Reisverhaal «Washington D.C.»

Noord Amerika 3 | Verenigde Staten | 0 Reacties 25 November 2017 - Laatste Aanpassing 09 Januari 2018

25 – 27 november 2017     

Traject: Pocomoke City – Landover – Washington D.C.     

Washington D.C.     
De hoofdstad van de Verenigde Staten werd genoemd naar de eerste president, George Washington. Washington District of Columbia, kortweg Washington D.C. of eenvoudigweg D.C. genoemd. Om niet te worden beïnvloed door één enkele staat, maakt dit Speciaal Federaal District van geen enkele staat deel uit. Bijgevolg heeft Washington D.C. geen stem bij het Amerikaanse Congres, dat vertegenwoordigd wordt door alle Staten. De bewoners mogen aldus ook niet deelnemen aan de verkiezingen hiervoor. Wel mogen ze deelnemen aan de Presidentsverkiezingen.

In het verleden werd protest gevoerd door de inwoners, omdat ze belastingen moeten betalen, maar niet worden vertegenwoordigd in het parlement. Hiernaar verwijst de slogan op de nummerplaten: Taxation Without Representation.

Washington D.C. heeft 681.000 inwoners op een oppervlakte 177 km² . Omdat veel landen hier een ambassade hebben, telt D.C. een groot aantal buitenlandse inwoners. De bevolking telt 60 % mensen van Afrikaanse oorsprong, 7,9 % Hispanics en Latinos, 2,7 % Aziaten. De Potomac rivier stroomt midden doorheen de stad. Het gebied grenst aan Maryland en Virginia.

Deze stad werd speciaal ontworpen met als functie Hoofdstad van de Verenigde Staten. Nationale monumenten en overheidsgebouwen situeren zich rondom de National Mall, een 5 km lang rechthoekig grasplein. Als symbool voor de scheiding van de machten, werd het Capitol aan het uiteinde op Capitol Hill gebouwd, het vertegenwoordigt de wetgevende macht. Het Witte Huis, de Presidentswoning, bevindt zich volledig aan het andere uiteinde, als hoofd van de uitvoerende macht.

We verlaten het Delmarva schiereiland via een zeer lange en hoge brug, Chesapeake Bay Bridge. Het verkeer wordt opnieuw drukker naarmate we het vasteland bereiken. Gelukkig is het zaterdag, er is geen piekuur wanneer we de stad naderen.

Omdat we niet graag in zulke grote en drukke steden rijden, waar parkeren in het toeristische centrum meestal moeilijk en duur is, beslissen we aan de rand te blijven. Op een grote Metroparking kunnen we overnachten, tijdens de dag zullen we van hieruit de stad bezoeken. Altijd handig!

Washington D.C. – dag 1
Het idee is om de stad in één dag te bezoeken. Zondag is steeds de meest rustige dag in grote steden, ook op het openbaar vervoer. De Metro in Washington D.C. oogt vrij modern en brengt ons vlot naar het centrum van de stad, vlakbij het Capitol.

Doch waar we niet op gerekend hebben, is dat het Capitol op zondag niet open is voor publiek. Dit prachtige gebouw willen we echt wel bezoeken. Onmiddellijk beslissen we morgen terug te keren, om alsnog dit gebouw te bezoeken.

De belangrijkste gebouwen in de stad, zijn gelegen langs de National Mall, een 5 km lange brede grasstrook. Capitol Hill ligt aan het uiteinde hiervan, met als kers op de taart het schitterende US Capitol gebouw, uit witte graniet opgetrokken. Enkel het koepelgedeelte bestaat uit een metalen constructie, omdat graniet hiervoor te zwaar zou wegen. Nadat we dit uitgebreid hebben bewonderd, richten we ons naar de omringende gebouwen, waaronder US Supreme Court, Thomas Jefferson Building, James Madison Memorial Building, Longworth en Cannon House Office Buildings.

Aan de achterzijde van het Capitol, bevindt zich de Ulysses S. Grant Memorial vijver, waarin bij windstil weer het enorme gebouw wordt weerspiegeld.

Voor we verder de Mall afwandelen, brengen we een bezoek aan de US Botanic Garden. Dit is een botanische tuin om U tegen te zeggen, met een uitgebreid assortiment aan planten, bomen, struiken, bloemen, cactussen, ... Alles bevindt zich in grote serres, waarvan de vorm ons aan onze Belgische Koninklijke serres in Laken doet denken.
De ruimte is ingedeeld naar onderwerp, zoals Hawaii, pre-historische of Jurassic tuin, Mediterrane planten, gemodificeerde planten uit de ganse wereld, een stukje woestijn, zeldzame en bedreigde soorten, typische begroeiing uit het zuiden van het Noord-Amerikaanse continent, Orchideeën, een tropisch woud met canopee (terras hoog boven de dichte plantengroei), planten met een bijzonder doel zoals medicinale, geur, fruit en kruiden … bijzonder zijn de vanille, kaneel en vijgenstruiken.

Langs de Mall bevinden zich een aantal musea, ondergebracht in grote gebouwen, de meeste maken deel uit van het Smithsonian Institute. We kiezen het National Museum of Natural History, dat op een boeiende manier informatie biedt over het ontstaan van zeeën en werelddelen, de geschiedenis van het dierenrijk, de mensheid, … Op de bovenste verdieping bevindt zich een vlindertuin.

Het Washington Monument is met 169 meter de hoogste obelisk ooit. De bouw van deze ranke zuil werd gestart in 1848, maar pas voltooid in 1884. Vertraagd door gebrek aan middelen, toen de Amerikaanse Burgeroorlog uitbrak. Hier slaan we af naar The White House (anno 1792), opnieuw omringd door groen en parken. De presidentiële woning is streng beveiligd, dicht bij de omheiningen mag men niet komen. Boven op het dak zien we een aantal veiligheidsmensen (het valt ons op dat er ook vrouwen bij zijn) heen en weer lopen, ze zijn in het zwart gekleed, hebben grote verrekijkers en zware wapens bij zich. Aan de achterzijde van het Witte Huis bevindt zich Lafayette Park.

Langs de Mall zijn geen winkels of restaurantjes te vinden, daarvoor moeten we een eindje de omringende straten inlopen. Doch, blijkt dat zowat alle zaken op zondag zijn gesloten … daar gaat de koffie om ons op te warmen.

We keren dan maar terug naar de Mall, die we verder afwandelen. Voorbij het Washington Monument bevinden zich een aantal oorlogsmonumenten, o.a. World War II Memorial, Constitution Gardens, Vietnam Veterans Memorial (1959 – 1975), met de zwartgranieten wand waarop de namen van 58.267 slachtoffers staan, het Korean War Memorial (1950 – 1953), met een aantal beelden van soldaten verspreid op een grasveld en de boodschap ‘Freedom is not Free’, D.C. WWI Memorial, …

Helemaal achteraan bevindt zich het Lincoln Memorial, een soort zuilentempel met binnenin een groot beeld van de president. Hier eindigt de Mall bij de Potomac River.

Washington D.C. – dag 2, het capitool
Op maandag vertrekken we vroeg, zodat we ruim voor de opening het Capitol Visitor Center aankomen. We reserveerden geen tickets via de website, doch die zijn nog beperkt ter plaatse te verkrijgen. In de winter blijkt dat geen probleem. Dat we er als eersten in de rij staan, hadden we toch helemaal niet verwacht.

Tijdens het wachten maken we kennis met een Chinees meisje, Fan, afkomstig uit Shenzhen. Ze verblijft 2 maanden in Chicago, als uitwisselingsstudent op de universiteit. We wisselen gegevens uit, met de belofte haar te bezoeken, wanneer we nog een keer naar China reizen.

De algemene rondleiding in het gebouw begint met een film, over de onafhankelijkheid van de USA. Daarna wordt de grote groep opgesplitst in 3, iedereen moet een rij kiezen. We hebben geluk, slechts 7 mensen kiezen voor de middelste rij. De gidsen doen geen enkele moeite om het evenwicht wat te herstellen … onze gids vindt het prima, aan zo’n kleine groep kan hij wat meer tonen. Ons hoor je niet klagen.
De Rotonde is het hart en centrum van het capitool gebouw. In deze grote ronde zaal, staan we vlak onder de indrukwekkend hoge koepel, prachtig afgewerkt met beeldhouwwerk, muur- en plafondschilderingen. Aan de muren rondom hangen 8 reusachtige schilderijen, die belangrijke gebeurtenissen afbeelden. Deze ruimte wordt gebruikt voor staatsbegrafenissen, van presidenten, congresleden, militaire helden en andere belangrijke bewoners. Speciale gasten, zoals bezoekende staatshoofden, worden vaak hier ontvangen.
Old Hall of the House, de vroegere vergaderruimte van het Huis van Afgevaardigden, wordt nu gebruikt als National Statuary Hall. Langs de wand van deze grote ronde hal, staan grote bonzen en witmarmeren beelden van belangrijke personages. Elke staat mag er 2 plaatsen, naar eigen goeddunken. Daarnaast bezoeken we nog enkele zaaltjes, zoals de Crypte en de Old Senate Chamber.

Omdat deze boeiende rondleiding ons nieuwsgierig maakt om meer van het gebouw te zien, vragen we naar tickets voor nog twee andere rondleidingen, die na de middag plaatsvinden.

Ondertussen bezoeken we Union Station, een eenvoudig, maar mooi oud stationsgebouw. Hier lunchen we, vooraleer terug te keren naar het capitool.

Onze tweede rondleiding ‘Extraordinary Ordinary People’ beperkt zich eerder tot de geschiedenis van 4 Freedom Fighters. Hun ganse leven hebben ze ‘met succes’ gestreden voor vrijheid, stemrecht en afschaffing van de slavernij.

Een derde gids brengt ons naar de Halls of the Senate, waar we in de gangen van de huidige senaat de kleurrijke muurschilderingen van de Italiaanse schilder Constantino Brumidi kunnen bewonderen. Hij schilderde ook het plafond van de dome, een pareltje.

Tussendoor bezoeken we het museum, met interessante informatie over de geschiedenis van de USA, de bouw van het capitool, de verkiezingen van Senaat en Huis van Afgevaardigden.

Met een bezoekerspasje mogen we een senaatszitting bijwonen. Daarvoor geldt een extra strenge beveiliging, waarbij we sleutels, elektronica, fototoestellen, uurwerken, … moeten afgeven.
We komen in een lege senaatzaal, waar één senator zijn visie verdedigt over Obamacare. Hierna komt een andere senator binnen, hij praat over de het voorstel van de president tot wijziging van het belastingsysteem. Daarover hebben we recent in de krant gelezen, wat we hier horen sluit bij die informatie aan. Wanneer hij klaar is, vertrekt hij. Een volgende senator is ondertussen binnen gekomen, hij begint onmiddellijk te praten, ditmaal over een wijziging van de wetgeving tot blokkeren van software, vb. grote IT providers kunnen concurrerende websites blokkeren zodat hun klanten daar geen toegang toe hebben. Verder is niemand aanwezig, behalve de ‘vervangende’ voorzitter en enkele mensen die de verslaggeving doen.

OVERNACHTINGEN:
LANDOVER STATION – METROPARKING
Coördinaten: 38.932751 – 76.890918
PRIJS: 4,70 USD
Bij het verlaten van de parking wordt het zo gezegde ‘dag’ parkeergeld aangerekend. De aankomst wordt nergens geregistreerd (geen kaartje te nemen), men moet geen kaartje nemen.
Betaalloket is open op:
- maandag – donderdag van 9.30 AM – 1.00 AM ’s de volgende dag.
- vrijdag 9.30 AM tot zaterdag 4.00 AM.
Op alle andere tijdstippen staat de barrière open en kan men zonder betalen de parking verlaten.
Mits wat creativiteit en overnachten ter plaatse, hoeft men de parking niet te betalen.
SCORE: 3/5
COMMENTAAR:
Ruime stationsparking, bij een metrostation. Ideaal om van hieruit de stad te bezoeken. We vragen of we hier mogen overnachten, wat geen probleem is, doch op eigen risico. Men raadt het niet aan, er is ’s nachts geen beveiliging. Op onze vraag of het hier gevaarlijk is, krijgen we als antwoord opnieuw ‘we raden het niet aan’. Dus wagen we het er op, immers het station is open van 5 AM tot 11 PM, want dan rijden er metrotreinen. ’s Nachts zijn we hier alleen, het is zeer rustig. Geen voorzieningen.
Minpunten: Geluiden van het metrostation en de grote weg ernaast.

GEREDEN TRAJECT:
Pocomoke City – Washington D.C., Landover, 224 km
We verlaten het Delmarva schiereiland via de Chesapeake Bay Bridge, een mooie hoge en vooral lange brug. Hiervoor wordt enkel tol aangerekend in de andere richting, aan het verkeer dat het schiereiland oprijdt. De wegen worden al vlug drukker, zelfs voor we het eiland verlaten. Het is zaterdag, van echt piekverkeer merken we niets. We rijden het stadscentrum niet in.

EXCURSIES:
WASHINGTON – DE MALL, CAPITOL HILL, THE WHITE HOUSE
Washington D.C. is een grote stad, doch op zondag ligt het toeristische centrum met alle belangrijke overheidsgebouwen er zeer rustig bij. Aangenaam om bezoeken, ware het niet dat het capitool op deze dag zijn deuren sluit voor publiek.
We vinden het een aangename stad om rond te wandelen, over de groene Mall, tussen de mooie gebouwen. Het is een boeiende stad, doch we missen wat ambiance.
In deze omgeving zijn amper mogelijkheden om iets te eten of te drinken. In het capitool bevindt zich een restaurant, in Union Station (vlakbij) een Food Court.
Het capitool:
We keren terug op maandag, om het capitool te bezoeken.
0. Vrij te bezoeken: inkomhal en museum.
Het museum op zich is interessant, door maquettes en foto’s krijgt men een goed beeld over het gebouw. Foto’s en teksten over de geschiedenis van de US. Een film over de samenstelling van de senaat. De volledige rondleiding gaat enkel door op weekdagen, op zaterdag een verkorte versie.
1. Algemene rondleiding: bestaat uit een film, gevolgd door een rondleiding door het gebouw. Aanrader!
We hebben hiervoor geen tickets gereserveerd. Het is winter, geen probleem om deze ter plaatse nog te bekomen. Wel zijn we er een half uurtje voor de opening van het Visitor Center aanwezig, wat niet echt nodig bleek.
2. Extraordinary Ordinary People: hierbij bespreekt men 4 personen die een belangrijke rol speelden door hun strijd voor vrijheid en tegen de slavernij. Korte rondleiding, we komen enkel op plaatsen die we reeds uitgebreid hebben gezien bij rondleiding n° 1. Tickets ter plaatse te krijgen.
3. Brumidi Tour: rondleiding in de gangen van de senaat, waar we met de andere rondleidingen niet kwamen. Hier heeft Brumidi, schilder van Italiaanse afkomst, de muren beschilderd. Vrij eenvoudig en kleurrijk. Mooi om zien. Het plafond van de koepel is ook door hem geschilderd. Tickets ter plaatse te krijgen.
4. Senaatszitting: leuk om zien, hoe senators spreken voor een lege zaal … onmiddellijk weggaan wanneer ze hiermee klaar zijn. De volgende is ondertussen binnen gekomen en staat klaar om zijn zegje te doen. Vooraan zitten enkele mensen die de zitting leiden, alsook mensen die de verslagen opmaken. Pasje ter plaatse te krijgen.
Wie het capitool wil bezoeken, passeert door een scanner. Het is verboden om klein formaat rugzakjes of grotere bagage mee te nemen, alle vormen van vloeistoffen, spuitbussen, voeding.
Wie naar een zitting van de senaat gaat, moet bij het binnengaan opnieuw door een scanner. Hier krijgt men een genummerd bakje waarin verboden voorwerpen moeten worden achtergelaten: o.a. fototoestellen, elektronica, alle vormen van batterijen, horloges, riemen, sleutels, …
SCORE: 5/5
INKOM: N.v.t.
De meeste musea en het capitool zijn gratis te bezoeken.
Bij het betreden van officiële gebouwen, moet men steeds door een scanner passeren.
INFORMATIE:
Capitol Visitor Center.
Gratis tickets voor een rondleiding in het capitool gebouw worden hier toegekend, op first come first serve basis. Er is tevens een mogelijkheid om de tickets op voorhand te bestellen via de website, doch vooral in het zomerseizoen zijn deze zeer vroeg op.
Website: www.visitthecapitol.gov
Coördinaten: 38.889786 – 77.007306
Op meerdere plaatsen zijn kleine informatie kiosken, met brochures over de bezienswaardigheden vlakbij.
VERPLAATSINGEN:
Het stadscentrum leent zich perfect om te wandelen of te fietsen.
Er rijden ook stadsbussen en hop-on-hop-of bussen, een metro.
Metro:
Wie de metro wil gebruiken, moet eerst een SmarTrip card kopen, 2 USD.
Op deze kaart kan men een bedrag plaatsen, de prijs van één of meerdere geplande ritten of gewoon een forfait dat wordt opgebruikt. Later kan opnieuw een bedrag worden bijgeplaatst naar behoefte. Daarvoor staan in de metrostations automaten, te betalen met creditkaart of cash.
Bij de ingang van de metro, moet men de SmarTrip card tegen een oog houden. Dit herhaalt men bij het verlaten van het station van bestemming, daarbij wordt het bedrag van de rit berekend en op de kaart in mindering gebracht.
In de stations hangen overzichtskaarten met de prijs van de ritten per bestemming vanaf dit station, deze is hoger wanneer men in de spitsperiode reist. Dit bedrag kan men voor elk vertrek laden op de kaart, zodat op het einde van de rit de kaartwaarde op 0 USD staat. Op die manier blijft geen waarde ongebruikt over op het einde van een kort stadsbezoek.
Stadsbussen:
Een rit met een stadsbus kost meestal 1 USD, cash te betalen met munten of met de SmarTrip card.
ERNAARTOE:
We parkeren op de Metroparking Landover, bij de op één na laatste halte van de oranje metrolijn.
Parking is gratis tijdens het weekend, op weekdagen betaalt men 4,75 USD per dag. Dit kan worden vermeden, mits men ’s nachts of ’s ochtends vroeg de parking verlaat (zie hoger, overnachting).
Van daaruit nemen we de metro naar Capitol South, aan Capitol Hill (enkele ritprijs: 3,05 USD pp / tijdens de piekuren: 3,65 USD pp.).

We wandelen van daaruit over de Mall en keren een stuk terug tot de Smithsonian Metrohalte, van waar we de metro terug nemen naar Landover (enkele ritprijs: 3,30 USD pp.).

 

Print Friendly and PDF

 

 

 

Fotoalbums van locatie «Pocomoke City (2)»

Washington D.C. (57)

25 November 2017 | Noord Amerika 3 | Verenigde Staten | Laatste Aanpassing 09 Januari 2018

  • Union Station
  • Vietnam Veterans Memorial
  • omgeving White House
  • Capitol Building - rondleiding
  • National World War II Memorial

 

Plaats een Reactie

 

      
This site is only viewable in landscape mode !
Session Tracking