Reisverhaal «Singapore - algemeen»

Azië - deel 2 | Singapore | 1 Reacties 07 Juli 2011 - Laatste Aanpassing 18 Juli 2011

Republiek Singapore is het kleinste land van zuidoost Azië. Het bestaat uit 63 eilanden en heeft een totale oppervlakte van 683 km². Het ‘ruitvormige’ hoofdeiland, waarop de hoofdstad Singapore zich bevindt, meet 45 km oost/west op 25 km noord/zuid. In het noorden gescheiden van Maleisië door de Straat van Johor, in het zuiden door de Straat van Melaka, die beiden samenvloeien in het oosten, in de Zuid Chinese zee. Het werd ontdekt in 1819 door de Brit sir Thomas Stamford Raffles. De oorspronkelijke vegetatie van Singapore was tropisch regenwoud, maar hiervan is niet veel behouden, behalve op sommige eilanden. Ongeveer 23% van de oppervlakte bestaat uit bossen en natuurreservaten. Het land heeft de 2de grootste ter wereld, na Shanghai.

Alles in dit kleine landje is superproper en georganiseerd. Azië telt slechts 2 landen waar het leidingwater drinkbaar is, Singapore en Japan.
Nationale bloem: orchidee.

Levensduurte:

Het leven in Singapore is zeer duur in vergelijking met de meeste Aziatische landen. We schatten de levensduurte hier gemiddeld gelijk aan deze in Europa. De inkomsten zijn hiermee evenredig.

Uit eten gaan is zeer duur, tenzij er wordt gekozen voor de locale keuken (zeer gevarieerd door de mix van verschillende bevolkingsgroepen) in locale restaurantjes. Koffie, fastfood, pizza, … bij één van de bekende westerse ketens zijn uiterst duur.

Autorijden in Singapore is een zeer dure aangelegenheid. Niettemin zie je overal een waaier van kleine auto’s tot de grootste SUV ’s rondrijden.
Nieuwe auto’s kosten nog veel meer dan in Maleisië, waar we prijzen zagen die het dubbele zijn van de Belgische. Om de pollutie tegen te gaan, wordt het behouden van een auto die ouder is dan 10 jaar zeer duur belast.
Wie een eigen huis of appartement wil kopen, moet aan bepaalde voorwaarden voldoen: minstens 35 jaar of gehuwd zijn, Singapore als permanente woonplaats hebben … maar vooral voldoende geld ter beschikking hebben, wat bij de doorsnee bevolking meestal het grootste probleem is. Voor men een eigendom kan aanschaffen, moet er een vrij dure permit worden gekocht.

Bevolking:

Singapore telt 4,8 miljoen inwoners en heeft een gemiddelde jaarlijkse bevolkingsgroei van 1,7%.
In 2003 was het geboortecijfer beduidend lager dan ooit tevoren. Er werden regeringsmaatregelen getroffen om dit terug te verhogen door middel van premies en voorlichtingsprogramma’s.
Het land heeft een bevolkingsmix van: 76,8% Chinezen, 13,9% Maleisiërs (oorspronkelijke bevolking), 7,9% Indiërs (vooral Tamils), 1,4% overige.
Door deze verschillende bevolkingsgroepen worden een twintigtal verschillende talen en dialecten gesproken. Vaak worden het Engels, Chinees en Maleis door elkaar gebruikt in een mengtaaltje dat Singlish wordt genoemd.
Niettegenstaande het Maleis de nationale taal is, worden Engels en Chinees het meeste gesproken. Het Tamil is de 4de officiële taal van Singapore.
Verschillende bevolkingsgroepen betekent ook verschillende religies. Het Boeddhisme is het meest verspreid (42,2%), waarna de Islam (14,9%) en het Christendom (14,6%) volgen. Taoïsme (8,5%) en Hindoeïsme (4%), andere (0,7%) sluiten de rij. 14,8% van de bevolking is niet actief gelovig.

Fooien:

Fooien worden in principe niet gegeven, taksen en dienst worden in de prijs verrekend.
In de luchthaven is het zelfs bij wet verboden een fooi te geven.

Douaneformaliteiten:

Paspoort moet nog 6 maanden geldig zijn na de geplande terugreisdatum.
Wanneer er medicatie in de bagage wordt meegenomen, moet men steeds een begeleidende verklaring van een dokter bij zich hebben.
Gesloten pakjes sigaretten en alcohol moeten worden aangegeven bij aankomst, hierop is een nultolerantie geldig.

Openbaar vervoer:

Doorheen de stad en op een groot deel van het eiland is een zeer goed georganiseerd netwerk van metro (MRT) in combinatie met locale bussen (LRT) opgezet dat goed bij elkaar aansluit. 
Op de locale bussen kan geen wisselgeld worden teruggegeven. Men moet gepast (of teveel) betalen, of wat gemakkelijker en goedkoper is, een EZ link kaart gebruiken.
 
EZ link kaart:
Aangezien de stad zo enorm uitgestrekt is, is dit vervoerssysteem onmisbaar wanneer je deze wil verkennen zonder daarbij gebruik te maken van een georganiseerde rondleiding of taxi. Het gemakkelijkste en bovendien ook goedkoopste betaalmiddel hiervoor is de EZ link kaart die zowel geldig is op MRT als LRT voertuigen. Deze is te koop in alle metrostations.
Kostprijs: 12 SGD, waarvan 5 SGD voor de kaart zelf.
De 7 overige SGD kan worden gebruikt voor de eerste ritten. De kaart kan in elk metrostation worden bij opgeladen met minimum 10 SGD per keer. Wanneer op het einde van het verblijf de kaart terug wordt ingediend in een metrostation, wordt het resterende rittenbedrag terugbetaald.
Persoonlijk verbleven we 4 dagen in Singapore en maakten volop gebruik van MRT en LRT, waarvoor we steeds deze kaart gebruikten. Dit heeft ons in totaal netto 21 SGD gekost (5 SGD voor de kaart + 16 SGD voor de ritten).
Er is ook een toeristische EZ link kaart te verkrijgen, enkel in de grotere metrostations. Deze kan gedurende 3 dagen onbeperkt gebruikt worden.
Kostprijs: 33 SGD, waarvan 10 SGD waarborg voor de kaart, dus netto kostprijs voor 3 dagen: 23 SGD.
Beide kaarten dienen zowel te worden gescand bij het binnenkomen als buitengaan van het metrostation (of bij het instappen en uitstappen van de bus).

Valuta:

Singapore met zijn plastieken geld … briefjes voelen net aan alsof ze geplastificeerd zijn.
1 EUR = 1,7 SGD (Singapore Dollar)
Overal ATM’s beschikbaar.
Bij aankomst in het Lavender busstation te Singapore (met de bus vanuit Melaka, Maleisië) is een ATM te vinden aan het pompstation 100 meter verderop. Een verplaatsing naar het centrum kan met de bus, hiervoor zijn 1 SGD stukken nodig, want er wordt niet weergegeven op de bussen. Probeer ergens wat geld te wisselen.

 

 

Print Friendly and PDF

 

 

 

Fotoalbums van Singapore

Singapore (37)

04 Juli 2011 | Azië - deel 2 | Singapore | Laatste Aanpassing 30 Augustus 2011

  • langs de Singapore rivier
  • kunst langs de Singapore rivier
  • Marina Bay Sands en Art Science museum
  • contrast langs de Singapore rivier
  • Zoo night safari - vleermuis

 

Plaats een Reactie

Jill Bedankt Marc en Herlinde voor de info. Blij dat jullie andere reizigers zo verder helpen. Ik denk dat wij idd geen visum zullen aanvragen op voorhand. Nog een andere vraag. Hoe regelen jullie dat met de foto's? Ik neem een netbookje mee en een externe harde schijf. Ik zal op beide mijn foto's plaatsen en verdelen over onze twee rugzakken. Zo heeft telkens één van ons een back up staan. Maken jullie ook gebruik van een dropbox of dergelijke voor het bewaren van jullie foto's? Ikzelf reis met een nikon d90 en een compactcamera. Ik ben nog aan het twijfelen over de makkelijkste (lees veiligste) manier om op deze manier te reizen. Een grote speciale fotorugzak of een gewonen handbagage rugzak met een speciale fotozak om erin te stoppen. Als jullie tips of adviezen hebben... ook altijd welkom. PS Dankzij jullie blog kan ik ook aan de ouders tonen hoe zoiets werkt en hoe ze kunnen reageren op onze berichten in de toekomst. Groeten Jill Geplaatst op 24 Juli 2011

 

      
This site is only viewable in landscape mode !
Session Tracking