Reisverhaal «Arizona – Kingman via Phoenix naar Tucson»

Noord Amerika 2 | Verenigde Staten | 0 Reacties 11 Januari 2017 - Laatste Aanpassing 27 Februari 2017

11 januari 2017     

Traject: Las Vegas – Hoover Dam – grens Nevada / Arizona – Chloride, Big Wash Road (BLM) – Kingman – Hualapai Mountain Park – Joshua Tree Forest Parkway, Wikieup – Wickenburg – Wittman – Phoenix – Chandler – Casa Grande – Coolidge – Tucson (Northwest – Marana)     

Zoektocht naar beter weer
Van Las Vegas rijden we richting Kingman, waarbij we langs de indrukwekkende Hoover Dam paseren. We bezochten deze stuwdam vorig jaar. Nu rijden we de hoge brug over, waarop we toen hebben gewandeld. Midden op de brug bevindt zich de grens van de staten Nevada en Arizona.

De autoweg brengt ons door een dor bergachtig landschap, hier en daar vangen we nog een glimp op van de Colorado River.

Een geschikte overnachtingplaats vinden we langs een onverharde zijweg, midden in de natuur. We zijn blij hier in alle stilte te kunnen slapen, dat is een poosje geleden. In steden staan we meestal op parkings, omringd door drukke wegen en parkinggeluiden. Vaak worden we er omringd door vrachtwagens, met koelinstallaties die veel lawaai maken.

Kingman
Het plaatsje Kingman is gelegen op de legendarische route 66, die min of meer horizontaal de oost- met de westkust verbindt. Voor dit toeristisch traject wordt opvallend veel reclame gemaakt aan restaurantjes en bars. Het rijden ervan zal best boeiend zijn, maar is niet ons doel.

In het toerismekantoor verwittigt men voor sneeuw deze nacht, in de ganse regio. Men toont op live beelden dat het al sneeuwt aan de Grand Canyon en in Flagstaff, onze volgende bestemmingen.

Ook in de Hualapai Mountains wordt sneeuw verwacht, dit is ons reisdoel voor vandaag. Men raadt aan tot morgen te wachten en eerst te bekijken hoeveel sneeuw daar vannacht zal vallen, of de weg te rijden zal zijn. Zo gezegd, zo gedaan.

In de namiddag bekijken we opnieuw een alternatieve route, want de weerberichten voorspellen niet veel goeds. Het sneeuwen zou een aantal dagen aanhouden, om na twee zonnige dagen opnieuw te starten. Dan is er niets aan om de Gand Canyon te bezoeken of te skiën in Flagstaff. Het slechte weer lijkt ons te achtervolgen …

Hualapai Mountain Park
We staan op met een stralende zon aan een felblauwe hemel. Waar is dat slechte weer ? Op het internet vinden we informatie, de weg naar Hulapai Mountains is volledig vrij, er viel boven amper een 5-tal cm sneeuw deze nacht.

Vlug rijden we de berg op, naar het bosrijke wandelgebied. In het Visitor Center aan de ingang krijgen we een wandelkaartje en wat tips. Een weggetje brengt ons hogerop naar een parking, waar meerdere wandelpaden vertrekken. Terwijl we ons klaarmaken, komt een elk (soort edelhert) nieuwsgierig kijken, tot op 1 meter afstand. Het diertje is helemaal niet bang, gewend aan mensen.

Groot is dit park niet, we maken een rondwandeling omheen de Aspen piek. De paadjes liggen onder een zacht krakend laagje verse sneeuw, die bovenop de oude ijslaag is gevallen. Gelukkig is het niet al te glad, onze wandelstokken zijn een zekerheid op moeilijkere plaatsen. Het wordt een deugddoende wandeling in een mooie bosomgeving met uitzichten op de vallei rondom. Toch hadden we meer verwacht, deze locatie richt zich vooral naar de locale bevolking. Zij brengen hun zomervakantie door op deze koele plaats in het bos, waar ze kamperen of een houten huisje huren.

Ook de dame in het Visitor Center van dit park, verwittigt dat het hier morgen pas echt zal beginnen sneeuwen. De Grand Canyon raadt ze helemaal af, deze is 1.000 meter hoger gelegen, het sneeuwt er reeds sinds gisteren. Onze beslissing is hiermee definitief bevestigd, we moeten onze plannen nogmaals wijzigen.

Nieuwe plannen
Onze nieuwe reisroute gaat naar het zuiden van Arizona. Het lager gelegen woestijngebied zal ons opwarmen, mooi weer verzekerd. Althans dat hopen we.

Na onze wandeling in de bergen, rijden we nog een eindje, om langs de Joshua Tree Forest Parkway (een grote naam voor een autosnelweg) een geschikt slaapplaatsje te zoeken. Dat vinden we langs een onverharde zijweg, waar we genieten van het mooie uitzicht op de omgeving. Vlak achter onze Manga staat een reusachtige Saguaro cactus. Vandaag kunnen, voor het eerst sinds lange tijd, onze deur en ramen nog enkele uren open blijven, zodat heerlijke verse lucht naar binnen kan. De lager gelegen omgeving is aangenaam warm, met zo ’n 17 °C.

Wickenburg
Eén van de voorsteden van Phoenix is Wickenburg, bekend om zijn oude Wilde Westensfeer. Alle historische gebouwen, die (oorspronkelijk) dateren uit de jaren 1860 – 1930, zien er zeer nieuw uit. Er is niet echt nog iets authentieks in het plaatsje te zien. Vele winkels richten zich naar toeristen.

We maken een relaxte wandeling door de kleurrijke straten, langs alle bezienswaardigheden. Onderweg stoppen we bij enkele levensechte beelden, een druk op de knop ernaast laat hen elk hun verhaal vertellen.
Zo horen we van de onderwijzeres, dat veel jonge vrouwen hier op zoek kwamen naar een man. Immers deze waren hier in de meerderheid, succes verzekerd ! Aan een oude boom zit een gevangene vastgeketend. Er was geen geld om een echte gevangenis te bouwen. Een zwarte hoteleigenaresse was bekend om haar goede keuken, ze werd verzocht een tweede hotel te bouwen vlakbij het station, om treinreizigers van een lekker maal te voorzien. En zo gaat het maar verder.
In het museum bewonderen we de elektrische treintjes, die rondjes rijden omheen een sfeervol mini stadje.

Een openlucht tentoonstelling rond de bibliotheek is gesloten wegens ‘te guur weer’ … Behalve veel wind en enkele regendruppeltjes, zien we enkele zwarte wolken. ’t Is maar hoe je dit bekijkt !

Phoenix
Woestijnstad Phoenix is gelegen op een hoogte van 331 meter, bij de samenvloeiing van de Sakt en de Gilla rivieren. Deze werd opgericht in 1867 als landbouwgemeenschap, pas in 1881 werd het een echte stad. Met zijn 1,56 miljoen inwoners is het de 6de grootste stad van de USA, tevens de enige staatshoofdstad met een bevolkingsaantal van meer dan 1 miljoen.

Phoenix is gelegen in de Sonoran woestijn en heeft een subtropisch woestijnklimaat, met extreem warme zomers en korte milde winters. Dit is één van de meest zonnige regio’s ter wereld, met 3.872 uren felle zon per jaar. Het is de meest zonnige grote stad ter wereld, met een jaargemiddelde van 300 dagen zon. Minstens 107 dagen per jaar meet men temperaturen van 38°C en meer, gemiddeld 18 dagen per jaar wordt 43 °C bereikt. Het hoogterecord is 50°C, dd. 26 juni 1990. Na Miami met 25°C, heeft Phoenix de hoogste gemiddelde jaartemperatuur, 24 °C. De laagste geregistreerde temperatuur -9°C, dateert van 7 januari 1913. Gedurende de laatste 20 jaren heeft men slechts 16 dagen met 0°C of minder gehad.

Katoen, vee, citrusvruchten, koper en het klimaat zijn de stuwende krachten achter de economie van Phoenix sinds WOII, toen de technologie opbloeide en airconditioning het leven in deze hete zomers aangenamer maakte.

We komen aan in de staatshoofdstad van Arizona, Phoenix. Het is zondag en dat is goed, de straten liggen er vrij rustig bij, zelfs midden in het stadscentrum. Enkele boodschappen staan op het programma. Op toeristisch vlak heeft de stad ons weinig te bieden, dit is eerder een woon-, werk- en winkelstad. Bovendien, we zijn geen stadsliefhebbers.

Eenmaal door de stad, stoppen we nog in Chandler, met de bedoeling in het Wild Horse Pass Casino te overnachten. Dit blijkt een fiasco, we mogen enkel parkeren in de rij met grote vrachtwagens. Hun koelinstallaties draaien op volle kracht. Tussen zo twee lawaaimakers slapen is uit den boze. Dus rijden we verder. Maar eerst stoppen we aan het mooie shopping center ernaast, met zijn vele merkenwinkels. Het zijn solden !

Casa Grande
In 1694 werden door Spaanse missionarissen de ruïnes van een oude Hohokam vestiging ontdekt. Het grote centrale gebouw werd prompt Casa Grande genoemd. Een naam die eveneens aan het huidige dorp in deze omgeving werd gegeven.

Midden in de woestijn omgeving, nabij een rivier, kwamen de Hohokam Indianen zich vestigen in de oudheid. Ze groeven irrigatiekanaaltjes om het water van de stroom af te leiden naar hun veldjes, zodat hun gewassen konden groeien. Hiervoor werden 3 soorten houten stokken gebruikt, meer gereedschap kenden ze in die tijd niet. Op verschillende plaatsen in de vlakte werden dorpen opgericht. Ommuurde rechthoekige terreinen, waarin meerdere gebouwtjes stonden. Deze werden opgetrokken uit een mengsel van zand, dat de eigenschappen van beton benadert.

Casa Grande is het centrale gebouw in zo ’n dorp, het grootste in zijn soort dat ooit werd ontdekt. Het ‘grote huis’ bestaat uit 4 verdiepingen. De goed bewaarde ruïne, die nog steeds te bewonderen is, geeft een goed beeld van het originele bouwwerk. Onderzoek toont aan dat de centrale kamers dienden als woonruimtes. De kleinere kamers zonder deuren aan de uiteinden van het gebouw, waren voorraadkamers. Deze waren toegankelijk via openingen bovenaan in de wanden, waar men met gebruik van ladders doorheen klom.

Net als de Maja’s in Mexico, hadden de Hohokam iets met astrologie. In de gevel van Casa Grande is een ronde opening, waardoor de zon naar binnenschijnt op 21 juni, wanneer ze stilstaat tijdens de zomerzonnewende, de langste dag van het jaar. Een vierkante opening geeft op dezelfde manier toegang aan de maan, doch dit vindt niet zo vaak plaats.

De oude bevolking leefde van de gewassen die ze hier konden telen, verschillende groenten, maar ook katoen. Ze hielden zich bezig met kunst, pottenbakkerij en katoenverwerking. Een vorm van handel zorgde voor uitwisseling van artikelen uit de kuststreek met wat men hier produceerde. Zo vond men op deze plaats zelfs kunstig bewerkte schelpen.

Net als vele bevolkingsgroepen in de zuidelijke staten van de USA, zijn ook de bewoners in deze regio zeer plots verdwenen in 1400 ad., slechts 50 jaar nadat Casa Grande werd voltooid. Een verklaring hiervoor werd nooit gevonden. Kon men hier niet langer overleven door overbevolking ? Vernielden de grote overstromingen uit die periode de irrigatiekanalen en was het te omslachtig om deze opnieuw aan te leggen ? De geheimen van deze cultuur zijn met de bevolking verdwenen.

In het bezoekerscentrum zijn een aantal voorwerpen uit de Hohokam cultuur te bewonderen, we kijken naar de interessante documentaire. Daarna wordt door een ranger een boeiende uiteenzetting gegeven over het oude dorp en zijn bewoners. Tijdens de daaropvolgende rondleiding, toont hij een aantal details van de ruïne.

Tucson
We rijden nog een eindje verder zuidwaarts. Stilaan naderen we Tucson, weerom een grote stad. Dit merken we aan de drukte op de autoweg, die opeens toeneemt. In het noordwesten van de stad, te Marana, vinden we een overnachtingplaatsje.

OVERNACHTINGEN:
CHLORIDE – BIG WASH ROAD (BLM)
Coördinaten: 35.442022 – 114.241867
PRIJS: Gratis.
SCORE: 5/5
COMMENTAAR:
Uiterst rustige plaats, alleen met de natuur, langs een goede kiezelweg die de bergen in gaat. We rijden een eindje de weg op, om voldoende ver van de autosnelweg te parkeren. Vuurring met kampeerplekje naast de weg. Geen voorzieningen.
Minpunten: /

KINGMAN – WALMART PARKING
Coördinaten: 35.221609 – 114.034609
PRIJS: N.v.t.
SCORE: 3/5
COMMENTAAR:
Ruime parking, vrij druk. Toiletten in de winkel. Men overnacht hier in vrachtwagens, campers, alsook auto’s.
Minpunten: Omgevingsgeluiden.

WIKIEUP – SIGNAL ROAD (BLM)
Coördinaten: 34.607900 – 113.529161
PRIJS: N.v.t.
SCORE: 5/5
COMMENTAAR:
Mooi kampeerplekje met vuurringen, aan de rand van de mooie onverharde weg. Zeer rustig, geen voorzieningen.
Minpunten: /

WITTMAN – WEGPARKING
Coördinaten: 33.682237 – 112.459221
PRIJS: N.v.t.
SCORE: 3/5
COMMENTAAR:
Open plein langs een zijweg, waar niet al te veel verkeer passeert. Geen voorzieningen.
Minpunten: Zichtbaar van de weg.

CHANDLER – WILD HORSE PASS CASINO
Coördinaten: 32.279100 – 111.974340
PRIJS: N.v.t.
SCORE: 0/5
COMMENTAAR:
RV’s mogen overnachten op het einde van de parking, waar ook trucks staan. We moeten in de rij parkeren, tussen vele vrachtwagens, er is amper nog een plaatsje vrij. Zo tussen twee vrachtwagens met koelinstallatie, lawaai verzekerd. Op deze zeer onaangename plaats blijven we niet, slapen is hier onmogelijk.
Minpunten: /

CASA GRANDE – CRACKER BARREL PARKING
Coördinaten: 32.878980 – 111.688369
Cracker Barrel is een keten van country winkels met restaurant. Deze hebben meestal enkele RV parkeerplaatsen, waar mag overnacht worden. We beslissen het restaurant eens te proberen, voor ons is de keten Cracker Barrel nieuw. Eenvoudige keuken, niet duur.
PRIJS: N.v.t.
SCORE: 2/5
COMMENTAAR:
Parking rond restaurant/winkel. De manager heet ons zeer welkom, er zijn 4 plaatsen voorzien voor RV’s. De zaak ligt vlakbij de afrit van de autosnelweg, met zeer veel lawaai als gevolg.
Minpunten: Lawaai van de drukke autobaan.

TUSCON (NORTHWEST – MARANA) – CRACKER BARREL PARKING
Coördinaten: 32.359619 – 111.092489
PRIJS: N.v.t.
SCORE: 2/5
COMMENTAAR:
Parking rond restaurant/winkel. Er zijn 5 plaatsen voorzien voor RV’s. De zaak ligt vlakbij de afrit van de autosnelweg, met zeer veel lawaai als gevolg. Op de parking zelf is het rustig, ’s avonds loopt het restaurant leeg.
Minpunten: Lawaai van de drukke autobaan en de treinen op het nabijgelegen spoor.

SANI DUMP:
Kingman – Texaco: drinkwater te vinden aan de zijgevel van het pompstations. We vroegen daarvoor de toelating binnen, na het tanken.
Prijs: Gratis.
Coördinaten: 35.191464 – 114.070017

GEREDEN TRAJECT:
Las Vegas – Hoover Dam – grens Nevada / Arizona – Chloride, Big Wash Road (BLM), 145 km.
West Flamingo Road – Highway US93 – Big Wash Road
Vlotte, heuvelachtige rit over grotendeels autosnelweg. Rond Las Vegas vrij druk, verder rustig. De onverharde weg op het einde ligt er zeer goed bij.

Chloride, Big Wash Road (BLM) – Kingman, 44 km.
Big Wash Road – Highway US93 – Stockton Hill Road
Vlotte heuvelachtige rit door een droog woestijnlandschap. Hier en daar ligt de autoweg er wat beschadigd bij.

Kingman – Hualapai Mountain Park – Joshua Tree Forest Scenic Parkway, Wikieup, 126 km.
Stockton Hill Road / Hualapai Mountain Road – DW Ranch Road – Highway US93 / I40 – Highway US93 / Joshua Tree Forest Scenic Parkway – Signal Road
Hulapai Mounain Road is een asfaltweg die steil de berg opkronkelt. Daarna volgt een vlotte heuvelachtige rit over een autosnelweg, door een droog woestijnlandschap. Hier en daar ligt de weg er wat beschadigd bij. Signal Road is een mooie, goed onderhouden onverharde weg.

Wikieup – Wickenburg – Wittman, 163 km.
Signal Road – US93 Joshua Tree Forest Scenic Parkway – US60 Grand Avenue – West Deer Valley Road
Vlotte heuvelachtige rit door een eerder eentonige, droge woestijnomgeving. De weg heeft afwisselend 1 en 2 rijvakken per richting. Vrij rustig rijden.

Wittman – Phoenix – Chandler – Casa Grande, 158 km.
West Deer Valley Road – US60 Grand Avenue – West / East Indian School Road – AZ51 Piestewa Freeway / Maricopa I10
Netwerk van autosnelwegen om- en doorheen Phoenix, met veel rijvakken, die steeds wisselen aan op- en afritten. Op zondag valt de drukte nog redelijk mee, zo ook in het stadscentrum.

Casa Grande – Coolidge - Tucson, 132 km.
Highway AZ287 / Casa Grande La Palma Highway / J Street / Zuid-Noord Arizona Boulevard – Highway AZ287 Noord-Zuid Arizona Boulevard / J Street – Highway AZ87 South Sorrel Road – Highway I10 – Cortaro Road
Vrij eentonige rit door een kaal woestijnlandschap. De wegen liggen goed. Nabij Tucson wordt het drukker.

EXCURSIES:
HUALAPAI MOUNTAIN PARK
Wandelgebied hoog in de bergen. In totaal 16 km wandelpaden doorheen een koel bebost gebied, met uitzichten op de valleien rondom en enkele kleine rotstoppen te beklimmen. Dit gebied richt zich eerder tot de locale bevolking om een wandeling te maken of in de zomer te genieten van de koelte op deze hoogte.
Een wandelkaartje, met beschrijving en afstanden, is beschikbaar bij het Visitor Center aan de ingang.
SCORE: 3/5
INKOM: 7 USD per voertuig, per dag (Day Use).
Er zijn mogelijkheden om te kamperen of een houten huisje te huren.
PARKING:
Aan het Visitor Center bij de ingang.
Coördinaten: 35.099263 – 113.884769
Aan het einde van de parkweg, waar de wandelpaden beginnen.
Coördinaten: 35.096374 – 113.888763

WICKENBURG
Kleine voorstad van Phoenix. Bekend om zijn oude Wild Westenstijl, doch zowat alle gebouwen zijn volledig vernieuwd of herbouwd, bijna onherkenbaar t.o.v. de tekeningen in het informatieboekje. Relaxte sfeer, zeer toeristisch, kleurrijk. We vinden dit niet echt de moeite van een grote omweg waard.
SCORE: 3/5
INKOM: N.v.t.
INFORMATIE:
In het toerismekantoor is een boekje verkrijgbaar, waarin zich een plannetje en beschrijving bevindt van alle bezienswaardigheden.
Coördinaten: 33.969467 – 112.732917
PARKING:
Langs de straatkant, zowat overal in het stadje.

CASA GRANDE RUINS NATIONAL MONUMENT
Woestijnomgeving met enkele ruïnes van een oude Hohokam nederzetting. Interessant om zien, totaal anders van de ruïnes die we tot hiertoe zijn tegengekomen in andere gebieden.
SCORE: 4/5
INKOM: 5 USD pp.
Gratis voor wie een jaarpas heeft voor de nationale parken ‘Amerika the beautifull’ (80 USD per jaar).
We bezoeken deze plaats op 16 januari, Martin Luther King Jr. Day, een nationale feestdag. De nationale parken en monumenten zijn gratis te bezoeken op deze dag.
INFORMATIE:
Een mooie folder is beschikbaar in het Visitor Center. Voorwerpen uit deze oude Indianen cultuur en toelichtingen over het leven van de Hohokam, alsook interessante film. Rondleiding door een ranger.
PARKING:
Aan het Visitor Center.
Coördinaten: 32.997182 – 111.535770

 

Print Friendly and PDF

 

 

 

Fotoalbums van locatie «Chloride»

Arizona – Kingman via Phoenix naar Tucson (20)

11 Januari 2017 | Noord Amerika 2 | Verenigde Staten | Laatste Aanpassing 24 Februari 2017

  • Hualapai Mountiain wandeling
  • Coolidge, bloeiende cactus aan Casa Grande NM
  • Wickenburg
  • Coolidge, Casa Grande NM
  • Wickenburg

 

Plaats een Reactie

 

      
This site is only viewable in landscape mode !
Session Tracking