Het Golgumbaz mausoleum werd gebouwd in 1659 voor de tombes van heerser Mohammed Adil Shah en zijn dierbaren. Dit reusachtige gebouw bevindt zich in een grote, goed onderhouden tuin. Door zijn enorme afmetingen krijgt men het – onjuiste – gevoel dat er iets mis is met de verhoudingen ervan. Bovenop het vierkante gebouw rust een enorme ronde koepel, met een diameter van 38 meter. Na deze van de St. Pieters basiliek in Rome, zou deze koepel de 2de grootste ter wereld zijn. Op de 4 hoeken staan 8 hoekige ranke torens met 7 verdiepingen.
We klimmen de onhandig smalle trappen op in één van de torens om boven uit te komen op de onderrand van de koepel, met langs de binnenkant een brede gaanderij rondom. De koepel heeft een zeer speciale akoestische constructie, die elk zacht geluid vlak tegen de wand perfect overbrengt naar de overzijde.
Wanneer iemand iets fluistert tegen de muur, dan hoort de persoon aan de overkant klaar en duidelijk wat er gezegd wordt … dit proberen we uit, het lukt perfect. Niet voor niets wordt dit de ‘fluistergalerij’ genoemd. We maken grapjes met enkele Indische jongeren, hun vrienden aan de overkant stellen ons vragen … wij antwoorden.
Goed dat het op dit moment niet al te druk is, want wanneer men door elkaar heen praat en roept (op zijn Indisch J) … dan is het magische effect weg !
De Jama Masjid, gebouwd in 1557 – 1580, is een grote oude moskee. We wandelen rond tussen de vele zuilen in de grote half open gebedsruimte. Vele mannen zitten op een lange rij naast elkaar tijdens hun gebed.
Het is aangenaam wandelen in de kleine rustige achterafstraatjes in deze buurt, waar we het dagelijkse leven kunnen aanschouwen. Wat een contrast tussen oud en nieuw … vuil en proper … Ook wij worden bekeken, toeristen komen hier normaal gezien niet …
Ibrahim Rouza Islam mausoleum bestaat uit twee grote vierkante gebouwen, waartussen zich een terras met baadplaats bevindt. Het werd gebouwd door heerser Ibrahim Asil Shah tussen 1580 en 1627 en is een van de meest elegante en mooist geproportioneerde moslim monumenten in India. Men beweert dat de 24 meter hoge ranke minaretten op de hoeken van beide gebouwen inspirerend zouden hebben gewerkt bij het ontwerp van de Taj Mahal. In het linkse gebouw kan men de tombes van de heerser zelf en zijn dierbaren vinden. Hier komen weinig buitenlandse toeristen, dus zijn we weerom het ‘onderwerp van de fotografie’ … het stoort ons niet zoveel op de foto te komen, vaak wordt er een aangenaam gesprek bij gevoerd met de Indische bezoekers.
Omdat we onderweg verschillende andere bezienswaardigheden kunnen bezoeken, beslissen we te voet terug te keren richting hotel.
Eerst komen we voorbij de brede stadsmuur, waarop we het Malik-e-Maidan kanon gaan bewonderen. Het is 4 meter lang en heeft een diameter van 1,5 meter en weegt 55 ton. Dit gevaarte werd door 10 olifanten, 400 ossen en honderden mannen hiernaartoe gebracht als oorlogstrofee in 1549. Enkel de loop van het kanon is hier te aanschouwen, wat niet zo indrukwekkend is als we hadden verwacht.
Wanneer we het kleurrijke marktje passeren, stoppen we even voor enkele foto’s. We zagen reeds vele marktjes tijdens onze reis, de typische producten en vele kleuren blijven ons steeds bekoren.
De oude citadel bestaat uit de ruïnes van enkele imposante oude gebouwen: het Gagan Mahal werd gebouwd door Ali Adil Shah I rond 1561 en moest dienen als Koninklijke residentie en ontvangsthal, het Sat Manzil paleis met zijn 7 verdiepingen, het door tuinen omringde Jala Manzil waterpaviljoen. Deze indrukwekkende gebouwen kunnen we enkel op afstand bewonderen, ze zijn niet toegankelijk voor publiek, jammer.
We eindigen onze uitstap met een bezoek aan de ruïnes van het Bara Kaman mausoleum. Wat overblijft hiervan zijn enkel de vele sierlijke boogconstructies bovenop het basisplateau van het vroegere gebouw. Toch is dit één van de mooiste monumenten die we in Bijapur hebben gezien. In de tuin rondom zit men overal op het gras te picknicken in de schaduw van hoge bomen.
Provincie:
Karnataka
Ernaartoe:
locale bus Hampi – Hospet, 15 INR pp., 30 min. onderweg
locale bus Hospet – Bijapur, 172 INR pp., 5 ¼ uren onderweg (autostrade in aanbouw)
rickshaw Bijapur busterminal – hotel, 40 INR pp., 5 min. onderweg
Overnachtingen:
Hotel Pearl, 936 INR per nacht voor een 2 persoonskamer met sanitair (warm water), TV, ventilator, ochtendkrant, bovenlakens + 2de handdoek + WC papier op aanvraag, geen internet maar internetcafé in het gebouw aan de straatkant, kamers liggen rondom een atrium, we kregen een kamer weg van de hoofdstraat vanwege het lawaai, vriendelijk, hotel oogt modern maar is toch ietwat ouder dan verwacht, het bijhorende restaurant is niet echt lekker en men is er zeer opdringerig, Opp. Golgumbaz, station Rd., Bijapur, tel. (08352) 256 002, www.hotelpearlbijapur.com, [email protected], beoordeling: 4/5
Excursies:
- Golgumbaz mausoleum met zijn fluistergalerij, indrukwekkend: aanrader !
best niet te laat hiernaartoe komen, zodat er nog niet teveel bezoekers zijn, dit is belangrijk voor het effect van de fluistergalerij
inkom: 100 INR pp., 25 INR foto’s
- Jama Masjid:
inkom: gratis
- Ibrahim Rouza: prachtig mausoleum
inkom: 100 INR pp., 25 INR foto’s
ernaartoe:
bus hotel – markt, 8 INR pp.
bus markt – hoek straat Ibrahim Rouza, 8 INR pp.
terug: te voet
- stadsmuur, met Malik-e-Maidan:
inkom: gratis
ernaartoe: op terugweg van Ibrahim Rouza, te voet
- citadel: Gagan Mahal, Sat Manzil, Jala Manzil
de ruïnes van verschillende indrukwekkende gebouwen liggen binnen een omwalling met gracht, men kan ze van op afstand bekijken, jammer genoeg is er geen mogelijkheid deze te bezoeken
- Bara Kaman mausoleum ruïnes: aanrader !
inkom: gratis