Reisverhaal «Cusco (1)»

Zuid Amerika 2 | Peru | 0 Reacties 22 December 2020 - Laatste Aanpassing 01 December 2021

22 december 2020 – 19 januari 2021     

Traject: Pisac – Cusco     

Cusco – de laatste halte     
Vanuit Pisac rijden we verder naar Cusco, voorlopig onze laatste halteplaats in Peru.
We kregen eind november het verzoek van de familie om begin dit jaar terug te keren naar België. Wat helemaal niet evident is, zelfs niet te verwezenlijken tot op dit ogenblik, dit is echt de allermoeilijkste periode om te reizen. Alle mogelijke scenario’s worden onderzocht, maar niets is realiseerbaar … met als resultaat vele slapeloze nachten.

Momenteel zijn er geen mogelijkheden om al terug te keren naar Europa. De repatrieringsvluchten zijn gestopt, Peru laat geen passagiersvluchten toe van/naar Europa, omwille van de ernst van de Covid pandemie daar. Naar andere landen rijden vanwaar we wel naar Europa kunnen is onmogelijk, alle landsgrenzen zijn gesloten. Zelfs ernaartoe vliegen is geen optie.
Dus beslisten we eerst toch nog de verplaatsing naar Cusco te maken. Dit is een meer geschikte en veilige plaats om Manga achter te laten, dan in de kustregio. Bovendien moesten we onderweg in Cuahuasi iets ophalen, dat Stefanie eind november vanuit België voor ons meebracht, zij is de stichter van het project Oye Lena. In afwachting tot we een oplossing vinden, zullen we in Cusco blijven, zo kunnen we onmiddellijk vertrekken wanneer de kans zich voordoet.

Hier verblijven we in Quinta Lala, een grote tuin met meerdere terrassen en een eucalyptus bos, tussen 24 achtergelaten campers van verschillende soorten en groottes, uit alle hoeken van de wereld en een 8-tal Italiaanse motors. De eigenaars zijn allen reeds lang gerepatrieerd, gedurende de eerste maanden van de pandemie. Op dat moment mochten wij ons politieverblijf in Huancayo niet verlaten, om hiernaartoe te rijden.

Saqsaywaman archeologische site
Op een hoge heuveltop bevindt zich de archeologische site Saqsaywaman, wat betekent ‘doorvoede valk’ in de inheemse taal Quecha, nog door velen in Peru gesproken naast het Spaans. Deze citadel bevindt zich aan de noordelijke rand van de stad Cusco, de historische hoofdstad van het Inca Imperium. Sinds 1983 werd Saqsaywaman samen met de stad Cusco door Unesco erkend als werelderfgoed.

Dit 3.094 hectare groot gebied bestaat uit verdedigingswallen in 3 verdiepingen, waarboven zich een plateau bevindt. Op dit plateau was ooit een groot gebouwencomplex gevestigd, met ruimte voor 5.000 personen. Dit alles werd overschaduwd door 2 hoge torens. Het complex werd in de 15de eeuw gebouwd, met immense rotsstenen die zonder cement tegen elkaar bleven staan. De grote plaza werd vooral voor ceremoniële activiteiten gebruikt, in de kleinere gebouwen werden ook rituelen uitgevoerd. Men ontdekte in dit complex de restanten van o.a. enkele tempels, graven met mummies, een aquaduct.

De stenen waaruit de massieve verdedigingswallen bestaan, zijn van de grootste die werden teruggevonden in historische sites van het pre-Spaanse Amerika, de zwaarste wegen naar schatting 128 tot 200 ton. Ze hebben afgeronde hoeken, leunen lichtjes naar binnen en sluiten perfect tegen elkaar aan, zonder gebruik van specie, er kan nog geen vel papier tussen de naden. Een manier van bouwen die perfect bestand is gebleken tegen de vele aardbevingen in deze regio. Deze 3 wallen zijn tot 6 meter hoog, de langste meet 400 meter. Naar schatting werden hiervoor 6.000 m3 rotsblokken gebruikt. Opmerkelijk is ook dat tussen de naden van dergelijke Incabouwwerken geen onkruid groeit, terwijl bij in latere tijden gerestaureerde delen dit wel degelijk het geval is. Na 60 jaar werd de bouw van Saqsaywaman omstreeks 1508 voltooid, het werk van zo’n 30.000 manschappen.

Toen de Spaanse conquistadores in dit gebied arriveerden, geloofden ze niet dat zoiets kon gebouwd zijn door de Inca’s, dit moest het werk zijn van geesten of demonen. Toen de Spanjaarden zich in Cusco vestigden, gebruikten ze stenen van deze site, voor hun huizen en voor de oprichting van belangrijke gebouwen in de stad. Dit is nog duidelijk zichtbaar in de muren van de kathedraal. Tot 1930 werden stenen van Saqsaywaman weggenomen voor de bouw van huizen. Vandaag blijven enkel nog deze delen van de site over, die bestaan uit stenen die te zwaar waren om te verplaatsen.

Opnieuw maken we een vroege reservatie, om deze indrukwekkende site te gaan bezoeken. De ingang ligt op enkele minuten wandelen van onze verblijfplaats, Quinta Lala. We komen te vroeg aan, maar mogen toch al de site betreden, er zijn geen bezoekers (meer) aanwezig van het voorgaande tijdsslot. Na alle gebruikelijke Covid-19 controles, worden we naar een overzichtsplan geloodst, waar we de uitleg over de te volgen route doorheen de site krijgen. Het is de bedoeling dat wanneer we hier starten, we ons bezoek zullen beëindigen bij de tegenoverliggende uitgang. We leggen aan de man uit dat we hier te voet naartoe kwamen en vlakbij logeren. Of we toch niet door de site mogen terugkeren? Hij gaat akkoord en neemt contact met zijn collega aan de andere kant, om uit te leggen wat de bedoeling is. Die man zal ons de juiste looprichting tonen.

We genieten van de rondwandeling die start met een klim naar het plateau, waar bovenop we zullen verdergaan tot aan het andere uiteinde. Gebouwen zijn hierboven niet herkenbaar, enkel de basis blijft over, dat geeft een idee over de grootte. De enkele kleine huisjes die langs de wallen staan zijn gerestaureerd, met als bedoeling een idee te geven hoe het er vroeger uit zag. Hier en daar kunnen we genieten van prachtige uitzichten op de stad Cusco en de bergen aan de overkant van de vallei. Het is leuk om de gebouwen en pleinen van het historische stadscentrum te herkennen. Aan het uiteinde van het plateau staat een enorm groot kruis, dat helemaal is omwikkeld met kleurrijke doeken. We vermoeden dat deze ter gelegenheid van de kerstperiode zijn aangebracht.

We dalen af naar de uitgang, zoals beloofd toont de bewaker ons hoe we via de vlakte voorlangs de site mogen terugkeren. Daarbij passeren we onderlangs de verdedigingswallen, we bewonderen hun immense bouwstenen.

Cusco – de jaarwisseling
We brengen de Kerst- en Nieuwjaarsperiode door in Quinta Lala, met ons 2-tjes helemaal alleen in de grote tuin, omringd door de verlaten campers. Tijdens deze periode zijn de Covid maatregelen hier nog strenger dan anders, uit vrees voor een nieuwe golf, als gevolg van het toestaan van feestelijkheden. Behalve op de gebruikelijke zondagen, mogen voertuigen in Peru ook niet rijden op 24-25, 31 december en 1 januari.

Enkele dagen voordien wandelen we naar de supermarkt, met de bedoeling wat verse ingrediënten te kopen, om iets speciaals te kunnen bereiden met de feestdagen. Maar … de rekken zijn al vrij leeg en we vinden niets dat ons aanspreekt, behalve de gebruikelijke dagdagelijkse voeding. Zelfs dat is ons niet gegund dit jaar …

Na de eindejaarsperiode gaan we een restaurantje opzoeken in het centrum. Er zijn er nog niet veel geopend, dus de keuze is beperkt. Het wordt Sumaqcha. De uitbater verwelkomt ons hartelijk, alles verloopt volgens de covid-19 regeltjes, aan de ingang de gebruikelijke controles en ontsmettingen, de tafels staan ver uit elkaar. Al zijn we de enige klanten, dus is er weinig gevaar. De man legt uit dat hij slechts een zeer beperkt aanbod heeft, omdat er nog niemand komt eten, hij wilt steeds verse voeding kunnen aanbieden. We eten een Alpaca steak, een sobere schotel, maar het smaakt ons alvast goed. Dit is pas genieten … Over de prijs zijn we nog meer verwonderd … 35 PEN pp (7,61 EUR).

Tijdens het wachten, wandelen we enkele keren door het historische stadscentrum. Alles ligt er vrij verlaten bij, de politie waakt massaal over de toepassing van de Covid-19 maatregelen. Het is regenseizoen, we moeten vaak schuilen onder gaanderijtjes voor de tropische stortbuien, die onze paraplu’s niet aan kunnen.

Manga wordt uitgeschreven
Wanneer we naar België zullen terugkeren moeten we Manga achterlaten. Gelukkig kan dit veilig in de tuin Quinta Lala.

Omdat we niet weten wanneer we zullen kunnen vertrekken, beslissen we begin januari reeds het nodige te doen, opdat Manga officieel zal kunnen achterblijven in het land. Zo zullen we bij de eerste gelegenheid onmiddellijk het land kunnen verlaten … wanneer is nog maar de vraag.

Hiervoor moeten we een contract opstellen met Mili, de uitbaatster van de camping, Quinta Lala. Daarmee moeten we een aanvraag gaan indienen bij het plaatselijke douanekantoor. Met de documenten die we er ontvangen, moeten we naar het politiecommisariaat gaan. Zij moeten langskomen in Quinta Lala en alles controleren, hierover een verslag opstellen. Dit politierapport moeten we opnieuw naar het douanekantoor brengen, waar het wordt doorgestuurd naar het grenskantoor waar we op 7 februari 2020 het land inkwamen en voor Manga een tijdelijke invoer (TIP) hebben geregeld. Van hen moet de toelating komen om het voertuig te mogen achterlaten.

Deze procedure duurt ongeveer een week, maar alles komt vlot in orde. Manga mag vanaf nu niet meer rijden. Dus zitten we helemaal vast, we kunnen ons enkel nog te voet of met een taxi verplaatsen.

Vlucht gevonden …
We volgen dagelijks de evolutie van eventuele vluchten om Peru te kunnen verlaten. De 2 maatschappijen die instonden voor repatriëringen, KLM en Iberia, beginnen nu commerciële vluchten aan te bieden naar Amsterdam en Madrid. In de andere richting worden geen vluchten aangeboden, die zijn nog steeds verboden door Peru, de vliegtuigen keren dus wellicht leeg terug naar hier. Allemaal zeer eigenaardig …
En bovendien, we zien deze vluchten niet vertrekken in Lima op de voorgestelde data, noch aankomen op hun bestemming. Het heeft dus nog geen zin een vlucht te boeken.

Wanneer we nadien merken dat enkele keren een vlucht toch doorgaat, telefoneren we met beide maatschappijen. Ze bevestigen dat er sommige vluchten plaatsvinden, maar kunnen ons niet op voorhand zeggen welke dat zullen zijn. We nemen het risico en doen een boeking.

Tot het laatste moment blijft het spannend, al wordt onze vlucht vanuit Lima naar Madrid wel degelijk ingepland enkele dagen vooraf, een goed teken. Maar de namiddag voor we moeten vliegen, wordt deze plots op het vertrekschema in de luchthaven van Lima vervroegd met een aantal uren. Onze eerste vlucht vertrekt pas later uit Cusco, een vroegere mogelijkheid is er niet meer want dat is de eerste vlucht ’s ochtends vroeg. We proberen Iberia te telefoneren, maar geraken niet verder dan een muziekje … en geven na 1 uur wachten op.

’s Nachts wordt plots het vertrekuur weer aangepast, … alles komt goed.

Maar, wanneer we zullen kunnen terugkeren naar onze Manga in Peru blijft voorlopig een groot vraagteken … en dat baart ons grote zorgen.

OVERNACHTINGEN:
CUSCO – QUINTA LALA
Coördinaten: -13.505756 – 71.984899
Gelegen op 3.583 meter hoogte.
PRIJS: 12 PEN per persoon, per nacht / 6 PEN per kind, per nacht / 12 PEN per voertuig, per nacht.
Elektriciteit 220V: 4 PEN per dag.
Vers fruitsap: 8 PEN per liter.
Drinkwater: 20 PEN per 20 liter.
Wifi: 5 PEN per dag.
Was: 15 PEN per machine van 4 kg.
SCORE: 5/5
COMMENTAAR:
Grote ommuurde tuin, met verschillende niveaus en een eucalyptus bos, die wordt uitgebaat door een jong gezin, als camping voor Overlanders. Zeer rustig gelegen, buiten de stad.
Uitbaatster Mili is zeer behulpzaam, geeft allerhande advies en helpt oplossingen te zoeken voor (administratieve) problemen.
Voorzieningen: water (niet drinkbaar), elektriciteit 220V, WIFI, WC, douche, keukentje, zitplaatsje met mogelijkheid tot boekenruil, afdak.
Hier kunnen voertuigen voor een langere periode worden achtergelaten, tijdens de terugkeer van de eigenaars naar het thuisland. Mili zorgt voor de administratieve regeling daarvan (uitschrijven en opnieuw inschrijven bij de douane), zodat alles officieel in orde blijft.
Minpunten: /

RESTAURANT TIP:
SUMAQCHA
Calle Suecia 332 – Cusco
Historisch stadscentrum, nabij het centrale plein.
Vriendelijk onthaal, gezellige zit in een groot oud pand, dat kleurrijk is ingericht.
Verzorgde schotels, lekker en goedkoop.
Alpaca steak, met drankje: 35 PEN.

GEREDEN TRAJECT:
Pisac – Cusco, 34 km
CU-112, terugkeren naar het dorp Pisac, de weg volgen dwars door het dorp.
PE-28G, over de brug in Pisac en verder de weg volgen.
Afslag naar rechts zonder naam, eerste afslag na museo de piedras (-13-498352 – 71,972732).
Automatisch kom je op de straat Don Bosco, die voorbij de ingang van Saqsaywaman leidt.
Afslag naar rechts, naar Hacienda Llaulipata.

EXCURSIES:
CUSCO – ARCHEOLOGISCHE SITE
SAQSAYWAMAN
Incasite die bekend is om zijn indrukwekkende muren met immense stenen gebouwd. Mooie site, die hier en daar uitzicht biedt op de stad Cusco.
Tijdens de pandemie moet men een rondwandeling volgen in 1 richting, men mag niet van het hoofdpad afwijken om tussen de gebouwen rond te kijken, opdat bezoekers elkaar niet zouden kruisen.
Minpuntje: nergens staan borden met uitleg, noch is een brochure beschikbaar.
SCORE: 5/5
INKOM: Gratis (Covid).
Normaal maakt deze deel uit van één van de 3 combinatietickets voor 7 dagen en meerdere tempels in de regio Cusco: 70 PEN pp. (130 PEN voor 10 dagen)
PARKING:
Er zijn 3 ingangen, maar parking is slechts bij 2 daarvan voorzien.
Coördinaten: -13.507590 – 71.985021 (vlakbij Quinta Lala)
Coördinaten: -13.707350 – 71.980189
Coördinaten: -13.511220 – 71.979275 (geen parking voorzien, maar te voet vanuit het centrum van Cusco te bereiken, d.m.v. een steil klimmend straatje).

CUSCO – KOLONIAAL STADSCENTRUM
Zeer verzorgd en mooi historisch stadscentrum met kasseistraatjes, (groene) pleinen, kerken en andere grote historische gebouwen. Kleurrijke koloniale gebouwen, met gaanderijen met winkeltjes, restaurants en (koffie)bars op de verdieping. Aangename ambiance, leuk om rond te wandelen.
In normale tijden is er steeds wel wat te beleven op en rond het centrale plein, typische muziek, dans, kleurrijke optochten, … Tijdens de pandemie is het heel wat minder, door de zeer beperkende Covid-19 maatregelen.
Zeer toeristisch. Hier rijdt zelfs een toeristenbus rond met open dakverdieping.
SCORE: 4/5
INKOM: N.v.t.
PARKING:
We laten Manga achter op de camping en wandelen te voet de berg af naar het centrum (+/- 2 km).
Om terug te keren nemen we meestal een taxi (8 – 10 PEN), het is een lange steile klim.

 

Print Friendly and PDF

 

 

 

Fotoalbums van locatie «Pisac»

Cusco (1) (43)

22 December 2020 | Zuid Amerika 2 | Peru | Laatste Aanpassing 01 December 2021

  • Cusco - muurschildering onderweg naar het centrum
  • Cusco, Saqsaywaman - uitzicht op centrale plein Cu
  • Cusco, Saqsaywaman - uitzicht op de stad Cusco
  • Cusco, Saqsaywaman - de kerststal
  • Cusco - historisch stadscentrum

 

Plaats een Reactie

 

      
This site is only viewable in landscape mode !
Session Tracking