Reisverhaal «Venezuela - Algemeen»
Zuid Amerika 1
|
Venezuela
|
0 Reacties
05 September 2008
-
Laatste Aanpassing 11 September 2008
Venezuela is gelegen in het Noorden van Zuid-Amerika. Het grenst aan de Caraïbische Zee, Guyana (geen grensovergang via de weg), Brazilië en Colombia. Het land telt 25,7 miljoen inwoners, waarvan 70 % Europees-Afrikaans-Indiaanse meng-rassen zijn, 20 % Europeanen (vooral Duitsers), 8 % Afrikanen, 2 % Indianen (opgedeeld in 24 stammen).
Het land heeft veel verscheidenheid te bieden aan de toerist : uitlopers van het Andes-gebergte, Caraïbische kust, tropische eilanden, grasvlakten met wilde dieren, Amazone-woud, savanne-gebied met tafelbergen, de hoogste waterval ter wereld, ... voor ieder wat wils, avontuur, wandelen, watersporten, ... toch blijven individuele toeristen er weg ...
Ook wij voegen dit land niet toe aan onze lijst met favorieten, het is er peperduur, de meeste veel te dure hotels zijn beneden de standaard van comfort en hygiëne, de mensen zijn er zeer toerist-onvriendelijk (enkele uitzonderingen die ons pad kruisten waren dan weer super-sympathiek), het is algemeen bekeken een zeer vuil land (vb. openbare toiletten zijn meestal zeer vies, zonder papier, ...).
Kleine dorpen of steden hebben vaak de typische centrale vierkante pleintjes, met paadjes en groene perkjes, waarrond de kerk en enkele belangrijke gebouwen staan. Dit is zeer typisch voor Zuid-Amerika, een rustplaats bij uitstek.
Opmerkelijk is de invloed die President Chávez op dit land heeft. Elke zondag houdt hij een toespraak op TV, waarin hij zonder uitzondering Bush en de Amerikanen hekelt, bovendien de mensen ervan overtuigt dat het land geen buitenlandse toeristen nodig heeft. Mogelijks is hierin een verklaring te vinden voor het gedrag van de inwoners ten opzichte van vreemdelingen.
Zo heeft hij een rem gezet op de verkoop van brandstoffen aan de grens, opdat de buitenlanders slechts een minimum aan goedkope benzine kunnen meenemen.
Zo heeft hij limieten geplaatst op het uitwisselen van de eigen munt Bolívar Fuerte in vreemde munten, voor Venezuelanen. Dit verhindert hen naar het buitenland te reizen, daardoor ontstond in de grensgebieden een zwarte markt (zie ook onderaan deze tekst).
De goedkoopste souvenir in Venezuela : een rood T-shirt met een print van het hoofd van President Chávez.
Alle toeristen die we hebben ontmoet, werden verrast door de zeer hoge levenskost in Venezuela. Dit staat in geen enkele reisgids vermeld. De inflatie gaat hier zeer snel, men spreekt van 60 % in 1 jaar tijd. Op TV horen we dat de inflatie enkel voor augustus 2008 in Venezuela 19 % bedroeg.
In de supermarkt moeten we ons paspoort tonen, de nummers werden genoteerd, ook al deden we slechts een kleine aankoop van wat voedingsmiddelen en betaalden we cash. Bij het buitengaan werd nogmaals onze rekening gecontroleerd.
Grote afstandsbussen zijn luxueus, de airco staat meestal veel te koud, grote vertragingen zijn normaal.
De wegen zijn goed, storend zijn de vele militaire controles van paspoorten en bagage, vooral in de grensgebieden.
De mensen zijn niet spontaan en lachen zelden, lopen tegen je aan op straat, dringen voor doorgang, kunnen niet wachten in de rij, er wordt veel gedronken op straat tijdens het weekend, ... voor ons duidelijk een teken dat men in dit land niet echt gelukkig is.
Voertaal : Spaans
Munteenheid = Bolívar Fuerte
1 EUR = 3,17 VEB (officiele markt)
1 EUR = 5 VEB (zwarte markt)
President Chávez gaf in 2007, bij de lancering van de nieuwe munt-eenheid (x 1.000) een vaste waarde aan de Venezuelaanse munt tov de USD. Dit en de zware inflatie, maken reizen in Venezuela vrij duur.
Er bestaat echter een zwarte markt, waar men 1/2 meer VEB voor zijn geld kan krijgen.
Om zo weinig mogelijk geld naar het buitenland te versassen, besliste Chávez bij de invoering van de nieuwe munteenheid, dat Venezuelanen slechts beperkt vreemde valuta kunnen omwisselen. Hierdoor ontstond een zwarte markt aan de grens, waar men van buitenlanders de munten tegen zeer voordelige koers omwisselt. De buitenlandse munten worden op deze manier beschikbaar voor de Venezuelanen die willen reizen. Zij betalen de vreemde valuta aan hoge koersen, maar zijn blij deze te kunnen verkrijgen.
Het is dus belangrijk veel EUR, USD, BRL of COP mee te nemen bij het reizen naar Venezuela. Vooral in de grenssteden krijgt men een zeer goede koers voor deze munten. Wij wisselden BRL en kregen 1,9 VEB ipv de officiele koers van 1,2 VEB per BRL.