Reisverhaal «Japanse Alpen - deel 2»

Azië - deel 3 | Japan | 0 Reacties 17 Mei 2014 - Laatste Aanpassing 16 September 2014

Traject: Shiwakarago – Ainokura – Kanazawa – Hakuba          

Takayama
Dit mooie stadje bestaat reeds meer dan 400 jaren. In 1588 werd hier een kasteel gebouwd door een landheer, die de controle had over de Hida regio. Eromheen ontstond de residentiële zone voor de samoerai, op de lager gelegen gronden mochten handelaars zich vestigen.
Later (anno 1692) werd het bestuur overgenomen door de Shogunaat, waarbij het kasteel en alle samoeraiverblijven werden vernietigd.

Het is aangenaam wandelen in de straatjes met de oude handelshuizen, hun donkere houten afwerking is prachtig. Typisch zijn de lage voorgevels. Het was verboden hoger te bouwen, opdat men niet zou kunnen neerkijken op de autoriteiten. Achteraan hebben de luxueuze panden een tweede verdieping. Ondanks het verbod, bouwden de handelaars toch grote comfortabele huizen. Deze interessante structuur is nog duidelijk te zien, wanneer we in één van de toeristische winkels binnengaan.

Takayama is ook bekend om zijn praalwagens. Echte pareltjes, die rijkelijk versierd zijn. Eentje wordt aangekleed met gordijntjes in de kleuren van de Belgische vlag. De stof zou afkomstig zijn uit Nederland, we gaan ervan uit dat men zich hier schromelijk vergist … De praalwagens hebben hun basis, overal verspreid in het dorp. Volgens een beurtrol zijn ze te bewonderen in een museum. Deze die er niet zijn tentoongesteld, bevinden zich achter de luiken van hun bergplaats. Jammer.

Verder zijn er vele tempels en schrijnen rondom de stadskern. Ook boven op de heuvel in het mooie groene park, bevinden zich een aantal ervan.

De zo bijzondere Japanse sfeer, de vele schitterende details, de typische afwerking boeien ons steeds weer.

Een rit met hindernissen
Zoals steeds, verkiezen we geen tolwegen te gebruiken om naar onze volgende bestemming, Shiwakarago, te rijden. Die bieden meestal niet de mooiste uitzichten. Vooral in de Japanse Alpen bestaan ze uit een aaneenschakeling van tunnels.

Er is slechts één alternatieve route naar onze bestemming, door een prachtige groene vallei met kleine dorpen en landbouwvelden, op het einde moeten we over de Amou pas. Wat zouden we nog meer wensen …

Maar na een aantal haarspeldbochten bij de beklimming van deze bergpas, staan we plots voor een afsluiting. Er ligt nog te veel sneeuw op de baan, de pas is gesloten. Waarschijnlijk werd dit reeds eerder langs de weg aangekondigd in het Japans, wat we niet kunnen lezen. We beseffen dat dit echt een grote hindernis vormt, maar kunnen hier niets aan veranderen.

Dan maar op zoek naar een alternatieve route. De enige optie blijkt een heel eind terug te rijden in de verkeerde richting, om iets voor Takayama de tolweg op te rijden. Niet getreurd, de omgeving is mooi, we hebben er van genoten.

De kortste van drie routes leidt ons langs een stuwmeer, dat lijkt ons ook wel wat. Echter na enkele kilometers, staan we opnieuw voor een versperring. Het tweede mogelijke traject is ook gesloten. Dus zit er niets anders op dan een heel eind op onze passen terug te keren, langs dezelfde weg. Er is blijkbaar geen doorkomen, de bergwegen liggen nog onder de sneeuw, al zijn we half mei. Dom, maar het zij zo.

Dus rijden we terug via de weg die we gekomen zijn, tot aan weg n° 90. Nu op onze hoede, zien we een opmerking onderaan de wegwijzer in het geel gemarkeerd. Om niet opnieuw tijd te verliezen door een afsluiting verderop, beslissen we eerst te informeren bij de brandweerkazerne op de hoek. Deze weg blijkt open tot aan de tolweg, maar er is een wegversmalling. Oef !

Op de tolweg wacht ons nog een speciale ervaring … we rijden door de langste tunnel van Japan, deze meet 10.710 meter.

Shiwakarago (Unesco)
We starten ons bezoek aan dit mooie plaatsje bij het uitzichtpunt op de helling boven het dorp. Het ziet er prachtig uit, die oude houten huizen met hun spitse rieten puntdaken, in de groene bergomgeving, waarboven op de achtergrond besneeuwde toppen uitsteken. Maar het is hier ook druk, busladingen Chinese toeristen komen ons vervoegen. Die Chineesjes reizen opmerkelijk veel, we zagen hen ook massaal aanwezig in Taiwan.

De rijstveldjes tussen de huizen worden naarstig bewerkt. Eenmaal omgeploegd, rijdt men met een kleine tractor door de waterveldjes, waarbij automatisch de jonge rijstplantjes in de modder worden geplaatst. Wat gaat het hier gemakkelijk tegenover zoveel andere Aziatische landen …

Aan het einde van onze rondwandeling tussen de prachtige huizen, waarvan de meeste nog steeds bewoond zijn, gaan we het Nagase familiehuis bezoeken. Dit 5 verdiepingen tellende huis dateert uit 1890 en werd bewoond door een doktersfamilie. Elke verdieping heeft een functie. De bouw ervan duurde 3 jaren. In 2001 werd het enorme dak vervangen, nadat het vorige 80 jaar dienst deed. Hierbij kwamen vrijwilligers uit gans Japan helpen, in totaal werkte men eraan met 500 mensen. De foto’s tonen hoe het grote dak vol met mensen zit die samen de dikke laag riet bevestigen.

Ainokura (Unesco)
Drie oude dorpen uit deze omgeving, in gassho stijl, werden door Unesco erkend. We bezoeken nog een tweede, dat al even bijzonder is, Ainokura. Hier is het rustiger, omdat het minder vlot bereikbaar is. Maar de 20 oude typische huizen zijn even mooi, zo ook de omgeving.

De gassho huizen hebben een zeer solide constructie. Hierin wordt geleefd en gewerkt, tijdens de strenge winters met dikke pakken sneeuw. Ze hebben spitse daken, met een helling van 60°. Dit helpt de sneeuw gemakkelijker naar beneden te glijden. Voor deze dakconstructies werden geen nagels gebruikt, de steunbalken worden aan elkaar bevestigd door touwen en met spillen. In normale omstandigheden worden de daken om de 10 tot 20 jaren vervangen.

We maken opnieuw een wandeling naar een uitzichtpunt boven het dorp, alvorens beneden de huizen van dichtbij te gaan bewonderen. De meeste hiervan zijn 100 tot 200 jaren oud, het oudste bestaat reeds 400 jaren.

In dit dorpje wonen nog steeds 80 mensen, die ijverig hun veldjes bewerken. Het is aangenaam om hier rond te wandelen, terwijl het dagelijkse leven rustig verder kabbelt.

Kanazawa (Unesco)
Deze universiteitsstad met zijn 462.000 inwoners is vooral bekend om de Kenroku-en tuin, de goed bewaarde shogun, samoerai en geisha wijken, musea over uiteenlopende onderwerpen en vele aantrekkelijke tempels. Alles bezoeken zou ons te veel tijd kosten, we maken een selectie.

De prachtige Kenroku-en tuin behoort tot de top 3 tuinen in Japan uit de Edo periode. Hij is niet zomaar druk bezocht door groepen. Deze tuin bovenop een grote heuvel is een pareltje, al is het voor ons meer een park dan een tuin. Kolossale bomen hangen met hun dikke takken ver over de vijvers met grote vissen. Ondanks de vele bloeiende planten, zien we weinig bloemen. Verkeerd moment. Door het openstaande raam van het theehuis, in typisch Japanse stijl van eenvoud, bekijken we de achterliggende tuin. Ook deze mag er best zijn.

Uit de musea kozen we het D.T. Suzuki, waarin het zen boeddhisme wordt toegelicht. Jammer genoeg is dit gesloten op maandag.

In de smalle straatjes van de geisha district of Higashi Kuruwa (kwartier voor vertier van de hogere maatschappelijke klasse) is het aangenaam rustig, zodat we de kans hebben om de prachtige panden van nabij te bewonderen. Deze geisha wijk bestaat sinds 1820. Gelukkig zijn hier niet ook alle gebouwen tot toeristische winkels omgevormd. Een aantal van deze huizen worden nog steeds gebruikt voor de traditionele geisha ceremonies.

We bezoeken er het Shima geisha huis. Een groot oud huis met verdieping, waar ooit de welbekende ontvangstceremonies werden gehouden. Wie hier naar binnengaat, wordt ondergedompeld in de bijzondere sfeer van de geishawereld. De ganse inrichting is authentiek, behalve de toiletten. Wat is het hier mooi, de inrichting van het huis straalt sereniteit uit door zijn eenvoud. Elk ontvangstzaaltje grenst aan een klein wachtkamertje, met openschuifbare wand. Hierin wordt het optreden door de geisha verzorgd, dat bestaat uit verfijnde kunst als musiceren, zang, dans, voordracht, de typische theeceremonie, ...

Zee en besneeuwde bergen
Wanneer we langs de zee rijden, verwondert het ons dat we aan onze andere zijde een besneeuwde bergketen zien. En nog niet eens zo ver verwijderd.

Aan de overkant van het water ligt Zuid Korea, zichtbaar bij zeer helder weer. Vandaag is ons dat niet gegund, we zien amper de horizon. Door de grijze bewolking verandert de zee in eenzelfde grijze tint.

Wat later rijden we opnieuw de bergen in, komen al vlug aan skigebieden uit. Deze liggen er verlaten bij, het seizoen is al een tijdje afgesloten. Toch ligt er nog vrij veel sneeuw tussen de rotsen boven.

In skioord Hakuba, bekend om zijn vele onsen, gaan we op zoek naar eentje waar we zouden kunnen overnachten op de parking. Liefst met buitenbaden, want in openlucht vinden we deze warmwaterbaden toch het aangenaamste. De meeste zijn gesloten, dit is een wintersportoord. We rijden verder en vinden een slaapparking, waarnaast een onsen is met binnen- en buitenbaden, van geluk gesproken.

OVERNACHTINGEN:
SHIWAKARAGO PARK &SLEEP
Coördinaten: 36.278988, 136.901119
PRIJS: Gratis
SCORE: 4/5
COMMENTAAR:
Twee parkings, de bovenste parking ligt naast de rustige weg, de lager gelegen parking achter het gebouw, ligt aan een kikkervijver. Zeer proper sanitair, met warm water in de gehandicapten wc. Zitplaatsen in een open gang voor het gebouw. Winkeltje (gesloten in de late namiddag/avond – we reizen buiten het seizoen).
Minpunten: Minder mooie ligging, naast een elektriciteitscentrale.

HIDA FURUKAWACHO PARK &SLEEP
Coördinaten: 36.213921, 137.150457
PRIJS: Gratis
SCORE: 5/5
COMMENTAAR:
We slapen hier niet, maar stoppen even op weg naar Shiwakarago, vinden deze plaats het vermelden waard.
Een grote parking met prachtig uitzicht op de bergomgeving. Proper sanitair. Winkeltje (gesloten – we reizen buiten het seizoen). Luifel waaronder banken en tafels. Zeer rustig, er is niemand.
Minpunten: /

NANTO PARK &SLEEP
Coördinaten: 36.566025, 136.862047
PRIJS: Gratis
SCORE: 3/5
COMMENTAAR:
Minder aangename plaats om te overnachten. Drukke parking van een groot tuincentrum, langs een eveneens drukke baan. Proper sanitair.
Minpunten: Drukte tijdens de dag.

TOYAMA PARK &SLEEP (langs weg n° 8)
Coördinaten: 36.752253, 17.084738
PRIJS: Gratis
SCORE: 4/5
COMMENTAAR:
Langs de drukke weg n° 8, de parking is groot, er is veel beweging, toch stoort dat niet echt wanneer men aan een uiteinde gaat parkeren. Zeer proper sanitair in een zitzaaltje waar informatie te vinden is, TV schermen tonen voortdurend beelden uit de omgeving.
Minpunten: /

MIASHA, OMACHI-SHI PARK &SLEEP
Gelegen tussen Hakuba en Nagona.
Coördinaten: 36.605314, 137.895572
PRIJS: Gratis
SCORE: 3/5
COMMENTAAR:
Gelegen langs een drukke doorgaande weg, die ’s avonds rustig wordt. Sanitair zeer beperkt en oud. Naast een onsen met binnen- en buitenbaden.
Minpunten: mannensanitair ruikt, vrouwentoiletten zijn ’s avonds gesloten, enkel de mindervalide wc is voor hen open, wat betekent ‘wachten’.

GEREDEN TRAJECT:
Tochi onsen – Takayama – Amou pass – retour – Road 90 – tolweg Tokai-Hokuriky – Shirakawago, 168 km.
We plannen geen tolwegen te gebruiken.
Bezoeken eerst Takayama. Daarna rijden we verder naar Shikawago, via een prachtige rustige weg door de bergen, langs dorpjes en veldjes. De Amou bergpas, niet ver meer van onze bestemming verwijderd, is gesloten. Waarschijnlijk werd dit reeds eerder langs de weg aangekondigd in het Japans, wat we niet kunnen lezen.
Er zijn 3 alternatieve routes, die allen een grote omweg betekenen, omdat we bijna tot in Takayama moeten terugkeren. Enkel het langste traject, dat een heel eind de weg volgt die we gekomen zijn, is open. Er is blijkbaar midden mei nog geen mogelijkheid om over de bergpassen te rijden, door de vele sneeuw.
Het wordt terugrijden tot aan weg 90, die ons naar de tolweg leidt.
Tol: 350 JPY, 20 km.

Shirakawago – Ainokura – Nanto, 60 km.
We gebruiken geen tolwegen. Rustige bergwegen, met veel tunnels, waarop het vlot rijden is. Natuurlijk blijft de snelheid beperkt, zoals steeds in Japan.

Nanto – Kanazawa – Toyama, 108 km.
We gebruiken geen tolwegen. Vrij druk traject met veel stoplichten, vooral de stukken in de bebouwde kom.

Toyama – Hakuba – Miasha, Omachi-Si, 161 km.
We gebruiken geen tolwegen. Vrij druk traject over weg n° 8, met veel stoplichten. Daarna rijden we opnieuw de bergen in, veel tunnels en wachttijden bij wegenwerken.

EXCURSIES:
TAKAYAMA
Mooi stadje, aangenaam wandelen in de straten met de oude huizen en tempels.
Coördinaten gratis parking: 36.139764, 137.263081
SCORE: 5/5
INKOM: N.v.t.
In het stadje zijn een aantal musea, huizen en tempels te bezoeken. De meeste vragen een inkomprijs.
ERNAARTOE EN TERUG:
Op weg van Tochi onsen naar Shirakawago.

SHIRAKAWAGO (Unesco)
Prachtig oud dorp, met typische gassho stijl huizen, in een zeer mooie omgeving. Jammer dat het zo druk bezocht is, maar het is dan ook bijzonder mooi.
Coördinaten gratis parking / uitzichtpunt: 36.263170, 136.907662
SCORE: 5/5
INKOM: N.v.t.
Bezoek Nagase familiehuis: 300 JPY pp.
ERNAARTOE EN TERUG:
Afslag op weg 360 (naar de Amou bergpas - zie hoger), naar het uitzichtpunt boven het dorp. Een gratis parking bevindt zich op het einde van de weg aan de rechterkant, van waar men enkel te voet verder mag.

AINOKURA (Unesco)
Prachtig oud dorp, met typische gassho stijl huizen, in een zeer mooie omgeving.
Dit dorp wordt minder druk bezocht, omdat het wat minder vlot bereikbaar is.
SCORE: 5/5
INKOM: Gratis.
PARKING: onvermijdelijk, eenmaal men de smalle weg inslaat naar het dorp, kan men niet anders dan zijn voertuig op de parking plaatsen: 500 JPY, men krijgt hierbij een brochure met informatie en een overzichtsplannetje van het dorp.
ERNAARTOE EN TERUG:
Op weg van Shirakawago naar Nanto.

KENROKU-EN – KANAZAWA
Mooi park, hoort tot de top 3 in Japan. Zeer druk bezocht.
SCORE: 5/5
INKOM: 310 JPY pp.
In het park is een villa te bezoeken, tegen een extra inkom van 700 JPY pp., weinigen gaan er naar binnen.
Een gedeelte van het theehuis kan worden bezocht zonder thee te degusteren, dit volstaat om de afgesloten tuin te kunnen bewonderen (die men niet mag betreden).
PARKING: in een parkeergebouw met meerdere verdiepingen, vlakbij, waarschijnlijk de goedkoopste optie. Prijs: 350 JPY eerste uur, daarna 150 JPY/30 min.
ERNAARTOE EN TERUG:
Gelegen in de stad Kanazawa.

GEISHA WIJK – KANAZAWA
Aangename en mooie buurt om te verkennen. Desondanks niet druk bezocht.
SCORE: 4/5
INKOM: n.v.t.
PARKING: gratis parking vlakbij, een bewoner toont ons dat we op de plaatsen mogen staan langs de benedenkant van de helling.
Coördinaten: 36.572953, 137.668842
ERNAARTOE EN TERUG:
Gelegen in de stad Kanazawa.

SHMA GEISHA HUIS – KANAZAWA
Een schitterend pand, waarin de serene sfeer van toen werd bewaard. Zeer interessant.
SCORE: 5/5
INKOM: 400 JPY PP.
ERNAARTOE EN TERUG:
Gelegen in de geisha wijk van Kanazawa.

 

Print Friendly and PDF

 

 

 

Fotoalbums van locatie «Shirakawago»

Japanse Alpen - deel 2 (42)

17 Mei 2014 | Azië - deel 3 | Japan | Laatste Aanpassing 07 Augustus 2014

  • Shirakawago, traditioneel dorp, woonkamer
  • Stuwdam tussen Shirakawago en Ainokura
  • Shirakawago, traditioneel dorp
  • Ainokura, traditioneel dorp
  • Kanazawa - in Geisha huis

 

Plaats een Reactie

 

      
This site is only viewable in landscape mode !
Session Tracking