Reisverhaal «Revash mausoleums »

Zuid Amerika 2 | Peru | 0 Reacties 16 Februari 2020 - Laatste Aanpassing 08 Maart 2020

16 – 17 februari 2020     

Traject: Nuevo Tingo – San Bartalo – Revash    

Op weg naar San Bartalo    
De volgende locatie die we willen bezoeken is Revash, gelegen nabij het bergdorpje San Bartalo. Rond de middag verlaten we Nuevo Tingo, het is niet ver. Eenmaal uit het dorp, vervolgen we de doorgaande weg, waarlangs we hiernaartoe kwamen. Deze blijft onregelmatig, smal en bochtig, neemt eigenlijk de breedte in die er slechts beschikbaar is. Kruisen blijft regelmatig moeilijk, meestal moet 1 van beide voertuigen zo dicht mogelijk bij de rand stoppen. Doch het is een mooie rit, door een hoge kloof, waardoorheen de wilde, sterk gezwollen Utcubamba rivier stroomt. Niet verwonderlijk na de vele regen die we de laatste dagen al hadden.

In het kleine dorpje San Miguel de Luvin verlaten we de doorgaande weg, om via een onverharde weg de bergen in te rijden. Hiervoor moeten we eerst door het drukke dorpje geraken, het is er markt, voertuigen staan overal nonchalant geparkeerd. Nadat er enkele moeten verplaatst worden, kunnen we de bergen inrijden. Een 18 km lange weg brengt ons zo’n 1.000 meter hoger, via 24 smalle haarspeldbochten. De weg is uiterst smal, maar ligt vrij goed. Het wegdek bestaat uit verhard zand, gemengd met kleine stenen. Hier en daar zijn minder leuke stukjes, met putten en diepe modder, ook een aantal zeer schuine bochten naar het einde toe. Gelukkig blijven deze beperkt. Telkens we iemand moeten kruisen, is het zoeken naar een droog stukje berm om met 2 wielen op te gaan staan. Dit zou echter niet overal lukken … we zijn blij dat er amper verkeer is op dit weggetje.

Bij aankomst in het dorpje worden we onmiddellijk vriendelijk verwelkomd door enkele mannen. Zij verkopen tickets voor de site Revash, maar dat is voor morgen. We kunnen overnachten aan de rand van het dorpspleintje, de straat is gelukkig ruim breed. Een andere plaats zien we niet, in het kleine dorpje met slechts enkele huizen en een kerkje. De meeste mensen wonen verspreid in de omgeving, langs smalle modderpaadjes die niet voor auto’s geschikt zijn. We komen net op tijd aan, de dagelijkse namiddagregen is opnieuw van de partij!

Revash – mausoleums
In de nabijheid van San Bartalo bevinden zich de mausoleums van Revash, gebouwd in de rotswand van de kalkrotsformatie Cerro Carbón, op 2.800 meter hoogte. Deze mausoleums uit de late Chachapoya cultuur, dragen geen enkel kenmerk van de Inca’s. Men gaat ervan uit dat ze dateren uit de 14de eeuw.

De kleine adobe huisjes in de rotswand lijken op miniatuur dorpjes, heel anders dan de sarcofagen die men elders in de regio heeft gevonden. Ze zijn versierd op traditionele wijze en deden dienst als begraafplaats voor prestigieuze en machtige personen. Alle gebouwtjes zijn vrij intact gebleven, ze werden beschermd tegen weer en wind door de overhangende rotswand. Eigenlijk hadden ze ook daardoor geen daken nodig, die werden er enkel voor de sier op geplaatst, in riet. Dit in tegenstelling tot de mummies die zich binnen bevonden, deze zijn reeds lange tijd vernield door knaagdieren en plunderaars.

De volgende ochtend regent het en zijn we omringd door een dikke mist, we zien geen 10 meter ver. Het wordt dus wachten om naar de mausoleums van Revash te wandelen. Rond de middag lijkt het eindelijk een klein beetje op te klaren, we vertrekken.

Het brede pad is mooi geplaveid, met cement tussen de stenen in, hier en daar een trap. Doch men is volop aan het werken in de berm, leidingen en betonnen waterputten worden geplaatst. Daarvoor graaft men diepe putten … en waar moet het zand worden gedeponeerd? Juist, op het pad. De vele regen in deze periode maakt hier een zeer modderige en gladde boel van, uitgespreid over de ganse breedte. Eenmaal het dorp verlaten, ligt het pad er zeer proper bij. Op het einde versmalt het, met vele trappen.

Nog voor we aankomen bij de site, begint het te regenen. Gewapend met onze paraplu’s stappen we tot het uitzicht op het einde, waar zich een schuilhokje bevindt. We bewonderen ondertussen de 2 grootste locaties met mausoleums. Die zijn echt heel mooi, het lijken sprookjeshuisjes.

Wanneer het wat vermindert met regenen, klimmen we wat dichterbij. Doch vlak voor de gebouwtjes is het pad afgesloten door een poort. Vroeger mocht men tot bij de gebouwtjes, doch Ecuadoriaanse toeristen klommen op de huisjes, beschadigden die. Sindsdien is er de poort!

Het begint opnieuw hard te regenen … paraplu’s open, we keren terug.
Wanneer we in Bartalo bij Manga aankomen, beslissen we in deze zware regen niet verder te rijden. We moeten terugkeren via het smalle baantje, met hier en daar modder, ook in de berm die moet gebruikt worden om andere voertuigen te kruisen. Vaak is het echt smal, langs de afgrond en moet er achteruit worden gereden tot een iets breder plaatsje. Onze Manga is het breedste voertuig dat we op dat weggetje en hierboven al zagen, het is steeds millimeterwerk … Gelukkig is het niet heel druk. Maar we rijden er bij voorkeur met droog weer en goede zichtbaarheid.

OVERNACHTINGEN:
SAN BARTALO – DORPSPLEIN
Coördinaten: -06.541902 – 77.869990
Gelegen op 2.780 meter hoogte.
PRIJS: N.v.t.
SCORE: 4/5
COMMENTAAR:
Aan de rand van het dorpspleintje. De mannen van het Revash ticketkantoortje zeggen dat dit in orde is. Uiterst rustig. In het kantoortje zou een toilet zijn.
Minpunten: /

GEREDEN TRAJECT:
Nuevo Tingo – San Salvador – San Miguel de Luvin – San Bartalo, 49 km
Via a acceso Norte a Nuevo Tingo: langs de nieuwe weg (er zou ook een zandweg zijn aan de andere kant van het dorp) rijden we opnieuw van Nuevo Tingo naar de doorgaande weg.
PE-08B: vervolgen naar rechts, smalle asfaltweg, met veel putten, laag overhangende takken, betonnen geulen waar water over de weg stroomt. Regelmatig moet worden gestopt bij het kruisen van andere voertuigen, omdat de weg voortdurend versmalt en verbreedt. In dorpjes parkeert men zeer nonchalant, zodat we af en toe moeten vragen om het voertuig te verplaatsen.
Zijweg naar San Bartalo: 18 km lang, zeer smal, bochtig (24 haarspeldbochten), moeilijk om anderen te kruisen, maar 90% van de tijd in goede staat (verhard zand gemengd met kleine stenen). Het laatste gedeelte, na de afslag, is zeer smal en modderiger. Hier en daar modderige stukjes, ook putten en schuine bochten.

EXCURSIES:
REVASH – MAUSOLEUMS

Mooi site met mausoleumgebouwtjes in een hoge verticale rotswand. Goed te zien van op een uitkijkpunt. Jammer genoeg mag men er niet meer heel dichtbij komen.
Eerder wat pittige wandeling, door het hoogteverschil. Schuil- en rustplaatsjes met bankjes op 2 locaties onderweg en aan het einde bij het uitzicht. Mooi breed geplaveid pad, tot bij de site. Daar wordt het smaller, met wat rotstrappen. Tijdens het regenseizoen, kan het pad hier en daar wat glad en modderig zijn.
Lengte wandeling: 2 km enkel. Hoogteverschil: 99 m.
SCORE: 4/5
INKOM: 15 PEN pp. (9 u – 16 u)
Tickets te koop in een kantoortje aan het dorpsplein.
Gisden (25 PEN pp.) en paarden beschikbaar.
PARKING:
Langs de rand van het dorpsplein (zie slaapplaats).
Coördinaten: -06.541902 – 77.869990

 

Print Friendly and PDF

 

 

 

Fotoalbums van locatie «Nuevo Tingo»

Revash mausoleums (15)

16 Februari 2020 | Zuid Amerika 2 | Peru | Laatste Aanpassing 08 Maart 2020

  • onderweg van San Miguel de Luvin naar Revash, San
  • San Bartalo, wandeling door het dorp naar Revash
  • San Bartalo, wandeling door het dorp, naar Revash
  • San Bartalo, Mausoleums van Revash
  • San Bartalo, Mausoleums van Revash

archeologische site Kuélap (32)

14 Februari 2020 | Zuid Amerika 2 | Peru | Laatste Aanpassing 08 Maart 2020

  • Kuélap archeologische site - hoe de site er ooit u
  • Kuélap archeologische site, één van de smalle inga
  • Kuélap archeologische site, mooie ronde gebouwen
  • Kuélap archeologische site, huisjes met versierde
  • Kuélap archeologische site, nog een ingang

 

Plaats een Reactie

 

      
This site is only viewable in landscape mode !
Session Tracking