Reisverhaal «Paracas »
Zuid Amerika 2
|
Peru
|
0 Reacties
26 November 2020
-
Laatste Aanpassing 16 September 2021
26 november – 4 december 2020
Traject: Humay – Pisco – Paracas – Paracas PN – Paracas
Strand met roze flamingo’s
We rijden een stukje terug en vervolgen de weg tot aan de zee, die we een eindje volgen. Op het strand van Pisco liggen overal visserssloepen. Verderop rijden we langs sterk geurende industrie, niet echt mooi te noemen. Het dorpje Paracas is zeer toeristisch, een stukje verderop zullen we op het privéstrand van een Kiteschool overnachten. Uitbater Juan verwelkomt ons vriendelijk. Op 20 meter afstand van ons kampeerplaatsje bevindt zich de rand van het Paracas PN, verboden toegang van hieruit.
Deze zeer rustige plaats is een verademing, we genieten van een mooie strandwandeling. Roze flamingo’s staan vooraan in zee, omringd door ontelbare andere watervogels die af en aan vliegen. Op het strand liggen reusachtige kwallen. We beslissen hier enkele dagen te blijven, zodat we onze zondag hier kunnen doorbrengen. ’s Zondags mogen we nog steeds niet met een voertuig de straat op, vanwege de Covid-19 maatregelen.
Paracas PNOp 25 september 1975 werd Paracas NP opgericht, een natuurgebied van 335.000 hectare langs de kuststrook ten zuiden van het dorpje Paracas. Het park bestaat uit 65% marinegebied en 35% kustwoestijn. Een bezoek in de sfeer van Corona betekent ‘beperkingen’.
In dit park kan men boottochten maken naar enkele rotseilanden in zee, waar vogels, zeehonden, otters, … zelfs Humboldt pinguïns te bewonderen zijn. Die bootjes varen momenteel niet, door Covid-19. Gelukkig maakten we die uitstap al in 2005, bij ons vorige bezoek aan Peru. We herinneren ons de rotsen vol van guano (gedroogde vogel uitwerpselen) en de bijhorende sterke geur. Deze wordt geoogst en verwerkt tot meststoffen.
Bij de parkingang krijgen we een woordje uitleg over het parkbezoek, op een folder duidt men aan welke wegen we mogen rijden momenteel. Men vraagt onze paspoorten, die wordt geregistreerd. Onze koorts wordt gemeten, we moeten een gezondheidsverklaring invullen en ondertekenen. Als extra zekerheid wordt een duimafdruk geplaatst, waarbij we ons afvragen hoe Covid-veilig zo ’n inktkussen wel is ...
Het mooiste parkdeel is gelegen op een schiereiland, waar een rondrit overheen kan gemaakt worden. Hoge duinen en kliffen, stranden in felle kleuren, rood, grijs, geel, wit, … Begroeiing is er amper.
Onze eerste stopplaats is het museum en bezoekerscentrum. Doch, dit is gesloten, het zal pas opnieuw opengaan op 5 december. We rijden alle parkwegen en maken de wandelingen naar uitzichtpunten en stranden. Een onverharde zijweg brengt ons bovenaan de kliffen, waar we een schitterend uitzicht hebben over de omgeving. Het wordt een gevulde dag.
Reizen in tijden van Corona …
In het uitgestrekte park worden momenteel maar 750 bezoekers per dag toegelaten, waarvan 450 in de voormiddag. Bij elk paadje of uitzicht staan borden met ‘Covid’ instructies. Men mag slechts met een zeer beperkt aantal mensen op een wandelpad, strand of uitkijkplatform. Mondmaskers moeten de ganse tijd gedragen worden. Elk bezoek mag slechts voor beperkte tijd, 20 – 30 min., naar gelang de locatie. Overal moet handengel worden gebruikt. Men mag in zee enkel pootjebaden. De maatregelen worden streng gecontroleerd door parkwachters die massaal overal aanwezig zijn.
Het park is mooi, het bezoek aangenaam. Doch we hadden hier meer van verwacht. Nergens kan men op het strand rijden met een voertuig, we moeten op de voorgeschreven wegen blijven. Wat vogels betreft, we zien er meer op onze strandkampeerplek. Normaal gezien is kamperen in het park mogelijk, doch momenteel wordt dat verboden. We keren dan maar terug naar ons plaatsje aan het strand.
Gestrand op het strand
De volgende ochtend vertrekken we richting onze volgende bestemming, in de regio Ica. Doch, wanneer we de hoofdweg bereiken, staat er een lange rij vrachtwagens. Samen met enkele ‘echte Peruanen’, rijden we er langs, over het vak voor tegemoetkomend verkeer. Tot we aan een wegversperring komen. Hier staan enkele mensen, die de weg met plastic blokken hebben afgezet. In het midden van de rijweg, hebben ze een vuurtje aangestoken. De politie is aanwezig, maar alles verloopt zeer rustig. Enkele mannen leggen ons uit dat we hier niet verder geraken, de alternatieve route is eveneens afgezet. Het betreft opstanden van landbouwers in het ganse land, men spreekt over 72 u. In Lima moet de regering een beslissing nemen, die bepalend zal zijn of alles weer rustig wordt. Er zit niets anders op dan terugkeren naar ons kampeerplaatsje op het strand … wat niet echt een straf is.
Onderweg stoppen we in het zeer toeristische dorpje Paracas. We maken er een wandeling, op de verlaten zeedijk. Alles ligt er doods bij, de winkeltjes zijn bijna allemaal gesloten. Voor het strand liggen de bootjes, … werkloos. Een man verwelkomt ons in zijn dorp en vraagt verwonderd wat we hier nu komen doen, er zijn geen toeristen, wij zijn de enige.
OVERNACHTINGEN:PARACAS – STRANDPARKING VAN KITESCHOOL
Coördinaten: -13.859179 – 76.255511
Gelegen op 0 meter hoogte.
PRIJS: Gratis.
Toilet en douche (5PEN) mogelijk in het hotel, tijdens de dag.
Gebruik zwembad, mits voor 50 PEN consumptie in de bar.
SCORE: 5/5
COMMENTAAR:
Zeer mooi en uiterst rustig plaatsje op een kleine strandparking. Restaurantje aan het hotel.
Geen voorzieningen. Met elk voertuig te bereiken.
Minpunten: De eigenaar van het hotelletje dat met de kiteschool verwant is, heeft niet zo graag kampeerders, maar manager Juan tracht hem telkens weer te overtuigen. Hij merkt op: maar dit is een mooie camper. We veronderstellen dat sommige kampeerders de plaats niet zo netjes achterlaten en dat maakt vaak dergelijke plaatsjes voor anderen kapot.
GEREDEN TRAJECT:
Humay – San Clemente – San Miguel – Pisco – Paracas, 60 km
PE-28A – Via de los Libertadores, Humay – San Clemente, goede asfaltweg.
PE-1S – Antigua Carretera Panamericana Sur, San Clemente – San Miguel.
Avenida Fermin Tangüis – San Miguel – Pisco.
PE-1SG – Carretera Pisco – Paracas.Doodlopende zijweg, langs de zee, tot bij de kiteschool en enkele hotelletjes.
EXCURSIES:
PARACAS PN – WOESTIJN EN MARINE PARK
Mooi natuurpark aan de kust. Bekend om zijn felgekleurde duinen en stranden, kliffen en vogels.
In het park kan een rondrit (wij rijden in totaal 65 km in het park) worden gemaakt, langs de mooiste plekjes. Uitzichtpunten en korte wandelpaden.
In het park bevinden zich restaurantjes. Op enkele aangeduide locaties mag men kamperen.
Coördinaten: -13.863530 – 76.254650
Een boottocht vanuit het dorpje Paracas brengt bezoekers naar een aantal eilanden vooraan in zee.
SCORE: 4/5
INKOM: 11 PEN pp., gratis voor personen vanaf 60 jaar.
Een bezoek aan het museum moet afzonderlijk worden betaald, 7,5 PEN.
Kamperen: 30 PEN, eenmalig te betalen.
PARKING:
Bij elke wandeling, strand of uitzichtpunt, is een (beperkte) parking voorzien.