Reisverhaal «Thailand - algemeen»
Azië - deel 2
|
Thailand
|
0 Reacties
03 Juni 2011
-
Laatste Aanpassing 06 Juni 2011
In 2009 bezochten we reeds Bangkok, zijn omgeving en het noorden van Thailand. Voor de algemene indrukken over het land willen we verwijzen naar het verslag: Thailand algemeen, reis 2009 – 2010. We voegen hier nog wat specifieke opmerkingen toe over onze reis doorheen het zuiden van het land, maar ook enkele algemene opmerkingen die lichtjes gewijzigd zijn.
Zuid Thailand specifiek
Ten zuiden van Thailand wordt vooral gereisd in functie van de natuur. Men vindt er vele eilanden, witte stranden, koralen, kleurrijke vissen, … een waar paradijs voor het strandtoerisme, duikers en snorkelaars. Zowel in het binnenland, langs de kusten als op een aantal eilanden, vindt men de mooiste jungle gebieden. De prachtige tropische regenwouden bevinden zich in een landschap van karstgebergte, meren, rivieren, watervallen, grotten, … kortom, een bezoek hieraan loont zeker de moeite. Daar waar het noorden van Thailand (wat we in 2009 bezochten) de nadruk vooral ligt op cultuur en typische oude dorpen in de bergen.
We reizen niet tot in het uiterste zuiden van het land, met zijn grote populatie aan moslims. Enerzijds omdat daar minder te zien valt, maar ook omwille van veiligheid. Sinds 2007 worden daar regelmatig aanslagen gepleegd door moslim separatisten. Deze zijn vooral gericht naar politici, begin dit jaar werden ook enkele monniken het slachtoffer. Onze initiële planning was om volledig tot het zuidelijkste punt van Thailand te reizen met de trein en daar de grens over te steken met Maleisië. We wijzigen echter onze route en nemen in Hat Yai de trein naar het westen waar ook een grensovergang met Maleisië is.
- Het zuiden van Thailand kent een groot aanbod van georganiseerde excursies, om de prachtige junglegebieden, stranden en eilanden, … te bezoeken.
- Om een echte jungle tocht te maken heb je een gids nodig. Vaak kan je met eigen vervoer gemakkelijker de ingang van een nationaal park bereiken en ter plaatse een gids huren, wat goedkoper uitvalt dan dit met een organisatie van op afstand te moeten organiseren.
- Maar ook (snorkel)tochten op zee, met bezoek aan meerdere stranden en eilanden, kan je vaak moeilijk op eigen houtje maken.
- Hoe verder men naar het zuiden reist, hoe minder toeristisch de steden worden. Het is boeiend om hier de Thai in zijn gewone leefomgeving te zien, zonder de invloeden van het toerisme. Dit voelt voor ons veel beter aan dan de super toeristische plaatsen. Het enige nadeel is dat niet veel mensen er Engels praten, toch zijn ze uiterst vriendelijk en behulpzaam.
Opvallend zijn de vele grote nieuwe wagens, vooral SUV en pick-ups, maar ook zeer oude voertuigen (> 23 J.).
Klimaat:
We verblijven in Zuid Thailand in de periode 24 mei – 3 juni.
Het is er 33°C tot 37°C tijdens de dag, wat koeler ’s avonds en ’s ochtends, bijna dagelijks tropische regenbuien en een zeer vochtig klimaat.
Verplaatsingen:
Voor niet al te lange afstanden opteren wij – indien mogelijk – om per locale bus te reizen. Deze rijden meestal zeer frequent, zijn zeer goedkoop en bieden voldoende comfort.
Een goed – vaak sneller – alternatief zijn de minibusjes, die vooral worden ingezet op zeer toeristische trajecten. Reken wel op minstens een verdubbeling van de prijs voor één zelfde rit. Persoonlijk niet ons favoriet vervoermiddel: minder comfortabel dan een gewone bus, bij onvoldoende klanten vraagt men onderweg op een ander vervoermiddel over te stappen, bovendien wordt er vaak zeer onvoorzichtig gereden.
Het treinverkeer in Thailand verloopt zeer langzaam, vaak met grote vertragingen. Persoonlijk vinden we het reizen per trein wel iets comfortabeler dan met de lange afstandsbus (vaak ‘s nachts).
Visum:
Wanneer je een retourvlucht kan aantonen, is het zeer eenvoudig, je krijgt automatisch een visum voor 30 dagen bij aankomst in een Thaise luchthaven.
Wie over land Thailand binnenkomt, krijgt slechts een visum voor 15 dagen. Hierbij moet je geen retourticket aantonen.
Omdat wij enkel een ticket voor onze heenvlucht hebben geboekt, moeten we op voorhand een visum aanvragen bij de Thaise ambassade. Anders worden we bij het inchecken niet toegelaten door de luchtvaartmaatschappij.
We plannen meer dan 1 jaar weg te blijven en een vlucht kan slechts worden geboekt voor een datum die binnen de periode van 1 jaar valt. Bovendien willen we totale flexibiliteit en weten nog niet hoe en waarvandaan we zullen terugreizen naar België aan het einde van onze rondreis.
Wie geen retourticket kan aantonen, langer dan 30 dagen in Thailand wenst te blijven, meerdere keren het land wenst in te reizen, over land wenst aan te komen voor een periode langer dan 15 dagen, … kan vooraf een visum bekomen bij de Thaise ambassade.
Wij vroegen ons visum (voor 60 d., eenmalige aankomst) aan bij de Thaise ambassade te Brussel (Ukkel), Waterloosteenweg. Hiervoor heb je 2 pasfoto’s nodig en een ingevuld formulier dat je kan downloaden van de website van de Thaise ambassade in België. Je mag je paspoort + visum terug ophalen de dag nadien, tussen 14.00u en 15.00u in de namiddag (op vertoon van het ontvangstbewijs mag iemand dit in jouw plaats doen). Prijs: 30 EUR voor visum met eenmalige aankomst.