Reisverhaal «Grensovergang Taiwan - Japan»
Azië - deel 3
|
Japan
|
0 Reacties
28 April 2014
-
Laatste Aanpassing 21 Juli 2014
Vanuit Taipei, Taiwan, nemen we het vliegtuig naar Osaka in Japan. De reden waarom we deze stad als bestemming kiezen, is dat hiernaartoe veel goedkopere vluchten worden aangeboden dan naar Tokyo.
We vliegen met Peach Aviation, een Japanse low cost maatschappij.
Reeds bij het instappen ervaren we een eerste zeer typische eigenschap van de Japanners. Alles wordt uiterst efficiënt geregeld. Wie aan het raam zit moet eerst instappen, pas wanneer alle personen met raamplaatsen aan boord zijn, mogen de andere passagiers volgen.
Dit vinden we een beetje raar, we vragen ons de zin hiervan af. Maar inderdaad, we moeten toegeven dat het boarden onverwacht snel en zonder drummen verloopt !
Een tweede opmerkelijk kenmerk van de Japanner is de bovenmatige hoffelijkheid en respect. Niet enkel de passagiers worden begroet, en niet slechts één maal. Men buigt diep bij elke mogelijke gelegenheid, die nooit bij ons zou opkomen. Ook het vliegtuig zelf wordt begroet op deze manier.
De beenruimte in dit fonkelnieuwe toestel is ietwat beperkt, maar de reis verloopt zeer comfortabel. Het personeel is vriendelijk. De toiletten uiterst proper, na elk gebruik worden deze gepoetst. En hierbij worden we dan met onze tweede Japanse eigenheid geconfronteerd, onovertroffen hygiëne en properheid.
We voelen ons onmiddellijk echt welkom in Japan !
Eenmaal onze bagage gerecupereerd in de luchthaven van Osaka, gaan we op zoek naar een geldautomaat van de AEON bank. We weten dat het gebruik van onze Maestro card beperkt is tot deze ATM machines op de internationale luchthavens. Dus willen we die kans optimaal benutten en het maximum aan cash hier opnemen.
ERNAARTOE
MRT Xinpu – TMS, 20 TWD pp., 10 min.
Hier verkopen we onze Easy card, krijgen hierbij de waarborg en het overblijvende saldo terug.
Luchthavenbus 1819 TMS – internationale luchthaven Taipei, 125 TWD pp., 1 u. onderweg.
Vlucht MM0024 Taipei – Osaka, Kansai Airport, 4.170 TWD pp., 2 u 40 min., met Peach Aviation, geboekt op hun website: http://www.flypeach.com/home.aspx
GRENSFORMALITEITEN
Alles verloopt zeer vlot, geen van beide landen heeft visumvereisten, bijgevolg zijn de in- en uitreiscontroles minder streng.
De gebruikelijke formuliertjes dienen te worden ingevuld en afgegeven bij de paspoortcontrole, stempels worden vlug geplaatst.
Volgens de informatie die we vonden, moeten we ons vertrek uit het land kunnen aantonen bij aankomst. Hiervoor boekten we de vliegtickets naar onze volgende bestemming, Zuid Korea. Doch niemand vraagt ons hiernaar.
VISUM
Voor Japan hebben we geen visum nodig. Bij aankomst wordt door de migratiedienst vlot de inreis stempel geplaatst, die ons voor een periode van 90 dagen toelaat in het land.
VALUTA
1 EUR = 141,756 JPY (Japanse Yen) – dd. 30 april 2014
De problematiek rond de beperkingen in het gebruik van creditkaarten, bemoeilijkt het reizen in Japan enigszins. Doch wie goed voorbereid vertrekt, kan zich voorzien en hoeft geen cash problemen te ondervinden.
Nederlandse en Canadese debet- en creditkaarten zouden voldoen aan de Japanse normen,dus geen gebruiksbeperkingen kennen.
Alle andere buitenlandse kaarten zijn slechts beperkt bruikbaar bij de ATM machines. We zullen hier uitgebreid op ingaan in onze tekst ‘Japan Algemeen’ die volgt aan het einde van onze rondreis doorheen dit prachtige land.
We weten wel dat een Maestrocard in Japan enkel werkt op de AEON ATM machines op de internationale luchthavens. Daarom nemen we dan ook onmiddellijk het maximale bedrag van 90.000 JPY op, bij aankomst in het land (2 opnames na elkaar, max. 50.000 JPY per keer).