Reisverhaal «Cemoro Lawang - Bromo vulkaan»

Azië - deel 2 | Indonesië | 0 Reacties 25 Augustus 2011 - Laatste Aanpassing 04 September 2011

Cemoro Lawang is een klein plaatsje op de rand van de grote Tengger krater, waarin zich de eerder kleine Bromo vulkaan bevindt. Hier heeft men prachtige uitzichten op de krater en zijn omgeving. De bevolking leeft er van de groenteteelt en het toerisme. Het is een proper, rustig en aangenaam koel plaatsje (’s nachts eerder koud), waar het leven langzaam voortkabbelt.

’s Avonds kunnen we van aan de Tengger kraterrand genieten van een prachtige zonsondergang, mooie intense kleuren tooien de krater en zijn omgeving. We hebben de keuze tussen verschillende uitzichtpunten in en nabij het dorpje. Ook van de zonsopgang genieten we in de nabijheid van het dorp, we verkiezen te wandelen en worden ook hierbij beloond met de mooiste rode gloed omheen de krater.
’s Ochtends maken we een wandeling naar het uitzichtpunt Pananjakan. Eens de verkopers (mutsen, handschoenen, sjaals, mondmaskers, postkaartjes, … logies, … vervoer, …) afgewimpeld, worden we enkel nog begroet en aangemoedigd door de vriendelijke bewoners die naast hun kleine huisjes en op hun veldjes aan het werk zijn. We herkennen hier enkele van de verkopers, die ons nu breed toelachen zonder nog te denken aan hun koopwaar … Het is een prachtige wandeling, waarbij we telkens weer worden beloond met de meest schitterende uitzichten op de vulkaankrater en omringende bergomgeving. Helemaal boven kijken we neer op de Tengger krater, waarin de Bromo vulkaan (2.392 meter hoog) en nog enkele andere topjes te zien zijn. Omdat deze omringd worden door wat wolken, beslissen we hier wat te relaxen en genieten van de omgeving. Een Indonesische toerist komt ons vervoegen. Hij reed 3 uren met zijn bromfiets om aan zijn 7-jarig zoontje de Bromo vulkaan te tonen. Samen wachten we tot de wolken optrekken en praten ondertussen over ditjes en datjes.
Werkelijk een machtig beeld om neer te kijken op een actieve vulkaan, die regelmatig een rookpluim uitstoot ! In de verte steekt de actieve vulkaan Gunung Semeru boven dit ganse schouwspel uit, de hoogste vulkaan van dit gebied (3.667 meter), die ook af en toe wat rook produceert.
 
Ernaartoe:
- locaal vervoer , blauwe minibus AL (of AG) hotel – busterminal Arjosani, 3.000 IDR pp.
- ‘airco’bus Malang – Probolinggo, 23.000 IDR pp., 2 ¼ uren onderweg, deze zet ons af aan een reisbureautje, van waar we met openbaar vervoer verder kunnen reizen.
Let op: Tijdens het wachten probeert men onze verdere reis voor ons te organiseren tegen ‘te’ hoge prijzen, alle hotels zouden volgeboekt zijn in Cemoro Lawang omwille van het hoogseizoen, we gaan hier wijselijk niet op in !
Bij aankomst in Cemoro Lawang blijken er amper kamers ingenomen, keuze volop.
- minibus Probolinggo – Cemoro Lawang, 25.000 IDR pp., 1 ¼ uren onderweg.
Let op: Het minibusje stopt al na enkele 10-tallen meters, probeert ons het dubbele van de prijs te rekenen om onmiddellijk verder te rijden ‘anders zou het wel eens 3 uren kunnen duren eer het busje vol zit en we vertrekken’ (we zijn nu met 4 passagiers – allen toeristen). Ook hier gaan we niet op in. 10 minuten later rijden we terug naar onze vertrekplaats en pikken nog 3 Franse toeristen op, om onmiddellijk nadien te vertrekken (?).
Overnachtingen:
In Cemoro Lawang kan men opteren voor goedkoop logies ‘homestay’, meestal zeer basis kamers met gezamenlijk sanitair en koud water, minder goeie matrassen, vaak in een vochtige omgeving. Er zijn ook enkele hotels, die hogere prijzen aanrekenen, maar de kamers zijn vaak zeer degelijk en comfortabel.
We vinden dit een prachtige locatie en beslissen 2 nachten te blijven, daarom kiezen we voor een comfortabele kamer met warm water (geen luxe, want ’s avonds koelt het danig af, we zagen tijdens een ochtendwandeling bevroren rijm op het gras).
Lava Hostel, 300.000 IDR per nacht (basisprijs 360.000 IDR p.n.) voor een 2 persoonskamer met sanitair (warm water), inclusief lekker ontbijt + vers fruit, proper, zeer goede matras, TV, zitplaats voor de kamer, comfortabel, goed en betaalbaar restaurant (waar men als hotelgast gans de dag door kan plaatsnemen, zonder te hoeven consumeren), vriendelijk en behulpzaam, tel. (+63-355) 541 020, Beoordeling: 5/5
Excursies:
- uitzichtpunt Pananjakan: AANRADER !
Men kan ’s nachts per 4x4 de berg oprijden om de zonsopgang boven de Bromo vulkaan te gaan bewonderen. Deze wagens rijden echter niet zeer ver, het is nog ¼ uur wandelen naar een eerste uitzichtpunt (niet veel hoger dan het dorp), maar om het echte uitzichtpunt ‘Pananjakan’ te bereiken moet men van bij de wagen nog 1 ¼ uren te voet verder klimmen.
De rit kan ook achterop een bromfiets worden gemaakt. Sommige bestuurders maken een omweg door de krater en rijden langs de andere kant de berg op zo toch het hoogste punt ‘Pananjakan’ te bereiken.
Te voet vanuit Cemoro Lawang is het iets minder dan 2 uren stappen tot ‘Pananjakan’.
- kraterrand Bromo vulkaan:
Na het bewonderen van de zonsopgang, brengen de 4x4 chauffeurs (kan ook per bromfiets) hun passagiers tot in de grote krater, nabij de Bromo vulkaankrater. Van daaruit kan men nog een stukje verder per paard of te voet (+/- 45 min.) tot aan de eigenlijke krater. Daar leidt een trap tot boven op de kraterrand.

 

Print Friendly and PDF

 

 

 

Fotoalbums van locatie «Cemoro Lawang - Bromo vulkaan»

Cemoro Lawang - Bromo vulkaan (4)

25 Augustus 2011 | Azië - deel 2 | Indonesië | Laatste Aanpassing 04 September 2011

  • groentenveldje bij zonsondergang in de buurt van d
  • Bromo vulkaan bij zonsopgang
  • Bromo vulkaan tijdens onze wandeling naar Pananjak
  • Bromo vulkaan tijdens wandeling naar Pananjakan vi

 

Plaats een Reactie

 

      
This site is only viewable in landscape mode !
Session Tracking