Reisverhaal «Penssylvania, Philadelphia »
Noord Amerika 3
|
Verenigde Staten
|
0 Reacties
14 November 2017
-
Laatste Aanpassing 20 December 2017
14 – 15 november 2017
Traject: Neptune – staatsgrens New Jersey / Pennsylvania – Philadelphia
Pennsylvania
De staat Pennsylvania (afkorting PA), ook wel eens de Keystone State genoemd, is gelegen in het oosten van de Verenigde Staten. Zijn grenzen worden gevormd door de staten Ohio, West Virginia, Maryland, Delaware, New Jersey, New York State, alsook Lake Erie, één van de 5 grote meren, dat de grens vormt met Canada. De hoofdstad is Harrisburg, doch de grootste stad is Philadelphia. Deze staat heeft een oppervlakte van 119.000 km² en telt 12.750.000 inwoners, waaronder een groot aantal Amish. Het centrum van deze staat wordt gedomineerd door het Appalachen gebergte, Mount Davis is het hoogste punt, 979 meter hoog.
Nederlanders en Zweden zijn de eerste Europeanen die zich hier vestigden. In 1638 hebben ze samen de kolonie New Zweden opgericht.
Vanuit Neptune in New Jersey kiezen we voor minder drukke wegen, waarbij we doorheen het natuurgebied Brendant T. Byrne State Forest rijden.
Philadelphia
Met zijn 1,5 miljoen inwoners is Philadelphia de 6de grootste stad van de Verenigde Staten.
In 2014 werd een wet gestemd die het bezitten van marihuana legaliseert in kleine hoeveelheden. Men mag maximum 30 gram van deze drug bij zich hebben.
We kiezen voor de indrukwekkend hoge Walt Withman Bridge, om de Delaware River te kruisen en de stad in te rijden. De man in het tolhokje op de brug, is niet overtuigd van het gewicht van ons voertuig en vraagt de registratiedocumenten. Daarop controleert hij het maximale gewicht van onze truck, hij rekent het minimum tarief aan. Achteraf beseffen we dat men in Canada niet dezelfde maten hanteert als in de USA, op onze documenten staat het gewicht in kg vermeld. Dat heeft de man niet gemerkt, waardoor hij veronderstelt dat onze camper minder dan 7.000 pond weegt.
We parkeren Manga in het grote Franklin Delano Roosevelt park, aan de eindhalte van de metro. Deze brengt ons in 20 min. naar het oude stadscentrum. Hier zien we een aantal opvallend grote, oude gebouwen, die zeer mooi onderhouden zijn.
Als eerste bezoeken we de Library Hall, waar we een aantal oude geschriften te zien krijgen. Ze dateren uit de jaren 1700 – 1800. Er is merkbaar verschil naargelang de documenten van recentere datum zijn.
In het parkje ernaast staat het bronzen beeld ‘the Signer’. Momenten die de loop van de geschiedenis plots drastisch doen veranderden zijn zeldzaam. Dit bronzen beeld herdenkt twee zulke uiterst belangrijke gebeurtenissen in de Verenigde Staten, de ondertekening van de Grondwet en van de Onafhankelijkheidsverklaring van de Verenigde Staten. Het staat voor de moed van de mannen die hun leven en hun namen verbonden aan deze documenten.
In 1790 werd beslist dat Washington D.C. zou worden opgericht aan de Potomac River, als nieuwe hoofdstad van de Verenigde Staten. Tot in 1800 Washington D.C. als hoofdstad in gebruik kon worden genomen, vervulde Philadelphia tijdelijk die rol. Het nam de functie over van New York City, de stad die van 1783 tot 1790 de eerste hoofdstad van de USA was. Daarvoor werden een aantal bestaande gebouwen heringericht. Deze bevinden zich aan het Independence National Historic Park.
In de mooie Indepence Hall en de ernaast gelegen Congress Hall, worden boeiende rondleidingen gegeven. Hier werden de onafhankelijkheidsverklaring en de US Constitution besproken, geschreven en ondertekend in 1776, nadat er een einde kwam aan het Britse bewind. Een schilderij toont ons hoe George Washington de vergadering voorzat, waarbij o.a. Benjamin Franklin een belangrijke rol speelde.
In het Liberty Bell museum wordt de geschiedenis van deze beroemde klok toegelicht, het internationale symbool van de vrijheid. Op 6 april 1917, een regenachtige namiddag, werd ze gedurende 30 minuten ononderbroken geluid. Iedereen wist wat dit betekende … het congres van de Verenigde Staten gaf zijn goedkeuring aan de oproep van President Woodrow Wilson en verklaarde de oorlog aan het Duitse Rijk.
De Liberty Bell, oorspronkelijk een bescheiden Parlementsgebouwklok, werd al vlug gebruikt bij protesten en wanneer er iets te vieren viel. Zo werd ze geluid als schreeuw voor het beëindigen van de slavernij en inspireerde ze de moderne burgerrechtenbeweging. Nu staat ze werkeloos en met een grote barst in het museum. We hadden ze groter verwacht.
Aan de rand van het plein bevindt zich de kerk met het graf van Benjamin Franklin. Nadien nemen we een kijkje in de buurt waar hij heeft gewoond, Franklin Court.
De oudste straat van de stad is 3rd Street. We wandelen erdoorheen, er zijn een aantal oude panden te zien. Opvallend zijn weerom de ijzeren buitentrappen die hoog langs de gevel opklimmen.
Op terugweg passeren we langs Chinatown, waar we in grote steden steeds graag een kijkje nemen. Doch in dit geval trekt de buurt ons niet echt aan, we vinden zelfs geen typisch bakkertje om een koffie te drinken met Chinees gebak.
Wat verder komen we in de omgeving van de imposante City Hall terecht. Eerst passeren we enkele mooie kerken, met prachtige glazen hoogbouw op de achtergrond. Maar het stadhuis zelf plaatst dit alles in de schaduw. Hoge poorten bieden toegang tot de binnenplaats van dit indrukwekkend grote gebouw, met zijn prachtige hoge torens. Overal zijn bijzondere details te ontdekken.
Philadelphia blijkt een uiterst rustige miljoenenstad, met een zeer open stratenpatroon. Tijdens ons bezoek zien we amper politiemannen op straat, we horen geen sirenes. Dat maakt een stadsbezoek aangenaam.
OVERNACHTINGEN:
PHILADELPHIA – WALMART PARKING
Coördinaten: 39.925475 – 75.139976
PRIJS: N.v.t.
SCORE: 2/5
COMMENTAAR:
Ruime Walmart winkelparking. We parkeren op het uiteinde van de parking, aan de waterkant, op de kleine parking tussen de hoofdparking van Walmart en de andere winkels. Toiletten en WIFI in de winkel. We gebruiken de WIFI van Old Navi in onze camper. Hier overnachten velen in auto’s of oude campers, alsook vrachtwagens.
Minpunten: Lawaai van de haven en van generatoren van vrachtwagen(s) en campers.
GEREDEN TRAJECT:
Neptune – Brendan T. Byrne State Forest – staatsgrens New Jersey / Pennsylvania – Philadelphia, 135 km
Traject via locale wegen, om tolwegen te vermijden. Weg n° 70 is een mooie en rustige route, grotendeels door het Brendan T. Byrne State Forest. Om Philadelphia binnen te rijden, kiezen we voor de hoge Walt Withman Bridge. Alle bruggen die de Delaware River kruisten, rekenen tol in de richting van Pennsylvania.
Tol Walt Withman Bridge: 5 USD (> 7.000 Pounds gewicht = 15 USD).
EXCURSIES:
PHILADELPHIA – OUDE STAD
Philadelphia is een stad die een grote rol speelde in de geschiedenis van de onafhankelijkheid van de USA. Hieromtrent zijn een aantal interessante rondleidingen voorzien in belangrijke gebouwen, alsook musea te bezoeken. Verder heeft de stad niet heel veel toeristische bezienswaardigheden te bieden, doch we vullen er al gauw een dag.
Het is een luchtige stad met brede straten en veel ruimte. Zeer rustig voor een miljoenenstad. We zien er amper politie op straat, horen geen sirenes. Dit maakt een stadsbezoek aangenaam.
SCORE: 4/5
INKOM: N.v.t.
In een aantal musea wordt een toegangsprijs aangerekend. Vele zijn echter nationaal beheerd, soms gratis mits voorleggen van een Nationale Parkenpas (vb. Benjamin Franklin museum), vaak gewoon gratis.
Bij het betreden van officiële gebouwen, moet men steeds door een scanner passeren.
INFORMATIE:
Independence Visitor Center, aan het Independence Park.
Informatie over deze stadsbuurt.
Gratis tickets voor een rondleiding in Independence Hall worden hier toegekend, op first come first serve basis.
Coördinaten: 39.951496 – 75.149907
VERPLAATSINGEN:
Het stadscentrum leent zich perfect om te wandelen.
Er rijden ook stadsbussen en hop-on-hop-of bussen, een metro.
Metro:
Ticket: Een enkele rit kost 2,5 USD pp., kaartje te koop aan automaten in de metrostations, te betalen met cash, tokens of creditkaart.
Metrokaart: op een metrokaart kan men ritten bijplaatsen.
Token: Op sommige plaatsen staan automaten met ‘tokens’, een soort plastic munten. Deze moeten betaald worden met cash. Vanaf twee tokens verkrijgbaar, 2 USD per stuk.
ERNAARTOE:
We parkeren in het Franklin Delano Roosevelt park, aan de eindhalte van de oranje metrolijn, AT&T.
Parking is er gratis, tussen 6 AM – 6 PM.
Van daaruit nemen we de metro naar het oude stadscentrum, aan City Hall stappen we gratis over op de blauwe lijn tot 5th Street. Daar bevinden we ons in de regio van de Independence Hall.
We keren te voet terug naar de City Hall, van waar we de metro terug nemen naar AT&T.