Reisverhaal «Washington State, terugrit naar Canada»
Noord Amerika 2
|
Verenigde Staten
|
0 Reacties
07 April 2017
-
Laatste Aanpassing 28 Juni 2017
7 – 12 april 2017
Traject: Staatsgrens Utah / Idaho – Idaho Falls – Staatsgrens Idaho / Montana – Dillon – Wisdom – Big Hole Battlefield – Darby – Missoula – Alberton – Staatsgrens Montana / Idaho – Coeur D’Alene – Staatsgrens Idaho / Washington State – Spokane Valley – Spokane – Grand Collee Dam – Omak –Grens US, Washington State / Canada, British Columbia
Op terugweg naar het noorden
Vanuit Utah, rijden we de staat Idaho in. Onderweg is niet zoveel te zien, we rijden de ganse tijd door een glooiende groene omgeving. Op de achtergrond zien we af en toe besneeuwde bergtoppen.
De aangekondigde winterstorm is duidelijk zijn opmars aan het maken. Tijdens het rijden worden we meer en meer geplaagd door hevige windstoten. Daarom maken we de rit niet al te lang, we hebben voldoende tijd om het rustig aan te doen.
In Idaho Falls zoeken we de Walmart parking op. Deze blijkt zowat propvol te staan, rust mogen we hier niet verwachten. We kiezen een plaatsje aan de zijkant van de winkel, doch hier worden we geplaagd door een werfmachine die de grond aan het effenen is. Het luide kloppen doet ons beslissen te vertrekken. ’s Avonds zal het werken met de machines wel ophouden, doch de drukke autoweg ligt vlakbij.
Op naar de tweede Walmart in deze stad, 7 km verder. Gelegen tussen andere winkelcomplexen, belooft deze alvast meer rust. De parking is halfleeg, doch zeer open. Bij voorkeur parkeren we ons naast een plantsoentje ter bescherming, deze ontbreken hier echter. Uit ervaring weten we dat zulke parkings, zonder enige afscheiding van de parkeerlijnen, uitnodigen tot ralley rijden ‘s nachts, wanneer deze bijna volledig leeg zijn. Dit maakten we reeds enkele keren mee.
We kiezen dan maar voor een plaatsje op het einde van de parking, waar weinig passage is. Op het moment dat we de unit ingaan, komt een voertuig dichtbij gereden en claxonneert. Zouden we hier niet mogen staan?
Het blijkt echter een andere camper, die ons gevolgd is van bij de eerste Walmart. Hij wou een foto van Manga nemen. Onze Manga heeft regelmatig bekijks. De unit is vervaardigd uit polyester, gegoten in een vorm, daardoor wat meer gestroomlijnd. Dit maakt de Canadese truckcampers zeer verschillend ogend tegenover de Amerikaanse, die bestaan uit een aluminium frame met platen. De man van Alaska raadt ons aan om te verhuizen naar Sam’s Club, deze heeft een ruime, rustige winkelparking waar ook mag overnacht worden. Hij gaat daar naartoe. We volgen.
Niet veel later begint het te regenen, wat morgen nog de ganse dag wordt voorspeld.
Idaho naar Montana
’s Ochtends maken we een babbeltje met onze buur uit Alaska. Daarna doen we boodschappen, voor we weerom aan een lange rit beginnen. Opnieuw volgen we de I15, verder naar het noorden. Voor zo ’n belangrijke verkeersader doorheen het land, vinden we de kwaliteit van het wegdek teleurstellend. Het is voortdurend opletten voor grote gaten en oneffenheden. We doorkruisen verder de staat Idaho en komen in Montana terecht. Hier wordt de weg merkbaar beter, minder putten en spoorvorming. De ene bui volgt de andere op, maar we vlotten goed.
Tot Marc het idee krijgt om de ééntonige weg te verlaten en een omweg te maken via het Nationale Monument Big Hole Battlefield. Dat ligt ver van de autoweg, maar we kunnen via deze alternatieve route een eind verder weer op ons traject uitkomen. Herlinde vraagt zich af of we zo niet te hoog door de bergen moeten, waar de regen, sneeuw zou kunnen zijn.
En ja, niet veel later, worden we omringd door dikke sneeuwvlokken … gelukkig blijft de weg goed te rijden, met bandensporen tussen een laagje smeltende sneeuw. Omdat het weerbericht morgen zon voorspelt, maken we ons niet al te veel zorgen.
Voor we het plaatsje Wisdom bereiken, vinden we een mooi rustig slaapplekje, aan een riviertje. Het blijft sneeuwen. Tot de wind opnieuw aan hevigheid wint, wat we als een goed teken zien. Tegen ’s avonds klaart het inderdaad een klein beetje op.
Big Hole National Battlefield
We worden wakker in een witte omgeving, gelukkig is de weg sneeuwvrij gebleven, dankzij de wind. Al vlug begint het opnieuw lichtjes te sneeuwen. We rijden verder de bergen in, naar Big Hole Battlefield.
In het Visitor Center bekijken we eerst de film, over de grootste strijd die ooit in de USA is gevoerd tussen de Indianen en het leger.
Jarenlang werd deze regio bewoond door de Nez Perce Indianan. Een groot gebied werd door de staat aangeduid, dat mochten ze als hun thuisland en eigendom beschouwen. Langzaamaan werd dit gebied afgenomen, tot men de bevolkingsgroep dwong te verhuizen naar een zogenaamd Indianen Reservaat, met een oppervlakte van slechts 10 % van de hun oorspronkelijk toegewezen grond.
Een groepje weigerde dit te aanvaarden en bleef in Big Hole wonen, langs de rivieroever. Een rustige en mooie locatie in de bergen. Op het laatste ultimatum van 30 dagen, in 1877, werd aanvankelijk niet gereageerd. Enkele dagen voor dit afliep, beslisten de Nez Perce uiteindelijk toch te verhuizen, er was geen alternatief. De nacht voor hun vertrek werden ze door het Amerikaanse leger aangevallen. Het was alleen maar de bedoeling hen onder druk te zetten. Doch enkele vrijwilligers die de troepen aanvulden, begonnen te schieten en de hel barstte los.
Vele onschuldige slachtoffers vielen, waaronder een groot aantal vrouwen en kinderen. De mannen verweerden zich, waarbij aan beide zijden doden vielen te betreuren.
Behalve de film is hier niet zoveel te zien, het slagveld ligt er verlaten bij. Het is een mooie omgeving, doch meer dan de natuur is er niet te zien. Jaarlijks wordt er een herdenking gehouden, waarbij de stokken voor groot aantal tipi’s worden opgezet.
Via Missoula naar Alberton
Al vlug komen we op een hoogte van meer dan 2.000 meter. Hier wordt de weg door bossen omzoomd, op die manier afgeschermd van de wind. Daardoor blijft de sneeuw liggen op het wegdek. Gelukkig is het niet meer heel ver tot aan een meer gebruikte weg.
Zoals verwacht is deze sneeuwvrij, de weg blijft door het gebergte kronkelen, terwijl we langzaam afdalen. Het dorpje Darby is een pareltje van authentieke panden, een mooie plaats om te lunchen.
We rijden door het historische stadscentrum van Missoula en langs het station. Hiervan hadden we meer verwacht.
Een stuk voorbij Missoula, verlaten we de autoweg. Een bosweg brengt ons naar een leuk, rustig slaapplaatsje, naast Fish Creek. Het is lang geleden dat we zo ’n mooi felgroen graspleintje zagen.
Van Montana via Idaho naar Washington State
Het weer blijft ons parten spelen. Opnieuw moeten we enkele bergpassen over, door sneeuwbuien begeleid. Soms zijn deze vrij hevig, maar meer dan een witte schijn blijft niet op het wegdek liggen. Overal zijn plaatsen voorzien om sneeuwkettingen op te leggen, gelukkig hebben we deze vandaag niet nodig.
Wegenwerken zorgen meermaals voor vertraging in de staat Montana. Eenmaal terug in Idaho, komen we die niet meer tegen. Al zouden ze hier beter eens aan hun wegen werken. Opnieuw zijn die in opvallend slechte toestand in deze staat. Meer moeite dan het plaatsen van een bord: ‘opletten voor potholes!’ wordt hier niet gedaan.
We willen een wandeling maken op Tubbs Hill, een heuvel langs het stuwmeer in Coeur D’Alene, maar dat komt er niet van. Even komt de zon door het wolkendek piepen, doch al vlug hangen dreigend zwarte wolken boven ons. Geen geschikt moment voor een wandeling.
Niet veel verder wisselen we de staat Idaho voor Washington State, alsook voor betere wegen. In Spokane Valley zullen we overnachten.
Grand Coulee Dam
Tussen Spokane en de grens met Canada, passeren we de Grand Coulee Dam. Hier reden we ook vorig jaar, op terugweg naar het noorden. Ditmaal zien we dat de schotten openstaan, het water stroomt uit de stuwdam. We stoppen om hiernaar te kijken en worden prompt uitgenodigd door een gids om mee te luisteren met zijn groep. De rondleiding is gratis georganiseerd door het Visitor Center dat onderaan de dam is gelegen.
Fier vertelt de man hoe belangrijk deze stuwdam op de Colombia River is. Men bouwde een derde turbine aan de voet van de dam, toen bleek dat er teveel water nutteloos over de dam stroomde. Nu genereert men hier stroom voor een equivalent aan 3 grote steden, te vergelijken met bijvoorbeeld Seattle en Chicago.
Voor we het plaatsje Omak bereiken, rijden we door een bosgebied, met overal huizen van de Indiaanse bevolking. Dit is duidelijk te merken aan de rommel die omheen de woningen rondslingert.
Onze laatste nacht op het grondgebied van de USA, brengen we door in Omak op de Walmart parking. Hier sliepen we ook vorig jaar, voor we het land verlieten eind maart. Het zal opnieuw enkele maanden duren voor we in de USA terugkeren vanuit Canada.
OVERNACHTINGEN:
IDAHO FALLS – WALMART PARKING
Coördinaten: 43.491050 – 112.050890
PRIJS: N.v.t.
SCORE: 2/5
COMMENTAAR:
Zeer drukke rustige winkelparking, vlak naast de drukke autoweg. Toiletten in de winkel, 24 u open. We blijven hier niet. Minpunten: Zeer veel lawaai, van de parking, een bouwwerf, de drukke weg.
IDAHO FALLS – WALMART PARKING
Coördinaten: 43.486450 – 111.981197
PRIJS: N.v.t.
SCORE: 2/5
COMMENTAAR:
Vrij rustige winkelparking. Toiletten in de winkel, 24 u open. We blijven hier niet.
Minpunten: Zeer open parking, zonder afscheidingen tussen parkeerlijnen. Dit nodigt uit tot rally rijden ’s nachts, hebben we reeds meermaals meegemaakt.
IDAHO FALLS – SAM’S CLUB PARKING
Coördinaten: 43.480925 – 112.019219
PRIJS: N.v.t.
SCORE: 3/5
COMMENTAAR:
Vrij rustige winkelparking.
Minpunten: De winkel is enkel toegankelijk voor mensen met een lidkaart van Sam’s Club, niet te verwarren met de kampeerketen Good Sam’s.
WISDOM – PARKING AAN BIG HOLE RIVER
Coördinaten: 45.807325 – 113.314458
PRIJS: N.v.t.
SCORE: 4/5
COMMENTAAR:
Rustige parking aan een riviertje, amper passage op de weg. Geen voorzieningen.
Minpunten: Zichtbaar van de weg.
ALBERTON – BIG PINE FISHING
Coördinaten: 46.989449 – 114.661795
PRIJS: Gratis.
SCORE: 5/5
COMMENTAAR:
Rustige kleine basis camping in het bos, aan de oever van een riviertje, Fish Creek. Hiervoor moeten we de autoweg verlaten, om de Fish Creek Road gedurende 6 km te volgen. Deze weg is gedeeltelijk onverhard, maar ligt vrij goed op wat putten na. Picknicktafels en –banken, droge toilet.
Minpunten: /
SPOKANE VALLEY – WALMART PARKING
Coördinaten: 47.665344 – 117.189600
PRIJS: N.v.t.
SCORE: 3/5
COMMENTAAR:
Vrij rustige en zeer uitgestrekte winkelparking. Overnachten is toegelaten, men mag maximum 24 u blijven. Wie deze regel overtreedt, zou worden weggesleept, volgens een informatiebord. Toiletten in de winkel, 24 u open. Geen WIFI.
Minpunten: Geluiden van de parking en de grote weg vlakbij.
OMAK – WALMART PARKING
Coördinaten: 48.415375 – 119.508566
PRIJS: N.v.t.
SCORE: 3/5
COMMENTAAR:
Vrij rustige en zeer uitgestrekte winkelparking. Toiletten in de winkel, 24 u open. WIFI in de winkel.
Minpunten: Geluiden van de parking en de straat vlakbij.
SANI DUMP:
Coeur D’Alene – KC RV dump: Zeer verzorgd dumpstation, 4 dumpplaatsen, 3 drinkwaterkranen.
Prijs: Men vraagt een donatie voor het onderhoud van de installaties.
Coördinaten: 47.722200 – 116.781670
GEREDEN TRAJECT:
Staatsgrens Utah / Idaho – Idaho Falls, 192 km
I15 – ID26 / West Sunny Side Road – ID26 / South Yellowstone Highway – West / East 17th Street
De autoweg heeft stukken die echt niet zo goed liggen, met veel oneffenheden, diepe gaten en putten. De stadsstraten liggen goed, wat drukker.
Idaho Falls – Staatsgrens Idaho / Montana – Dillon – Wisdom, 360 km
East / West 17th Street – South Boulevard – West Broadway Street – I15 – Montana Highway 43
De autoweg heeft opnieuw lange stukken die echt niet goed liggen, met veel oneffenheden, diepe gaten en putten. Vanaf de staatsgrens met Montana verbetert dit merkbaar. De smalle bergweg M43 ligt vrij goed.
Wisdom – Big Hole Battlefield – Darby – Missoula – Alberton, 292 km
Montana Highway 43 – Montana Highway 93 – Bitterroot Road – Brooks Street – Stephens Avenue – Orange Street – Montana Highway 200 – I90 – Fish Creek Road
De smalle bergweg M43 ligt vrij goed, het laatste stuk onder een laag sneeuw. De bredere autowegen verder liggen er redelijk bij, doch zeer oneffen van ondergrond. De stadsstraten zijn ok. Fish Creek Road is een smalle bosweg, het eerste stuk verhard, omdat er woonhuizen staan. Daarna onverhard, vrij goed, hier en daar wat putten.
Alberton – Staatsgrens Montana / Idaho – Coeur d’Alene – Staatsgrens Idaho / Washington State – Spokane Valley, 264 km
Fish Creek Road – I90 – Sherman Avenue – North Government Way – East Dalton Avenue – ID95 – I90 – North Sullivan Road – East Broadway Avenue
Na de Fish Creek Road rijden we opnieuw de I90 autoweg op. Hier wordt op meerdere plaatsen gewerkt, met lange stukken dat slechts 1 rijvak beschikbaar is, snelheidsbeperking van 55 km/u. Meerdere bergpassen. De Interstate 90 doorkruist opnieuw de staat Idaho, met zijn zeer slechte wegen. Eenmaal de I90 Washington State bereikt, verbetert het wegdek opvallend. In Idaho staan overal borden langs de weg, met de verplichting, sneeuwkettingen in het voertuig te hebben wanneer de bijhorende lichten knipperen.
Spokane Valley – Spokane – Grand Coulee Dam – Omak, 283 km
East Broadway Avenue – North Sullivan Road – I90 – Washington State Highway 395 – Washington State Highway 2 – Washington State Highway 21 – Washington State Highway 174 – Washington State Route 155 – Omak Avenue – Dayton Street South – Washington Highway 20 – Engh Road
Eenmaal we de Interstate 90 verlaten, komen we op secundaire wegen, die er minder goed bij liggen. Zeer hobbelig en bochtig traject. Vrij eentonig, op enkele plaatsen na.
Omak – Grens US, Washington State / Canada British Columbia, 115 km
Engh Road – Washington State Highway 20 – Highway 97
Goede secundaire wegen door heuvelachtig gebied, vrij bochtig traject.
EXCURSIES:
BIG HOLE NATIONAL BATTLEFIELD
Op deze plaats vond de grootste strijd tegen de Indianen van de USA plaats. Men kende hier enorm veel slachtoffers. Dit wordt jaarlijks herdacht.
Een wandelpad loopt door het terrein. De zijweg hiernaartoe is echter gesloten, omdat er teveel sneeuw ligt. Men kan wel over de weg wandelen naar het eigenlijke wandelpad. Dit verlengt de wandeling door het strijdveld met meer dan 2 km (retour). Eigenlijk is er niet veel te zien, voor zover we dit kunnen beoordelen van het uitzichtplatform boven aan het Visitor Center.
SCORE: 3/5
INKOM: Gratis.
INFORMATIE:
Een folder is beschikbaar in het Visitor Center. Daar wordt eveneens een interessante film getoond over deze belangrijke slag in het verleden van de USA.
Website: www.nps.gov/biho
Tel: 406-689-3155
PARKING:
Aan het Visitor Center.
Coördinaten: 45.640820 – 113.643406
Aan het begin van de wandeling.
Coördinaten: 45.643367 – 113.654142