Reisverhaal «Grutas del Palacio »
Uruguay
|
0 Reacties
21 Oktober 2022
-
Laatste Aanpassing 23 November 2022
21 – 30 oktober 2022
Traject: San Gregorio de Polanco – Durazno – Balneareo Don Ricardo – Geoparque Grutas del Palacio – Palmer
Durazno
In de provinciehoofdstad Durazno stoppen we om boodschappen te doen. Enkel in de provincie- hoofdsteden vinden we iets grotere supermarkten met een compleet aanbod. Het vorige dorpje, San Gregorio de Polanco, heeft wel een kleine supermarkt met beperkt assortiment. We kochten er wat voorhanden was.
We moeten nu dringend propaan vullen, dat is onze eerste prioriteit. Bij de eerst propaanverkoper wordt een poging gedaan om onze Canadese gasfles aan te koppelen, maar geen van de tussenstukken die de man voorhanden heeft, blijken te passen. Ook onze hulpstukken passen niet. De man wil ons echt wel helpen, hij overlegt telefonisch met een collega aan de andere kant van de stad en legt ons uit waar die zaak zich bevindt. Er is een kans dat die man kan helpen.
Eenmaal daar aangekomen, blijkt ook hij niet over het juiste tussenstuk te beschikken. De man bekijkt onze adapters, probeert een en ander, maar zonder succes. Maar met onze Peruaanse LPG adapter als basis, ziet hij wel een mogelijkheid om een koppelstuk in elkaar te zetten. Hij stuurt ons door naar een ‘ferreteria’, waar ze allerhande kleine toebehoren hebben, daarnaast bevindt zich een metaalwerkplaats waar stukken op maat worden gemaakt. Hij geeft ons zijn visitekaartje mee.
Ter plaatse vragen we om de gasverkoper op te bellen, die zal uitleggen wat we nodig hebben. De mannen kijken in hun winkel, maar hebben geen passend stuk, dus worden we naar de werkplaats doorverwezen. Daar mogen we een uur later terugkeren, men zal iets in elkaar steken voor ons. Daar komt wat frees- en laswerk bij kijken.
Zo geraken we uiteindelijk weer eens aan een gevulde gasfles, we hopen dat het tussenstuk ook elders in Uruguay zal kunnen gebruikt worden.
Ondertussen is het laat geworden, we zullen hier op de camping overnachten. Deze bevindt zich in een bos aan de rivier. We schrijven ons in en mogen een plaatsje kiezen. Veel keuze hebben we niet, want Manga past niet onder de bomen, bovendien kunnen we de meeste plaatsjes sowieso niet op door laaghangende elektriciteitsdraden. Uiteindelijk vinden we een plekje op het uiteinde, waarvóór geen elektriciteitskabel hangt. De boom die er stond is omgevallen, Manga kan over de boomstronk heen worden geplaatst. Met behulp van onze nivellering blokken geraakt ons huisje horizontaal.
’s Nachts barst er een hevig onweer los, de bliksemflitsen pauzeren niet. Dit geeft weer eens wat welkome afkoeling voor enkele dagen.
Balneareo Don Ricardo
Op weg naar onze volgende bestemming stoppen we bij een kampeerplaats aan de Arroyo Porongos, een riviertje waarin kan worden gezwommen in een klein stuwmeertje, Balneareo Don Ricardo. We veronderstellen dat dit water in de zomer opwarmt, want nu is het niet voldoende warm.
Dit terrein is echt aangenaam rustig om toeven, al is het weekend. Misschien door het slechte weer. We kiezen een plekje op een groot grasveld, met uitzicht. Terwijl we ons installeren komt een man ons verwelkomen … Don Ricardo? Hij zegt dat het goed is dat we ons hebben ingeschreven bij de snackbar en dat we welkom zijn zo lang als we wensen.
Naast het domein van Balneareo Don Ricardo is een geosite gelegen, mooi om zien. Toen men de weg hier aanlegde, werd de losse stenige grond machinaal uitgegraven, om te gebruiken als ondergrond. Tot men op een harde granieten rotslaag botste, 2.000 miljoen jaren oud, door regen en andere weersomstandigheden gepolijst. Hierop ontstond een mooi meertje van grondwater.
Elektricien gezocht
Tijdens ons verblijf hier gaan we op zoek naar een elektricien in de nabijgelegen provinciehoofdstad Trinidad. De omvormer die stroom van 220 V omzet naar de 110 V voor onze camper, heeft het begeven. Na wat rondvragen komen we bij de juiste persoon terecht. Hij zegt dit soort toestel niet te kennen, maar wil wel een poging wagen om deze te herstellen, zonder garantie dat het zal lukken. Gelukkig slaagt hij erin.
Een omvormer is steeds nuttig wanneer er stroom ter beschikking is, dan kunnen we enkele extra toestellen gebruiken, die te zwaar zijn om op batterijen te draaien, vb. een microgolfoven, een airconditioner, ...
Maar het is vooral belangrijk deze omvormer ter beschikking te hebben wanneer we eens lange tijd donker weer hebben en onze zonnepanelen niet voldoende zon krijgen om de camper batterijen op te laden. Op dergelijk moment is elektriciteit het beste hulpmiddel. De omvormer hebben we nodig in de meeste landen van Zuid-Amerika, waar men 220 V stoom heeft. Enkel in het noorden van Zuid-Amerika gebruikt men 110 V, net als in centraal en Noord Amerika.
Een alternatief is de generator te gebruiken, maar daar houden we niet van.
Dit probleem komt gelukkig niet vaak voor. We hadden voor het eerst sinds we in Zuid-Amerika reizen stroom ter aanvulling nodig in Paraguay, toen we een week in een donker bos vastzaten bij hevige regenval (zie verhaal Paraguay - Parque Nacional Caazapá). Dat was te lang.
Geoparque Grutas del Palacio
Het door Unesco erkende Geoparque Grutas del Palacio bestaat uit natuurlijk geërodeerde zuilengrotten. Doorsijpelen van regenwater in de rotsbodem gedurende duizenden jaren, creëerde dit natuurfenomeen. Dit grottencomplex bevindt zich onder een uitgestrekt weiland en is ongeveer 2 meter hoog. Een 70 cm dikke steenlaag ligt als een dak bovenop de verticale rotsen kolommen.
Binnen heerst een gemiddelde temperatuur van 20 °C, het ganse jaar door. Onderzoekers vonden resten van dinosaurus eieren in de sedimenten van het zand, 70 miljoen jaar oud. De steenlaag waaruit deze grotten zijn geërodeerd bestaan uit door ijzeroxide gehard zand. Dit verklaart de roodachtige kleur. Ooit werden de grotten bewoond door inheemse bevolking. In het complex werden eveneens nesten gevonden van bijen en kevers.
Bij aankomst wordt de oprit van de site versperd door meerdere autobussen. We parkeren voor de omheining in de berm en lunchen eerst, in de hoop dat het daarna rustig zal worden. Eenmaal alle bussen vertrokken, gaan we het gebouw binnen … we zijn nu alleen, dat is goed.
Een bezoek aan de grotten kan enkel met begeleiding, we moeten 20 minuten wachten. Ondertussen komt een gids bij ons zitten voor een babbel, in het Engels.
Tijdens de rondleiding blijken we met 4 te zijn, een jong Uruguyaans koppel dat ondertussen is aangekomen vervoegt ons. Eerst mogen we naar een film kijken, met uitleg over het ontstaan van dit natuurwonder. Daarna gaan we naar een lokaal waar allerlei natuurstenen te bewonderen zijn. En dan zijn we klaar voor de wandeling naar de grotten.
Met onze gids hebben we echt pech.De dame die ons begeleidt spreekt geen Engels. Normaal gezien is dat geen probleem, maar ze praat ofte ‘ratelt’ bovendien zeer snel, zodat we haar moeilijk kunnen begrijpen. Het is of ze haar korte, van buitengeleerde tekstjes aframmelt … We vragen om wat langzamer te spreken, maar dat vindt ze niet nodig. Ze geeft amper wat uitleg, zit liever met haar telefoon te spelen. Ook het Uruguayaanse koppel dat samen met ons wordt rondgeleid kijkt zeer bedenkelijk.
Wanneer we bij de grotten aankomen, gaat ze voor de grotten op een steen zitten met haar GSM, zodat foto’s maken zonder haar erop, moeilijk kan. Tot ze weer wil verdergaan … en we ons nog snel haasten om enkele foto’s te nemen.
Deze site is eigenlijk vrij beperkt, we hadden er meer van verwacht. Toch zijn de grotten een bijzonder natuurfenomeen dat de moeite loont om zien.
Palmar
We rijden verder naar het dorpje Palmar, dat gelegen is aan de oever van een stuwmeer op de Río Negro. Op een rustige kampeerplek zullen we enkele dagen blijven, het wordt echt heel warm en de schaduw van hoge eucalyptusbomen is zeer welkom. Ondertussen kunnen we stroom gebruiken, waarmee we onze airconditioning af en toe de camper eventjes laten afkoelen. Dat is zeer welkom, bij 33 °C. Hier is de zomer duidelijk begonnen!
Gelukkig wordt volgende week opnieuw een ietsje koelere periode voorspeld, wat het reizen aangenamer maakt.
Tijdens een wandeling door het ingeslapen dorpje, bewonderen we de vele kunstwerken, door de bewoners zelf vervaardigd. Het uitzicht op de stuwdam en het meer met enkele strandjes is prachtig.
Na de grote hitte volgt een gure dag met veel wind, onweer en regen. We blijven op ons kampeerplekje en de airco wordt afgelost door verwarming.
OVERNACHTINGEN:
DURAZNO – CAMPING MUNICIPAL
Coördinaten: -33.366685, -56.518207
Gelegen op 70 meter hoogte.
PRIJS: Gratis. Inschrijven.
SCORE: 3/5
COMMENTAAR:
Koude douches, toiletten. BBQ’s, picknicktafels en -banken. Water. Elektriciteit op een aantal plaatsen.
Camping in bos. Overal staan banken, tafels en BBQ’s.
Amper een zonnig plaatsje, moeilijk om vlak te parkeren, grote voertuigen moeten rekening houden met lage boomtakken en elektriciteitsdraden. We vinden 1 plekje waarop onze camper past en moeten gebruik maken van nivelleerblokken.
Minpunten: Niet echt geschikte plaatsjes voor grotere campers. Geen zonnige plekjes voorzien.
BALNEAREO DON RICARDO (NABIJ TRINIDAD) – CAMPING
Coördinaten: -33.482761, -56.818943
Gelegen op 77 meter hoogte.
PRIJS: Gratis. Inschrijven.
SCORE: 5/5
COMMENTAAR:
Camping langs de rivier Arroyo Porongos.
Schaduwplaatsen onder bomen, zonnige plaatsen op grote grasterreinen. Mooi en rustig (kan druk zijn in het seizoen en het jaarlijkse weekend met bijeenkomst campers in november).
Warme douches, toiletten, zeer basis doch goed onderhouden. BBQ’s, picknicktafels en -banken. Water. Elektriciteit.
Sportveldje, speeltuin. Winkeltje, snackbar, gesloten tijdens de week. Zwemmen in de rivier is mogelijk.
Minpunten: Bij regen vlug drassig.
PALMAR – CAMPINGMUNICIPAL
Coördinaten: -33.070614, -57.460976
Gelegen op 54 meter hoogte.
PRIJS: Gratis.
SCORE: 4/5
COMMENTAAR:
Camping aan een stuwmeer op de Río Negro.
Schaduwplaatsen onder bomen, zonnige plaatsen op een grasterrein. Rustig.
Warme douches, toiletten, doch zeer basis en niet goed onderhouden. BBQ’s, picknicktafels en -banken. Water. Elektriciteit.
Snackbar, gesloten tijdens de week. Toegang tot het meer, vissen is mogelijk.
Minpunten: Geen uitzicht op het meer.
GEREDEN TRAJECT:
San Gregorio de Polanco – Achar – Paso de los Toros – Peaje Centenario – Durazno, 192 km
San Gregorio de Polanco: straten zijn ok, verkeersdrempels en dwarsgeulen aan kruisingen, parkeren is mogelijk langs de straatkant. Zeer rustig.
Ruta 43: idem terugweg. Zeer goede, recent vernieuwde asfaltweg, uiterst rustig. Enkele kilometers werden nog niet vernieuwd, men lijkt er niet meer aan verder te werken.
Ruta 5: goede asfaltweg, met hier en daar een 3de rijvak om gemakkelijk in te halen. Rustig.
Durazno, straten: veelal in slechte staat, veel straten hebben laaghangende takken, aan kruispunten diepe dwarsgeulen. Voldoende breed om aan de straatkant te parkeren. Grotendeels 1 rijrichting, staat aangeduid op de straathoeken.
TOL: Ruta 5, Peaje Centenario: 122,5 UYU (met onze chip is het gemakkelijk, we rijden langzaam dichterbij, de slagboom opent en op een schermpje wordt het resterende saldo getoond).
Durazno – Balneareo Don Ricardo (Trinidad), 35 km
Durazno, straten: veelal in slechte staat, veel straten hebben laaghangende takken, aan kruispunten diepe dwarsgeulen. Voldoende breed om aan de straatkant te parkeren, vaak zeer schuin door bolstaande wegdek. Grotendeels 1 rijrichting, staat aangeduid op de straathoeken.
Ruta 14: goede asfaltweg. Zeer rustig.
Balneareo Don Ricardo (Trinidad) – Trinidad – Balneareo Don Ricardo (Trinidad), 25 km
Ruta 14: goede asfaltweg. Zeer rustig.
Trinidad, straten: veel straten hebben laaghangende takken, aan kruispunten diepe dwarsgeulen. Voldoende breed om aan de straatkant te parkeren, vaak zeer schuin door bolstaande wegdek. Grotendeels 1 rijrichting, staat aangeduid op de straathoeken.
Ruta 14: goede asfaltweg. Zeer rustig.
Balneareo Don Ricardo (Trinidad) – Trinidad – Geoparque Grutas del Palacio – Palmar, 114 km
Ruta 14: goede asfaltweg. Zeer rustig.
Ruta 3: doorgaande weg omheen Trinidad. Ligt zeer slecht, putten, verkeersdrempels, oneffen asfalt.
Ruta 14: goede asfaltweg. Zeer rustig.
Ruta 55: Asfaltweg in minder goede staat, zeer oneffen wegdek. Zeer rustig.
EXCURSIES:
GEOPARQUE GRUTAS DEL PALACIO – NATUURGEBIED
Natuurlijk gevormde zuilengrotten. Niet heel uitgestrekt maar wel een bijzonder fenomeen. Unesco. We hadden hier meer van verwacht.
Dit park is enkel met een gids te bezoeken, die is inbegrepen in de inkomprijs. Niet elke gids is even goed.
1. Film.
2. Kamer met natuurstenen.
3. Wandeling naar de grotten.
Duurtijd: 45 min.
SCORE: 3/5
INKOM: 50 UYU pp.
PARKING:
Op het terrein.
Coördinaten: -33.268252, -57.150642
Omdat de toegang wordt geblokkeerd door enkele bussen, parkeren we Manga in de berm voor de omheining.