Reisverhaal «Hampi»

Azië - deel 2 | Indië | 0 Reacties 01 April 2012 - Laatste Aanpassing 28 April 2012

Hampi is een klein dorpje met laagbouw, dat gelegen is midden een prachtig archeologisch gebied. Grote ronde rotsblokken liggen er in de enorme droge vlakte tot heuvels op elkaar gestapeld. Tussenin en bovenop deze heuvels werd in de 14de eeuw de hindoe hoofdstad Vijayanagar opgericht. Deze stad groeide uit tot een van de grootste Hindoe koninkrijken in de Indische geschiedenis, het werd een bloeiende handelsplaats met zo’n 500.000 inwoners tot midden de 16de eeuw.

De vele tempels en paleizen staan er nu als goed bewaarde ruïnes bij. Dit alles wordt omringd door frisgroene rijstvelden, jadegroene palmbomen en diepgroene bananenplantages. Het komt echt onwerkelijk over … een lust voor het oog. Deze archeologische omgeving van prachtige monumenten  wordt door UNESCO terecht als werelderfgoed erkend.

In recentere tijden kwamen locale mensen zicht vestigen in Hampi Bazaar, het centrum van deze voormalige handelspost, om er te leven van het groeiende toerisme, waardoor het ganse dorpje Hampi momenteel wordt gedomineerd.
Ondertussen werden door de overheid een aantal gebouwen afgebroken langs de hoofdstraat. Het waren vooral kleine winkeltjes met woonst, in mooie oude gebouwtjes die hier steeds aanwezig zijn geweest. Dit maakt de straat die uitgeeft op de Virupaksha tempel zeer breed, wat een indrukwekkend uitzicht geeft op de tempel zelf.
De overheid geeft als reden op dat er geen woongebied mag zijn midden de historische site. We vragen ons af of dit iets met de uiterst strenge richtlijnen van UNESCO te maken heeft.

Wie hier woonde, kreeg een stuk grond buiten het archeologische gebied. Maar … een stukje grond vervangt nog geen woonst … waarmee moeten deze mensen een nieuwe woning optrekken ? Ze hebben het echt niet zo breed. Is dit niet een vorm van armoe creëren ? We zien hier velen die hun waren in kleine kraampjes verkopen, waar vroeger de winkeltjes stonden. De nacht brengen ze door onder een deken.
In de achtergelegen straatjes woont men in vaak ietwat grotere huizen, waarin toeristenkamers worden verhuurd, een restaurantje of winkel uitgebaat. Deze bewoners spannen samen en eisen grote sommen geld om hier weg te gaan. Maar daarover is nog steeds discussie gaande … dus of er binnen afzienbare tijd nog logies in Hampi te vinden zal zijn … is nog maar de vraag !

Ondanks de vele toeristen en alle bijhorende handel, blijft Hampi een aangenaam rustige plaats. Hier vinden we westerse schotels in de restaurantjes, wat ons na een tijd in India echt wel bevalt. Een minpunt, door het toerisme aangewakkerd … op straat krijgt Marc meermaals openlijk ‘marihuana’ aangeboden, zelfs in het midden van de dag …

Elke ochtend wandelt men met Lakshmi, de tempelolifant, naar de rivier waarin hij wordt gewassen door zijn verzorgers. We gaan een kijkje nemen, niet enkel de olifant, maar ook vele locale mensen komen zich hier wassen. Lakshmi geniet blijkbaar van de verzorging met het koele water die hij krijgt.

Onze bezoeken aan de omgeving beginnen we steeds vroeg in de ochtend. We noteren hier temperaturen die oplopen tot 42°C en het is uiterst droog, wat er voor zorgt dat elke inspanning zwaar is.

De Virupaksha tempel in het dorp bezoeken we te voet. Hier ontmoeten we opnieuw Lakshmi, die mooi versierd is met witte en rode stippen. Zij geniet duidelijk van de aandacht die de gelovigen haar schenken. Wij zien deze dieren eigenlijk liever in hun natuurlijke leefomgeving …
In de tempel lopen we niet zo lang rond, deze is mooi, maar in zijn soort zagen we al enkele echte pareltjes op vorige locaties.

Achter de tempel wandelen we Hemakuta hill op en worden verrast door de schitterende uitzichten op landschappen van rotspartijen en felgroene oases met daartussenin de bijzondere ruïnes van oude bouwwerken. Na een tijd van omzwervingen op het rotsplateau, moeten we terugkeren … onze voorraad water is op en de warmte is echt niet draaglijk.

Een daguitstap brengt ons bij de verder afgelegen delen van de prachtige archeologische site. Per fiets begeven we ons tussen heuvels van opeengestapelde afgeronde rotsblokken, naar de boeiende overblijfselen van tempels en paleizen. Het wordt een lange tocht, want er is ongelooflijk veel moois te zien … en zoveel variatie.
We fietsen eerst naar het meest afgelegen punt van de site, waar we de belangrijke Vittal tempel met de Stone Car gaan bewonderen. Een enorme uit rotsblokken gehouwen koets siert het binnenplein van het tempeldomein. Het is niet te geloven dat dit gevaarte ooit kon rijden op deze enorme rotswielen …  De tempel zelf bestaat uit open gebouwen vol met kunstig bewerkte zuilen. Allen verschillend … weerom is dit een plaats vol ontdekkingen ...

Langzaamaan rijden we terug richting Hampi, maar we zijn er nog lang niet. Onderweg stoppen we bij tientallen bezienswaardigheden (poorten over de weg, zuilengaanderijen, tempels, baden, paleizen, waterleidingen, …) die allen meer dan onze aandacht vragen. Regelmatig maken we een ommetje en rijden een niet verharde zijweg op, om toch maar niets over te laten …
Deze omgeving is echt adembenemend !

Het tweede hoogtepunt op deze fietstocht is de Lotus Mahal met de Elephant Stable. Binnen de omwalling uit grote zware rotsblokken van de Zanana enclosure, komen we weerom in een totaal verschillende omgeving terecht. Het pittoreske roze Lotus Mahal paleis is opgetrokken met talrijke boogconstructies in sierlijke Islamitische stijl, terwijl de koninklijke olifanten stallingen zijn ondergebracht in een enorm gebouw met vele koepels.

Tijdens deze fietstocht worden we meermaals door parkingbewakers aangesproken en gecomplimenteerd omdat we niet meedoen aan de luchtvervuiling zoals de meeste toeristen.
Dat is opvallend in een land als India waar men het meestal toch niet zo nauw neemt met ‘vuil’ in ’t algemeen. Voor ons is het een teken dat er stilaan aan de bewustwording wordt gewerkt. Daar kunnen wij alleen maar om juichen !
We mogen per fiets tot bij de monumenten, terwijl motorfietsen, rickshaw’s, auto’s, … op de parking moeten.

Wanneer we uiteindelijk terug in Hampi aankomen, zijn we uitgeput … niet zo zeer door het fietsen, al was het wel een heuvelachtig terrein, maar eerder door de droge hitte … Het water dat we mee hadden en/of onderweg kochten, was onmiddellijk opgewarmd en kon onze dorst niet lessen.

In Hampi lukt het ons om twee maal in een uur tijd mensen tegen te komen die we vorig jaar leerden kennen tijdens deze reis.
Eerst zagen we een Franse dame die we reeds meermaals tegenkwamen in Maleisië, eerst op het vasteland in juni 2011, nadien op Borneo een maand later. Ook zij is nog steeds onderweg.
Het Duitse koppel Eric en Anja ontmoetten we reeds in augustus 2011 om samen een boottocht te maken naar een nationaal park te Borneo. Er wordt onmiddellijk afgesproken om ’s avonds samen te gaan eten, zodat we kunnen bijpraten.
Zulke toevallige ontmoetingen hadden we reeds voorheen.
Elisabeth en Jacques (Frans /Canadees) zagen we voor het eerst in Panama in juni 2007, juist een jaar later kwamen ze op ons afgestapt in Brasilia, de hoofdstad van Brazilië. We hielden contact en vanaf dan ‘planden’ we af en toe een ontmoeting met hen. Niet eenvoudig wanneer beide partijen steeds op reis zijn …
Bianca en Ramon (Nederland) leerden we kennen in mei 2008, in Pantanal, Brazilië, waar we samen met Marc’s mama de moerassen verkenden. 1 ½ jaar later zitten ze te eten in hetzelfde restaurant op Inle lake in Myanmar.
Wij zijn ondertussen overtuigd dat de wereld klein is !

Tijdens ons verblijf in Hampi wordt naarstig gewerkt aan twee hoge praalwagens voor een belangrijk festival. We zouden hiervoor wel een dagje langer blijven, dat moet echt iets speciaals zijn … maar onze kamer is reeds lang gereserveerd … voor Indische festivalgangers.
Achteraf zijn we blij dat we moeten vertrekken de ochtend van de festiviteiten, het dorp geraakt sinds de middag ervoor overvol … wat een drukte …

 

Provincie:
Karnataka

Ernaartoe:
locale bus Shimoga – Hospet, 154 INR pp., 5 ½ uren onderweg
locale bus Hospet – Hampi, 15 INR pp., 30 min. onderweg

Overnachtingen:
Padma Guesthouse, 1.000 INR per nacht voor een propere 2 persoonskamer met sanitair (koude douche + warm water kraan op 80 cm hoogte), ventilator, TV, zithoek met uitzicht voor de kamer, gratis WIFI, airco voor een meerprijs van 200 INR p.n., ontbijt voor 100 INR pp. per nacht (kan bekomen worden voor 80 INR pp.), we discussiëren over de prijs en krijgen 200 INR korting op het pakket kamer + airco + ontbijt, de was kan worden gedaan voor 5 INR per klein item en 10 INR per groot stuk (goedkoopste dat we al vonden in zuid India, we raden dit echter niet aan, achteraf ondervonden we dat onze kledij niet echt proper was), gelegen nabij de busterminal, tel. 08394 241 331, [email protected], beoordeling: 3/5

Excursies:
- wasbeurt tempelolifant Lakshmi:
elke ochtend rond 8.30 u wandelt men met de olifant naar de rivier om deze te wassen, zelf vinden we dit niet echt zo’n spektakel, maar het is leuk om gezien te hebben
- bezoek Virupaksha tempel:
inkom: 2 INR pp., foto’s 50 INR
gelegen in het centrum van Hampi, dus gemakkelijk te voet te bereiken
- Hemakuta hill: aanrader !
inkom: gratis
gelegen vlak achter de Virupaksha tempel, dus gemakkelijk te voet te bereiken
- fietstocht in de omgeving, +/- 25 km:  aanrader !
Prachtige tocht naar tempels en paleizen, gelegen tussen de rotsheuvels.
inkom: 250 INR pp., dagticket geldig voor het bezoek aan 2 verschillende tempels: de Vittal tempel met de Stone Car en de Lotus Mahal met de Elephant Stable, alle andere zijn vrij te bezoeken.
huur fietsen: 40 INR per dag voor het huren van een fiets met mandje, in redelijk goede staat.
Bescherming tegen de felle zon is aan te raden, hier en daar is koud drinkwater te vinden onderweg.
We kochten een plannetje met de belangrijkste tempels erop: 5 INR, met het summiere plannetje in onze reisgids LP geraakten we er niet.

Tip:
ATM: de bank in Hampi is niet steeds open, de ATM staat binnen. En dan nog is de ATM vaak defect. Kamalapur is een dorpje 3 km voor Hampi, neem de bus naar Hospet tot daar, er zijn 2 ATM’s. De buschauffeur weet waar hij hiervoor moet stoppen.
ernaartoe en terug: locale bus, 6 INR pp. enkele rit, 10 min. onderweg, elke 30 min. is er een bus.

 

Print Friendly and PDF

 

 

 

Fotoalbums van locatie «Hampi»

Hampi (25)

01 April 2012 | Azië - deel 2 | Indië | Laatste Aanpassing 25 April 2012

  • tempel op Hemakuta hill
  • zicht van Hemakuta hill
  • Vittal tempel, tijdens fietstocht
  • parchtige zuilen in de Vittal tempel, tijdens fiet
  • straatbeeld

 

Plaats een Reactie

 

      
This site is only viewable in landscape mode !
Session Tracking