Reisverhaal «South Dakota - Wyoming, Black Hills »
Noord Amerika 4
|
Verenigde Staten
|
0 Reacties
09 September 2018
-
Laatste Aanpassing 05 November 2018
9 – 11 september 2018
Traject: Hot Springs – Wind Cave NP – Custer SP – Custer – Crazy Horse Memorial – Mount Rushmore NM – staatsgrens South Dakota / Wyoming – Devils Tower NM – Gillette
Wind Cave NP
Nier ver van het plaatsje Hot Springs bevindt zich Wind Cave National Park, dat deel uitmaakt van het immense Black Hills gebied. Wind Cave NP is vernoemd naar zijn uitgestrekte en bijzonder complexe grotten, met 226 km in kaart gebrachte gangen. Jaarlijks worden hier gemiddeld 6,4 km aan toegevoegd.
Maar het park heeft veel meer te bieden. Dit uitgestrekte glooiende natuurgebied is begroeid met prachtige graslanden en ontelbare soorten planten en bloemen. Al onmiddellijk bij aankomst, worden we verrast door wilde dieren, overal om ons heen. Op de prairie spelen Prairie Dogs tussen grazende Bizons en sierlijke Pronghorn Antelopes.
In het Visitor Center informeren we ons over wandelmogelijkheden, we vragen welke route wordt aangeraden naar onze volgende bestemming. Hierbij moeten we rekening houden met lage en smalle doorgangen, bruggen en rotstunnels. Niet in dit park, weet de ranger, maar bij het doorkruisen van het hierop volgende Custer State Park.
Voor we gaan wandelen, bekijken we de boeiende parkfilm. Daardoor krijgen we een goed beeld van wat dit park te bieden heeft. De grotten bezoeken we niet, al zijn ze totaal verschillend van deze die we in België kennen. Stalagmieten of –tieten worden hierin niet gevormd, wel een soort raster van dunne broze plaatjes, dat doet denken aan honingraten, alsook fijne witte vlokjes die lijken op ijskristallen. Wel gaan we wandelen in de mooie natuur. Al beperken we ons weerom tot enkele kortere paden, vanwege de grote hitte. Opnieuw toont de thermometer 31°C, pffff …
Het rijden van de Parkweg is puur genieten. We komen doorheen een natuurgebied zoals we nog niet eerder zagen, de grassen wuiven in de wind en hebben meerdere kleuren. Misschien is dit het prille begin van de herfst … Hier en daar staat een eenzame boom, die een speciaal effect geeft aan het uitzicht. We geraken niet uitgekeken op de wilde dieren, zo dicht bij de weg, waarvoor we regelmatig stoppen.
Custer SP
De weg doorheen Wind Cave NP loopt verder het Custer State Park in. Stilaan verandert het landschap, we zien meer en meer bomen, de bochtige bergweg klimt tot 1700 meter hoogte.
Het is niet onze bedoeling om dit park echt te bezoeken, doch we willen de kortst mogelijke weg rijden naar onze volgende bestemming, Mount Rushmore NM. Omdat we Custer State Park enkel doorkruisten, vanuit Wind Cave NP in noordelijke richting, moeten we nergens een inkom betalen. Merkwaardig is het feit dat mensen die hetzelfde traject volgen in tegenovergestelde richting, wel moeten betalen.
Ook hier genieten we van de mooie omgeving, al is deze iets minder uniek. Vele dieren leven ook hier vrij in de natuur, zoals een kudde van 1.500 Bizons, Prairie Dogs, de sierlijke Pronghorn Antelopes en nog vele andere soorten wild. Hoog bovenop een rotstop staat een Bighorn Sheep ons aan te staren.
Eenmaal we dit natuurpark verlaten, rijden we doorheen het plaatsje Custer, met zijn vele oude panden, in de typische Midwestern stijl.
Crazy Horse Memorial
Als reactie op het Mount Rushmore beeld, heeft de locale indianenbevolking het initiatief genomen om ook een massieve hoge rotsberg te beeldhouwen. Vlak na de inhuldiging van het bekende monument met de 4 presidentenhoofden, werd hiermee gestart. Het Crazy Horse Memorial zal Crazy Horse te paard voorstellen, een strijder uit de Oglala Lakota Indianenstam, de oorspronkelijke bewoners van deze regio. In 1948 werd met het beeldhouwwerk gestart. Na meer dan 70 jaren, is slechts het indianenhoofd duidelijk herkenbaar. Dat was in 1998 al voltooid. Bovenop de rots staan kranen en machines, men lijkt volop aan het werk.
We rijden verder tot vlakbij Mount Rushmore, waar we aan een klimrots overnachten.
Mount Rushmore NM
Bovenaan de wand van een reusachtige granieten berg, prijkt het Mount Rushmore monument. Het staat symbool voor de democratie in de USA, beeld van vrijheid en hoop. Mount Rushmore bestaat uit de hoofden van 4 presidenten, die een uiterst belangrijke rol hebben gespeeld in de geschiedenis van de USA. Een hulde aan de geboorte, groei, ontwikkeling en bescherming van het land. Dit is het verhaal over de geschiedenis van de eerste bewoners, in een land dat uitgroeide tot de grote verscheidenheid van Amerika vandaag.
President George Washington was de 1ste president van de Verenigde Staten (1789 – 1797), federalist. Geboren in 1732, in de staat Virginia, waar hij overleed in 1799. Oorspronkelijk beroep plantage eigenaar en militair. Hij staat voor ‘geboorte’, ondertekende mee het verdrag bij de oprichting van de USA, alsook de grondwet.
President Thomas Jefferson (1743 – 1826) was de 3de president van de Verenigde Staten (1801 – 1809). Hij had een brede interessesfeer en was oprichter van de Universiteit van Virginia. Staat voor ‘uitbreiding’ van het grondgebied, met de aankoop Louisiana. Ondertekende mee het verdrag van de oprichting van de USA, alsook de grondwet.
President Theodore Roosevelt (1858 – 1919) was de 26ste president van de Verenigde Staten (1901 – 1909), conservatief. Zijn diplomatieke optreden tijdens de Russo-Japanese oorlog in 1905, leverde hem de Nobelprijs voor de vrede op. Staat voor ‘ontwikkeling’, vooral op economisch gebied, o.a. met de aanleg van het Panama kanaal.
President Abraham Lincoln was de 16de president van de Verenigde Staten (1861 – 1865), republikein. Geboren in 1809 in een ‘log’ cabin (boomstammen hut), in de staat Kentucky. Overleden nadat hij werd neergeschoten in april 1865, bij het Ford’s Theatre in Wachington D.C. Hij was oorspronkelijk advocaat en staat voor ‘voortbestaan’, van de Verenigde Staten tijdens de Burgeroorlog. Stelde wetgeving op rond emancipatie en afschaffing van de slavernij in de Verenigde Staten.
De bouw van dit monument werd gestart in 1927, om volledig klaar te zijn in 1941. Een team van 400 mensen heeft hieraan gewerkt, de totaalkost bedroeg 989.992,32 USD. Als belangrijkste gereedschap om de hoofden uit te houwen, werd dynamiet gebruikt. In de parkfilm zien we dat men dit nog steeds gebruikte, nadat al een groot deel van het beeld afgewerkt was. Kwestie van zeer precies te doseren. Alle dynamietstaven die in de voormiddag werden geplaatst, liet men tijdens de middagpauze ontploffen. Hetzelfde gebeurde dagelijks om 4 u ’s namiddags, aan het einde van de werkdag. Tot op heden vond geen erosie plaats aan de beelden zelf. Studies over de rots, concludeerden dat deze erodeert met 2,54 cm per 10.000 jaren.
Hoe indrukwekkend dit monument is, kan worden geschetst door enkele afmetingen. Elk gezicht is 18,3 meter hoog, elk oog is 3,35 meter breed. De neus van Washington is 6,4 meter lang, alle andere neuzen zijn 6,1 meter lang. Washington’s mond is 5,5 meter breed.
Al vroeg vertrekken we naar het Mount Rushmore National Memorial. Het plan is om Manga op een wegparking achter te laten en te voet het monument te bezoeken. Zo moeten we de parkingprijs ter plaatse niet betalen.
Eigenlijk vinden we dit niet correct, het voelt aan als een verdekte vorm van inkomgeld. Het park is zogezegd gratis te bezoeken, doch parkeren is duur. Men rekent daarvoor een bedrag, te vergelijken met de inkom die men in dergelijke kleine Nationale Sites aanrekent.
Voor het eenmalig te betalen parkeergeld, mag men gedurende een volledig jaar van deze parking gebruik maken … een zwakke argumentering.
Op deze manier doet men ook de mensen betalen, die een Nationale Parken jaarpas hebben gekocht. Daarmee mogen zij eigenlijk in alle Nationaal beheerde sites gratis naar binnen.
Op onze parkeerplaats zien we het eerste hoofd van het monument, dat van President Washington. Het steekt hoog tussen ronde rotsbergen uit. Een 10-tal minuten later bereiken we te voet de site van het monument. Eerst informeren we ons bij de rangers en krijgen een informatie krantje. We wandelen tussen de vlaggen van alle Verenigde Staten door, naar een groot uitkijkterras. Dit is de beste plaats om het monument te bewonderen, dat hoog boven ons uit torent.
Een korte wandeling brengt ons naar de voet van het indrukwekkende monument, waarvoor een enorme helling van dikke rotsbrokken ligt. Dit zijn de brokstukken die, door gebruik van dynamiet, tijdens de creatie van de beelden van de oorspronkelijke berg werden afgehaald.
Een man wijst ons de grote rots naast het hoofd van President Washington. Hij beweert dat men hier het hooft van President Obama wou toevoegen. Doch de rotsen bleken hiervoor te broos.
We keren terug naar Manga en rijden verder de weg af. Voorbij de site bevindt zich nog een parkeerplaats, van waar het ganse monument te bewonderen is. Enkel wat verder af.
Wyoming
Als 44ste staat trad Wyoming toe tot de Verenigde Staten van Amerika. Het is de 10de grootste, doch de minst dicht bevolkte staat, met 579.500 inwoners op een oppervlakte van 253.600 km² (8,3 keer de grootte van België). De hoofdstad, tevens de grootste stad, is Cheyenne.
Wyoming ligt in de westelijke bergregio van de USA en wordt omringd door de staten Montana, South Dakota, Nebraska, Colorado, Utah en Idaho. Ooit was dit gebied een Spaanse kolonie, waarna het in Mexicaanse handen kwam. Het continentale klimaat is er droger en veel winderiger dan in de rest van de USA, met extremere temperatuursverschillen. De hoogste temperatuur ooit gemeten is 46°C, in juli 1900, de laagste geregistreerde temperatuur is -54°C, in februari 1933. Het hoogste punt in de staat is de 4.209 meter hoge Gannett Peak, de laagst gelegen locatie ligt op 945 meter hoogte.
Een mooie bergachtige route doorheen een zeer toeristische regio, brengt ons naar een overnachtingsplek, gelegen in Wyoming, onze volgende staat. In het Black Hills National Forest nabij Sundance, rijden we naar een heuveltop omringd door naaldbomen. Onderweg zien we hertjes. ’s Avonds krijgen we bezoek van 3 pikzwarte koeien …
Devils Tower NM
Hoog boven het prairielandschap uit, torent Devils Tower National Monument. Deze monoliet heeft een unieke vorm en wordt door vele Indianenstammen nog steeds als heilige berg beschouwd. Een legende van de Sioux, vertelt over 7 kleine meisjes. Ze waren op de vlucht voor een beer en verstopten zich onder een rots. Hun gebeden voor hulp werden verhoord, de rots bracht hen omhoog, buiten bereik van de beren. Rondom bevinden zich dan ook eenvoudige gebedsplaatsen, waar kleurrijke vlaggetjes te zien zijn.
De volledige rotsberg is 264 meter hoog en bestaat uit smalle verticale rotszuilen, met een 6 tot 8-hoekige vorm. Deze symmetrische rotskolommen zijn de hoogste (waarvan sommige meer dan 183 meter hoog) en breedste (3 tot 6 meter doorsnee) ter wereld in hun soort. Ze bestaan uit Phonolite Porphyry, een hard gesteente dat vergelijkbaar is met graniet, doch geen kwarts bevat. Bovenop bevindt zich een plateau, met de grootte van een voetbalveld. De groenige schijn van de rotsen, wordt veroorzaakt door mossen.
Zijn loodrechte wand kan worden beklommen, in 2016 werden 6.000 klimmers geregistreerd. Honderden smalle, parallelle hoge rotszuilen vormen een uiterst fijne en aantrekkelijke klimervaring. Voor het eerst werd de rotsberg beklommen door 2 rangers, anno 1890. Zij bouwden een trap, die in 1893 klaar was. Deze werd echter niet onderhouden, in 1920 verwijderde men het onderste gedeelte. Sinds 1972 werden de bovenste 60 meter opnieuw gerestaureerd, moeilijk te onderscheiden van op de grond.
Over het ontstaan van deze massieve rotsberg hebben geologen geen zekerheid, er zijn 4 theorieën in omloop. Dat de oorsprong van vulkanische aard is, daarover heerst geen twijfel. Merkwaardig is het feit dat er door de jaren heen, geen opvallende wijzigingen werden waargenomen aan zijn vorm. Al vallen regelmatig brokstukken naar beneden.
Devils Tower is het eerste Nationale Monument van de USA, in 1906 door President Roosevelt erkend.
Voor we bij Devils Tower National Monument aankomen, zien we deze immense rotstoren al boven het glooiende graslandschap uitsteken. Deze plaats is drukbezocht, al is het zomerseizoen eigenlijk voorbij.
In het Visitor Center vragen we naar de wandelmogelijkheden, waarbij we de toren het beste kunnen bewonderen. De Tower Trail, het kortste pad, blijkt hiervoor ideaal. Terwijl we rondom de prachtige rotsberg wandelen, krijgen we steeds andere vormen te zien. Ondertussen zoeken we naar rotsklimmers en volgen hun vorderingen op de loodrechte wand. Hier en daar zien we kleurrijke Indiaanse gebedsvlaggetjes aan de bomen hangen.
OVERNACHTINGEN:
BLACK HILLS – NATIONAL FOREST
Coördinaten: 43.887893 – 103.469691
Parking voor klimmers, nabij Mount Rushmore NM.
PRIJS: Gratis.
National Forest gebieden in de USA zijn vaak uitgestrekte natuurgebieden, waar men meestal vrij mag kamperen. Hier in Black Hills bevinden zich echter een aantal betaalcampings, nabij het toeristische Mount Rushmore NM.
SCORE: 4/5
COMMENTAAR:
Zeer rustige parking voor rotsklimmers, waar vrij mag gekampeerd worden, gedurende max. 14 dagen. De parking is klein en daarom enkel toegankelijk voor voertuigen tot 24 Ft. In principe mogen enkel tentkampeerders van deze plaats gebruik maken, doch de vermelding hiervan staat in de kleine lettertjes op het uithangbord, campers worden oogluikend toegelaten. Droge toilet.
Minpunten: /
BLACK HILLS – NATIONAL FOREST
Coördinaten: 44.447433 – 104.432180
Beboste heuveltop nabij Sundance.
PRIJS: Gratis.
National Forest gebieden in de USA zijn vaak uitgestrekte natuurgebieden, waar men meestal vrij mag kamperen. Hier in Black Hills bevinden zich echter enkele betaalcampings, nabij het toeristische Devils Tower NM.
SCORE: 5/5
COMMENTAAR:
Uiterst rustig kampeerplekje, op een beboste heuveltop. Te bereiken via smal zandbaantje (FSR838 1C), zijweggetje van asfaltweg n° 838. Geen voorzieningen.
Minpunten: /
GILLETTE – WALMART PARKING
Coördinaten: 44.272496 – 105.499112
PRIJS: N.v.t.
SCORE: 3/5
COMMENTAAR:
Grote drukke winkelparking. We parkeren aan de achterkant van de winkel, tegenover de laadkades. Daar is het rustig en stil, grote campers of vrachtwagens met luide generatoren kunnen hier niet staan. WIFI op de parking, toiletten in de winkel.
Minpunten: /
SANI DUMP:
Hot Springs, gemeenteparking: Dumpstation met drinkwater.
Prijs: Gratis.
Coördinaten: 43.423320 – 103.467790
GEREDEN TRAJECT:
Hot Springs – Wind Cave NP – Custer State Park – Custer – Crazy Horse Memorial – Mount Rushmore, 91 km
Route n° 385 en n° 87 zijn doorheen Wind Cave NP.
Route n° 87 en n° 16A in westelijke richting doorheen Custer State Park, klimt tot 1700 meter hoogte.
Route n° 16 en n° 244 naar Mount Rushmore NM.
Het ganse traject is rustig te rijden, over goede wegen.
Let wel, Custer State Park: routes n° 16A in noordelijke richting en route n° 87 ten noorden van n° 16A bevatten telkens lage tunnels en/of bruggen, waar de meeste campers niet onderdoor kunnen rijden. Informatie te vinden op de parkbrochure van Custer State Park.
Mount Rushmore – Hill City – Deadwood – Spearfish – staatsgrens South Dakota / Wyoming Sundance – Black Hills NF, 174 km
Mooie bochtige route doorheen een bergachtig gebied, regelmatig lange steile hellingen. Tot we de I90 autoweg bereiken, rijden we door een zeer toeristische regio.
Sundance, Black Hills NF – Devils Tower NM – Moorcroft – Gillette, 159 km
Vrij mooie route doorheen glooiende graslanden. Gedeeltelijk over de I90 autoweg.
EXCURSIES:
WIND CAVE – NATIONAL PARK
Uitgestrekt Nationaal Park in een immens gebied van graslanden. Zeer mooie omgeving, veel wild te spotten, zelfs vlakbij de parkweg doorheen het vrij rustige NP. We zien veel Bizons, Prairiedogs, Proghorn Antelopes.
Mogelijkheid om loop te rijden, door de hoofdparkweg te combineren met onverharde parkwegen (zouden goed onderhouden zijn).
Enkele mooie korte rondwandelingen, telkens anders, elk 1,6 km lang:
- Prairie Vista Nature Trail: vertrekt aan de picknickplaats nabij het Visitor Center.
- Elk Mountain Nature Trail: vertrekt op de Elk Mountain Campground.
- Rankin Ridge Nature Trail: langs weg n° 87, niet ver voor de parkgrens met Custer State Park.
Een netwerk van langere wandelpaden zijn combineerbaar, ze gaan dieper het park in, met meer kans om wild van dichtbij te zien. Kaart met beschrijving en vermelding van afstanden, te vinden in het park krantje.
SCORE: 5/5
INKOM: Gratis.
Rondleidingen in de grotten worden meermaals per dag georganiseerd, 10 USD – 12 USD pp.
ACCOMMODATIE:
Elk Mountain Campground, basis camping met 62 sites.
Prijzen kampeerplaatsen, per nacht: 18 USD in de zomer, wanneer drinkwater en toiletten beschikbaar zijn. 9 USD buiten het toeristische seizoen.
Geen reserveringen, de camping loopt nooit vol.
INFORMATIE:
Brochure en krantje van het park met informatie over de rondleidingen in de grotten, wandel- en andere informatie, te verkrijgen in het Visitor Information Center in het park.
Mooie parkfilm, wordt om het half uur getoond.
Coördinaten Visitor Center: 43.556510 – 103.478350
Website: www.nps.gov/wica
E-mail: [email protected]
Tel.: (605) 745-4600
PARKING:
Bij het Visitor Center, aan wandelpaden, picknickplaatsen, uitzichtpunten. Alles is duidelijk aangeduid op de overzichtskaart van het NP in de brochure en het park krantje.
CUSTER – STATE PARK
Uitgestrekt staatspark in het Black Hills gebied. Zeer mooie natuur, met veel wild.
We doorkruisen enkel dit park, zien in het zuidelijke deel veel wilde dieren, zoals Bizons, Pronghorn Antelopes, Prairie Dogs, Bighorn Sheep. Meer noordelijker komen we doorheen bossen met enorme bolronde rotspartijen in een bergachtige omgeving. Langs de zijweg 16A bevinden zich meren.
SCORE: 4/5
INKOM: 20 USD per voertuig, geldig voor 7 dagen.
Gratis voor wie enkel het park doorkruist in noordelijke richting, via route n° 87 en 16A (info ranger Wind Cave NP – wij rijden dit traject en komen voor onze rijrichting geen betaalhokjes tegen, wel parkings en zijwegen met vermelding dat daarvoor een betaalbewijs nodig is).
ACCOMMODATIE:
Veel mogelijkheden in en rond het park, van lodges tot campings.
INFORMATIE:
Visitor Center in het park, we bezoeken dit niet.
Custer State Park brochure met allerhande informatie te verkrijgen in het Visitor Center van Wind Cave NP. Hierin is een kaart te vinden van het park en zijn omgeving, met vermelding van alle lage en smalle doorgangen, bruggen en tunnels.
Website: www.custerstatepark.com
Tel.: (605) 255-4515
PARKING:
Aan uitzichten en bij wandelingen.
CRAZY HORSE – MEMORIAL
Immense massieve rotsformatie, waarin men een indiaan op paard wil beeldhouwen. Het hoofd van de indiaan is al zichtbaar, bovenop de rots is men met machines en kranen aan het werk. Dit is een initiatief van de locale indianenbevolking, waarvoor nu al inkom wordt gevraagd. We nemen een foto van op de weg.
SCORE: 3/5
INKOM: ? USD.
PARKING:
Op de site.
Langs de doorgaande weg, van waar het beeld in de verte te zien is.
Coördinaten: 43.822638 – 103.636634
MOUNT RUSHMORE – NATIONAL MEMORIAL
Indrukwekkende sculptuur van 4 presidentshoofden, hoog in een granieten rotswand.
Kan worden bewonderd op afstand van twee wegparkings, waarvan eentje slechts 1 hoofd toont.
Wie dichterbij een kijkje wil nemen, moet de bijhorende site bezoeken. Met museum en film. Korte wandeling naar een uitkijkterras en naar de voet van de rotswand.
SCORE: 5/5
INKOM: Gratis.
INFORMATIE:
Informatie krantje van het monument, te verkrijgen in het Visitor Information Center in de site.
Interessante parkfilm, wordt om de 10 minuten getoond, afwisselend in 2 zalen.
Website: www.nps.gov/moru
Tel.: (605) 574-2523
PARKING:
Bij het oprijden van de site, moet men langs loketten passeren en betalen voor de parking.
Prijs: 10 USD. Geldig gedurende een volledig jaar (?).
Kan vermeden worden door te parkeren op een wegparking in de omgeving en te voet naar de site te wandelen.
Coördinaten: 43.874858 – 103.453833
Coördinaten wegparking op wandelafstand: 43.876185 – 103.460802
DEVILS TOWER – NATIONAL MONUMENT
Indrukwekkende rotstoren, midden in glooiend grasland. Het park is niet uitgestrekt, alles situeert zich min of meer rondom de toren. Mooie natuur, veel hertjes en prairiehonden.
De toren kan worden beklommen, hiervoor is een inschrijving bij de rangers vereist.
Wandelingen:
Tower Trail: asfaltpad door een naaldbos rondom de toren, dat voortdurend andere beelden van de toren biedt. Lengte: 2 km, licht glooiend.
Red Beds Trail: onverhard pad, door naaldbos. Vormt een grotere lus rondom de toren, doch op de valleibodem. Van op dit pad is de toren niet vaak te zien, de nadruk ligt hier op de rode aarden kliffen. Lengte: 4,5 km, vrij grote hoogteverschillen.
Joyner Ridge Trail: Rondwandeling iets verder van de toren verwijderd, doch met uitzichten op de noord en westkant van de toren. Lengte: 2,4 km, hoogteverschillen.
De parking van deze wandeling is een zeer mooie locatie voor foto’s van Devils Tower, ook voor de zonsondergang. Coördinaten: 44.598716 – 104.723940
SCORE: 5/5
INKOM: 20 USD per voertuig, voor 7 dagen.
Gratis voor wie over een Interagency Annual Pass beschikt, deze kost 80 USD en is geldig voor bijna alle Nationaal uitgebate sites.
INFORMATIE:
Informatie krantje en mooie folder over het monument, te verkrijgen in het Visitor Information Center ter plaatse. Klein informatiekantoor, met beperkte tentoonstelling, waar geen film wordt getoond.
Website: www.nps.gov/deto
Tel.: (307) 467-5283
ACCOMMODATIE:
Belle Fourche River Campground: basis camping met 50 plaatsen, wie eerst komt heeft plaats.
Prijs: 20 USD per nacht (Interagency pashouders betalen 10 USD per nacht).
PARKING:
Visitor Center parking: eerder kleine parking, kan vlug vollopen in de zomer.
Coördinaten: 44.591172 – 104.720016
Hier en daar kleine parkeerplaatsen langs de wegkant.