Reisverhaal «Pakse»
Azië - deel 2
|
Laos
|
0 Reacties
09 December 2011
-
Laatste Aanpassing 12 Januari 2012
Pakse is met zijn 70.000 inwoners één van de grootste steden van Laos. De stad aan de Mekong rivier werd in 1905 door de Fransen gesticht in het zuiden van Laos, vlakbij het Bolaven plateau. Sinds de brug over de Mekong er met Japanse hulp werd gebouwd in 2002, breidt de stad snel uit en voert een bloeiende handel met Thailand. Het is een vrij levendig plaatsje met zijn marktjes, een groot aantal toeristen verblijven hier enkele dagen voor een bezoek aan de streek op doorreis van noord naar zuid of omgekeerd.
En weerom duurt onze busrit eindeloos lang … We zouden de bus van 8.30 u nemen, maar die wordt overgeslagen omdat de bus in panne staat. Dan maar wachten op de volgende, om 10.30 u, niet nodig te vertellen dat deze weerom goed vol zit … Onderweg krijgen we panne. Geen probleem, men is hierop voorzien in Laos en heeft steeds een hele reeks wisselstukken bij. Maar het betreffende stuk is van de verkeerde maat … dan maar een andere bus laten stoppen. De onderdelen worden vergeleken … en uiteindelijk uitgewisseld. Met man en macht wordt er gesleuteld. Nadat het stuk is vervangen … beslist men ook de vering nog te vervangen, ze zijn nu toch bezig … Om 21.30 u komen we eindelijk aan in Pakse.
De eerste dag ter plaatse kijken we wat rond. We slenteren langs de Mekong rivier waar het zeer rustig is, de terrasjes nodigen uit er even te verpozen met een drankje. Wat Luang is een mooie traditionele tempel langs de Mekong, met muurschilderingen, fraai bewerkte pilaren en deuren in houtsnijwerk, die bovendien een boeddhistische monnikenschool herbergt. Aan de andere kant van het stadje vinden we de Wat Tham Fai, een grote maar slecht onderhouden tempel, waardoor hij zijn aantrekkingskracht heeft verloren.
Wanneer we op het dakterras van Pakse hotel iets drinken om er het uitzicht rondom en de zonsondergang te bewonderen, hebben we zicht op de Grote Boeddha aan de overkant van de Mekong op een helling. Dit tempelcomplex werd in augustus 2011 voltooid, is te bereiken via een lange trap en biedt een mooi overzicht op de omgeving.
Het Bolaven plateau is een hoger gelegen gebied (1.000 m – 1.450 m hoog), tussen de Mekong rivier en het Annamite gebergte langs de Vietnamese grens. Over het plateau lopen meerdere rivieren, die als prachtige hoge watervallen naar het omringende lagergelegen gebied stromen. Hier vindt men traditionele dorpjes, oorspronkelijk bewoond door de Laven ethnische bevolkingsgroep. De migratie hiernaartoe van een aantal Lao stammen, zorgde voor een onderlinge mix van beide volkeren. De koele omgeving en vruchtbare grond is zeer geschikt voor koffie- en theeteelt. Men kan hier in 1 dag omheen rijden.
Samen met Nicole (NL) en Peter (NL), besluiten we af te wijken van de platgelopen paden rondom het Bolaven plateau en zo te vermijden de ganse dag met massa’s andere toeristen te worden geconfronteerd. We trekken er op uit met een gids, om een dagtocht te maken over het plateau in plaats van eromheen. Dit blijkt de goeie beslissing, we genieten de ganse dag van een zeer bijzondere natuurpracht. De dag begint met een tuk tuk (mini vrachtwagentje, met open zitjes in de laadbak) die ons eerst naar een koffie- en groene theeplantage brengt. Na een rondwandeling tussen de planten door, krijgen we uitleg over het verwerkingsproces van de Lao koffie. Rode en groene thee worden met dezelfde blaadjes gemaakt, rode thee is eenvoudiger en vlugger te bekomen, groene thee heeft wat extra verwerking nodig. We proeven nog een glaasje groene thee voor we verder rijden langs het plateau. Bij een typisch dorpje worden we afgezet, hier begint onze tocht te voet.
We wandelen door het rustige dorpje met Low land Lao en Khmu bewoners. Gids Kham geeft hierbij wat uitleg, de mensen lachen ons vriendelijk toe. Dat hier niet (vaak) toeristen komen is duidelijk, het dorpje ligt er kraakproper bij … hier geen papiertjes van snoepjes die men o zo graag uitdeelt …
Doorheen de koffieplantages klimmen we het plateau verder op. Dan gaat het door een pijnbomenbos, hier toont Kham ons hoe de mensen hars uit de bomen halen om er fakkels van te maken. Deze wordt ook gebruikt om gemakkelijker een vuurtje te kunnen aanleggen om op te koken of zich ’s avonds aan te verwarmen.
En dan komen we boven op het plateau … dat echt bijzonder mooi is, rotspartijen staan overal verspreid in grillige vormen en tooien een witte zandvlakte die wordt versierd met versteende zwarte ‘lavastromen’, soms slechts kleine toefjes die als zwarte slagroom bovenop de vlakte zijn gespoten. We bewonderen de wilde orchideeën en pitcher (vleesetende) planten die hier welig groeien en wandelen er een heel eind tussendoor om dan af te dalen naar een prachtige waterval, Tad Champa. Hier moeten de schoenen uit om de rivier enkele keren te kruisen. We picknicken aan de voet van de waterval en kunnen een duik in zijn poel nemen. Een smal rotspadje loopt achter de hoge waterval door naar de andere kant ervan. Wat is het hier rustig !
Een eindje verder komen we terug aan de weg rondom het plateau. We steken die over om nog 2 watervallen te bezoeken, de Tad Niane en de Tad Fane. Deze bevinden zich niet ver van de weg en worden druk bezocht. Wij zullen een pad door de jungle volgen, van de ene naar de andere waterval. Het is een pittige wandeling over een gehavend pad, dat uitkomt aan de top van de 120 meter hoge Tad Fane watervallen (2 smalle hoge watervallen naast elkaar), die we moeten oversteken om daarna af te dalen naar hun basis. Dit is dan meteen ook het einde van onze trekking.
’s Avonds genieten we van een deugddoende massage, met gebruik van warmtetechnieken. We hebben het verdiend !
Voor een bezoek aan de door Unesco erkende Wat Phu tempelruïnes huren we een brommertje. Alvorens we vertrekken legt men ons uit hoe we moeten rijden, aan de hand van een getekend plannetje. Het is niet echt moeilijk, maar we presteren het om een afslag te missen en zo’n 20 km te lang rechtdoor te rijden.
Wat Phu (Unesco) is een hindoe tempelcomplex uit de 12de eeuw, gebouwd tijdens de Khmer heerschappij. Van de tempels blijft niet heel veel over, maar wanneer we de ongelijke rotstrappen naar boven op de helling beklimmen, hebben we een prachtig overzicht en kunnen we ons voorstellen hoe groot het complex aan de Mekong ooit is geweest. En de omgeving maakt het tot een indrukwekkend geheel.
Op terugweg rijden we door het kleine authentieke dorpje Champasak, dat zich uitstrekt langs de Mekong. Grote oude houten huizen in een soort koloniale stijl sieren de straat, waar de tijd heeft blijven stilstaan, waar waterbuffels, varkens en kippen rustig rondhangen …
Ernaartoe:
tuk tuk Tha Khaek hotel – busterminal: 15.000 LAK pp, 15 min. onderweg
bus Tha Khaek – Pakse: 60.000 LAK pp, 11 uren onderweg
Overnachtingen:
Lao Chaleun hotel: 110.000 LAK per nacht voor een sobere 2 persoonskamer met sanitair (warm water), verouderd maar proper, TV, airco, ventilator, drinkwater, tel. (856-31)251 333, road 06 + 04, Watluang village, beoordeling 3/5.
Excursies:
Wat Luang: gratis
Wat Tham Fai: gratis
Bolaven plateau: 32 USD pp op basis van 4 personen voor 1 dag, maaltijd, transport, goeie gids en inganggelden inbegrepen, met Green discovery, aanrader !
Wat Phu Champasak: 30.000 LAK pp, oude site in prachtige omgeving, aanrader !
ernaartoe: met gehuurde brommer: 60.000 LAK per dag
Tips:
Toerismekantoor gesloten tijdens het weekend.
Massage: Dok Champa massage Alounsavath “Vath”,street 5, Ban Watluang, tel. (856-20)541 88 778,
[email protected], rechttegenover Pakse hotel, aanrader !