Reisverhaal «Dambulla - Sigiriya»
Azië - deel 2
|
Sri Lanka
|
0 Reacties
21 Januari 2012
-
Laatste Aanpassing 10 Maart 2012
Dambulla (68.000 inwoners) is vooral bekend om zijn grottempel, bovenop een grote ronde rots. Het is de grootste en best bewaarde in Sri Lanka, bestaande uit 5 grotten. Beelden en tekeningen in deze grotten dateren van de 1ste eeuw voor Chr., maar werden verschillende malen opgefrist. De site heeft een Unesco erkenning.
Aan de voet van de enorme rots waarop de Dambulla grottempel zich bevindt, vallen eerst de kitsherige gouden tempel, het enorme 30 meter hoge Boeddhabeeld en de lange rij monnikenbeelden op, die dateren uit meer recente periode. Daar komen we eigenlijk niet voor …
We beklimmen de rots in alle rust via het langzaam stijgende pad, de meeste bezoekers nemen de trap. Eenmaal bovenop de bolle rots, moeten onze schoenen uit om het complex te mogen betreden. Onmiddellijk herkennen we het witte gebouw dat onderaan tegen de rots werd opgetrokken, we zagen het reeds op vele promotiefoto’s. De grotten kunnen via de verschillende deuren worden betreden.
Binnenin de grotten worden we verrast door schitterende rotsschilderingen, met taferelen die alle wanden sieren. Enkel de bodem is onbedekt … In de open ruimtes staan ontelbare Boeddhabeelden in elke mogelijke houding uitgebeeld en van zeer verschillende materie vervaardigd. De ene grot is al groter dan de andere … al mooier … Gelovigen komen hier met hun offergaven het is een boeiend schouwspel.
Tijdens een korte ceremonie wordt het publiek gevraagd even buiten te wachten … zo’n 10 min. Ondertussen genieten we van het weidse uitzicht over de vlakte rondom Dambulla. Het is vrij helder weer, we kunnen de rots van Sigiriya in de verte ontwaren.
De Sigiriya rots (Sinhalees voor ‘rots van de leeuw’) bestaat uit een 370 meter hoge granieten rotsformatie die loodrecht oprijst uit de vlakte, waar bovenop zich de ruïnes bevinden van een oud stenen paleis of boeddhisten klooster, mogelijks allebei maar gedurende verschillende periodes (meningen zijn verdeeld). Deze plaats werd bezocht en bewoond vanaf de 6de eeuw voor Chr. Het geheel wordt omringd door de overblijfselen van wat eens prachtige tuinen moeten geweest zijn. In de wanden zijn grotten uitgehold die als tempels werden gebruikt, goed bewaarde fresco’s getuigen hiervan. Het complex is erkend door Unesco.
Een mooie wandeling doorheen de oude tuinen brengt ons steeds dichter bij de enorme rots. Onderweg bekijken we alle overblijfselen van vijvers, fonteinen, tempels, ... komen langs een gordel van grote ronde rotsblokken met grotten, een auditorium op de vlakke kant van een enorme opengespleten rotsbol … op een aantal terrassen aan die langzaam een eindje opklimmen tot tegen de immense rotswand. Vanaf dan volgt een steile klim, trappen werden voorzien.
Zowat halfweg de loodrechte wand bereiken we de zogenaamde ‘spiegelmuur’, een lange gepolierde wand die werd opgetrokken als bescherming van een prachtige rotstempel. Daarachter kunnen we een aantal goed bewaarde rotstekeningen met damesfiguren bewonderen, maar ook aloude geschriften in graffiti op de binnenkant van de gele muur. Modernere graffiti uit latere periodes maakt het moeilijk de minuscule zinnen in het typische krulletjesschrift te herkennen. We moeten de muur zeer schuin tegen de lichtinval bekijken, om wat er overblijft van de oude geschriften, te kunnen ontwaren. De damesfiguren worden door de aanhangers van een ‘kloostercomplex’ verklaard als zijnde verschillende afbeeldingen van een zelfde godin.
Verderop komen we bij een klein plateau. Hier werd een inkompoort gebouwd die wordt geflankeerd door reusachtige leeuwenklauwen. De laatste steile trappen leiden ons in de felle zon tot boven op het plateau. Hier is amper nog schaduw te vinden … maar de klim is echt wel de moeite waard. Behalve de 5 verdiepingen paleisruïnes (de 2 hogere verdiepingen zouden uit hout zijn opgetrokken, daar blijft dus niets meer van over), het in de rotsen uitgeholde zwembad, … genieten we van een schitterend uitzicht. Deze site is echt uniek !
Ernaartoe:
locale bus n° 905 hotel – busterminal Negombo, 13 LKR pp., 15 min. onderweg
locale bus n° 34 Negombo – Kurunegala, 160 LKR pp., 2 ½ uren onderweg
locale bus Kurunegala – Dambulla, 64 LKR pp., 1 ½ uren onderweg
tuk-tuk Dambulla bushalte – hotel, 100 LKR, 5 min.
Overnachtingen:
Guest House Chamara, 1.750 LKR per nacht voor een zeer basis 2 persoonskamertje met sanitair (koud water), ventilator, muskietennet, helemaal niet proper, geen WC papier, geen lakens, een soort vuile badstof hoes ligt op de matras, een lap dikke stof wordt als deken voorzien, overal zitplaatsen, gratis WIFI (staat bijna nooit aan), lekker lokaal avondmaal te verkrijgen voor 500 LKR pp. (grote porties), sober ontbijt met verbrande toast voor 300 LKR pp. (veel te duur!), de volledige hotel afrekening wordt verhoogd met 10 % servicekosten, vriendelijke maar opdringerige en nieuwsgierige uitbater, temple junction, Kandy road, gelegen op wandelafstand van de Dambulla rotstempel, tel. 066 228 4488, beoordeling: 2/5
Excursies:
Dambulla grottempel, 1.300 LKR pp., wordt beheerd door Boeddhistische monniken
ernaartoe en terug: 5 min. wandelen van ons hotel.
Sigiriya rots, 30 USD pp.
ernaartoe en terug:
tuktuk hotel – busterminal Dambulla, 100 LKR, 5 min.
locale bus Dambulla – Sigiriya, 30 LKR pp., 50 min. onderweg