Reisverhaal «Florida, The Keys»
Noord Amerika 3
|
Verenigde Staten
|
0 Reacties
25 Januari 2018
-
Laatste Aanpassing 11 Maart 2018
25 – 26 januari 2018
Traject: Florida City – Key Largo – Key West – Marathon – Florida City
The Florida Keys
De Florida Keys zijn een archipel van (meer dan 60) kleine tot zeer kleine, smalle eilandjes, die op een gebogen lijn achter elkaar liggen. Het woord ‘key’ is afgeleid van het Spaanse woord ‘cayo’, wat ‘klein eiland’ betekent. Het zijn vlakke eilanden, gevormd door geërodeerde oude koraalriffen die boven het water uitsteken, vaak omringd door zandbanken.
Na de wijzigingen van het zeeniveau aan het einde van de ijstijd, werden ten zuiden van Florida riffen gevormd. 15.000 jaren geleden daalde het zeeniveau drastisch en kwamen gedeeltes er bovenuit, zo ontstonden deze eilandjes. Ze vormen een soort verlenging aan het meest zuidoostelijke punt van het immense schiereiland, dat het zuidelijke deel van de staat Florida vormt. Omheen de Keys bevinden zich nog steeds prachtige koraalriffen, die menig snorkelaar of duiker aantrekken.
Het grootste eiland ligt het dichtste bij het vasteland, Key Largo. Key West bevindt zich helemaal in het zuiden van de Florida Keys, met daarop een mooi historisch stadje. Verder in zee ligt nog het onbewoonde eiland Dry Tortugas, enkele per boot bereikbaar. Dit is een nationaal park, met daarop een historisch Fort. Het meest zuidelijke punt van Key West is slechts 140 km verwijderd van Cuba. Het bevolkingsaantal van The Keys is 77.150, zo ’n 32 % daarvan is gehuisvest in Key West.
De Keys waren oorspronkelijk bewoond door Calusa en Tequesta Indianen. Tot in 1513 de Spaanse ontdekkingsreiziger Juan Ponce de León de regio kwam innemen. Tijdens de Cubaanse Revolutie van 1959 vluchtten vele Cubanen naar het zuiden van Florida. Vooral Key West had een sterke band met het nabije buurland Cuba, waardoor velen zich in het stadje kwamen vestigen. Nog steeds worden Cubanen aangetrokken door The Keys en komen ‘aangespoelde rafters’ er toe.
Lange tijd waren The Keys enkel via het water te bereiken. Daarin kwam verandering met de voltooiing van Henry Flagler’s spoorweg in 1910, die vanuit het noorden van de USA helemaal tot in Key West werd doorgetrokken.
De regio wordt regelmatig door orkanen getroffen. Labor Day Hurricane, een orkaan in 1935 vernielde grotendeels de spoorweg, die nooit werd heraangelegd. Ondertussen zijn de eilanden voorzien van een weg met vele lange bruggen, die hen onderling met elkaar verbinden.
Dit zuidelijke deel van Florida kent een tropisch klimaat met twee seizoenen. Van mei tot oktober heerst een vochtig heet klimaat, met bijna dagelijks wat regen. Van november tot april is het zonnig en droog.
Op 10 september 2017 kwam orkaan Irma hier aan land en bracht aanzienlijke schade toe. Zowat 25% van de huizen op The Keys werden vernield, bovendien werden nog 65% zwaar beschadigd. Twee dagen later waren grote gedeeltes van de regio nog steeds niet toegankelijk.
Even uniek als de tropische natuur hier, is de bevolking. Een mix van artiesten, schrijvers, duikers, koks, muzikanten, … werken en amuseren zich op de Keys. Ze brengen een grote scala aan karakters mee, ook dankzij hun uiteenlopende afkomst. Dit gebied heeft een eerder Caraïbische uitstraling, een groot verschil met het vasteland Florida.
The Highway that goes to Sea
Een 203 km lange historische weg, The Highway that goes to Sea, brengt ons vanuit Florida City over The Florida Keys. Ons doel is Key West, dit stadje bevindt zich op het meest zuidelijke punt van het USA vasteland. Deze weg loopt over vele lange, smalle eilandjes, met elkaar verbonden door 42 bruggen, waarvan eentje 11 km lang is.
Het lange traject biedt niet echt veel variatie. Overal waar mogelijk staan vakantiehuisjes, hotelletjes, campings, restaurantjes, winkeltjes, … Deze worden afgewisseld met tropische moerassen met mangrovewoud. De mooiste uitzichten onderweg hebben we aan de vele bruggen tussen de eilanden. In de fel blauwgroene zee zien we van daaruit nog wat andere eilandjes.
Dit is een paradijs voor de watersportliefhebber. Men biedt allerhande tours aan, waaronder snorkelen aan koraalriffen, zwemmen met dolfijnen, kanovaren op zee, boottrips naar afgelegen eilandjes, … Momenteel is het abnormaal koud en er is veel wind. We zien niemand aan, in of op het water.
De enorme schade die enkele maanden geleden door orkaan Irma werd berokkend, is grotendeels hersteld en opgeruimd. Doch hoe verder we naar het zuiden rijden, hoe meer overblijfselen we hiervan toch nog zien. Puin ligt op grote hopen langs de wegkant, hier en daar liggen kapotte boten, staan vernielde campers en huisjes.
Key West
Het meest zuidelijke eiland van The Florida Keys dat over land kan worden bereikt, is het 11 km² grote Key West, volledig ingenomen door de gelijknamige stad.
Lange tijd was dit de grootste stad van Florida, die groeide door inkomsten uit scheepswrakken. Deze plaats was ideaal gelegen voor handel met Cuba en de Bahama’s en lag op de belangrijkste handelsroute vanuit New Orleans. Verbeterde navigatietechnieken leidden tot een vermindering van schipbreuken. Hierdoor kende het belang van Key West een dieptepunt aan het einde van de 19de eeuw.
Het historische stadsdeel Key West is een zeer populaire toeristische locatie, met een ontspannen sfeer. De haven biedt momenteel plaats aan 3 cruiseschepen om aan te leggen. In 1994 legden bijvoorbeeld 368 cruises aan, met +/- 400.000 passagiers, ze genereerden 853.000 USD aan inkomsten voor het stadje.
We rijden doorheen het recente stadsdeel van Key West, om de zeer toeristische oude stad te bereiken. De straatjes zijn smal, de huizen in pasteltinten. Duidelijk herkenbaar zijn de verschillende wijken. Centraal gelegen staan grotere villa’s, nabij de haven een aantal historische panden, in het zuiden sociale woonwijken. Alles is vrij verzorgd, op enkele vervallen huisjes na.
Eenmaal Manga geparkeerd in een rustige woonwijk, maken we een wandeling naar de oude haven. Onderweg genieten we van de mooie omgeving. Doch, hoe dichter we de haven naderen, hoe meer toeristisch. Woonhuizen worden vervangen door winkels, restaurants, … het wordt drukker en drukker. Treintjes rijden voortdurend toeristen doorheen de straten, bijna volledig gevuld. Eerst begrijpen we niet waar zoveel mensen vandaan komen. Tot we aan de haven twee immense cruise schepen zien aangemeerd liggen, dat verklaart veel.
We genieten van onze stadswandeling door de gezellige drukte en bewonderen de aangeboden waren, vooral souvenirs en strandkledij. Hier en daar staan wat kunstwerken langs de straatkant. Enkele historische panden zijn mooi, doch niet super boeiend. Eigenlijk is het geheel leuk om zien, de sfeer ontspannend.
Op terugweg naar Florida City, stoppen we even bij The Turtle Hospital in Marathon. Hier worden verschillende soorten zeeschildpadden behandeld, wanneer ze gewond of ziek zijn. Men kan dit centrum bezoeken met een gids. We kijken even rond aan de inkom, waar algemene informatie over deze dieren en het ziekenhuis te vinden is.
Enkele weetjes over zeeschildpadden:
- Op het eerste zicht kan men niet bepalen of een zeeschildpad mannelijk of vrouwelijk is.
- Zeeschildpadden zijn zeer vruchtbaar. Gelukkig maar, want van de uitgekomen schildpadjes overleven slechts zeer weinig. Op weg naar zee zijn ze prooi van vogels en krabben, in zee zijn zowat alle vissen geïnteresseerd.
- Zeeschildpadden leefden al 200 miljoen jaren geleden, ze waren er reeds in de periode van de dinosaurussen. De varianten hiervan die we nu kennen, ontstond 110 en 65 miljoen jaren geleden.
- Zeeschildpadden zijn verwant aan landschildpadden. Het enige verschil zijn de ‘flippers’, een soort vliezen tussen hun poten, om te kunnen zwemmen.
- Zeeschildpadden zijn in alle oceanen aanwezig, behalve in de poolzeeën.
- Men kent 7 soorten zeeschildpadden: Loggerhead, Green Turtle, Leatherback, Hawksbill, Kemp’s Ridley, Olive Ridley, Australiën Flatback. Deze komen in aantallen voor in Florida, volgens de volgorde van vernoemen. De laatste twee soorten zien men hier niet.
De ‘Zwarte’ zeeschildpad, een variant van de Groene zeeschildpad, wordt door sommigen als 8ste soort gezien.
Aan de rondleiding nemen we niet deel, omdat we tijdens onze reizen al meermaals zeeschildpadden hebben gezien in hun natuurlijke omgeving. In Costa Rica (2x) en Borneo zagen we zeeschildpadden op het strand hun eitjes leggen. In Borneo bezochten we een niet toeristisch beschermingproject op een eiland. We zagen er een schildpad eieren leggen en hielpen daarna bij het met de hand uitgraven van de nog warme eitjes, om deze op een veilige locatie opnieuw te begraven. We mochten de hatchlings (pas uit het ei gekomen kleine zeeschildpadjes) in zee plaatsen, zodat hen een lang en gevaarlijk traject werd bespaard. Immers vormen ze een lekkernij voor vogels en krabben.
OVERNACHTINGEN:
KEY WEST – PARKING
Coördinaten: 24.548953 – 81.803920
PRIJS: N.v.t.
SCORE: 3/5
COMMENTAAR:
Kleine parking aan de rand een rustige woonwijk in de oude stad, vlakbij een US Naval Base. Het is niet duidelijk waar deze parking bij hoort, er zijn enkele plaatsen voorbehouden voor ‘personeel’. Enkel parkeerplaatsen voor auto’s of vans, doch onze Manga past nog net. We laten de achterkant over de grasberm hangen.
Minpunten: /
FLORIDA CITY – HOME DEPOT PARKING
Coördinaten: 25.460381 – 80.473491
PRIJS: N.v.t.
SCORE: 2/5
COMMENTAAR:
Vrij rustige winkelparking. We parkeren in de uithoek, zo ver mogelijk van de winkel, voor het Garden Center. WIFI is te vinden in de ernaast gelegen Walmart of aan Applebees.
Een goed alternatief voor de zeer lawaaierige Cracker Barrel parking (zie vorig verhaal).
Walmart staat overnachten op de parking niet meer toe, nadat een aantal campers een rioolputje hebben opengebroken en dit als dump voor hun afvalwater hebben gebruikt.
Minpunten: /
GEREDEN TRAJECT:
Florida City – Key Largo – Key West, 204 km
Lange weg over de Florida Keys, met meestal slechts 1 rijvak per richting. Vrij veel verkeer, maar het stropt nergens. Overal snelheidsbeperkingen, variërend tussen 35 mph en 55 mph. Lange bruggen verbinden de eilanden.
Let wel: Bij het oprijden van de weg over de Keys, aan Florida City is het even opletten de rechtse weg te kiezen, op de linker brug moet tol worden betaald. We zien geen voordeel bij het nemen van de andere brug, beide wegen komen al vlug terug samen.
Key West – Marathon – Florida City, 206 km
Terugweg idem als heenweg.
EXCURSIES:
THE FLORIDA KEYS
Een weg van bijna 200 km loopt over een aantal lange smalle eilanden op een rij, verbonden door vele bruggen. Langs dit traject bevinden zich waar mogelijk vakantiehuisjes, campings, hotelletjes, winkeltjes, … afgewisseld met moerasgebied, (privé) stranden en de zee. Een zeer toeristische route.
Een ideaal gebied voor watersportliefhebbers, met mogelijkheden om te snorkelen, zwemmen met dolfijnen, kanovaren, trip naar eilanden, …
SCORE: 3/5
INKOM: N.v.t.
Voor elke activiteit staat een ‘meestal dure’ prijs (vb. kanotrip door mangroves met gids kost 50 USD pp. voor 2 u).
INFORMATIE:
Overal zien we Visitor Centers, doch de meeste zijn commerciële organisaties die allerhande tours en accommodatie aanbieden. Dit wil niet zeggen dat men daarbij geen informatie geeft, zelfs een gratis overzichtskaart van het gebied. We stoppen bij een dergelijk Visitor Center, daarna stoppen we bij een echt Visitor Center (Chamber of Commerce). Het eerste gaf ons meer en betere informatie.
PARKING:
Overal langs de weg zijn parkeermogelijkheden, vooral nabij bruggen bieden deze de mooiere uitzichten.
THE FLORIDA KEYS – KEY WEST
Het stadje Key West ligt helemaal op het einde van de Florida Keys, op het meest zuidelijke punt van het USA vasteland. Dit levendige stadje bestaat uit een nieuwer en een zeer toeristisch oud gedeelte, het meest zuidelijke deel. Een wandeling door de straten met pastelkleurige huizen en langs de oude haven is aangenaam. Jammer dat het hier zo toeristisch en druk is. We zien twee enorme cruiseschepen langs de kade liggen, wat de enorme drukte verklaart.
SCORE: 4/5
INKOM: N.v.t.
Excursies zijn eerder duur.
Daguitstap met de officiële ferry naar Dry Tortugas NP, een eiland met fort, stranden en snorkelmogelijkheden. Kostprijs: 175 USD pp. Inbegrepen: 112 km varen enkel (= 2u), ontbijt en lunch, snorkelmateriaal beschikbaar, 4 ½ u verblijf op het eiland. Info: www.drytortugas.com
INFORMATIE:
Overal zijn kleine informatieloketten, die verbonden zijn aan de treintjes die toeristen doorheen het stadje rijden. Er rijdt ook een gratis stadsbus rond, we maken hier geen gebruik van.
PARKING:
Wij parkeren aan de US Naval Base, helemaal op het zuidelijke uiteinde van Key West. De kleine parking is een ideale uitvalsbasis om te voet de oude stad en de haven te bezoeken. Deze parking biedt enkel plaatsen voor auto’s en vans, doch onze Manga (7,2 meter lang) past net, mits de achterkant over de graskant hangt.
Prijs: gratis.
Coördinaten: 24.548953 – 81.803920
Parking in het centrum is betalend.
In de zeer smalle achterafstraatjes is parkeren hier en daar mogelijk.
THE FLORIDA KEYS – THE TURTLE HOSPITAL
In het stadje Marathon bevindt zich een zeeschildpadden ziekenhuis. Hier worden gewonde of zieke schildpadden verzorgd, er gebeurt ook hatchling van de eitjes. Meerdere soorten zeeschildpadden komen voor in deze regio. Wellicht boeiend om zien, doch we bezoeken dit centrum zelf niet.
SCORE: ?/5
INKOM: 25 USD pp., reserveren wordt aangeraden, gezien de beperkte groepen.
WEBSITE: www.theturtlehospital.org
TEL: 305-743-2552
PARKING:
Voor het ziekenhuis, aan mijl 48,5.
Coördinaten: 24.709664 – 81.101260