Reisverhaal «New Mexico, Albuquerque en omgeving»

Noord Amerika 4 | Verenigde Staten | 0 Reacties 23 November 2018 - Laatste Aanpassing 16 Februari 2019

23 – 26 november 2018          

Traject: Albuquerque – Petroglyph NM – Salinas Pueblo Missions NM      

Albuquerque      
We komen in de stad aan op Thanksgiving Day. Alle straten en parkings liggen er rustig bij, veel winkels zijn gesloten. In de Walmart winkel dragen de personeelsleden grote kleurrijke glitterschoenen, met belletjes. Het is feest in de USA!

De volgende dag is Black Friday. Dat merken we al om 5 u ’s ochtends, wanneer de parking van Home Depot (een grote Doe-Het-Zelf zaak, waar wij overnachten) al volloopt. Gedaan met de nachtrust. Mannen staan in een lange rij aan te schuiven met hun lege winkelkarretjes, voor de gesloten deuren. Tot om 6 u de winkel opengaat en plotsJingle Bellsluid klinkt op de parking, dit wordt het deuntje van de dag. Niet veel later beginnen ze naar buiten te komen met grote dozen en volgeladen karren. Hier moeten koopjes te doen zijn!

Vanaf nu is overal kerstmuziek te horen, straten en winkels worden versierd, men komt al volop in de eindejaarsstemming.

Petroglyph NM
’s Voormiddags laten we bij Ford het onderhoud van onze truck doen, opnieuw krijgt Manga een prima rapport. De technieker geeft ons zelfs een complimentje over de toestand van de truck. Vele oude, lawaaierige voertuigen die we hier zien, laten ons veronderstellen dat men in de garage anders gewend is …

Daarna rijden we naar Petroglyph National Monument. Hier zijn vele rotstekeningen te zien, op meerdere locaties. We rijden eerst naar Rinconada Canyon, waar we de rondwandeling maken. Deze brengt ons langs een helling, bezaaid met grote donkere lava rotsblokken. Her en der getooid met wat petrogliefen. Aanduidingen zijn er amper, kwestie van zelf te zoeken waar de tekeningen zich bevinden. Enkele zijn mooi, maar de meeste onduidelijk.

Na deze wandeling beslissen we het park voor gezien te houden. Op andere locaties hebben we al veel specialere historische rotstekeningen gezien, vaak op grote rotswanden gegroepeerd tot een verhaal. Meestal worden informatieborden voorzien, of een folder met een woordje uitleg.

We keren terug naar onze overnachtingsplek. Nog altijd is het overal zeer druk, op winkelparkings een overrompeling. Dit zal zo duren tot laat ’s avonds. Black Friday blijkt een groot succes in de USA!

Winkelparadijs
Dat we ons bevinden in de grootste stad van New Mexico, voelen we niet echt aan. Ja, het is wat drukker, maar de omgeving blijft er vrij ruimtelijk uitzien. Woonhuizen zien we weinig, dit voelt eerder aan als één grote winkelketen. Echt alles is hier te vinden … er staat dan ook een dagje shoppen op het programma. Uptownis een grote, recent ogende wijk, met veel moderne winkels.

Salinas Pueblo Missions NM
Een licht glooiende en bochtige weg brengt ons naar Salinas Pueblo Missions National Monument, ten zuiden van Albuquerque. Dit is weerom een gebied met ruïnes van de oude culturen. Deze zijn verspreid in de omgeving, op 3 locaties.

Vanaf de jaren 900 begon men hier dorpjes te vestigen. Men woonde in ‘pit’ houses (grotendeels ondergrondse huisjes) en leefde van de jacht, landbouw en het verzamelen van wilde planten en kruiden. Vanaf 1100 begon men stenen huizen te bouwen.

Dit is een regio die nog in een latere periode werd bevolkt door de pueblo’s, dan de vorige vestigingen die we al hebben bezocht. Men verbleef op deze plaats tot 1680, waar de andere woningen al werden verlaten rond 1150 – 1400. In de jaren 1600 woonden in deze omgeving minstens 10.000 mensen. We vragen ons af of pueblo’s hier naartoe trokken, nadat ze de meer noordelijk gelegen locaties hadden verlaten.
De sites die we hier bezoeken, tonen een combinatie van pueblo woningen en Spaanse missieposten. In 1598 kwam een groep Spanjaarden hiernaartoe om een kolonie te vestigen. Alhoewel zij profiteerden van de pueblo’s, hen onder druk zetten om te werken op hun landbouwvelden, leefden ze hier toch gedurende een 40-tal jaren vreedzaam samen. Daarna werd het gebied geteisterd door een enorme droogte, gepaard gaande met ziekte en gebrek aan voedsel. Hierdoor werd men genoodzaakt de regio te verlaten.

Als eerste komen we bij Quarai, waar we een korte rondwandeling maken naar de overblijfselen van een oude Franciscaanse missiepost. Hoge muren van rode natuursteen staan nog rechtop, wanneer we door de oude deuropening in de kerk binnenstappen, zijn we onder de indruk van de oppervlakte ervan. Rondom bevinden zich de restanten van woon- en voorraadkamers, van de missionarissen en Spaanse kolonisten die hen waren gevolgd. Opvallend is de vierkante Kiva naast de kerk. Dit getuigt van de periode waarin Pueblo’s en missionarissen hier samen woonden. Immers, de Pueblo bevolking wist af te dwingen dat hun Kiva’s mochten blijven bestaan naast de kerken van de missieposten. Aan de rand van de ruïnes staan nog de restanten van een uitkijktoren. Toen was dit kenmerkend voor een missiepost. Opdat men tijdig de aanvallen van de indianenbevolking zou opmerken, werden dergelijke torens gebouwd. De overblijfselen van het pueblo dorp naast de missiepost zijn niet blootgelegd, op enkele muurtjes na zit alles begraven onder een heuvel. Hier leefden 200 tot 400 Tiwa indianen, zij dreven handel met goederen, waaronder zout.

Vervolgens rijden we naar het dorp Mountainair, waar we het Visitor Centervan Salinos Pueblo Missions NM bezoeken. We informeren naar de andere 2 sites, deze liggen te ver uit elkaar om beiden nog te bezoeken voor het donker wordt. Gran Quivirazou het meest verschillen van de andere, omdat daar de gebouwen zijn opgetrokken in grijze natuursteen en er meer Pueblo ruïnes te zien zijn, alsook 2 missieposten. Doch de tijd om daar nog naartoe te rijden ontbreekt.

Langs onze verdere route ligt Abó, inderdaad deze site lijkt vrij goed op Quarai. Toch is het leuk om ook hier de korte rondwandeling te maken en een kijkje te nemen tussen de rode stenen muren van de voormalige missiepost. De ruïnes van omringende woningen zijn wat beter bewaard.

Omdat we hier nog steeds in Indianengebied reizen, is het niet evident om zomaar langs de wegkant te overnachten. Overal in de vlakte zien we de zo typische woonsten, telkens met enkele oude campers, af en toe een klein huisje erbij. Meestal zijn deze in erbarmelijke toestand en vragen we ons af hoe men daarin kan leven. Muren/wanden/daken zijn niet intact, ramen gebroken en met hout of plastiek dichtgemaakt en opgelapt, campers staan schuin weggezakt op hun wielen/poten. Ze worden omringd door hopen rommel, schroot en wrakken van oude voertuigen.
We rijden een eindje verder naar de San Lorenzo Canyon, opnieuw een BLM terrein dat vrij ter beschikking staat van iedereen. Slaapplaatsjes in de natuur vinden we altijd leuk!

Op weg naar het zuiden en de warmte
Onze plannen om in het begin van deze winter in de USA te skiën, zullen we (voorlopig) laten vallen. De skigebieden in de regio waar we nu vertoeven, zouden normaal gezien open zijn. Doch … er ligt nog geen sneeuw en de weersvoorspellingen tonen enkel zon voor de komende periode. Als dichtstbijzijnde mogelijkheid vinden we de skipistes rond Salt Lake City. Dat betekent een kleine 1.000 km terugkeren in noordelijke richting.

We rijden aldus verder zuidwaarts, eigenlijk kijken we ook wel een beetje uit naar de warmere omgeving. In Socorromaken we een wasserettestop.

OVERNACHTINGEN:
ALBUQUERQUE – WALMART/HOME DEPOT PARKING
Coördinaten: 35.202104 – 106.658034
PRIJS:N.v.t.
SCORE:2/5
COMMENTAAR:
Grote winkelparkings, deze van Home Depot is gelegen naast deze van Walmart. We dachten bij Home Depot rustiger te staan, doch dat blijkt niet het geval. Toiletten in de Walmart winkel. Wifi van Home Depot op de parking (ATT).
Minpunten: Zeer veel geluiden van de parking, tijdens de dag uiterst druk.

ALBUQUERQUE – WALMART
Coördinaten: 35.145836 – 106.552076
PRIJS:N.v.t.
SCORE:2/5
COMMENTAAR:
Grote winkelparking, met andere zaken eromheen. Toiletten in de Walmart winkel. Wifi op de parking.
Minpunten: Geluiden van de parking, doch veel minder druk dan onze vorige locatie.

SAN LORENZO CANYON – BLM
Coördinaten: 34.224464 – 106.930744
PRIJS:Gratis.
BLM gebieden in de USA zijn – vaak uitgestrekte – natuurgebieden, in nationaal beheer. Ze staan ter beschikking van het volk, voor allerlei gebruik. Zo mag men er meestal vrij kamperen.
SCORE:5/5
COMMENTAAR:
Verspreid langs een zandweg zijn hier en daar kampeerplekjes te vinden. Rustige omgeving. Geen voorzieningen.
De smalle weg ligt er goed bij, het heeft al een poosje niet geregend. We hebben geen idee wat regen doet met deze omgeving.
Minpunten: Geluiden van de (vrij rustige) autoweg in de verte.

SOCORRO – WALMART
Coördinaten: 34.064363 – 106.890896
PRIJS:N.v.t.
SCORE:2/5
COMMENTAAR:
Grote winkelparking. Toiletten in de Walmart winkel. Wifi op de parking.
Minpunten: Geluiden van de parking.

SANI DUMP:
Albuquerque – Conoco:Dumpstation aan de rand van de parking. Niet echt verzorgd. Geen drinkwater (te vinden aan de overkant van het kruispunt, zie hierna)!
Prijs: Gratis.
Coördinaten: 35.206959 – 106.650975

Albuquerque – benzinestation / carwash:Drinkwater aan de rand van de parking, tegenover de benzinepompen, bij de industriële stofzuiger. Oude kraan, waar het water overal uitspuit. Maar het werkt!
Prijs: Gratis.
Coördinaten: 35.206930 – 106.652310

GEREDEN TRAJECT:
Albuquerque – Salinas Pueblo Missions NM (SPM NM), Quarai – Mountainair, SPM NM Visitor Center – SMP NM, Abó – San Lorenzo Canyon BLM (nabij Polvadera), 203 km
Mooie, maar vrij eentonige, rustige wegen, doorheen een licht glooiende omgeving.

San Lorenzo Canyon BLM – Polvadera – Socorro, 20 km
Rustige autoweg.

EXCURSIES:
PETROGLYPH – NATIONAL MONUMENT
Gebied waar zeer veel rotstekeningen te zien zijn. We zijn wat teleurgesteld door het gebrek aan informatie in dit park. Zelfs bij de petroglyphen zijn geen aanduidingen gemaakt, op een enkele na.
Op 3 plaatsen zijn parkings, waar korte wandelingen vertrekken over zanderige paden, tussen de rotstekeningen.
Rinconada Canyon:rondwandeling, 2 km. Hier zouden 300 petroglyphen te zien zijn, we zien er wel wat, maar zeker geen 300 en weinige zijn de moeite waard.
Boca Negra Canyon:wandeling 1,6 km. 100 petroglyphen te zien.
Piedras Marcadas Canyon:wandeling 2,4 km. 400 petroglyphen te zien.
SCORE:3/5
INKOM:
Gratis, behalve bij Boca Negra Canyon: 1 USD per voertuig op weekdagen / 2 USD per voertuig tijdens het weekend.
Gratis voor wie over een Interagency Annual Passbeschikt, deze kost 80 USD en is geldig voor bijna alle Nationaal uitgebate sites (niet te koop in dit park!).
INFORMATIE:
Visitor Center: klein gebouw met winkeltje, waar men een informatieblaadje over het park kan krijgen. Dit stelt echter weinig voor, over de rotstekeningen krijgen we geen uitleg. Wel staat er een plannetje van het park op en een korte beschijving van de 3 locaties waar tijdens korte wandelingen petroglyphen te zien zijn. Aan het Visitor Center zijn geen wandelingen voorzien, noch petroglyphen te bewonderen.
Coördinaten: 35.138878 – 106.711296
Website: www.nps.gov/petr/index.htm
PARKING:
Parking met droge toiletten, picknicktafels en –banken aan het Visitor Center (zie hoger).
Parking Rinconada Canyon: eerder kleine parking, aan het begin van de wandeling, met droge toilet.
Coördinaten: 35.126968 – 106.724635
Parking Boca Negra Canyon: aan het begin van de wandeling.
Coördinaten: 35.160565 – 106.719646
Parking Piedras Marcadas Canyon: aan het begin van de wandeling.
Coördinaten: 35.188740 – 106.685601

SALINAS PUEBLO MISSIONS – NATIONAL MONUMENT
Verspreid over 3 locaties. Historische sites met telkens een combinatie van missieposten en pueblo vestigingen. Telkens leidt een korte rondwandeling tussen de ruïnes door, informatieborden geven een woordje uitleg bij wat er te zien is.
Mooi en interessant, doch geen must see! We bezochten andere sites met indrukwekkendere pueblo’s, ook beter bewaarde missieposten zijn te vinden.
We vinden het jammer dat de sites vrij ver uit elkaar liggen, waarbij er sowieso één volledig uit de richting is gelegen.
Quarai: Combinatie van missiepost en pueblo woningen. De ruïne van de missiepost heeft nog hoge rode stenen muren, geeft een vrij goed beeld van het vroegere grondplan. De pueblo woningen zijn niet uitgegraven en zitten onder de omringende heuvels. Een maquette hiervan is te zien in het Visitor Center.
Coördinaten: 34.595147 – 106.29773
Abó: De rode natuurstenen muren van de missiepost staan nog vrij goed rechtop, leuk om doorheen te wandelen. Enkele omringende huisjes zijn eveneens vrij goed intact. Mooi natuur kader.
Coördinaten: 34.449871 – 106.374878
Gran Quivira:De gebouwen van deze site waren opgetrokken in grijze natuursteen, wat ze verschillend maakt van beide andere sites. Meer blootgelegde muren van pueblo woningen en 2 missieposten. Deze ligt vrij ver verwijderd van de andere sites (44 km van het Visitor Center, dat op de kruising van de wegen tussen de 3 sites ligt), we bezochten ze niet.
Coördinaten: 34.258853 – 106.093948
SCORE:3/5
INKOM:Gratis.
INFORMATIE:
Bij elke site bevindt zich een klein Visitor Center, waar een ranger aanwezig is. Hier bevindt zich telkens een klein museum en is informatie te verkrijgen over de locatie zelf, alsook een mooie algemene brochure. Boekjes met uitleg bij de wandeling doorheen de site, zijn er telkens te koop voor 2 USD.
Salinas Pueblo Mission NM Visitor Center, te Mountainair: algemeen Visitor Center voor het ganse National Monument. Informatie over de 3 historische sites. Mooie parkbrochure beschikbaar. Parkfilm, over hoe de Pueblo’s en de Spanjaarden hier samen leefden.
Coördinaten: 34.519816 – 106.242228
Website: www.nps.gov/sapu
Tel.: (505) 847-2585
PARKING:
Aan elke site bevindt zich een kleine parking.

 

Print Friendly and PDF

 

 

 

Fotoalbums van locatie «Albuquerque»

New Mexico, Albuquerque en omgeving (8)

23 November 2018 | Noord Amerika 4 | Verenigde Staten | Laatste Aanpassing 15 Februari 2019

  • Salinas Pueblo Missions NM, Abó
  • Salinas Pueblo Missions NM, Abó
  • Salinas Pueblo Missions NM, Abó
  • Albuquerque, Petroglyph NM, Rinconada Canyon
  • Salinas Pueblo Missions NM, Quarai Ruins, missiepo

 

Plaats een Reactie

 

      
This site is only viewable in landscape mode !
Session Tracking