Reisverhaal «Colca Canyon »
Peru
|
0 Reacties
06 Maart 2022
-
Laatste Aanpassing 31 Juli 2022
6 – 13 maart 2022
Traject: Baños Termales La Calera – Chivay – Achoma – Maca – Pinchollo – Cabanaconde – Cruz del Condor – Yanque – Mirador los Andes, ^4.910 m.h. – Pillunehuito
Colca Canyon
De Colca Canyon is met 1.000 tot 2.000 meter diepte en 70 km lengte één van de diepste kloven ter wereld, gelegen op 3.000 tot 4.000 meter boven de zeespiegel. Rondom de Colca rivier bevindt zich een kleurrijke Andes vallei met bewoners die afstammen van de pre-inca bevolking, die wonen in dorpjes uit de Spaanse koloniale tijd. Zij onderhouden hun aloude tradities en typische Cabana en Collagua culturen, hun landbouwveldjes bevinden zich nog steeds op trapvormige terrasjes die dateren uit de pre-inca periode.
Na de overheersing door de Spanjaarden in 1540, werd in 1570 aan de verspreid levende bewoners bevolen om zich op een aantal welbepaalde plaatsen samen te gaan vestigen. Deze dorpen met hun centrale pleinen met telkens een mooie koloniale kerk, zijn nog overal herkenbaar in de regio. Ook werden landbouwers aan het werk gezet in de kopermijnen in de omgeving.
Na genoten te hebben van ons bezoek aan het minder bekende noordelijke deel van de vallei, rond de Colca rivier (stroomopwaarts), begeven we ons naar het zeer toeristische deel van de kloof, bekend als de Colca Canyon. Hier reden we doorheen in 2005, met een groepje vrienden. Toen ging het nogal snel en vonden we er niet zoveel aan. We geven de bekende kloof een nieuwe kans.
Aan de eerste betaalpost reden we voorbij, toen we het ons enkele dagen geleden naar het dorpje Chivay begaven. Daarvoor moesten we niet betalen. Omdat het ticket slechts 5 dagen geldig is, laten we opnieuw die betaalpost links liggen en rijden de kloof in. We zullen onze tickets kopen aan de controlepost halfweg het toeristische gedeelte van de canyon. Dat is alvast 1 dag gewonnen.
Fortaleza de Achoma
Onze eerste stopplaats is het dorpje Achoma. We parkeren Manga aan het dorpsplein, dat er rustig bij ligt. Voorbij het dorpje vertrekt een mooie piste naar het uitzicht Fortaleza de Achoma. We kunnen daar met Manga naartoe rijden of wandelen vanaf het dorpsplein. Doch deze keuze wordt al snel voor ons gemaakt … in het dorpsstraatje naar de piste staat een auto geparkeerd, waardoor er geen ruimte over is om met Manga te passeren. Niet getreurd, we wandelen graag en het is niet al te ver.
We genieten van de mooie rustige wandeling, met uitzichten op de omgeving. De Fortaleza de Achoma is een heuvel met 360° uitzicht op de omgeving, waarbij we zowel de Colca rivier zien als het dorpje Achoma zelf. Rondom de heuvel zijn enkele muurtjes van rotsstenen gebouwd, bovenaan een klein ommuurd plateautje. Van hieruit horen we muziek en zang, we zien een groepje doorheen de dorpsstraten wandelen.
Eenmaal terug in het dorpje, beslissen we hier te zullen overnachten aan het rustige plein. Niet veel later komt de optocht voorbij, leuk om zien. Een groepje vrouwen danst in traditionele kledij, hun hoofden verstopt in kleurrijke uitgerolde serpentines … ze vieren karnaval. Zij worden gevolgd door een groepje mannen die muziek maken. Leuk om zien.
Tot we later ontdekken dat de groep steeds maar aangroeit …
Het plein loopt stilaan vol … Manga is ondertussen omringd door feestvierders. Kinderen lopen nu op straat met spuitbussen, gelukkig lijkt het geen verf te zijn (zoals we in 2020 zagen tijdens het karnaval in Cajamarca), maar een soort schuim. Toch beginnen we alles wat beter in ’t oog te houden … we zien dat in de optocht nu ook groepen mannen meelopen met bakken bier op hun schouder. Dit kan uitlopen op een dronken festijn … willen we hier wel blijven?
Wanneer ineens uit grote luidsprekers loeiharde muziek klinkt, waarbij Manga davert op haar wielen … zijn we het eens, hier willen we niet langer zijn.
We zetten alles in de camper vast en rijden verder, het is ondertussen donker geworden. Terwijl wij het dorp uitrijden, zien we nog steeds voertuigen feestvierders in het dorp aankomen. We hebben duidelijk de juiste beslissing genomen.
Maca
Het volgende dorpje langs de Colca Canyon weg is Maca. Hier is het rustig, we parkeren aan de rand van het verlaten dorpsplein. Een groepje mensen komt een gebouw uit, een man spreekt ons aan met vragen over de camper. Hij komt uit Bolivië.
Hier brengen we een heerlijk rustige nacht door … tot we ’s ochtends rond 5.30 u gestommel horen omheen de camper. We maken ons niet echt zorgen, want ondertussen zijn we gewend dat men in de Peruaanse dorpjes de dag al vroeg start.
Doch wanneer we rond 6 u toch even naar buiten kijken … zijn we omringd door souvenirkraampjes. Dames in klederdracht, anderen met Condors op hun arm lopen ertussendoor voor foto’s met toeristen. Al vlug stopt het ene toeristenbusje na het andere … Een dame klopt op onze deur ‘of we aub de camper willen verplaatsen’.
Na ons ontbijt aan de andere kant van het plein, wandelen we even rond het plein en nemen een kijkje in de kitcherige kerk. Daarna rijden we de canyon verder in.
Schitterende uitzichten
Eenmaal onderweg, komen we langs een aantal uitzichtplaatsen op de diepe kloof. We stoppen regelmatig om de mooie omgeving te bewonderen.
Er volgt een lange bochtige rotstunnel, waar kruisen met Manga onmogelijk is. Gelukkig is dit een zeer rustige weg … toch gebruikt Marc enkele keren de claxon om te verwittigen dat we er aankomen.
Verder zien we tegen een verticale rotswand de Tumbas Choquetico. Al is het slechts een beperkte site, toch indrukwekkend …. Hoe kan (of kon) men daar zo hoog langs die wand geraken?
Een steil paadje brengt ons naar de Mirador Tunturpay, hoog boven een korte rotstunnel. Hier genieten we van de bloemenpracht en een schitterend uitzicht op de kloof.
Stilaan drijft een dicht wolkenpak de kloof in. We stoppen voor onze lunch aan de betaalpost Pinchollo en kopen er onze toegangstickets voor de Colca Canyon. Al vlug zitten we in de mist, zonder zicht is er niets aan. We beslissen hier te wachten tot morgen, om bij helder weer verder de kloof in te rijden.
Museo de la Momia Juanita
De volgende ochtend is het echter niet verbeterd, de dichte mist omringt ons nog steeds. Toch willen we geen tijd verliezen en verder rijden, omdat onze tickets slechts 5 dagen geldig zijn. We keren sowieso langs deze weg terug, dus zien we later dit stuk alsnog.
Aan het andere uiteinde van de Colca Canyon vertrekt een piste richting Arequipa, doch deze werd ons aan het ticketkantoor afgeraden tijdens het regenseizoen. Bovendien willen we graag terugkeren via dezelfde weg, omdat we tijdens de heenrit geen uitzicht hadden op het hoogste punt (4.910 m.h.), omwille van sneeuw en regen.
Eenmaal op de weg, blijkt dat deze mist echt wel heel dicht is … het lijkt wel een muur die voor ons staat. Gelukkig is er niet al te veel verkeer. Langzaam rijden we naar het dorpje Cabanaconde, onderweg bezoeken we alvast het Museo de la Momia Juanita. De beheerder heet ons vriendelijk welkom. Er is geen elektriciteit, hij begeleidt ons door het museum en verlicht alles met zijn telefoon. Ondertussen krijgen we een interessante uitleg over wat we zien.
De ‘IJsmummie Juanita’, ook bekend als ‘Ampato Mummie’ blijkt slechts een replica te zijn. De originele mummie ligt in de Universidad Católica Santa María in Arequipa. Juanita was een Inca meisje van 12 – 15 jaar oud, dat werd gedood als offer aan de Incagoden in tussen 1440 en 1480. Haar lichaam werd gevonden in 1995, bovenaan de helling van de slapende vulkaan Ampato (6.309 meter hoog), zeer goed bewaard in de ijslaag op de top.
Aan het einde van ons bezoek, begeleidt de museumbewaker ons fier naar Mirador San Miguel, vlakbij. Volgens hem is dit het allermooiste uitzicht op de Colca Canyon, die hier 1.100 meter diep is. Doch … het uitzicht is ‘wit’ door de dichte mist.
Cabanaconde
We rijden verder naar het dorpsplein van Cabanaconde, waar we zullen wachten tot de mist optrekt. In de vroege namiddag lijkt dat er van te komen. We wandelen naar Mirador Achachihua, een klein stukje buiten het dorp. Hier hebben we een schitterend uitzicht op enkele dorpjes beneden in de kloof en aan de overkant, waar vaak naartoe wordt gewandeld. Doch, al vlug trekt alles weer dicht … gedaan met de pret.
We overnachten aan het dorpsplein, in alle rust … met de hoop op beter weer morgen.
Doch dat mag niet zo zijn … de mist is hardnekkig. Toch maken we een wandeling naar een ander uitzicht in de buurt, van waar een wandelpad afdaalt naar het dorpje Sangalle helemaal beneden in de kloof, 1.000 meter diep. Dit plaatsje is enkel te voet of met een lastdier bereikbaar.
We hebben wel zin in deze wandeling. Vanuit Sangalle kan de rivier worden overgestoken, waar een pad vertrekt naar het dorpje Tapay, opnieuw 650 meter hoger, waar een bus vanuit Cabanaconde naartoe rijdt via een piste. Dit zouden we met Manga ook kunnen doen, maar het is eigenlijk de wandeling die zo bijzonder mooi is. Eenmaal terug in Cabanaconde, informeren we ons bij de buschauffeur naar de uren van vertrek in Tapay voor de volgende dag.
Uiteindelijk beslissen we deze wandeling niet te maken in de aanhoudende mist, daar is niets aan. Wanneer we hier later opnieuw passeren, bij onze terugkeer naar het noorden, hopen we deze tocht toch nog te kunnen maken met beter weer.
In Cabanaconde horen we velen praten over de Belgische Natacha, die in januari hier in de omgeving is verdwenen. Ze vertrok op trektocht naar Tapay. Men zoekt haar nog steeds. Nu we hier zijn en het wandelpad gezien hebben dat zij zou volgen, kunnen we moeilijke aannemen dat ze zou verloren gelopen zijn. Een parkwachter die hoort dat we Belgen zijn, legt ons uit dat er nog 2 mogelijkheden over blijven. Ofwel heeft ze een ongeval gehad en is ze onder het puin van een steenlawine beland of in de rivier terechtgekomen en meegesleurd, want mocht ze ergens op de helling gevallen zijn, dan had men haar reeds moeten vinden tijdens de zoektochten met de drones. De andere mogelijkheid is misdaad.
Condors
De Andes Condor behoort tot de familie van de gieren. Met 2,7 tot 3,2 meter, heeft deze reusachtige vogel niet de allergrootste spanwijdte, maar wel het grootste vleugeloppervlak van alle vliegende vogels. Van kop tot staart heeft deze vogel een lengte van 1,2 tot 1,3 meter, een mannetje weegt 11 tot 15 kg, de vrouwtjes zijn wat kleiner en wegen 8 tot 11 kg.
De kop van deze Condors is kaal, volwassen vogels hebben zwarte veren, gecombineerd met witte vlekken of strepen op de vleugels, alsook een witte kraag die breder is bij de mannetjes. Mannetjes hebben een rode kam op het hoofd en huidplooien in de nek.
Een condor is geslachtsrijp op 5 of 6-jarige leeftijd, op dat moment wordt de kam geel en gaat het mannetje op zoek naar een vrouwtje, de condor is monogaam. Elke 2 jaar kan een vrouwtje eieren leggen, daarvoor zoekt ze een rotsrichel of grot. Beide ouders voederen het jong gedurende 6 maanden op deze plaats, na het verlaten van het nest gaat dit proces nog 6 maanden door.
Deze condors reizen tot 200 km om voedsel te zoeken, dat bestaat uit kadavers van grote zoogdieren.
De populatie van de Andes condor werd in 2017 geschat op 6.700 volwassen exemplaren. Deze vogel leeft in het ganse Andes gebied op een hoogte tussen 3.000 en 5.000 meter. Hij komt als gast ook voor in Brazilië en Paraguay, doch is zeldzamer aan het worden in het noorden van het Andes gebergte.
Omdat het weer maar niet verbetert, beslissen we de volgende dag een stukje terug te keren. We rijden in de mist tot Mirador Cruz del Condor, waar we op de parking zullen overnachten. Het is zelfs moeilijk om zien waar we op de parking kunnen parkeren …
Vanaf dit punt zijn dagelijks condors te bewonderen, tussen 6 u en 11 u. Door hier te overnachten, hebben we meer kans ze te zien … tenminste als de mist optrekt. Verschillende paden vertrekken naar meerdere uitzichtplatforms, van waar de condors te spotten zijn.
De volgende ochtend staan we vroeg op, om tijdig aan het uitzicht te gaan staan. We hebben geluk, het is vandaag beter weer, de zon is paraat. We verplaatsen ons tussen de verschillende uitzichten, doch om 10 u is er nog geen enkele condor gepasseerd. Wel enkele adelaars, die laag over ons heen vlogen. Uiteindelijk ook bijzonder om zien.
We keren terug naar Manga, om ons op te warmen met een kopje koffie. De toeristenbusjes zijn ondertussen allemaal vertrokken. Om 11 u horen we enkele souvenirverkopers op de parking roepen ‘condor’. We haasten ons naar buiten en zien hoog boven ons de condor wegvliegen.
Niet veel later komt opnieuw de mist opzetten.
In de hoop op een betere kans, blijven we hier nog een nachtje staan. De volgende ochtend staan we niet zo vroeg op, omwille van de dichte mist. Er is dan toch geen uitzicht. Rond 8 u vertrekken we voor een wandeling, naar Mirador del Cura, het verst afgelegen uitzichtpunt vanaf onze parking. Er is geen uitzicht, we hopen dat het zal verbeteren voor de terugweg. Ter plaatse staat een parkwachter, waarmee we een boeiend gesprek voeren. Tot we hem zeggen dat we zullen terugkeren, in de hoop dat de condor opnieuw om 11 u zal verschijnen. Ondertussen is er toch ‘af en toe’ een klein beetje uitzicht op de kloof, die hier 1.600 meter diep is.
En we zijn niets te vroeg … al vlug zien we 2 condors opduiken, ze cirkelen even boven ons hoofd, om dan verder te vliegen. Samen met wat anderen blijven we staan … en worden opnieuw beloond. Zo zien we 4 x 2 condors vliegen … zijn het telkens andere, of dezelfde die terugkeren?
Onze dag kan alvast niet meer stuk!
Mirador de Tapay
De namiddag blijft vrij helder, we keren eerst nog een stukje terug naar Mirador de Tapay. Dit uitzicht is niet zo bijzonder, maar we krijgen een beter beeld over de wandeltocht die we zo graag zouden maken in de toekomst. Het dorpje Tapay is dan het eindpunt. Hierbij beseffen we dat we er beter een 2-daagse tocht van zullen maken, want het betreft een hele lange afdaling, gevolgd door een enorm eind terug omhoog aan de overkant.
Yanque
We keren terug tot het dorpje Yanque, waar we de eerste dag na aankomst aan de Colca rivier een mooie wandeling maakten. Hier zullen we aan het rustige dorpsplein overnachten, na eerst in het zeer verzorgde restaurantje Willari te gaan eten. Hier dronken we toen iets, na onze wandeling. Wanneer we bij het restaurantje aankomen, is de deur gesloten. Maar nog voor we kunnen weggaan, komt de vriendelijke uitbater om de hoek gelopen en zwaait naar ons. Komen we iets eten? Dan opent hij het restaurantje voor ons!
Hij legt ons uit dat Willari in de locale Quechua taal betekent ‘aanrader’. En dit kunnen we enkel beamen.
Later ’s avonds wordt er muziek aangezet ergens aan de overkant van het dorpsplein. Wellicht is dit een vorm van uitgaansleven of feesten op zaterdagavond. Gelukkig klinkt het niet al te hard, maar dat het tot 4 u ’s ochtends duurt, vinden we wel iets minder leuk.
Zeker wanneer rond 6 u de activiteit op het plein opnieuw start … met het opzetten van souvenir kraampjes voor toeristen. Wat later horen we de kerkklokken. Om 6.50 u klinkt muziek, waarop de locale dames in traditionele kledij beginnen te dansen gedurende een klein uurtje. Dit is echt leuk om zien. Toeristenbusjes maken vanaf dan een tussenstop op het plein, waar hun passagiers even de benen komen strekken.
Een uurtje later ligt het plein er opnieuw verlaten bij. We gaan op zoek naar brood, veel winkeltjes zijn gesloten op zondag, maar de behulpzame bewoners leggen ons uit waar we moeten zijn.
Tijd om de mooie regio van de Colca Canyon te verlaten!
We keren terug via dezelfde weg als de heenweg, waarbij we deze keer wel het uitzicht kunnen bewonderen op 4.910 meter hoogte, het record van onze Manga.
OVERNACHTINGEN:
ACHOMA – DORPSPLEIN
Coördinaten: -15.661517, -71.699543
Gelegen op 3.528 meter hoogte.
PRIJS: N.v.t.
SCORE: 3/5
COMMENTAAR:
Rustig dorpsplein, met brede straten eromheen. Geen voorzieningen.
Op de dag dat we hier willen overnachten, is het karnaval in het dorp. In de namiddag is dat vrij onschuldig … maar het wordt ons te druk en we beslissen te verhuizen naar Maca (zie ook verhaal).
Minpunten: Zeer zichtbaar.
MACA – DORPSPLEIN
Coördinaten: -15.641015, -71.768234
Gelegen op 3.274 meter hoogte.
PRIJS: N.v.t.
SCORE: 3/5
COMMENTAAR:
Rustig dorpsplein, met brede straten eromheen. Geen voorzieningen.
We staan langs de kant waar de doorgaande weg passeert, wat geen goed idee is. ’s Ochtends zeer vroeg plaatst men kraampjes met souvenirs om toeristen te lokken die passeren en hier even stoppen, ze komen kloppen om ons te verplaatsen. De overkant van het plein blijft zeer rustig.
Minpunten: Zichtbaar. Aankondigingen worden ’s ochtends en ’s avonds afgeroepen mbt activiteiten voor de dorpelingen.
PINCHOLLO – CONTROLEPOST COLCA CANYON
Coördinaten: -15.617361, -71.658279
Gelegen op 3.675 meter hoogte.
PRIJS: N.v.t.
SCORE: 4/5
COMMENTAAR:
Ruime zandparking aan de controlepost voor de Colca Canyon (ticket controle en verkoop). Er is een klein interpretatiecentrum, maar dat stelt weinig voor.
Toiletten, water.
Minpunten: Zichtbaar. Druk van zeer vroeg ’s ochtends, door toeristenbusjes en auto’s die passeren en stoppen voor ticketcontrole of aankoop.
CABANACONDE – DORPSPLEIN
Coördinaten: -15.622103, -71.980392
Gelegen op 3.307 meter hoogte.
PRIJS: N.v.t.
SCORE: 3/5
COMMENTAAR:
Rustig dorpsplein, met brede straten eromheen. Geen voorzieningen.
We blijven hier 2 nachten, wachten tot het beter weer wordt. Niemand stoort ons. Wel al vroeg bussen en vrachtwagentjes die aankomen en vertrekken.
Minpunten: Zichtbaar.
CRUZ DEL CONDOR – MIRADOR
Coördinaten: -15.612450, -71.904100
Gelegen op 3.770 meter hoogte.
PRIJS: N.v.t.
SCORE: 4/5
COMMENTAAR:
Ruime zandparking, met uitzicht. Wandelpaden vertrekken hier naar meerdere uitzichtpunten op de diepe kloof. Hier worden dagelijks condors gespot, ook te zien vanop de parking. Toiletten. Vuilnisbakken.
Minpunten: Zichtbaar.
YANQUE – DORPSPLEIN
Coördinaten: -15.649256, -71.658500
Gelegen op 3.432 meter hoogte.
PRIJS: N.v.t.
SCORE: 3/5
COMMENTAAR:
Rustig dorpsplein, met brede straten eromheen. Geen voorzieningen.
We overnachten hier op zaterdag, ’s avonds klinkt er luide muziek van ergens aan de overkant van het plein, het duurt tot zo’n 4 u ‘s ochtends. En om 6 u is men weerom zeer actief op het plein. Kerkklokken luiden. Marktkraampjes worden opgezet. Rond 6.50 u klinkt luide muziek en danst men in klederdracht op het plein, voor de toeristen die komen en gaan met minibusjes. Leuk om zien.
Minpunten: Zichtbaar.
PILLUNEHUITO – PARKING RESTAURANT
Coördinaten: -16.044324, -71.401539
Gelegen op 3.974 meter hoogte.
PRIJS: Gratis.
Toilet, 1 PEN.
SCORE: 3/5
COMMENTAAR:
Grote zandparking achter een restaurant langs de doorgaande weg. Rustig, op deze weg is weinig verkeer.
Minpunten: Zichtbaar.
RESTAURANT TIP:
WILLARI:
Resto, cafe & copas.
Gezellig restaurantje, met lokale keuken. Vriendelijke bediening. Uiterst proper. Lekker en niet duur.
Prijs: 25 PEN voor een schotel.
Score: 4/5
Coördinaten: -13.516070, -71.976606
Adres: Calle M. Malaga, n° 107, Yanque
Tel: 959 843 505
GEREDEN TRAJECT:
Chivay (Baños Termales La Calera) – Achoma – Maca, 29 km
AR-683, naar Chivay dorp: op een aantal plaatsen nogal beschadigd, maar goed te rijden.
Chivay dorpsstraten: terug via dezelfde route, zie hoger.
AR-109, Colca Canyon: Goede weg.
Achoma, dorpsstraten: Smalle straat, eenmaal in het dorp. Doch men is gewend op elkaar te wachten om de straat door te rijden. Rondom het dorpsplein, brede straten waar vlot kan geparkeerd worden.
Achoma, Fortaleza: mooie piste met op het einde een kleine parking (voldoende groot voor grotere voertuigen). We konden echter de piste niet bereiken, omdat in de smalle dorpsstraat ernaartoe een auto stond geparkeerd.
AR-109, Colca Canyon: Goede weg.
Maca, dorpsstraten: de AR-109 loopt doorheen het dorp, langs het plein, waar deze zeer breed is en parkeren vlot mogelijk is.
Maca – Pinchollo checkpoint, 13 km
Maca, dorpsstraten: de AR-109 loopt doorheen het dorp. Voorbij het plein is de weg een poosje in minder goede staat door beschadigingen, alsook een stuk zandweg met putten waar het wegdek is afgebroken langs de helling.
AR-109, Colca Canyon: Goede weg.
Pinchollo checkpoint – Cabanaconde, 27 km
AR-109, Colca Canyon: Goede weg.
Cabanaconde, dorpsstraten: er is maar 1 voldoende brede / geplaveide toegangsweg tot het dorp. De andere wegen die op de kaart staan zijn smalle zandweggetjes, te bereiken door smalle dorpsstraatjes. In het dorp is 1 route aangewezen naar het dorpsplein: Calle Arequipa – Calle San Pedro. Coördinaten toegangsweg: -15.621785, -71.964833
Cabanaconde – Cruz del Condor mirador, 14 km
Cabanaconde, dorpsstraten: zelfde weg terug: Calle San Pedro – Calle Arequipa.
AR-109, Colca Canyon: Goede weg.
Cruz del Condor mirador – Mirador de Tapay – Pinchollo ticketcontrolepost – Yanque, 43 km
AR-109, Colca Canyon: Goede weg, behalve het stuk voor de toegangsweg tot Maca, waar de weg sterk is beschadigd, stukken asfalt zijn verdwenen.
Yanque dorpsstraten: beide straten die van de hoofdweg naar het dorpsplein leiden liggen zeer goed, maar het laatste eindje is telkens smaller, grote voertuigen kunnen er niet kruisen. Brede straten rondom dorpsplein, waar vlot kan geparkeerd worden.
Yanque – Chivay – Mirador los Andes, ^4.910 m.h. – Pillunehuito, 87 km
Yanque dorpsstraten: beide straten die van de hoofdweg naar het dorpsplein leiden liggen zeer goed, maar het laatste eindje is telkens smaller, grote voertuigen kunnen er niet kruisen. Brede straten rondom dorpsplein, waar vlot kan geparkeerd worden.
AR-109, Colca Canyon: Goede weg.
AR-109, richting Arequipa: zeer goede weg, door mooie omgeving. Deze klimt tot een hoogte van 4.910 meter, om daarna af te dalen richting Arequipa.
PE-34E: zeer goede weg, door mooie omgeving. Veel Alpaca’s en Vicuna’s langs de weg.
EXCURSIES:
ACHOMA – FORTALEZA DE ACHOMA
Aangenaam rustige wandeling naar een 360° uitzicht over de omgeving.
We wandelen van het dorpsplein hier naartoe, ook bereikbaar met een voertuig via een zeer goede piste, op voorwaarde dat er geen voertuigen in de weg staan in het stukje dorpsstraat naar de piste.
Afstand: 2,5 km enkel, hoogteverschil 150 m.
Gelegen op 3.639 meter hoogte.
SCORE: 4/5
INKOM: N.v.t.
PARKING:
Kleine parking voorzien.
Coördinaten: -15.752729, -71.582193
COLCA CANYON – UITZICHTEN LANGS DE WEG
Overal langs de wegkant zijn mooie uitzichten over de kloof te bewonderen. Telkens mogelijkheid om enkele voertuigen te parkeren. We stoppen bijna bij elk uitzicht, telkens is dat anders.
TIP: Minst goede periode voor dit bezoek: januari – maart. Dan is er veel regen en ook dagelijks heel dichte mist, met slechts 1 tot enkele uren per dag zichtbaarheid.
SCORE: 5/5
INKOM: 70 PEN pp. om doorheen de canyon te rijden (40 PEN pp. voor Zuid-Amerikanen, 20 PEN pp. voor Peruanen), ticket wordt ook gevraagd in het Museo de la Momia Juanita, bij mirador Cruz del Condor, tijdens wandelingen.
PARKING:
Parkeermogelijkheden langs de weg zijn voorzien.
COLCA CANYON – TUMBAS CHOQUETICO
Oude klifgebouwtjes, hoog in de verticale rotswand. Stelt niet zoveel voor, maar leuk om zien. Iets voorbij de mirador, aan de overkant van de weg.
SCORE: 3/5
INKOM: N.v.t.
PARKING:
Aan mirador Choquetico.
COLCA CANYON – MIRADOR TUNTURPAY
Korte, pittige wandeling naar een schitterend uitzichtpunt, hoog boven de weg. Het pad begint vlak voorbij een kort rotstunneltje en eindigt daar bovenop.
Lengte: 570 m (enkel), hoogteverschil: 80 m.
SCORE: 5/5
INKOM: N.v.t.
PARKING:
We parkeren een stukje voorbij waar het pad begint, in de berm.
Coördinaten: -15.630783, -71.811105
CABANACONDE – MUSEO DE LA MOMIA JUANITA
Klein museum over de Colca Canyon, zijn natuur en zijn cultuur.
Hier bevindt zich een replica van de mummie Juanita. Doch er ligt een authentieke mummie van een baby. Interessant om even te stoppen, de vriendelijke bewaker geeft ons een rondleiding en vertelt beknopt over alles wat er te zien is.
Wanneer we het museum bezoeken, is er geen elektriciteit. De bewaker begeleidt ons en gebruikt zijn telefoon om alles te verlichten.
Vlakbij het museum bevindt zich mirador San Miguel, we wandelen ernaartoe, maar door de dichte mist is er geen uitzicht. Coördinaten: -15.610786, -71.971692
SCORE: 4/5
INKOM: Inbegrepen in het algemene ticket van de Colca Canyon.
PARKING:
Parking voor het gebouw.
Coördinaten: -15.611354, -71.969088
CABANACONDE – MIRADOR ACHACHIHUA
Zeer mooi uitzichtpunt om vanuit het dorp naartoe te wandelen.
Lengte: 1,6 km (enkel), hoogteverschil: 46 m.
Het pad gaat nog verder, om af te dalen in de kloof.
Coördinaten: -15.616441, -71.991728
SCORE: 5/5
INKOM: N.v.t.
PARKING:
We parkeren op het dorpsplein.
Coördinaten: -15.622103, -71.980392
CABANACONDE – MIRADOR SANGALLE
Mooi uitzichtpunt om van het dorpsplein naartoe te wandelen.
Lengte: 1,3 km (enkel), hoogteverschil: 36 m.
Het pad gaat nog verder, om vrij steil af te dalen in de kloof naar het dorpje Sangalle aan de rivier. Dat dorpje is niet met voertuigen bereikbaar, in tegenstelling tot de dorpjes aan de overkant van de rivier (voetgangersbrug gaat daar naartoe, mogelijkheid om van daar met een bus terug te keren naar Cabanaconde).
Lengte: 5,5 km, hoogteverschil: 1,1 km.
Coördinaten: -15.612618, -71.977950
SCORE: 4/5
INKOM: N.v.t.
PARKING:
We parkeren op het dorpsplein.
Coördinaten: -15.622103, -71.980392
CABANACONDE – MIRADOR SAN MIGUEL
Schitterend uitzichtpunt om van de parking van het museo de la momia Juanita naartoe te wandelen. Dit is het mooiste uitzichtpunt op de Colca Canyon dat we hebben gezien!
Lengte: 360 m (enkel), hoogteverschil: 15 m.
Het pad gaat nog verder, langs de kloof, met mogelijkheid om daarin af te dalen tot bij de rivier.
Coördinaten: -15.610786, -71.971692
SCORE: 5/5
INKOM: N.v.t.
PARKING:
We parkeren op de parking van het museum.
Coördinaten: -15.611354, -71.969088
CRUZ DEL CONDOR – MIRADOR
Plaats waar dagelijks condors worden gespot, in de voormiddag. Ook uitzicht op de kloof, die hier 1.600 meter diep is.
Meerdere uitzichtpunten op de canyon bereikbaar via korte en langere paden.
Mirador del Cura: het verst afgelegen uitzichtpunt dat via een wandelpad vanuit Cruz del Condor te bereiken is. Mooie wandeling. Lengte 1,8 km enkel. Hoogteverschil: 75 meter.
SCORE: 5/5
INKOM: Inbegrepen in het ticket voor Colca Canyon, men kan hier vragen om het ticket te tonen.
PARKING:We overnachten op deze parking. Toiletten.
Coördinaten: -15.612450, -71.904100
MIRADOR DE TAPAY – MIRADOR
Uitzicht langs de weg, op de dorpjes aan de overkant van de kloof. Hier kan men zich een idee vormen over de pittige trektocht van Cabanaconde naar Tapay. Best te ondernemen in meerdere dagen, eventueel terugkeren per autobus vanuit Tapay.
SCORE: 4/5
INKOM: N.v.t.
PARKING:
Coördinaten: -15.612592, -71.940093