Reisverhaal «Hoi An»
Azië - deel 2
|
Vietnam
|
0 Reacties
17 November 2011
-
Laatste Aanpassing 31 December 2011
Hoi An is een koloniaal stadje met 122.000 inwoners, gelegen aan de Thubon rivier, nabij zijn monding in de Zuid-Chinese zee. Hier bevond zich ooit de grootste haven van Zuidoost Azië. Van de 7de tot de 10de eeuw verwierven de Cham bevolking er met hun handel van kruiden grote rijkdom. Waarna in de 16de – 17de eeuw vele Chinese handelaars zich hier vestigden, wat de welstand nog meer vergrootte. Een aantal Indiërs, Japanners en Nederlanders volgden hun voorbeeld.
Sinds 1999 werd Hoi An met zijn prachtige architectuur door Unesco herkend. Ondanks de oorlogen die lange tijd het land teisterden, bleef het stadje grotendeels intact.
Met de nachtbus komen we goed uitgeslapen aan in Hoi An om 5.45 u. We zoeken vlug een geschikt hotel, niet al te ver van het historische stadscentrum. Terwijl we even wachten tot een kamer vrijkomt, kunnen we een overheerlijk ontbijt nuttigen.
In onze vorige locaties hoorden we over de zware regenval die hier vorige week (8 november 2011) voor overstromingen heeft gezorgd, in de huizen stond tot 1,6 meter water. Daar is nu nog slechts weinig van te merken, … in hoeken en kanten langs de straat is de modder nog niet helemaal opgekuist, de muren zijn nog zeer nat tot op een afgelijnde hoogte, … Aan overstromingen tot zo’n 2 meter hoogte, is men hier gewend tijdens de maanden september – december, maar de laatste jaren wordt het alsmaar erger. Men is erop voorzien zeer snel alle meubels en huisraad van de benedenverdieping naar boven te verhuizen, de opkuis nadien is een routine geworden ...
Het is aangenaam kuieren door de smalle autovrije straatjes van Hoi An, maar ’t zou ietwat rustiger mogen zijn. Het autovrij maken van straatjes betekent hier niet zo veel, de scootertjes zijn immers in de meerderheid in dit land. Samen met de vele fietsers maken ze dat de wandelaars steeds op hun hoede moeten zijn.
Het kleurrijke stadje wordt onder andere gekenmerkt door zijn vele kleer- en schoenenmakers. De spotgoedkope maatkledij tegen ongelooflijk lage prijzen, aangeboden in alle mogelijke kleuren en stoffen (vooral zijde), trekt vele toeristen aan … de maat wordt genomen en ’s anderendaags is het maatpak of de avondjurk al klaar … Ook de schoenmakers halen dergelijke stunts uit en zijn zeer populair. Bagage ? Dat is geen probleem … men stuurt immers je aankopen door naar het laatste hotel waar je verblijft voor je vertrekt naar huis.
We verkennen het prachtige stadje met zijn bijzondere architectuur, die ietwat complex overkomt. Tijdens onze rondwandeling gaan we 3 verschillende familiehuizen binnen, waar iemand van de familie wat uitleg geeft en de bijzonderheden toont. Het boeit ons zeer de oude donker houten huizen te bezoeken en de constructie ervan te bekijken. Hier worden Chinese, Japanse en Vietnamese stijlen met elkaar vermengd. In een huis aan de kade toont men ons de gedateerde lijntjes die het peil van belangrijke overstromingen aangeven. Deze van vorige week staat er ook tussen.
Verder bezoeken we ook nog een gemeenschapshuis, dat er een beetje uitziet zoals een tempel, en de Japanse overdekte brug met zijn kleine Boeddhistische Pagoda, een uniek bouwwerk.
Tijdens een traditionele opvoering van sketches met muziek en zang maken we weerom kennis met de typische klanken van Vietnam. Deze vindt plaats in een plaatselijke handwerken atelier, waar we onder andere kleurrijke lampionnetjes zien vervaardigen.
Het typische marktje en de gele huizen aan de waterkant maken het stadje compleet.
Maar ’s avonds is het hier pas echt aangenaam en rustgevend wandelen. De kalmte in de straten is weergekeerd, de brommertjes en fietsen staan op stal, … enkel wandelaars komen hier een gezellig restaurantje met goeie keuken zoeken. Muziek klinkt zachtjes door de mooi verlichte straten.
My Son (Unesco) is een Hindoeïstisch tempelcomplex, als keizerlijke stad opgericht (4de – 12de eeuw) tijdens de Champa dynastie. Het bestaat uit 79 religieuze gebouwen, ingewikkelde structuren gebouwd met rode bakstenen. Een aantal van de gebouwen zijn slechts ruïnes, andere werden prachtig gerestaureerd. Een opvallend detail is dat de oude stenen veel beter bewaard bleven dan deze die gebruikt werden voor restauratie. Ze hebben nog scherpe kanten en hoeken, terwijl de recente stenen reeds volledig afgesleten zijn.
Deze site bezoeken we met een organisatie. Weerom kiezen we voor de gemakkelijke weg, ondanks de minder goede ervaringen die we hiermee al hadden. We willen vroeg op de site zijn, in de hoop de massa toeristen tijdens de dag voor te zijn. Vanuit ons hotel wordt er om 5.00 u vertrokken met een minibusje om de zonsopgang te zien. Zo vroeg geraken we er niet op eigen initiatief. Wanneer we opgehaald worden met een grote bus, die reeds vol toeristen zit … zijn we teleurgesteld, weerom moeten we ervaren dat een Vietnamees een enorme ‘belover’ is. Maar dit wordt nadien ruimschoots goed gemaakt, bij aankomst op de site merken we dat we de eerste groep zijn en dit blijft zo tot we weer vertrekken. Onze gids valt goed mee en geeft nuttige informatie over de verschillende gebouwen en de geschiedenis ervan. De site is prachtig gelegen in zijn diepgroene omgeving.
Medepassagiers staan verbaasd dat dit veel oudere tempelcomplex zo gelijkt op het zeer bekende en veel grotere Angkor Watt in Cambodja. Zelf zullen we dit pas kunnen vergelijken binnen enkele maanden, bij ons bezoek daar.
Ernaartoe:
nachtslaapbus Nha Trang – Hoi An: 240.000 VND pp, 10 ¾ uren onderweg, vrij comfortabel
taxi busterminal – hotel: 12.000 VND, 10 min. onderweg
Overnachting:
Thanh Van I hotel:20 USD voor een kleine kamer met sanitair (warm water), inclusief lekker uitgebreid ontbijt, vochtige kamer (waarschijnlijk door de overstromingen van de week daarvoor), TV, airco, ventilator, koelkast, gratis WIFI, klein ongezellig binnenzwembad, vriendelijk onthaal, mogelijkheid tot boeken van tours en busverbindingen, tel. (84510)39 16 916, 78 Tran Hung Dao street,
www.thanhvanhotel.com,
[email protected]
Tip: Controleer je afrekening, bij ons rekende men de USD aan een hogere koers dan elders, deze zou net aangepast zijn bij de bank. Wanneer de man de receptie verliet, vroegen we de koers aan diens vervangster, deze was ongewijzigd, de man werd teruggeroepen en moest het verschil teruggeven. Hij dacht hiermee een persoonlijk extraatje te kunnen binnenrijven …
Excursies:
Bezoekenpas Hoi An: 90.000 VND pp, geldig voor 5 bezoeken naar keuze, wij bezoeken:
Huizen: Tan Ky, Duc An, Tran Family’s Chapel
Phuc Kien (1757) Assembly Hall
Japanse overdekte brug met boeddhistische pagoda
Art Craft Manufactoring workshop, traditionele theateruitvoering
Een bezoekerspas geeft echt een meerwaarde aan het bezoek van het stadje.
My Son: 210.000 VND pp, ontbijt inbegrepen + 60.000 VND pp ingang, mooie site, aanrader
Tip: bezoek de ruïnes bij zonsopgang, dan ben je er alleen.