Reisverhaal «Yogyakarta»

Azië - deel 2 | Indonesië | 0 Reacties 16 Augustus 2011 - Laatste Aanpassing 04 September 2011

Yogyakarta, vaak kortweg Jogja genoemd, is midden op het eiland Java gelegen en telt 700.000 inwoners. Gelegen in het meest seismische actieve deel van Java, wordt de stad en zijn omgeving vaak getroffen door aardbevingen en vulkaanuitbarstingen. Hier bevindt zich het centrum van de traditionele Javaanse ambachtelijke kunst, met de fijnste en kleurrijkste werken. Het is de meest populaire toeristenbestemming op Java , die ook wel eens de ziel van Java wordt genoemd, waar Jakarta het financieel en zakencentrum is.
Na onze eerste indrukken, leren we al vlug omgaan met het superdrukke verkeer van auto’s, maar ook vooral scooters, daar tussendoor fietstaxi’s en paardenkoetsen. Bij het oversteken, wachten we eerst een goed moment af, steken onze hand uit in de richting van het verkeer, net of we willen dat stoppen. En dat werkt, we gaan gewoon over, de auto’s en scooters vertragen wat of wijken uit als het nodig is.
We waren een beetje bang om de bus te nemen, door de verhalen van andere reizigers die we hierover hoorden en lazen. De eerste ervaringen vallen echter best mee. Ook het feit dat we in een moslimland zijn aangekomen tijdens de Ramadam … in Maleisië vertoefden we tussen veel meer moslims en maakten er de eerste helft van de Ramadam mee … zelfs daar hadden we er geen last van. Ook dat valt dus goed mee.
Hopelijk blijft dit niet bij eerste indrukken en zijn deze gewoontes niet enkel eigen aan de stad Yogyakarta. We zijn benieuwd.
Wat ons wel danig tegenvalt en een zeer slecht gevoel geeft bij ons bezoek aan Yogyakarta, is het ongelooflijke aandringen van de vele straatverkopers … die elke toerist trachten mee te nemen naar Batik tentoonstellingen (soms ook andere handwerken zoals wayang poppen, fijn uitgesneden lederwerk, …) om deze ernstig op te lichten. Wat verkocht wordt is vaak mooi … maar de prijzen sterk overdreven … meestal minstens 10 x de waarde ... en of het materiaal echt is … ?
Ze komen allen af met zeer doortrapte verhalen … velen waren zelf in België op bezoek of hebben er familie, ze spreken zelfs een mondje Nederlands (Indonesië was ooit een Nederlands kolonie), anderen komen verwittigen voor valse straatverkopers en trachten je aan het einde van een verhaal over zichzelf (de ene verwittigt ons voor oneerlijke batikverkopers op straat en ‘helpt’ ons, een andere is op weg naar het ziekenhuis omdat zijn vrouw daar ligt in afwachting van haar bevalling, een volgende is zogezegd op weg om een treinticket te kopen wanneer hij ons de 2de keer op rij tegenkomt – duidelijk volgde hij ons en ziet ons de andere kant opgaan, …) uiteindelijk mee te nemen naar een ‘eerlijke’ batikverkoop … We hebben zelfs het gevoel gevolgd te worden en dat de ene bedrieger de andere aflost, wanneer ze merken dat je er niet op ingaat.
Allemaal tonen ze eerst interesse voor waar naartoe je op weg bent en verklaren dat deze plaats nu net gesloten is om één of andere reden, of dat je later op de dag moet gaan omdat het er nu te rustig is omwille van de Ramadam, … de ‘verloren’ tijd ertussenin helpen ze je maar al te graag invullen !
We kwamen al op meerdere plaatsen waar opdringerige straatverkopers massaal rondliepen, maar nog nooit maakten we mee dat ze op zo’n doortrapte manier de toerist trachten te bedriegen als in Yogyakarta ! Meestal blijft het bij de waren gewoonweg te koop aanbieden tegen te hoge prijzen, die maar al te gemakkelijk worden aangepast bij afdingen.
Prambanan is een groot tempelcomplex dat werd gebouwd door de hindoe koning Rakai Pikatan, die gehuwd was met een boeddhistische prinses. Het bestaat uit 4 delen, waarvan er 2 tot het hindoeïsme en 2 tot het boeddhisme behoren. De belangrijkste bouwwerken zijn de hindoetempel Prambanan en de boeddhistische Sewu tempel.
In 2006 werden de gebouwen ernstig beschadigd door een zware aardbeving, de restauratiewerken zijn nog volop aan de gang. Het valt op dat de uitgebeelde taferelen rondom de verschillende niveaus van de tempels opnieuw werden samen gepuzzeld. Een mensenfiguur bestaat uit hoofd, lichaam en benen … maar vaak horen deze niet samen. De uitzichten op de tempels als geheel vinden we het mooiste, de hindoetempel Prambanan krijgt onze voorkeur. Het complex is erkend door Unesco.
De Merapi vulkaan, Indonesisch voor vuurberg, is 2.911 meter hoog. Het is een zeer actieve vulkaan die regelmatig met haar uitbarstingen slachtoffers maakt. Vanuit het dorpje Kaliurang, een toeristisch plaatsje, wandelen we naar een uitzichtpunt op de vulkaan. Deze uitstap wordt vanuit Yogyakarta aangeboden met een gids, ook jeeps rijden toeristen tot bij de ‘lavastromen’, ... Maar wanneer we ter plaatse komen, blijken de lavastromen grotendeels met groen te zijn begroeid. Misschien is er bovenaan wel nog wat verse lava te zien van recente uitbarstingen, wolken belemmeren het uitzicht.
Te Borobudur bezoeken we de befaamde boeddhistische tempel, die door Unesco werd erkend. Deze tempel werd gebouwd (periode 750 – 850) in de vorm van een enorme symmetrische stoepa, die bestaat uit 2 miljoen rotsblokken en als basis een vierkant heeft met zijde van 123 meter. De tempel bestaat uit 9 verdiepingen, waarvan de onderste 6 vierkant zijn, die bekroond worden door 6 ronde platforms. Hier bleven de uitgebeelde taferelen zeer goed bewaard, toch ziet men duidelijk dat een aantal rotsblokken zijn vervangen, doordat de beelden minder geërodeerd zijn. Bovenaan staan 72 kleine stoepa’s, rondom 1 grote centrale stoepa. Deze stoepa’s werden gebouwd rondom Boeddha beelden, die men door kleine openingen kan zien. Bijgeloof stelt dat wie zo’n Boeddhabeeld kan aanraken, het eeuwige geluk krijgt. Pech, … want door onderhoudswerken kunnen de ronde plateaus niet worden betreden tot november 2011.
’s Ochtends wordt de tempel bezocht door vele pelgrims, die bij wijze van gebed op elke etage 7 maal rondlopen, met de klok mee.
Voor we de tempel mogen betreden, moeten we beiden een sarong omdoen. Deze wordt ons bij de ingang uitgeleend. Dat is warm, zo over je kledij. Marc tracht er vanaf te zijn en stopt de zijne in ons rugzakje. Maar … niet veel verder wordt hij teruggefloten … en de sarong weer omgebonden !
In Yogyakarta zelf is voor ons niet zo veel te zien, behalve de enorme drukte en massa’s winkeltjes. We slenteren door kleine zijsteegjes, met mooi verzorgde huisjes, allemaal zeer netjes onderhouden. Het Sultan Palace of Kraton is een omwald zelfstandig stadje, dat het culturele en politieke hart van Yogyakarta vormt. Deze telt zo’n 25.000 inwoners, waarvan er een 1.000tal in dienst zijn van de sultan, die hier ook nog steeds woont. Een bezoek binnen de omwalling brengt ons naar verschillende gebouwtjes die zijn ingericht als museum, met voorwerpen uit de geschiedenis van het paleis, o.a. oude gebruiksvoorwerpen, foto’s en geschenken van hooggeplaatste personen, vooral Europese staatshoofden en leden van koningshuizen. En zelfs hier worden we niet gespaard van de opdringerigheid van de verkopers met hun grote verhalen … ze leiden de mensen uit het museumgedeelte van het paleis, naar het kraton woongedeelte. Daar zijn ambachtslieden aan het werk … dat eveneens te koop wordt aangeboden, tegen schandalige prijzen …
 
Ernaartoe:
- taxi hotel – vlieghaven Kuching, 26 MYR (vaste prijs)
- vlucht Kuching (Mal. Sarawak) – Pontianak (Ind. Kalimantan) – Yogyakarta (Ind. Java), 720 MYR pp. met Air Batavia (30 min. – 1 ¾ transittijd – 1 u 40 min.) + luchthaventaks Pontianak: 30.000 IDR pp.
- taxi luchthaven Yogyakarta – hotel, 50.000 IDR (er rijden ook bussen naar het centrum, maar onze vlucht heeft 2 u 40 min. vertraging, het is al donker waardoor het moeilijker zoeken is in het centrum)
Overnachtingen:
Gloria Amanda Hotel, 250.000 IDR per nacht (basisprijs 300.000 IDR p.n.) voor een kleine 2 persoonskamer met sanitair (warm water), incl. eenvoudig ontbijt, TV, airco, ventilator, klein zwembad, restaurantje aanwezig, gratis WIFI in de lobby, Jl. Sosrowijayan GT I n° 195, Yogyokarta, tel. (0274) 565 285, [email protected], www.gloriaamanda-hotel.com, kamers ruiken vochtig, doorgelegen matras, we worden geplaagd door wat muggen en enkele miertjes (in bed), beoordeling: 2/5
Malioboro Palace Hotel, 250.000 IDR per nacht (basisprijs 388.000 IDR p.n.) voor een kleine 2 persoonskamer met sanitair (beperkt – warm water, voldoende voor 1 douche), incl. eenvoudig ontbijt, TV, airco, restaurantje aanwezig, gratis WIFI in de lobby, propere kamer, goeie matras, vriendelijk onthaal, Jl. Sosrowijayan n° 3 – 5, Yogyokarta, tel. (0274) 553 027, [email protected], beoordeling: 4/5
Excursies:
- Prambanan:
inkom: 111.500 IDR of 13 USD (welkomstdrankje inbegrepen)
ernaartoe en terug: groene stadsbus 1A, 3.000 IDR pp., 45 min. onderweg
- Merapi vulkaan:
inkom: 20.000 IDR
ernaartoe en terug:
citybus 2 naar Mirota kampus, 2.500 IDR pp.
minibus naar Kaliurang, 10.000 IDR pp., 1 uur onderweg (afstappen aan de eindhalte, ingang Merapi vulkaanpark met wandeling naar uitzichtpunt)
- Borobudur:
inkom: 127.500 IDR of 15 USD pp. (welkomstdrankje en lenen van sari inbegrepen)
ernaartoe en terug:
bus 3A (3 haltes) + bus 2B naar Jombor busstation, 3.000 IDR pp. (terug met enkel bus 2A)
bus Jombor busstation – Borobudur busstation, 20.000 IDR pp.
- Sultan Palace of Kraton:
inkom: 12.500 IDR pp. + 1.000 IDR per camera
In Yogyakarta heeft men een zeer gemakkelijk systeem van stadsbussen. Deze stoppen enkel aan de vaste halteplaatsen, waar de passagiers wachten op een verhoog, nadat ze hun rit hebben betaald. Een rit kost 3.000 IDR pp., onderweg mag je veranderen van bus zonder bijbetaling, zolang je maar op het podium blijft. Het personeel van de busdiensten geeft onderling door waar toeristen moeten over- of afstappen, we kregen zelfs een briefje met de route naar Borobudur.
Er zijn nog andere citybussen, die een gewoon systeem hanteren en stoppen langs de straatkant.  

 

Print Friendly and PDF

 

 

 

Fotoalbums van locatie «Yogyakarta»

Yogyakarta (10)

16 Augustus 2011 | Azië - deel 2 | Indonesië | Laatste Aanpassing 04 September 2011

  • Borobudur, boeddha in open stoepa
  • Borobudur detail
  • Borobudur Boeddhistische tempel
  • in het Sultan palace of kraton
  • Prambanan tempel of hoe moeilijk een puzzel kan zi

 

Plaats een Reactie

 

      
This site is only viewable in landscape mode !
Session Tracking