We bezoeken de 3 Baltische staten door eerst via het binnenland naar het noorden te rijden en terug te keren via de kustlijn, hier en daar een stuk landinwaarts. Op deze manier kunnen we een mooie lusvormige tocht maken.
Gezien de Baltische staten bij de Europese Unie horen, zijn er geen grensposten tussen de landen onderling en de andere Europese landen waaraan ze grenzen.
Aan de grensovergang Dyviliskiai (Polen – Litouwen) bevindt zich een toerismekantoor, maar geen wisselkantoren. Onze eerste bestemming in Litouwen is Druskininkai, een kuuroord, waar meerdere banken en een informatiekantoor gevestigd zijn.
De Baltische Staten leven 1 uur voor op West-Europa (GMT +2). Omdat ze zo noordelijk gelegen zijn, duren de zomerdagen merkbaar langer dan bij ons. Niettegenstaande deze ligging hebben we 2 maanden zon en zeer warme temperaturen gehad (nooit beneden 30°C) en amper enkele korte onweersbuien of wat regen ‘s nachts. ’s Nachts koelde het amper af. Enkel de laatste dag van ons verblijf in Litouwen was ietwat koeler, het werd een gure regendag.
Litouwen is gelegen aan de Oostzee (99 km kustlijn) en wordt begrensd door Letland, Polen, Rusland en Wit Rusland. Een leuk weetje: het geografische middelpunt van Europa ligt binnen de Litouwse grenzen. Op 11 maart 1990 werd Litouwen als eerste Baltische land uiteindelijk onafhankelijk van het Sovjetbewind waaronder het land in de 20ste eeuw lange tijd had geresulteerd.
Litouwen heeft 3,37 miljoen inwoners, waarvan 81 % Litouws, 8,1 % Russisch, 7 % Pools e, 1,4 % Wit Russisch is. De hoofdstad Vilnius heeft 565.000 inwoners. De voertaal is het Litouws, voor ons een onverstaanbare taal. De meeste mensen spreken een mondje Engels, soms Duits. Wanneer we in hun nabijheid kamperen, valt het ons op dat ook zij een goed volk zijn. Dat ze een andere cultuur hebben dan we gewend zijn, valt vooral op door het feit dat ze enorm verdraagzaam zijn, maar zelf niet steeds rekening met anderen houden. Een klein voorbeeldje hiervan: ze lopen zo dicht bij de tentjes dat ze telkens struikelen over de scheerlijntjes … iets waaraan wij ons vlug zouden ergeren … maar wanneer dit bij hen gebeurt, kijken ze zelfs niet op. Zulke dingen vallen ons ook dagelijks op in het verkeer.
Vóór middernacht wordt er niet geslapen, vaak steekt met de BBQ pas aan om 23.00u.
We hebben de indruk dat men een tamelijk hoge levensstandaard heeft. De prijzen in dit land liggen gemiddeld iets lager dan in West-Europa, maar zijn niet echt goedkoop te noemen. Supermarkten hebben voldoende variatie te bieden, in de buurt van grote steden zijn grote moderne winkelcomplexen te vinden. Winkelen kan van 10.00 u tot 19.00 u (16.00 u op zaterdag, gesloten op zondag), supermarkten of winkelcentra zijn open tot 22.00 u, 7 dagen per week. Men rijdt met grote en dure wagens, vaak zijn dit 2de handswagens uit West-Europa, herkenbaar aan de sticker met de landcode of reclame van de garage. Campinggas is moeilijk te vinden, wij namen voldoende voorraad mee uit België.
Campings zijn niet overal dik bezaaid. Kleine kampeergelegenheden aan huizen of boerderijen worden soms aangeboden, echter zonder enig comfort. Verder mag je op vele plaatsen ook wild kamperen. Vaak zijn vrije kampeerplaatsjes aangeduid in de natuur, nabij een meer of rivier.
In de toerismekantoren is een kaart verkrijgbaar met een aantal volwaardige campings erop ingetekend, deze hoeven daarom niet zeer groot te zijn. Degene die we hiervan hebben aangedaan, zijn allemaal aangename campings, zeer proper, soms eenvoudig, maar vaak met uitgebreide keuken, overdekte zitplaatsen, sauna, … Op de campings die we aandeden was geen WIFI beschikbaar, zelden was er een computer met internet die kon gebruikt worden door de kampeerders.
Het is een zeer veilig land, we hoorden nooit iets over misdrijven, zagen geen tekenen van vandalisme.
De Litouwse munt, Litas, heeft een vaste koers tegenover de euro:
1 LTL = 0,2896 EUR
1 EUR = 3,4528 LTL
Overal zijn bankautomaten te vinden. Bij het wisselen van cash in een bankkantoor vraagt men een commissie van 3 LTL.