Reisverhaal «Ubud»
Azië - deel 2
|
Indonesië
|
1 Reacties
12 September 2011
-
Laatste Aanpassing 14 Oktober 2011
Ubud (+/- 8.000 inwoners), de toeristische trekpleister van Bali,is gelegen midden tussen rijstvelden en valleien in het centrale heuvelland. Hier vieren kunst en cultuur hoogtij. Het is de plaats bij uitstek om verschillende soorten Balinese dansen te gaan bewonderen, die elke avond op meerdere plaatsen worden uitgevoerd. Allerhande soorten handwerken worden in de omringende dorpjes vervaardigd. De meest bezochte plaats hier is het apenbos, waar een 340 tal Macaque krab etende apen verblijven. Vele toeristen lokken de aapjes met bananen of ander lekkers, waardoor ze vaak agressief worden, indien iemand niets voor hen mee heeft.
Het traject vanuit Munduk naar Ubud is bijzonder mooi, met een eerste deel door bergen en langs meren, op het einde rijden we over smalle weggetjes tussen de rijstvelden en door kleine dorpjes waar de huizen meer op tempels lijken door de vele offerplaatsjes (soort altaartjes) er omheen.
Ubud is een zeer toeristisch plaatsje, de straten zijn gevuld met hotels, restaurants, winkels met dure kledij, kunstgalerijtjes, … Overal om ons heen klinkt het ‘taxi ?’, ‘massage ?‘, … Na de rust in de bergen van Munduk, maakt de aanwezigheid van zoveel toeristen dit plaatsje superdruk.
’s Middags vindt er een Hindoeïstische crematie ceremonie plaats. We lopen mee met de optocht die eerder feestelijk overkomt door de vele fraai getooide mensen in sarong, sjaal rond hun middel en hoofddeksel, groepjes muzikanten, dames dragen offergaven op hun hoofd, mannen die hoog boven hun hoofden enkele beelden en de kist met het lichaam dragen, ... overal klinken uitbundige uitroepen die eerder lijken op een soort vreugdekreten, soms gaat het op een drafje, ...
Aangekomen bij de kleine begraafplaats, volgen er bovenop een hoge stelling een aantal rituelen omheen het lichaam van de overledene, dat eerst binnenin het beeld van een koe wordt gelegd. Dames brengen in grote schalen op hun hoofd een aantal vloeistoffen en bloemblaadjes aan. Verderop zitten de muzikanten een helse muziek te maken in een hectisch ritme, gebruik makend van allerlei slagwerkinstrumenten en politiefluitjes. In een kring zitten tientallen mensen op de grond rondom een aantal manden met offergaven. Een grote brandstapel wordt gemaakt van dikke bamboe stammen, hierop worden alle meegebrachte bloemenkransen, beelden, de lege kist, de offergaven, … gedeponeerd. In de massa zien we ook een aantal mensen die elkaar omarmen en ingetogen bij elkaar troost zoeken. We weten niet waar eerst te kijken. Uiteindelijk blijft de koe met het lichaam over … die op zijn beurt in brand wordt gestoken, dit is de apotheose en tevens het einde van de ceremonie.
Om 8.00 u ontbijt om daarna samen met 4 Duitse studentes op daguitstap te gaan, Anne, Eva, Romina, Anne Marei. We huren samen een auto met chauffeur. De rit op zich langs smalle wegen, door pittoreske dorpjes, tussen rijstvelden, … is al zeer mooi.
Gunung Kawi is de eerste tempel die op ons programma staat. Voor we binnengaan, binden we onze sarong om, want dat is verplicht, zowel voor mannen als voor vrouwen. Deze oude, in hoge rotsen uitgehouwen, tempel heeft een prachtige ligging op de tegenoverliggende helling onderaan in een valleitje. We dalen ernaartoe af via een lange trap tussen mooie rijstterrasjes. Prachtig uitgedoste vrouwen doen dit met ons, ze dragen op hun hoofden grote schalen, hoog opgestapeld met kleurrijke offergaven. In de tempel is een offerceremonie aan de gang, we mogen hierbij aanwezig zijn en genieten van het serene schouwspel. Iedereen is feestelijk uitgedost, mannen, vrouwen, maar ook jonge kinderen.
De Tirta Empul of heilige bron tempel is in hetzelfde dorpje, Tampaksiring, gelegen. Deze tempel is totaal verschillend van de vorige, hier vinden we een groot aantal kleine gebouwtjes met rieten daken en mooie poorten, alles omringd door Balinese beelden. Het specifieke van deze tempel zijn de gelovigen die baden in het water van de heilige bron. Deze bron kunnen we in een afgesloten bad zien opborrelen. Restanten van offergaven liggen her en der verspreid. Een kleine ceremonie is aan de gang, waarbij een man met een soort (koe)bel klingelt, terwijl een tweede man de gelovigen met water overgiet.
De volgende stop is een kleine plantage Wedang Sari met koffie, cacao, ananas, maar ook vele soorten kruiden waaronder saffraan, vanille, kaneel, … Onze chauffeur gidst ons door de plantage en licht een aantal planten toe. We zien hier voor het eerst de mooie witte koffiebloem, die bovendien een heerlijke geur verspreidt. Aan het einde van onze rondwandeling worden we uitgenodigd om een aantal soorten koffie (Balinese, vanille, chocolade, kaneel, gember) en thee (citroen, gember) te proeven. We drinken een kopje van de zeldzame Luwak koffie, de duurste koffie ter wereld, zonder hierbij te denken aan het verwerkingsproces ervan. De rijpe rode koffiebessen worden door de civet kat gegeten. Tijdens de vertering in de maag, komt de rode schil vrij, de koffieboon zelf blijft intact. Deze ondergaat een fermentatie door inwerking van de maagsappen en krijgt een zeer rijke smaak. De koffiebonen die zich in de uitwerpselen bevinden, worden uitgesorteerd, gewassen en verwerkt als ‘heerlijke’ dure civet of Luwak koffie.
Voor de lunch stoppen we in Kintamani, bij een restaurant met uitzicht op de Gunung Batur vulkaan en het grote meer aan de voet ervan, het zicht is een beetje wazig.
En dan volgt nog de Desa Pekraman Batur tempel, de 2de grootste van Bali. We zouden eigenlijk de Pura Besakih tempel bezoeken, de grootste van Bali, ook moeder tempel genoemd. Onze chauffeur legt uit dat deze inderdaad een bezoek waard is, mits je de agressieve opdringerigheid van gidsen en verkopers aankan, die hier nog erger is dan elders in Indonesië. De tempel van Batur is wat kleiner, maar gebouwd volgens hetzelfde concept. Samen met ons gezelschap beslissen we geen stress te gaan opzoeken.
Een laatste halte wordt gehouden bij een mooi uitzicht op rijstveldjes, om daarna terug te keren naar ons hotel in Ubud.
Een mooie ontspannende rondwandeling brengt ons doorheen de rijstterrassen rondom Ubud. Onderweg wonen enkele kunstenaars in kleine huisjes … die graag hun werk tonen. Ze dringen niet aan om iets te verkopen. Eentje van hen verwittigt ons dat een stuk van de weg is onderbroken, we moeten een eindje terug over hetzelfde pad. Maar … koppig als we zijn, willen we het toch wel eens proberen. En … het wordt stappen op de smalle randen van de irrigatiekanaaltjes tussen de rijstveldjes en zo een weg zoeken in de juiste richting. Enkele mannen die op hun veldjes aan ’t werk zijn, tonen ons ijverig het te volgen kanaaltje. Enkele groepjes eenden leven in het water tussen de rijst ... Nu begrijpen we dat in alle restaurantjes het dure gerecht ‘eend’ op de kaart staat, het moet een dag op voorhand worden besteld.
Met een bemo (minibusje voor locale verplaatsingen) begeven we ons op weg naar Goa Gajah, de Elephant Cave tempel in Bedulu. De tempel op zich is niet groot, een olifantenbeeld dat is uitgehouwen in een rotswand, waarin je enkele meters naar binnen kan tot aan 2 offerplaatsjes. In de tempeltuin bevinden zich oude baden, een groenten tuin, een kookplaats waar men offers bereidt, enkele andere tempelgebouwtjes, ... Een smal pad leidt verder doorheen het groen naar een zogenaamde natuurlijke ‘tempel’ die wordt gevormd door dichte haarfijne luchtwortels van een grote boom, het lijkt wel een pruik. Verderop, aan de overkant van de rivier beneden in het dal, bevindt zich nog een kleine tempel, meer een offerplaats. Daarvoor is wel wat klauteren nodig. Hier keren de weinige toeristen die zover komen terug, maar wij gaan verder door tot we in een rustige woonwijk uitkomen, waar de mensen ons de weg wijzen naar Yeh Pulu, een mooie groene omgeving die leidt naar een lange rechte rotswand, met een verhaal erop gebeeldhouwd. Een oude dame vertelt ons in haar eigen taal iets over offeren en besprenkelt ons met water.
Op terugweg volgen we eerst een eindje de grote weg (niet meer dan een smalle drukke baan), om dan een klein zijstraatje in te slaan, met aan beide kanten kleine kanaaltjes. Dit blijkt de openbare was- en badplaats te zijn. We voelen ons een beetje ongemakkelijk en kijken niet te veel om ons heen naar de vele mensen die hier aan het baden zijn. Misschien is dit een zondagse activiteit ? Verderop komen we langs enkele grote moderne huizen, met zwembad en bewaker. Wat een schrijnend verschil. Aan het einde van het straatje nemen we een smal paadje om nogmaals onze weg te zoeken tussen de rijstterrassen door.
Ernaartoe:
minibusje Munduk – Ubud, 360.000 IDR te delen door 6 personen (oorspronkelijk 300.000 IDR voor 4 personen), 2 ¼ uren onderweg
Overnachtingen:
Argasoka Bungalows, 160.000 IDR per nacht voor een kamer met sanitair (warm water), incl. ontbijt naar keuze, ventilator, rustige zitplaats voor de kamer, gelegen in een mooie tuin, zeer vriendelijk en behulpzaam onthaal, regelen ook vervoer aan correcte prijzen, Jl. Wanara Wana (monkey forest), Ubud, tel. (0361) 970 912,
[email protected],
www.argasokabungalows.weebly.com, beoordeling: 4/5
Excursies:
- crematieceremonie: boeiend om dit in een andere cultuur en religie mee te kunnen maken, informatie hierover is te verkrijgen bij het toerismekantoor aan het einde van de Jl. Wanara Wana, men heeft er blijkbaar geen probleem mee dat toeristen hieraan deelnemen, de meesten dragen een sarong bij deze gelegenheid, maar het kan ook zonder.
- rondwandeling tussen de rijstveldjes ten noorden van Ubud, vertrekt aan ‘Warwick Ibah Luxury Villa’s en Spa’, Jl. Raya Campuan, wanneer je op het einde op een asfaltweg uitkomt, keer je een klein eindje terug en slaat linksaf, om te eindigen in het straatje naast het waterpaleis. +/- 2 ½ uren. Onderweg zijn enkele plaatsjes waar je iets fris te drinken kan kopen.
- bij tempelbezoeken in de omgeving van Ubud, wordt gevraagd zich te kleden in sarong (ook de mannen), deze worden vaak ter plaatse te koop aangeboden voor wie er geen bij zich heeft.
- verkenning van het stadje: waterpaleis met de vijvers vol lotusbloemen, deel van het paleis waar de Koninklijke familie woont, apenbos, … straatjes met toeristische winkels, kunstgalerijtjes, hotels en restaurants, Balinese dansen, ...
- dagtrip met bemo en te voet:
1. Goa Gajah of Elephant Cave tempel te Bedulu: inkom 15.000 IDR pp., dragen van Sarong verplicht, deze kan je hier lenen
ernaartoe: bemo die we nemen aan de markt, 5.000 IDR pp.
2. Yeh Pulu te Bedulu: inkom 15.000 IDR pp., dragen van Sarong verplicht, deze kan je hier lenen, ter plaatse kan je iets eten en/of drinken op een zeer aangenaam terrasje.
ernaartoe: via een wandelpad achter de Goa Gajah cave kwamen we uit in een rustige woonwijk, mensen daar toonden ons de weg naar Yeh Pulu
3. Wandeling terug naar Ubud doorheen de rijstvelden:
Van Yeh Pulu wandelen we terug door de woonwijk, maar nemen een ander straatje met de bedoeling op de grote weg uit te komen. Via een klein paadje komen we opnieuw in Goa Gajah uit. Eenmaal op de grote weg, volgen we deze een eindje richting Ubud, om rechtsaf te slaan op een smal betonbaantje recht tegenover een grotere straat. Vlak voor dit wegje eindigt, vinden we een smal paadje doorheen de rijstvelden, dat in noordelijke richting op een asfaltweg uitkomt, deze volgen we verder naar Ubud.
- dagtrip met huurauto en chauffeur:
1. Gunung Kawi tempel te Tapaksiring: inkom 15.000 IDR pp., dragen van Sarong verplicht, dit vinden we de mooiste tempel, we zien er een soort ceremonie
2. Tirta Empul tempel te Tampaksiring: inkom 15.000 IDR pp., dragen van Sarong verplicht, ook een mooie tempel
3. Wedang Sari plantage te Kintamani: inkom gratis, incl. wandeling door de plantage + verschillende soorten koffie en thee proeven, een kopje zeldzame Luwak koffie drinken we voor 50.000 IDR (vinden we persoonlijk zijn prijs niet waard), tel. +62 81 2395 5152,
[email protected]
4. Uitzicht op de Batur vulkaan en het ernaast gelegen meer. De vulkaan kan perfect individueel worden beklommen, mits een inkom wordt betaald. Plaatselijke gidsen worden tegen zeer dure prijzen aangeboden, wie geen gids meeneemt, wordt de ganse tijd agressief benaderd door opdringerige gidsen die hun diensten aanbieden. Dit is de reden dat wij deze eenvoudige wandeling niet maken.
5. Desa Pekraman Batur tempel: inkom 20.000 IDR pp., dragen van Sarong + sjaal verplicht + voor de mannen ook een hoofddeksel (dit alles kan worden geleend juist voorbij de ingang, let op: men tracht hiervoor ‘veel’ geld te vragen !), men probeert ook als gids mee te gaan, we maakten onmiddellijk duidelijk dat we daar niet om gevraagd hadden en dus niet wensten te betalen voor die diensten, de dame bleef ons volgen, maar vroeg niets bij ons vertrek. Van de 3 tempels die we bezochten tijdens deze tocht, is deze de minst aantrekkelijke.
6. Uitzicht op rijstveldjes
Prijs huurauto + chauffeur: 350.000 IDR, we deelden de auto met 4 Duitse meisjes, waardoor deze uitstap zeer betaalbaar werd, onze chauffeur gaf nuttige tips in verband met de verschillende stops die we wilden maken tijdens onze uitstap en was hierbij zeer flexibel, chauffeur: I Nyoman Subrata, tel. 081 338 628 555, [email protected]