Reisverhaal «Laos - algemeen»
Azië - deel 1
|
Laos
|
0 Reacties
19 Januari 2010
-
Laatste Aanpassing 28 Januari 2010
Laos is een zeer arm land, gelegen in zuidoost Azië, met een woelig en zeer geïsoleerd verleden. Na jaren van Franse heerschappij werd het in 1964 een onafhankelijk koninkrijk tot in 1975 communistische groeperingen de macht grepen. In 1991 vond er een grote ommekeer plaats met evolutie naar een beperkte democratie, pas dan werd het land voor de buitenwereld opengesteld en kwam het toerisme op gang. Laos telt ongeveer 6 miljoen inwoners en is begrensd door Thailand, Cambodja, Vietnam, China en Myanmar. De belangrijkste rivier is de Mekong, die gedeeltelijk ook de grens met Thailand vormt, het is tevens de belangrijkste transportader voor het land.
In vergelijking met wat we hebben gelezen in reisverslagen en gehoord van vrienden, is Laos gedurende de laatste jaren toch wel serieus geëvolueerd. Straten werden geasfalteerd, nieuwe horeca zaken worden opgezet, excursies en toeristische diensten worden volop aangeboden op plaatsen die voorheen bijna onbereikbaar waren.
Toch blijft Laos een arm land en is er nog veel werk aan de winkel.
Nieuwe gebouwen tonen gebreken van bij de aanvang, vlotte organisatie van dienstverlening is zeer moeilijk, onderhoud van voertuigen en gebouwen wordt amper bijgehouden ‘zolang het werkt …’, afval wordt gewoon aan de straatkant gegooid, … toestanden die mits wat discipline vlug kunnen verbeteren. Maar waarschijnlijk is men zich hier niet van bewust. Werk voor de overheid …
Overal vindt men nog Franse invloeden, die opvallen wanneer men al een tijdje in Azië rondreist. Bij leuke bakkertjes kan men eclairs, chocoladebroodjes en stokbroden kopen, al dan niet belegd op zijn Frans. Restaurantjes bieden goeie wijn, in de grotere steden zijn zelfs wijnbars te vinden. Administratie, teksten en slogans op gebouwen worden vaak in het Frans vertaald. De oudere bevolking spreekt soms nog een mondje Frans.
Laos heeft een mooie groene natuur, je vindt er rivieren, grotten, berggebieden, … Wat ons teleurstelt is het gebrek aan dieren in zulke uitgestrekte en zelfs beschermde natuurgebieden. We maken meerdere lange wandeltochten en zien zelfs amper vogels.
Wat cultuur betreft, vinden we er enkele Frans koloniale steden met wat mooie gebouwen en vele tempels van verschillende bouwstijl.
Door de vriendelijkheid, veiligheid en aangename sfeer is het land als geheel zeer leuk om in rond te reizen.
De vlotte beschikbaarheid van een uitgebreid netwerk van openbaar vervoer maakt rondreizen in Laos eenvoudig.
De mensen
- In de kleine traditionele dorpjes zijn we steeds welkom. Wanneer we de mensen begroeten, wordt niet steeds geantwoord. De bevolking van Laos is vriendelijk, maar vaak ietwat gereserveerd.
Om een foto van deze mensen te nemen, al dan niet tijdens hun dagdagelijkse bezigheden, stelt men best op voorhand de vraag. Vaak zal men hierop negatief antwoorden, meestal ingegeven door een vorm van bijgeloof. In dat geval is het best deze mensen hun wens te respecteren en geen foto te nemen.
- Soms is het moeilijk om met de mensen op straat te communiceren. Ze spreken vaak zeer beperkt Engels en door hun primitieve levenswijze kunnen ze niet steeds even snel begrijpen wat we van hen verlangen.
- Zelfs in de betere hotelletjes en restaurants ervaren we dat organisatie niet altijd evident is. Alles wordt vers klaargemaakt, maar de schotels worden één per één bereid. Soms worden deze niet eens per tafel afgewerkt, maar komt het eten druppelsgewijs binnen en heeft de ene persoon al gedaan met eten, wanneer de andere zijn schotel nog moet opgediend worden. ‘Dit is Laos !’ zei ons de verantwoordelijke dame van een restaurantje, toen ze aanvoelde dat wij toch wel heel lang zaten te wachten, ‘verse gerechten vragen veel tijd om perfect bereid te worden’.
- Op de bus, op straat, … men is in Laos niet steeds bezig met netheid en hygiëne. Eet- en fruitresten laat men gewoon vallen waar men zit of staat, papiertjes en andere afval worden aan de kant gegooid, in de bus belanden ze op de grond of door het raam. Men eet met de handen, die niet worden gewassen, maar gewoon aan de kledij afgeveegd wanneer men op de bus zit.
Verplaatsingen en openbaar vervoer
De wegen in Laos zijn over het algemeen in redelijk goede staat. Er wordt veel gewerkt om deze te onderhouden.
Het openbaar vervoer voor langere afstanden kent bijna overal 3 mogelijkheden :
- Mini van: tussen de meeste toeristische locaties worden minibusjes ingezet aan een redelijke prijs, deze worden weinig door de locale bevolking gebruikt. Wanneer alle plaatsen ingenomen zijn, wordt er niet gestopt onderweg, tenzij voor een kleine pauze. Doch wanneer er nog plaatsen beschikbaar zijn, zal de chauffeur deze trachten op te vullen met mensen die langs de straat wachten op vervoer. De bagage wordt op het dak bevestigd, beschermd door een zeil.
- VIP bussen: dit zijn geen recente luxe bussen, maar geven toch iets meer comfort dan de locale busdienst, meestal met airco. Ze stoppen minder onderweg. De bagage wordt in de laadruimte gestopt.
- Lijnbussen: de busritten zijn goedkoop, de bussen zijn oud, maar bieden voldoende comfort, meestal zonder airco. Ze stoppen vaak langs de wegkant om mensen op en af te laten stappen, het gangpad wordt onderweg volgestouwd met bagage allerhande, mensen nemen er bovenop plaats. Om een goede zitplaats te hebben, is het best een uur voor vertrek aanwezig te zijn en een zetel te reserveren door er iets op de deponeren. De bagage wordt op het dak bevestigd, beschermd door een zeil.
- Tickets voor openbaar vervoer kunnen in de meeste hotels worden gereserveerd, mits betaling van een kleine commissie. In het ticket is steeds een gedeelde tuk tuk inbegrepen om je naar de busterminal te voeren. Wanneer je zelf je ticket wil kopen in de busterminal, doe je dit best op voorhand, vaak zijn de bussen volgeboekt.
- Persoonlijk gaat onze voorkeur naar vervoer met een grote bus, ook al is deze niet zo recent. Meestal kiezen we voor de sfeer van de locale bus, tenzij het traject te lang is, omdat het dan toch wel een aantal uren kan verschillen. De minibusjes vinden we minder comfortabel, men rijdt sneller en zit minder vast in de zetels. De wagen wordt uit evenwicht gebracht door te veel gewicht op het dak van het voertuig te laden, zodat de wagen uit evenwicht geraakt.
- Plaatselijk vervoer wordt aangeboden met tuk tuk’s.
Vaak is het mogelijk gedeelde tuk tuk’s te nemen, die vrij goedkoop zijn en vaste tarieven hebben.
Wanneer men individueel een tuk tuk neemt, wordt gegarandeerd een veel te hoge prijs gevraagd. Wij trachten ons steeds op voorhand zo goed mogelijk te informeren over correcte prijzen (hotel, andere reizigers, reishandboek). Zo kunnen we zelf een eerlijke prijs inschatten voor elk af te leggen traject. Na discussie komen we vaak tot minder dan de helft van de initiële vraagprijs.
Veiligheid
Laos is een zeer veilig land om in rond te reizen. We hebben veel reizigers ontmoet en hoorden geen enkele negatieve ervaring.
De mogelijke gevaren die wij zien bij het reizen in dit land, hebben eerder te maken met de rijstijl van sommige chauffeurs die met minder goed onderhouden bussen of minivans iets te snel in de bochten gaan in de bergstreken.
Zelf brak Herlinde haar voet terwijl we een fietstocht maakten op één van de vele zandwegen, die bezaaid zijn met grote keien. Haar voet gleed van de pedaal en kwam gedraaid op de grond terecht, waardoor ze haar evenwicht verloor en met volle gewicht bovenop deze voet viel. Pech gehad. Zulke kleine ongevalletjes kunnen overal ter wereld gebeuren.
In Vang Vieng wordt er gerapporteerd betreffende overmatig drank- en druggebruik dat zou kunnen leiden tot ongelukken.
Klimaat
Laos is een land dat onderhevig is aan grote klimaatverschillen doorheen de verschillende seizoenen. Wij kozen ervoor tijdens de droge periode te reizen, december – januari. Het waterpeil in sommige rivieren (vb. Luang Nam Tha) staat op dat moment te laag voor boottochtjes. Anderzijds is het niet al te warm tijdens deze periode, wat voor ons een voordeel is.
Vanaf januari start het hoogseizoen en moesten we wel rekening houden met het feit dat sommige hotelletjes volgeboekt waren, op de boot of bus was soms geen plaats, prijzen gaan omhoog. Tijdig reserveren is de boodschap.
Voeding
De voeding in Laos vormt zeker geen probleem met hygiëne.
Op het menu staan vooral rijstgerechten, waarbij kip en groenten de belangrijkste ingrediënten zijn. Meestal wordt het locale menu uitgebreid met schotels uit de omringende landen. Ook Westerse voeding staat soms beperkt op het menu. Veel afwisseling is er niet te vinden, wat tijdens de beperkte periode van een vakantie helemaal geen probleem is. Wij reizen langdurig en na 3 maanden rijst met kip zijn we wel aan wat afwisseling toe.
Overal vindt men stokbroden, al dan niet belegd. Dit is voor ons een lekkernij waar we gretig van genieten als ontbijt en/of lunch.
In de toeristische plaatsen Luang Prabang en Vientiane vonden we een uitgebreide keuze aan goede restaurantjes met een goede wijnkaart.
Gezondheid
Men waarschuwt in Laos voor malaria en dengue. In de periode dat wij hier zijn, hebben we niet veel last gehad van muggen. We zijn daarom blij dat we hebben beslist geen malariatabletten te nemen als voorzorg. Wel hebben we een doosje Malarone mee in onze bagage. Dit kan worden gebruikt als geneesmiddel, just in case …
Vanuit verschillende kanalen hebben we vernomen dat de ziekenzorg in Laos beneden alle peil is. Zelfs in Vientiane, de hoofdstad, verwijst men ons door naar een ziekenhuis in Thailand om de gebroken voet van Herlinde te laten onderzoeken.
Bij de apotheek kan men wel eerste zorgmiddelen en beperkte medicatie bekomen zonder voorschrift, die bovendien zeer goedkoop zijn. We kopen er een zalf tegen de zwelling en ontsteking van Herlindes voet (we kozen uit de 5 tubes voor een Thais merk), plakkers en degelijk elastisch verband. Dit kost ons 29.000 LAK.
Internet
- Internetcafés zijn er voldoende in Laos. De kwaliteit is niet steeds even degelijk, prijs per minuut : 100 LAK gemiddeld
- sommige hotels bieden een gratis WIFI aan, ook hier is de verbinding niet steeds even stabiel
Prijzen
Reizen in Laos is goedkoop.
- We logeren bij voorkeur in middenklasse hotels, die qua hygiëne niets te wensen over laten. Wel zijn er vaak kleine mankementen door matig onderhoud van de gebouwen (zelfs bij nieuwe hotels), vb. een raam dat niet sluit, een kraan die lekt, een lamp die niet werkt maar niet vervangen wordt omdat de andere het nog doet, insecten die door een kier onder de deur de kamer inkomen wanneer het licht brandt waar men gewoon een handdoek voorlegt om de kier te dichten, …). Dit typeert een beetje de mentaliteit van het land. In vele hotelletjes worden dagelijks de lakens ververst. Je mag hier rekenen op gemiddeld 80.000 LAK per nacht voor een basis 2 persoonskamer met eigen sanitair.
- Een eenvoudige schotel kost gemiddeld 20.000 LAK, tenzij je in een luxe restaurant eet, daar mag je rekenen op 50.000 LAK, wat nog niet veel is.
- Een Beerlao biertje (1/2 literfles) kost 10.000 LAK.
- Voor een busrit mag je per uur rekenen op +/- 5.000 LAK.
Betalen
De kip is de officiële munteenheid in Laos. Men heeft geen muntstukken, de kleinste coupure is 500 LAK, de grootste 50.000 LAK.
- 1 EUR = 12.200 LAK
- Geld wisselen is zeer gemakkelijk, overal zijn voldoende ATM’s te vinden. Bij elke afhaling wordt 20.000 LAK aangerekend als kosten. Het maximum bedrag dat per keer uit de automaat kan worden gehaald is 700.000 LAK.
- Ook vindt men overal wisselkantoren, die meestal een zeer correcte koers bieden. Hierbij worden geen extra kosten aangerekend. De meest gebruikte munten zijn THB, USD, EUR.
Voorbereidingen
Een visum voor Laos kan men verkrijgen aan elke grenspost. Dit kost 35 USD en is 30 dagen geldig.
- Om niet in de wacht rij te moeten staan en omdat we toch de tijd hadden in Bangkok, vroegen we daar op voorhand ons visum aan. We deden dit via een reisbureautje en betaalden hiervoor 1.850 THB. We hadden ons paspoort met visum binnen de 48 uren terug.
- We gebruikten een aantal recente reisverslagen van Wegwijzer als voorbereidende lectuur en vulden deze informatie aan met Lonely Planet (hierover zijn we echter niet meer zo overtuigd de laatste jaren).