes zingen. Deze vindt men vooral in de grotere steden.

Voor de jeugd van de meer afgelegen plaatsjes of bergdorpen wordt de zogenaamde Love market georganiseerd. Een soort dans- en amusementsavond waarop jongemannen een leuk meisje uitzoeken waarmee ze willen huwen.


Toerisme:

Vietnam is een super toeristisch land, men kan bijna nergens komen zonder geconfronteerd te worden met massa’s Westerlingen, maar ook toeristen vanuit gans Azië reizen er graag.

De meest toeristische oorden en voornamelijk de badplaatsen worden overspoeld door opvallend veel Russen … die hebben sinds een aantal jaren duidelijk het reizen ontdekt. Ze vallen op door hun aparte stijl, van massa’s geld uitgeven, drinken en blitse kledij.

Vietnam komt al vlug op ons over als een overgeorganiseerd land ivm toerisme.
Het is zeer gemakkelijk om als toerist deel te nemen aan de uitgestippelde excursies, die bovendien niet zelf te organiseren zijn voor zo’n lage prijs. De tours combineren plaatsen, die op eigen houtje onmogelijk te bezoeken zijn in dezelfde tijdspanne. Het nadeel hiervan is het schoolreisgevoel en de confrontatie met massa’s andere toeristen, want de vele organisaties bezoeken allemaal dezelfde plaatsen op hetzelfde tijdstip. Dit is nu net wat wij niet zoeken !

Op enkele plaatsen vinden we alternatieven: een privétour met brommertjes (Dalat), het huren van een fiets of brommertje (Hue, Ninh Binh), op eigen houtje gaan wandelen in de bergen met kaart (Sapa), … boottocht Halong Bay met beperkt aantal deelnemers (Vega Tours die eigen boten en gidsen gebruiken en niet aansluiten bij de grotere organisaties), ochtendtour My Son tempelruïnes om 5.00 u (slechts 1 toeristenbus komt hier zo vroeg naartoe).

Op onze vraag naar locale bussen, krijgen we vaak het antwoord dat die er niet zijn … voor toeristen, ‘huur een gids met auto of brommertje’. Men begrijpt ons niet, we krijgen de vraag: ‘waarom reis je als je geen andere toeristen wil zien ?’.

Toerismekantoren in Vietnam geven voornamelijk commerciële informatie (zie ook verhaal HCMC), het is vaak zeer moeilijk voor de individuele reiziger om echt nuttige informatie te vinden.


Openbaar vervoer:

Ook het vervoer voor toeristen is goed georganiseerd.
Voor korte afstanden zijn er de Xe-om (brommertje waarbij je achterop kan), cyclo (fietstaxi), taxi.
Op lange afstanden worden luxe toeristenbussen ingezet. Ze rijden vaak ’s nachts en zijn volwaardige slaapbussen, bovendien spotgoedkoop (+/- 1 EUR/uur).
Er is een treinverbinding langs de kust doorheen gans het land. Men raadt ons aan deze enkel in het noorden te gebruiken, meer zuidelijk worden de treinen overboekt. Wanneer we ons informeren naar de prijzen, komen we tot de ontdekking dat we beter af zijn met de lange afstandsbussen. Die vallen veel goedkoper uit en ze stoppen op centrale plaatsen in de hotelzones. De treinstations zijn meestal niet centraal gelegen.
Voor de verbinding tussen Hanoi en Sapa maken we gebruik van de slaaptrein, wat goed meevalt.

Toeristenbussen:
Pula Phuong Trang goup, rode bus die tijdens de dag rijdt tussen Dalat en Nha Trang = zeer goed
Ha Linh Travel, rode slaapbussen, rijden tussen Ho Chi Minh City, Mui Ne en Nha Trang = zeer goed
Cuc Tung, witte bus met blauwe letters, rijdt tussen Hoi An en Hue (komt van een vorige locatie), je moet plaatsnemen in een onfrisse bus waarin men een ganse nacht geslapen heeft, de WC is vies en ruikt sterk = af te raden


Klimaat:
Vietnam strekt zich van noord naar zuid uit over meer dan 3.000 km, in 3 verschillende klimaatzones.

Zuid Vietnam kent een tropisch klimaat met 2 seizoenen, het regenseizoen heerst er van mei tot november, met zware regenbuien in de namiddag, men kent een droge periode van december tot april. Hier kan men gemiddeld rekenen op 270 uren zon per maand en temperaturen tussen 13,8 °C en 40 °C.

Centraal Vietnam kent een tropisch moesson klimaat. De droge periode van maart tot augustus kent gemiddelde temperaturen van 35 – 40 °C. Het moessonseizoen duurt van september tot december, met een overvloedige regenval vanaf oktober, gemiddelde temperaturen van 9 – 20 °C. Het gebied wordt jaarlijks door een 8-tal tyfoons getroffen, vaak met overstromingen tot gevolg (zie: Hoi An). De korte lente bestrijkt 2 maanden, januari – februari.

Noord Vietnam heeft een koel klimaat, met ’s winters af en toe zelfs sneeuw in de bergen. Tijdens de hete vochtige zomermaanden (mei – september) wordt men vaak met hevige regenbuien geconfronteerd. Hier lopen de seizoenen min of meer gelijk met de onze. De winters zijn droog en koel, in de lente mag men rekenen op lichte regenval.


Economie:
Industrie: voedingswaren, machinebouw, schoenen, kledij
Landbouw: rijst (34,4 miljoen ton per jaar), maïs, aardappelen
Export: ruwe olie, zee producten, rijst, koffie, rubber


Valuta:
Munt = VND (Vietnamese Dong)

1 EUR = 28.962 VND (info dd. 7 nov. 2011)

ATM machines zijn vrijwel overal voldoende beschikbaar,
per opname kan men op de meeste plaatsen tot 5 mio VND verkrijgen,
soms wordt dit beperkt tot 2 mio VND, meerder opnames na elkaar zijn mogelijk,

een kost van 20.000 VND wordt aangerekend per geldafhaling.

Toppers van onze reis:
Ho Chi Minh City: Cao Dai tempel

Dalat: secret tour met Rot

Hoi An: de stad + My Son site

Hue: Khai Dinh tombe tempel

Ninh Binh: fietstocht in de omgeving van de stad

Halong Bay: 24 uren boottocht

Sapa: wandeltocht tussen de rijstterrassen, weg van het massa toerisme

Floppers van onze reis:
Ho Chi Minh City: Cu Chi tunnels

Dalat: het bloemenpark en het meer

Ninh Binh: drukte met de bootjes op de Tam Coc rivier

 

Print Friendly and PDF

 

 

 

Fotoalbums van Vietnam

Sapa (15)

27 November 2011 | Azië - deel 2 | Vietnam | Laatste Aanpassing 01 Januari 2012

  • spelende kinderen op ons pad
  • rijstterrassen tijdens de wandeling
  • H'mong verkopen souvenirs op de markt
  • H'mong dame
  • rijstterrassen tijdens de wandeling

Hanoi (2) (5)

25 November 2011 | Azië - deel 2 | Vietnam | Laatste Aanpassing 01 Januari 2012

  • discrete paalwoning van Ho Chi Minh
  • het paleis van Ho Chi Minh
  • trein rijdt tussen de huizen door in de stad
  • mausoleum Ho Chi Minh
  • badmintonnen op het voetpad in de stad

Halong Bay (7)

24 November 2011 | Azië - deel 2 | Vietnam | Laatste Aanpassing 01 Januari 2012

  • terugvaren op Halong Bay
  • de parel is volgroeid in de oestel, oester parel k
  • steenbewerkers op weg naar Halong Bay, typische kl
  • zonsopgang tijdens de beklimming van Titop eiland
  • uitzicht vanop Titop eiland

Ninh Binh (7)

21 November 2011 | Azië - deel 2 | Vietnam | Laatste Aanpassing 01 Januari 2012

  • de eenden worden gevoederd aan de oever van Tam Co
  • fietsende bloemenwinkel
  • bootjes op Tam Coc
  • met de fiets in de omgeving van Tam Coc
  • huwelijksbootje op de rivier Tam Coc

Hue (12)

19 November 2011 | Azië - deel 2 | Vietnam | Laatste Aanpassing 31 December 2011

  • het leven in het buitenste deel van de  citadel
  • detail keizerlijke tombe Tu Duc
  • keizerlijke tombe Tu Duc
  • in de citadel: ingang van de keizerlijke stad
  • viijver in de citadel

Hoi An (13)

17 November 2011 | Azië - deel 2 | Vietnam | Laatste Aanpassing 31 December 2011

  • ochtendlijk My Son
  • straatbeeld
  • typische kleermakers
  • My Son historische site
  • aan de waterkant

Nha Trang (3)

15 November 2011 | Azië - deel 2 | Vietnam | Laatste Aanpassing 30 December 2011

  • vissersbootjesaan de riviermonding
  • Po Nagar Cham torens
  • kathedraal van Nha Trang

Dalat (17)

12 November 2011 | Azië - deel 2 | Vietnam | Laatste Aanpassing 29 December 2011

  • secret tour met Rot - gids Rot
  • secret tour met Rot - op weg naar Rot's dorp Dam P
  • Hang Nga crazy house - trap die over het dak heen
  • secret tour met Rot - op de krekelfarm met proever
  • secret tour met Rot - op het marktje van Thang Lon

Mui Ne (4)

10 November 2011 | Azië - deel 2 | Vietnam | Laatste Aanpassing 29 December 2011

  • gaspedaal in de jeep ... of is het een lepel
  • strand aan het hotel met typische visserssloepjes
  • white sand dunes
  • fairy spring

Ho Chi Minh City (6)

05 November 2011 | Azië - deel 2 | Vietnam | Laatste Aanpassing 29 December 2011

  • stadhuis
  • Cao Dai great temple tijdens de dienst
  • al die brommertjes ...
  • Cao Dai great temple
  • straatbeeld

 

Plaats een Reactie

 

      
This site is only viewable in landscape mode !
Session Tracking