Reisverhaal «Maleisisch Borneo - algemeen»
Azië - deel 2
|
Maleisië
|
0 Reacties
15 Augustus 2011
-
Laatste Aanpassing 19 Augustus 2011
Borneo is een eiland waarop zich een provincie van Indonesië (Kalimantan), het oliestaatje Brunei Darussalam en 2 provincies van Maleisië (Sabah en Sarawak) bevinden. Het is een paradijs voor de natuurliefhebber dat bestaat uit regenwouden, bergen begroeid met jungle en andere tropische vegetatie, grotten, stranden, eilanden, zee met koralen en kleurrijke vissen, … waarop onder andere een aantal unieke diersoorten leven zoals orang-oetans, proboscis apen (neusapen), pygmee olifanten, zeeschildpadden, … afstammelingen van de oorspronkelijke bevolking wonen nog steeds in de binnenlanden, vaak in authentieke longhouses, afhankelijk van de etnische groepering waartoe ze behoren.
De meeste punten uit het verslag Maleisië – algemeen (zie 3 juli 2011), zijn ook hier van toepassing. Waar we menen afwijkingen te ervaren, sommen we deze hieronder op.
Voor ons, als fervente natuurliefhebbers, was dit het mooiste stukje Azië dat we totnogtoe hebben bezocht. Vaak moesten we wel onze ogen sluiten …
Palmolieplantages zijn hier nog meer opvallend aanwezig dan op het vasteland. Slecht voor het dierenrijk, goed voor de economie. We vragen ons af of er een goed evenwicht wordt nagestreefd. Hierop krijgen we van verschillende locale mensen andere commentaren. Zelf nemen wij ons voor om de kant van de dieren te kiezen en te trachten zo weinig mogelijk palmolieproducten te kopen.
Verplaatsingen:
Het wegennetwerk is minder uitgebreid dan op het vasteland.
De bestaande wegen zijn smal en hebben veel gebreken zoals putten, oneffenheden, ... ze kennen een zeer druk verkeer, vaak vrachtvervoer en bussen.
Een aantal plaatsen zijn niet bereikbaar met openbaar vervoer, hierdoor moet men soms voor relatief grote afstanden beroep doen op een taxi, waardoor een aantal excursies duur worden.
Rond Kuching echter, zijn vele bezienswaardigheden met bus te bereiken (een lijst is te verkrijgen bij het toerismekantoor).
Openbaar vervoer in Sarawak durft wel eens een 10-tal minuten te vroeg vertrekken, ... vaak veel te laat …
Toeristische bestemmingen zijn vaak moeilijk individueel te bereizen, vooral in Sabah, vermoedelijk omdat ze worden afgeschermd door tourorganisaties. Hotels verkopen enkel paketten, vaak kan je er niet naartoe geraken met openbaar vervoer maar moet beroep doen op door hen georganiseerd privévervoer. Daardoor wordt het rondreizen hier merkelijk duurder dan op het vasteland.
Financieel:
Maleisisch Borneo is een prachtig land en heeft enorm veel te bieden. Dat beseft men er maar al te goed … de prijzen zouden de laatste jaren meer dan verdubbeld zijn, dit zowel voor de hotels, winkels, vervoer, … in de toeristische plaatsen. We kwamen op minder door de toerist bezochte locaties en merkten duidelijk een groot verschil.
Ook al is het reizen er merkbaar duurder dan het vasteland, toch loont een bezoek aan dit paradijselijke eiland nog steeds de moeite.
In een ketenrestaurant in de provincie Sarawak vonden we een menukaart met dubbele prijzen, waarop lagere prijzen staan vermeld voor het vasteland dan voor de restaurants op Borneo.
De meeste inkomprijzen zijn voor niet Maleisiërs juist 5 x de prijs van deze voor een Maleisiër. Wie zich ergert aan dubbele tariefsystemen kan beter niet naar Maleisisch Borneo reizen.
Voor het bezoek van enkele van de meest aantrekkelijke locaties voor de toerist, vraagt men onredelijke prijzen, vb. beklimming Mt. Kinabalu, bezoek aan een longhouse, verblijf aan de Kinabatangan rivier, Sarawak cultural Village, Gunung Mulu park, Tambunan nationaal park, …
Toen we het hierover hadden met een bewoner van Miri, wist hij doodernstig te verklaren … ‘de prijzen zijn inderdaad hoog, maar de Amerikanen, Engelsen en Australiërs kunnen dit toch gemakkelijk betalen’.
Bevolking:
Behalve de mix van Chinese, Indische en Maleisische oorspronkelijke bevolking, vindt men hier nog vele etnische groeperingen die oorspronkelijk het eiland bewoonden.
Bijna iedereen spreekt vlot Engels, men is supervriendelijk en heeft steeds tijd voor een praatje.
De vragen die men stelt … steeds dezelfde … Where are you from ? How long do you stay ?
De onuitputtelijke Maleisische (on)logica is hier nog meer uitgesproken merkbaar.
Ergerlijk … of gewoon grappig ? Kwestie van hoe je het maar bekijkt !
Het antwoord op veel vragen … wordt maar al te vaak gevolgd door ‘MAYBE’.
En chauffeurs … even hoffelijk als op het vasteland … zelfs wanneer ze door het rode licht rijden, moeten de voetgangers maar opzij springen … ze hebben ALTIJD voorrang !
Klimaat:
Gelegen juist ten noorden van de evenaar, kent Borneo gans het jaar door zeer hoge temperaturen in een vochtig klimaat. Tijdens het moessonseizoen van november tot maart, heeft men bovendien te kampen met zware tropische regenbuien.
Weetjes:
In Maleisië is het bij wet verboden muggenspray met DEET te verkopen (we hebben geen idee of dit ook zo is op het vasteland van Maleisië, hebben dit pas ontdekt op Borneo). Met veel geluk is deze hier en daar toch te vinden, maar beter is je te voorzien en een flesje mee te brengen.