Reisverhaal «Luang Nam Tha»
Azië - deel 1
|
Laos
|
0 Reacties
21 December 2009
-
Laatste Aanpassing 28 April 2011
Luang Nam Tha is een provinciestadje in het noorden van Laos, nabij de Chinese grens. De prachtig groene bergketen van het Nam Ha nationaal beschermd gebied, in combinatie met kleine etnische dorpen omringd door rijstvelden, maken dit aangenaam rustige stadje tot een aantrekkelijke bestemming.
Met de bus maken we een onvergetelijke bergrit van de Thaise grens hiernaartoe. Bergop gaat het amper vooruit, maar eenmaal boven, kent de chauffeur geen remmen en scheurt de rotversleten bus naar beneden door de bochten. De plastic zakjes doen goed dienst. Enkele vrouwen voorin slaken voortdurend angstkreten en proberen de chauffeur instructies te geven. Dit heeft natuurlijk een averechtse uitwerking. Gelukkig is het wegdek in redelijk goede staat. We genieten ondertussen toch van het mooie landschap en merken onmiddellijk dat we in een zeer arm land zijn terechtgekomen. Her en der staan bamboe en houten huisjes langs de wegkant, met rondom telkens wat rijst- en groenteveldjes. Wanneer de nood hoog is, stopt de bus. Mannen zetten zich aan de wegkant … de vrouwen spurten naar bosjes of in de velden. Dit hebben we nog niet eerder meegemaakt.
Het centrum van het stadje bestaat uit voornamelijk betonnen gebouwen, met vooral hotels, restaurants en winkeltjes. Wanneer we echter van de hoofdstraat wegwandelen, bevinden we ons al vlug in een heel andere wereld. Hier zien we enkel houten huizen in niet verharde straatjes, waar de mensen leven in de tijd van toen. Na een tijdje bereiken we een smalle bamboebrug over de Nam Tha rivier, enkel bestemd voor voetgangers en zeer behendige fietsers en bromfietsers. Jong en oud wast zich hier in de rivier. Aan de overkant bereiken we een primitief weversdorpje, Tong Jai Tai. Hier merken we aan hun houding dat de mensen geen toeristen gewend zijn. We begroeten hen in hun taal Sabai-dji, velen glimlachen schuchter. Aan een schooltje komen de kleintjes buiten gelopen, ze beantwoorden verlegen onze begroeting, maar lachen en dansen blij. Wanneer we verdergaan volgen ze ons nog een eindje om ons uit te wuiven.
Een fietstocht brengt ons bij de Dee-Dee waterval. Hiervoor moeten we al vlug de asfaltweg verlaten om een rode aarden weg vol keien verder op en af te hobbelen. Onderweg komen we langs rijstvelden en verschillende etnische dorpjes waar bamboepapier wordt gemaakt. We beslissen nog niet onmiddellijk terug te keren en fietsen verder de grote weg op. Onderweg bezoeken we nog een aantal dorpjes, allemaal zeer primitief. De verscheidenheid aan afkomst en religie maken ze toch telkens ietwat anders. We nemen opnieuw een aarden zijweg, om doorheen velden en langs meer afgelegen dorpjes een heel eind verder te fietsen en zo aan de rivier uit te komen. Hier moeten we weer over een bamboebrug, maar wagen het niet erover te fietsen, de banden glijden heen en weer over de dikke bamboestammen. Verderop aan een dorp kunnen we over een houten brug de rivier weer oversteken. Dit dorp is ietwat vooruit op vele anderen, door de bereikbaarheid per auto. Aan de overkant doen we ons tegoed aan een heerlijk vruchtensapje in het restaurantje van de bootlanding. Eenmaal terug op de asfaltweg, moeten we nog een heel eind terugfietsen in de richting van ons hotel.
Omdat we graag eens wat meer van de natuur willen zien in deze omgeving, beslissen we een begeleide tocht te maken in het Nam Ha park. Hier vinden we voornamelijk secundaire jungle, omdat er ooit danig werd gekapt in het gebied. Dankzij de bescherming is het toch een prachtig dik woud. Dieren en vogels zien we spijtig genoeg niet, op een eekhoorntje na. De arme locale dorpsbevolking maakt nog steeds jacht op alles wat eetbaar is om te kunnen overleven, ondanks het verbod. Rondom het gebied wandelen we doorheen een rubberplantage en bamboebossen. Hier komen we wat vrouwen tegen die bamboescheuten uitgraven die ze op de markt kunnen verkopen. Hiervan wordt soep gemaakt. Op terugweg stopt onze gids nog even in een dorpje, waar de locale bevolking onderdak biedt aan reizigers. Hier kan je overnachten bij een familie en een dag mee beleven op hun eigen primitieve wijze. De deelnemende families krijgen om de beurt de kans hiertoe.
Ernaartoe:
tuk-tuk hotel Chiang Khong – grenskantoor Thailand, 25 THB pp.
longtailboot over de Mekong, 40 THB pp.
tuk-tuk Huay Xay – Bokeo, 10.000 LAK pp.
bus Bokeo – Luang Nam Tha, 55.000 LAK pp, 4.30 u onderweg
tuk-tuk Luang Nam Tha busterminal – centrum, 10.000 LAK pp
Hotel:
Guesthouse Thavixay, 60.000 LAK per nacht voor een ruime propere 2 persoonskamer met sanitair (warm water),, TV, ventilator, V. Viengkham D., tel. 030 511 02 92, koel en onpersoonlijk, veel omgevingsgeluiden door de dunne wanden, geen Engels
Thoulasith guesthouse, 60.000 LAK per nacht voor een kleine 2 persoonskamer met sanitair (warm water), TV, ventilator, flesje drinkwater, gratis wifi, groot terras met zithoek, hoofdstraat van het centrum tegenover de Banque du Commerce, tel. 086 21 21 66, [email protected], onpersoonlijk nieuw hotel met reeds veel gebreken, beperkt Engels
Excursies:
fietstocht:
huur fietsen, 10.000 LAK per dag, in de hoofdstraat van het centrum
We kregen een zeer bruikbaar plannetje waarop we een lusvormige fietstocht konden uitstippelen, de verhuurder bekeek met ons of dit haalbaar is en welke fietsen we nodig hadden.
trekking door het Nam Ha nationaal beschermd gebied:
trektocht, inclusief Engelssprekende gids, lunch, drinkwater voor onderweg, vervoer naar beginpunt en vanaf het einde van de wandeling, 219.000 LAK per persoon, op basis van 3 deelnemers (prijzen dalen naargelang het aantal deelnemers stijgt, max. 8 personen)
Alle trekkingbureautjes bieden ongeveer dezelfde tochten aan. Ze gebruiken hiervoor eveneens dezelfde gidsen. De prijzen variëren echter danig. Wij hadden geen zin in de traditionele 1-daagse trektocht, die langs de Dee-Dee waterval en door enkele dorpjes gaat, waarvan we een aantal reeds per fiets hadden bezocht. Dieper de natuur intrekken, wordt enkel met 2- en meerdaagse tochten aangeboden, tijdens dewelke er wordt geslapen bij de bevolking. Dit vermijdt Marc liefst, vanwege het gebrek aan comfort en het gevaar voor problemen met zijn rug als gevolg daarvan. We vroegen om een aangepast programma, van slechts 1 dag van een 2-daagse tocht (op de getekende kaart hadden we gemerkt dat tijdens deze tocht wordt overnacht in een dorpje nabij de grote weg), één organisatie was bereid het programma aan te passen, dit voor dezelfde prijs als de normale 1 daagse trekking. Along the Namtha (eco tourisme agency), tel. 856 20 528 93 15, [email protected] , in de hoofdstraat van het centrum, naast Kamkeng guesthouse en Green Mountain internet
Fotoalbums van locatie «Luang Nam Tha»