Reisverhaal «Dalat»
Azië - deel 2
|
Vietnam
|
1 Reacties
12 November 2011
-
Laatste Aanpassing 29 December 2011
Dalat is een heuvelachtig stadje met 189.500 inwoners, gelegen op 1.475 meter hoogte in het zuiden van de centrale hooglanden van Vietnam, dat omgeven wordt door pijnboombossen. Het koele klimaat (gemiddeld 18 – 25 °C) maakt dit plaatsje tot een ideaal berg resort voor de inwoners van Ho Chi Minh City, waar ze kunnen ontsnappen aan de immer warme temperaturen. Men treft hier nog vele sporen van de Franse koloniale periode, aan de rand van het stadje vindt men vele elegante Franse koloniale villa’s, de radio toren werd gebouwd in de vorm van de Eiffeltoren. Hier vindt men geen rijstproductie, maar het klimaat leent zich uitstekend voor landbouw, fruit- en bloementeelt. Aardbeien doen het goed. Orchideeën en rozen bloeien hier het ganse jaar door. Dalat kreeg niet voor niets de bijnamen bloemenstad, stad van de eeuwige lente, vallei van de liefde.
Het is aangenaam rond kuieren in dit verkoelende stadje, maar de drukte van de scootertjes is ook tot hier doorgedrongen. We maken een wandeling rondom het meer en bezoeken de bloementuin, waarvan we allebei veel meer hadden verwacht. De omgeving van het meer is vrij kaal, bloemen zijn er wel … maar daarmee is het dan ook gezegd.
Het ‘Hang Nha Guesthouse’ – in de volksmond ‘crazy house’ genoemd – daarentegen kan ons wel degelijk bekoren. Architect Dang Viet Nga liet zich bij het ontwerp van dit gebouw duidelijk inspireren door de Cathalaanse Antoni Gaudi. Het complex bestaat uit enkele afzonderlijke grillig gevormde gebouwen, die aan elkaar verbonden zijn door al even onregelmatige gangetjes, bruggetjes, ... een waar doolhof. De kamers zijn allen ingericht in een aparte stijl. Een verbinding loopt zelfs over de dakrand van een ander gebouw … soms stellen we ons wel wat vragen rond de veiligheid hiervan.
Wanneer ons hotel een speciale ‘secret’ tour voorstelt, die enkel voor hun gasten toegankelijk is, aarzelen we toch wel even, omwille van onze vorige minder goede tour ervaringen. Enkel de adoptiezoon van het hotel organiseert deze uitstap. Hij is afkomstig van een bergdorpje met traditionele Cil bevolking en neemt de gasten onder andere mee naar zijn dorp. Men garandeert ons dat we slechts bij 1 van de vele bezoeken onderweg andere toeristen zullen zien. We zoeken wat informatie over het hotel op het internet en worden al snel overtuigd om toch deel te nemen aan deze excursie, de getuigenissen van andere gasten zijn stuk voor stuk positief.
Om 7.00 u ’s ochtends vertrekken we met een klein groepje brommertjes onder leiding van gids Rot, voor onze tocht van 120 km door de omgeving van Dalat. We mogen kiezen, achterop zitten bij een gids of zelf met een brommertje rijden. Marc rijdt liever zelf, met Herlinde achterop. Het is slechts zijn 2de ervaring om te rijden met een brommertje, maar als bestuurder zit je veel beter en heb je zelf in de hand hoe voorzichtig je bent onderweg … En hij is het wondersnel gewend om tussen de massa andere brommertjes door te laveren, krijgt er vlug plezier in en … gebruikt zijn toeter als een echte Vietnamees. Wanneer we na een tijdje de drukke weg verlaten om via een smalle bergweg door de natuur te rijden, wordt het pas echt leuk.
Onderweg wordt er meermaals gestopt. Als eerste bezoeken we een krekelfarm, de eerste en totnogtoe enige plaats in Vietnam waar men krekels kweekt, normaal worden ze in de natuur gevangen. Sinds deze farm werd opgericht, staan krekels bij een aantal restaurants op de menukaart. Men toont ons de ganse kweekprocedure van de krekels, het meisje toont ons hoe ze levende krekels eet. Niemand waagt het erop … Maar als de rondleiding ten einde is, wordt ons een schotel geroosterde krekels voorgezet, waar de meesten toch wel van durven te proeven. Ook Marc probeert het en vindt dat ze naar geroosterde pindanootjes smaken.
In Tha Long stoppen we bij het marktje. Hier krijgen we een uitgebreide uitleg over de verschillende typische zaken die op een markt hier circuleren. Zo zien we een jong hondje verkopen, bestemd om te worden opgegeten … in Vietnam staat hond namelijk als lekkernij op het menu van velen. We leren van alles over voedingswaren, groente, vlees, vis, … en krijgen wat bereidingen te proeven. Vooral de zoetigheden kunnen we best waarderen. Een zeer eigenaardig gebruik is het verkopen van alle mogelijke voorwerpen ‘in papier’, je kan het niet dromen … of het is te koop. Zo zien we o.a. kledij, toiletartikelen, … speelgoed, TV, auto’s, computers, karaoke installaties, … en geld. Dit alles dient als offergaven in het Boeddhistisch geloof, het wordt geschonken aan dierbare overledenen bij hun jaarlijkse herdenking … dingen waar ze ooit van droomden en zich niet konden veroorloven.
Bij een volgende stop bezoeken we een zijdefabriekje. Hier toont Rot ons alle stadia, van rups tot zijdecocon. De cocons worden doorgaans gekweekt bij families in kleine dorpjes, tussen hun rijstvelden. Men koopt eitjes van de overheid, die gespecialiseerde organisaties heeft opgericht waar kwalitatieve vlindereitjes worden bekomen. Per familie levert men jaarlijks tot ongeveer 708 ton cocons aan een zijdefabriek, waarvoor 4 USD/kg wordt betaald. Afhankelijk van de droogte van de cocons kunnen er 240 tot 400 in een kilo. 1 zijdecocon bevat +/- 1.300 meter draad, een zijdedraad bestaat uit zo’n 10 ultradunne cocondraden.
In het fabriekje krijgen we een rondleiding waarbij we zien hoe de cocons tot zijdedraden worden verwerkt, die nadien worden geweven en gekleurd. In het winkeltje toont men ons de afgewerkte producten en de verschillende kwaliteiten. Hierbij wordt helemaal niet aan verkopen gedacht, het is helemaal geen tour met commerciële bijbedoelingen zoals vele, … wat ons zeer goed meevalt.
En dan stoppen we bij de mooie grote Elephant waterval de enige plaats waar we vandaag geconfronteerd worden met andere toeristen, maar dit valt al bij al nog zeer goed mee. Een korte wandeling over glibberige rotsen brengt ons naar de voet van de waterval. Via een soort rotstunneltje komen we onder de waterval terecht … wanneer we helemaal onder het vallende water gaan staan worden we goed nat gespat. Wat een natuurkracht !
Na een drankje rijden we verder, nu gaat het de bergen in. Aan een indrukwekkend uitzichtpunt wordt er gestopt voor foto’s. Rot ’s geboortedorpje zien we beneden in het dal liggen, nog een heel eind verderop.
Wat verder houden we weer halt langs de weg, tussen de geurige witte bloempjes van een koffieplantage. Na een korte rondleiding, toont Rot ons ook een zeer bijzondere harige groene vrucht, met rood vruchtvlees en pitjes, die hier groeit. Deze wordt gebruikt bij voedingsbereidingen als smaakmaker. Rot maakt er een spelletje van de groene schil bij enkelen onder ons als valse wimpers aan te brengen en kleurt de lippen rood met het sap ervan … achteraf blijkt dit rood moeilijk weg te vegen …
We nemen een niet verharde weg en stoppen nog een keer bij enkele mensen die aan het werk zijn op een rijstveld, om wat verder aan te komen in het geboortedorp van Rot. Zijn vriendelijke typisch Vietnamese familie ontvangt ons met open armen en met een glaasje Vietnamese koffie … zo straf dat deze bijna niet te drinken is. Gids Rot wil ons meenemen voor een wandeling door zijn dorp, terwijl het middageten wordt bereid, maar een fikse regenbui weerhoudt ons van dit plan. En het eten is al vlug klaar, dus de plannen worden aangepast. Er wordt ons een eenvoudige maar lekkere noedel maaltijd voorgeschoteld. Na het eten, plaatst men een grote mand met vers fruit uit de tuin midden op de tafel. We krijgen bij elke soort vrucht wat uitleg, waarna deze wordt aangesneden en verdeeld, zodat we allemaal kunnen proeven. Er zijn zoveel soorten fruit dat niet iedereen tot het einde kan meedoen... In afwachting dat de regenbui overgaat, vertelt Rot honderduit over zijn land en de gebruiken bij een authentieke Vietnamese familie. Hij is echt een parel van een gids die ernst en grappen met elkaar afwisselt en zo de ganse groep voortdurend animeert. We eindigen met wat typische Vietnamese gezelschapsspelletjes.
En dan gaan we wandelen door het Cil dorpje Dam Pao, waarbij we weerom veel uitleg krijgen over de gebruiken bij de Cil bevolking. En we eindigen in het huisje van een familie. Meestal vinden we dit nogal ongepast om te gaan rondkijken in de mensen hun huis, maar in dit geval is het totaal anders. Rot legt contacten tussen de mensen en onze groep, door telkens vragen / antwoorden over en weer te vertalen. Het wordt een leuke namiddag, die ermee eindigt dat jongere vrouwen, 2 zussen, beginnen te vertellen over hun ervaring met het bevallen in een ziekenhuis … dat iedereen zomaar op hen stond te kijken, dat zelfs mannen zomaar naar binnen keken … hoe een van hen ’s nachts is gevlucht met haar baby, geholpen door haar zus. We beleven hilarische momenten !
Dan doet de oudste zus haar verhaal, haar man wil van haar scheiden. De familie van het Cil meisje betaalt veel geld voor een man om te huwen. Als hij later een scheiding aanvraagt moet hij dit geld teruggeven. Wanneer de vrouw wil scheiden, mag de familie van de man het geld behouden. Dus wil haar man haar ertoe aanzetten de scheiding aan te vragen door haar slaan en te mishandelen. Zo denkt hij het geld te kunnen behouden dat haar familie ooit aan zijn ouders voor hem betaalden … ze ziet er inderdaad niet uit, dikke lip, blauw oog, overal blauwe plekken en kwetsuren, … dit is minder mooi.
De middag is al ver gevorderd wanneer we uit het dorpje wegrijden, onderweg nog een laatste keer stop bij een ‘olifantsoor paddenstoelenkwekerij’.
En dan wordt het stilaan donker … lichten aan en wat moeilijker rijden. Moe maar voldaan komen we om 18.30 u terug aan bij het hotel, waar Rot voorstelt om samen uit te gaan voor het avondeten. Hij houdt van zingen en wil dit graag voor ons doen na ’t eten.
Ernaartoe:
bus Mui Né – Dalat: 105.000 VND pp, 5 uren onderweg
Overnachtingen:
Pink House villa hotel: 15 USD per nacht voor een propere en ruime 2 persoonskamer met sanitair (warm water), kamer op een hoek met zeer grote ramen, volledig vernieuwd hotel, TV, koelkast, balkon, WIFI, zeer vriendelijk en behulpzaam onthaal, familiehotel, tel. (063)381 56 67, 7 Hal Thuong Street,
[email protected] Beoordeling: 5/5
Excursies:
bloemenpark: 15.000 VND pp
crazy house: 30.000 VND pp
Rot's secret tour: 30 USD pp, daguitstap met brommertjes, prijs all in, onvergetelijke ervaring, aanrader !