Reisverhaal «Braga»

Frankrijk - Spanje - Portugal | Portugal | 0 Reacties 12 September 2010 - Laatste Aanpassing 15 April 2011

Bij onze aankomst in Portugal stoppen we in het dorpje Chavez, met zijn oude stadsplein omringd door authentieke herenhuizen, het stadhuis, de Matriz- en Misericórdiakerk, de pelourinho (schandpaal), het voormalige paleis. We genieten er van het historische geheel en de rust en serene sfeer, misschien omdat het zondag is. Op de kerktoren zien we dat ons uurwerk 1 uurtje voorloopt. We waren ons niet bewust dat er een uurverschil is tegenover de West-Europese landen.

Onze eerste verblijfsplaats in Portugal is Braga (164.000 inwoners), van waaruit we de omgeving zullen bezoeken om niet al te vaak ons tentje te moeten verplaatsen. Het is een universiteitsstad met de bijhorende jeugdige sfeer, tevens een mooie stad met een aantal zeer bijzondere gebouwen. We krijgen bij het toerismekantoor een stadsplannetje waarop de belangrijkste bezienswaardigheden zijn aangeduid, die zich allen binnen wandelafstand bevinden.
Tijdens onze rondwandeling heeft de Sé (kathedraal) op ons het meeste indruk gemaakt. Via de aangrenzende kruisgang kom je terecht in het Museu de Arte Sacra, het museum herbergt een buitengewone kerkelijke historische rijkdom. Belangrijke personen en de stichters van de kathedraal liggen er opgebaard, opvallend zijn ook de van was vervaardigde lichaamsdelen (benen, armen, hoofden, handen ,voeten, …) die er als offers worden neergelegd. Jammer genoeg mogen we hier geen foto’s nemen.
Het volop in bloei staande Barbara park is een lust voor het oog, een aangename plaats om even te verpozen tijdens het stadsbezoek.
Ook rondom de stad zijn nog een aantal plaatsen de moeite van een bezoek waard, vooral de zogenaamde ‘toeristische driehoek’.
In Falperra brengen we een bezoek aan de Igreja de Santa Maria Madalena, gelegen op een heuvel. Het oude kapelletje in barokstijl uit de 17de eeuw is getooid met door weer en wind afgesleten beeldhouwwerk, een lange trap brengt ons ernaartoe.
Het Santuario do Sameiro is eveneens gevestigd bovenop een heuveltop. Na Fatima is dit het grootste heiligdom dat in Portugal aan Maria is opgedragen. Ook hier brengt een lange trap ons naar boven.
Bedevaartsoord Bom Jesus do Monte aan de rand van Braga is het bekendste van deze 3 heiligdommen. Verschillende stijlen worden gecombineerd in de sierlijke trappen die naar de heuveltop leiden, in totaal 800 traptreden brengen de bezoeker van gans beneden naar de kerk. Maar deze is ook bereikbaar langs de bovenkant, wat veel minder inspanning vergt. Het kunstig versierde deel van de trap telt 250 traptreden, het is zeker aan te raden om deze af te dalen en zo het bekende imposante uitzicht te kunnen genieten op de trappen met bovenaan de kerk.
We worden aangenaam verrast bij ons bezoek aan het middeleeuws stadje Guimarães (50.000 inwoners) dat een Unesco erkenning heeft en in 2012 de Europese cultuurhoofdstad wordt. Het was ooit de eerste hoofdstad van Portugal. Ook hier bezoeken we eerst het toerismekantoor waar we een handig boekje krijgen in het Nederlands. Hierin staan de belangrijkste bezienswaardigheden vermeld, met telkens een woordje uitleg. Een plannetje toont waar deze te vinden zijn in en rond het stadscentrum. Het is aangenaam kuieren in deze stad, met zijn schilderachtige pleintjes, smalle kronkelige kasseistraatjes, authentieke huizen met tegeltjes en smeedijzeren of houten geschilderde balkonnetjes. Verspreid in de straten van de stad vinden we kapelletjes met uitbeeldingen van de kruiswegstaties als volkse uitingen van religiositeit.
Boven op de stadsheuvel prijkt het kasteel van Guimarães uit de 10de eeuw. We lopen bovenop de kantelen om van een uitzicht over de stad te genieten.
Door de toeristische dienst van Guimarães wordt een wandelboekje uitgegeven waarin 3 mooie tochten uitgebreid zijn toegelicht. De lus vormige wandelpaden zijn goed gemarkeerd (geel-rood) en gaan hoofdzakelijk over niet geasfalteerde paden.
pr1: De wandeling start en eindigt aan het klooster van São Torcato, een dorpje in de buurt van de stad Guimarães. Het traject beloop 8,5 km, voornamelijk door wijngaarden, langs het Campo da Ataca, een ludiek kunstwerk midden in de natuur, enkele watermolens (waar we niet veel van merken), een kapelletje met bron, een kerkje. Aanvankelijk gaat het over gemakkelijke aardewegen, om tijdens de tweede helft meer de natuur in te trekken over een overwoekerd graspad, omringd door de geuren van wilde munt. We moeten een eindje over de rand van een llevada (bevloeiingskanaaltje) tussen de druivenranken lopen, wat mooie herinneringen oproept aan onze Madeira wandelreis (2000). Deze tocht is niet al te lang en zeker te doen bij hete temperaturen. Aanrader !
PR2: São Salvador de Briteiros is de start- en eindlocatie voor deze wandeling van 9,5 km. Ook dit is een natuurwandeling die ons langs een klein riviertje leidt, door bossen met voornamelijk eucalyptus bomen die ons omringen met hun heerlijke geur om uit te komen aan het openluchtmuseum Citâna de Briteiros met zijn archeologische ruïnes. Het vervolg van de wandeling gaat langs een berghelling, we komen nog een graan- en een watermolen tegen. Ook een mooie wandeling.
Een uitstap brengt ons naar het nationaal park Peneda-Gerês, een uitgebreid natuurpark met azuurblauwe meren in de bergen dat tot aan de Spaanse grens reikt. Via een bochtige bergweg komen we aan de rand van het nationaal park in Portela de Leonte (862 m hoog) waar we aan een controlepost 1,5 EUR moeten betalen om verder de weg op te mogen rijden. Hier lopen koeien en paarden nog vrij rond, we moeten er soms even voor stoppen.
We vervolgen de weg tot Portela do Homen (750 m hoog), op de Spaanse grens. Hier parkeren we de auto om 500 meter terug te wandelen tot aan de mooie waterval tussen de rotsen. Hier kan worden gezwommen in het heldere blauwgroene water van enkele rotspoeltjes.
Op terugweg parkeren we aan de Portela de Leonte om er een wandeling te maken. We volgen het uitgesleten pad omhoog, maar dat gaat jammer genoeg niet tot op de top, dus kunnen we niet zie of het aan de overkant even mooi is.
In 2004 bezochten we het uiterste noorden van Portugal, we kwamen er om te wandelen. Daarbij gebruikten we het boekje van Sunflower ‘Noord-Portugal’ dat ons langs de mooiste plaatsjes bracht. We leerden er in kleine landelijke dorpjes een zeer authentiek Portugal kennen, waar nog met ossenwagens werd rondgereden en de mensen nog hielden aan hun aloude manier van leven en werken. Echt bijzonder. Of dit nu nog steeds zo is …
Omdat we het toen zo leuk vonden, beslisten we nog eens een wandeling uit het boekje te maken. We moeten hiervoor wel een eindje rijden. De start van onze lus vormige wandeling is in het dorpje Brufe. Dit dorpje is ook gelegen aan de rand van het nationaal park Peneda-Gerês, hier zien we dan uiteindelijk de overkant van de bergen … en genieten van adembenemende uitzichten. We passeren Campo do Gerês, een toeristische uitvalsbasis voor bergwandelingen en rijden verder langs het felblauwe stuwmeer om bij ons doel uit te komen. Brufe is nog steeds een authentiek slapend dorpje, waar de huisjes er nog allemaal dateren uit de tijd van toen. Wel merken we op dat de rode pannendaken, de deuren en de raamkozijnen zijn vernieuwd. Toch is het er nog steeds een stap terug in de tijd. We worden midden in het dorpje ingehaald door een eenzame os … op weg naar zijn stal ? Op de velden zien we oudere mensen aan het werk zonder machines, de bundels maïs worden op de schouders naar het dorp gebracht. Typisch zijn de espigueiros, de droog- en opslagplaatsen voor maïs, voorheen werden ze gebruikt voor graan.
De wandeling brengt ons langs de dorpjes Cutelo en Cortinhas en een eind de bergen in. Vooral in het laatste dorpje merken we dat de moderne tijd zijn stempel komt vestigen. Enkele nieuwe woonhuizen zijn er opgetrokken in moderne stijl, toch bouwt men hierbij nog zijn espigueiros, duidelijk nieuw maar volgens aloude traditie. Aanrader !
Het valt ons op dat overal in deze streek veel stukken natuur zijn kaal gebrand. Dit is een fenomeen dat we niet zagen in 2004. We menen ons te herinneren dat nog niet zo lang geleden Noord-Portugal kampte met bosbranden, dit is waarschijnlijk het resultaat hiervan. Vaak is er reeds een begin van jonge plantengroei.
 
Overnachting:
Parque Municipal de Braga, 8,53 EUR per nacht voor 2 personen + tent + auto, omheinde camping in terrasvorm, veel schaduwplaatsen, voldoende maar verouderd, eenvoudig en slecht onderhouden sanitair, warm water bij de douches, koelkast met vriesvak, opladen van batterijen kan aan de receptie, vriendelijk onthaal, rustig, gans het jaar open, 15 min. wandelen naar het historische stadscentrum, gelegen op de N101 Braga-Guimarães, tel. +351 253 27 33 55

 

Print Friendly and PDF

 

 

 

Fotoalbums van locatie «Braga»

Braga (26)

21 September 2010 | Frankrijk - Spanje - Portugal | Portugal | Laatste Aanpassing 26 April 2011

  • Brufe wandeling, oud vrouwtje komt van haar maïsve
  • Guimarães, straatbeeld
  • Brufe wandeling, espigueiro in het dorp
  • Guimarães, tegeltjes alom
  • Guimarães, op de kantelen van het kasteel

 

Plaats een Reactie

 

      
This site is only viewable in landscape mode !
Session Tracking