Onze verplaatsing van Lovina naar Munduk loont weerom de moeite. Ongeveer 40 km leggen we af in 4 uren tijd, gebruik makend van 3 verschillende vervoersmiddelen. Het laatste hiervan is het meest vlotte. Terwijl we van meerdere locale mensen de informatie kregen dat er bemo ’s (locaal vervoer per minibusje) rijden op dit deel van het traject, bestaat het openbaar vervoer hier enkel uit motorfietsen, … waarop we ons elk met 2 rugzakken (een zware achteraan, een lichtere vooraan) niet echt zien zitten … We beslissen te liften, hebben onmiddellijk succes en komen in de bak van een kleine vrachtwagen terecht. Terwijl we de berg opslingeren, worden we door de mensen onderweg nagekeken … ze beginnen te lachen en wuiven ons toe … tot we een 15-tal km verderop voor een hotelletje worden afgezet.
Het ietwat koelere klimaat in Munduk vinden we super, het is hier ’s avonds nog zo’n 22 °C warm … wat voor ons echter ‘koud’ aanvoelt, we trekken een fleecetrui aan. Wat is het hier toch rustig na een verblijf langs de drukke weg van Lovina met zijn talrijke hotelletjes, restaurantjes en mannen die onophoudelijk ‘vervoer’ aanbieden. In verhouding hiermee waren de toeristen in de minderheid …
Met een ‘handgetekende’ wandelkaart van ons hotelletje, gaan we op stap. We willen vandaag de 4 watervallen in de vallei gaan bewonderen. Overal krijgen we te horen, dat we deze niet kunnen vinden zonder gids … en inderdaad, de andere westerlingen op ons pad, zijn allen vergezeld van een gids. Dit kan ons alleen maar helpen om het pad te vinden …
.
Na wat vragen vinden we het beginpunt van onze wandeling en dalen af naar de eerste mooie krachtige waterval. Hier is vlakbij een parking gesitueerd, we zien er dan ook wat andere toeristen. Eens we verder gaan, ontmoeten we deze echter niet meer, tot we bijna gans op het einde van de wandeling nog eens 3 mannen met gids tegenkomen.
We genieten van onze tocht over een smal paadje dat tussen plantages van koffie, cacao, bananen, vanille, allerlei kruiden, … slingert. Hier en daar passeren we een huisje, geen enkele vorm van afval siert ons pad en zijn zeer propere omgeving. De mensen groeten ons vriendelijk en antwoorden zonder probleem op onze vraag: ‘other waterfall ?’.
Om de watervallen van nabij te zien, moeten we het paadje verlaten om via een zeer smal paadje verder af te dalen. Vooral de 4de en laatste waterval loont de moeite. Hij dondert van grote hoogte neer en is nog indrukwekkender dan de eerste, die ‘de’ toeristische trekpleister is.
Een stevige klim brengt ons terug naar Munduk, we komen doorheen een cacaoplantage met vruchten in elk stadium van de groei … wat een prachtige kleuren: groen, bordeaux, rood, geel, oker, … en bruin, maar deze laatste zijn verrot ! Een man die ons ziet staan, komt uit zijn huisje en biedt ons een rijpe cacaovrucht aan.
Een tweede wandeling brengt ons naar de andere vallei, waar we midden tussen de rijstveldjes uitkomen. Weerom een schitterende omgeving, we volgen irrigatiekanaaltjes en wanen ons eventjes op Madeira. Af en toe komen we langs een huisje of moeten we zelfs een erfje oversteken, telkens weer vriendelijk verwelkomd door de bewoners. De felgroene terrassen met de jonge rijstplanten in het water zijn een lust voor het oog, hier en daar een hoge palmboom, op de achtergrond de bergen, ... Hierbij vergeten we de steile klim die aan het einde van onze tocht zal volgen … het is de moeite waard !
Om 5.30 u staan we op, want de Bemo’s (minibusjes die het zeer beperkte openbare vervoer hier verzorgen) rijden slechts tussen 5.00 u en 6.30 u. De nachtwaker staat ons reeds op te wachten met een meeneem ontbijtje, hij zal een Bemo voor ons stoppen. Het versleten busje geraakt nog goed de berg op, de smalle weg kronkelt steil omhoog. We genieten van de mooie omgeving en laten ons afzetten in Candikuning, waar we eerst de ‘Bali botanische tuin’ gaan bezoeken. De naam is vergezocht, het is eerder een goed onderhouden park met een aantal Balinese beelden langs asfaltwegjes. We stappen tot aan een uitzichtpunt over het Danau Bratan meer. Het zicht wordt echter sterk beperkt door de laaghangende wolken, die vandaag maar geen plaats ruimen voor het warme zonnetje.
In Pancasari wandelen we naar het Danau Buyan meer, tussen de aardbeienveldjes en -verkopers door. We willen van hieruit te voet naar ons hotelletje terugkeren, over een pad langs 2 grote meren (Danau Buyan en Danau Tamblingan), waarna we een 500-tal meter moeten afdalen naar Munduk, onze verblijfsplaats. In totaal is dit zo’n 15 km stappen, wat geen probleem mag zijn.
De ticketverkoper weet ons te vertellen dat het momenteel onmogelijk is om langs het meer verder te gaan, het water staat te hoog en het pad is onderbroken. Geen enkele gids zal hier nu iemand mee naartoe nemen.
Wat nu ? Openbaar vervoer is er niet … dus moeten we langs de drukke smalle asfaltweg terugkeren. Zo gezegd, zo gedaan … tot we bij wegenwerken komen, waar het stof en de steentjes om onze oren vliegen … hier geven we op en wachten tot een auto ons wil meenemen. We vragen een lift tot het eindpunt van het laatste meer, zo’n 3 km verderop, van daaruit kunnen we over een smal bergpad verder wandelen. Maar … de chauffeur blijkt ons niet goed te hebben begrepen … zelf kennen we de buurt niet, zodat we te laat merken dat we te ver zijn gereden … de steile afdaling is ingezet. Dan maar geen wandeling, we worden afgezet aan ons hotelletje … en ’t is amper middag.
Ernaartoe:
bemo (minibus) Lovina – Singaraja, 10.000 IDR pp., 15 minuten
bus Singaraja – Mayong, 25.000 IDR pp., 1 ½ uren (enorme lange wachttijd in Singaraja en onderweg in Siririt)
lift Mayong – Munduk, 25 minuten, we geven als bedanking aan onze jonge chauffeur 20.000 IDR (+/- de prijs van de bus voor vergelijkbare afstand)
Overnachtingen:
hotel Munduk Sari Nature Villas, 270.000 IDR per nacht (basisprijs 500.000 IDR pn) voor een mooie 2 persoonskamer met hemelbed, sanitair (warm water), groot terras voor de kamer met privacy, ontbijt naar keuze, jl. Raya Kayuputih, tel. 0361-74 75 473,
[email protected],
www.munduksari.com, zusterhotel van Munduk Sari Garden Villa met duur restaurant, vriendelijk onthaal, handgetekende wandelkaart beschikbaar. Beoordeling: 5/5
Excursies:
- rondwandeling naar 4 watervallen, we nemen geen gids mee, geen inkom te betalen, 2 ½ uren onderweg
- rondwandeling tussen de rijstvelden, langs de kleine huisjes van de locale bevolking in de vallei en op de berghelling, we nemen geen gids mee, geen inkom te betalen, 3 ½ uren onderweg
- Bali botanical garden te Candikuning: eerder een groot park, weinig speciale planten/bloemen
inkom: 7.000 IDR pp.
ernaartoe: Bemo vanuit Munduk, 30.000 IDR pp., 40 min. onderweg, rijden enkel tussen 5.00 u en 6.30 u
- Danau Buyan meer te Pancasari, inkom: 2.000 IDR, de wandeling langs het meer en verder door langs het Danau Tamblingan meer tot aan de ingang ervan, is niet mogelijk, vanwege het hoge water, het pad zou bovendien onderbroken zijn, gidsen weigeren momenteel deze wandeling te begeleiden. We hadden ons deze meren en hun omgeving veel mooier voorgesteld, misschien worden we misleid door de grijze dag met zijn laaghangende wolken.
Algemeen:
- Er is een toeristisch informatiekantoor in Munduk, ze tonen totaal geen interesse in onze vragen, bieden enkel wat info betreffende gidsen en shuttle transport, op wandeling moet je een gids meenemen (wat echt niet nodig blijkt), openbaar vervoer komt hier niet, wandelkaart: op de muur geschilderd (minder correct dan deze van ons hotel)
- Voor zover we kunnen uitvinden bij de locale bevolking, is er inderdaad zeer beperkt openbaar vervoer. Bemo’s rijden enkel ’s ochtends tussen Mayong – Munduk – Pancasari, tussen 5.00 u en 6.30 u. Een bus van/naar Denpasar komt hier aan rond 11.00 u en vertrekt tussen 12.00 u en 13.00 u. Deze informatie wordt bevestigd door onze hotelmanager.
- De vele auto’s met chauffeur die als transportmiddel voor de toerist worden aangeboden, hebben zich in een organisatie gegroepeerd. Prijzen worden afgesproken en de chauffeurs voelen zich zeer sterk, mede door het gebrek aan openbaar vervoer. Dit blijkt de reden te zijn dat we nergens een goede (lees: eerlijke) prijs kunnen bedingen voor onze verplaatsingen. Men rekent zowat een half maandloon voor een verplaatsing van minder dan 100 km retour, die slechts enkele uren duurt.