Reisverhaal «Bussang»

Azië - deel 3 | Frankrijk | 0 Reacties 09 September 2014 - Laatste Aanpassing 10 November 2014

Bussang met zijn Théâtre du Peuple.          

Onze favoriete plek in de mooie Vogezen, is het ingeslapen dorpje Bussang. Waar men op straat nog vriendelijk wordt begroet, men tijd heeft voor een babbel. Het is gelegen midden in een prachtig groen wandelgebied, met redelijke hoogteverschillen. Telkens blijft het ons verrassen, elk bezoek is anders.

In het verleden genoten we hier regelmatig van winterse wandelingen met sneeuwraketten, over een zachte ongerepte witte laag verse sneeuw. Enkel het spoor van kleine pootafdrukken verraadde de dieren die hier voor ons passeerden. Picknick en opwarmen kon steeds in de blokhutten waar het hout voor de kachel altijd klaarligt.

Deze keer wintert het echter nog niet, de mooie nazomer weet van geen ophouden. Tijdens onze prachtige wandelingen in deze mooie omgeving genieten we van onverwacht verre uitzichten op toch al de besneeuwde Zwitserse Alpentoppen. En ook van het gezelschap van Moniek, Chris, Evelyn, Dirk, Joren en Imke die ons deze keer kwamen opzoeken.

Maar Bussang is ook bekend om zijn unieke theater, ontstaan in een ver verleden. Het toen zeer levendige grensdorp bestond uit vele herbergen, waar werknemers van de bloeiende metaalindustrie elkaar troffen. Duitsland was niet ver af, de grenslijn liep bovenlangs de Col de Bussang, iets verderop langs de doorgaande weg. Hiervan getuigt een natuurstenen muur, waarvan we nog overal lange stukken zien tijdens onze wandelingen in de omgeving.

Maurice Pottecher, zoon van de voornaamste locale industrieel uit die tijd (producent van metalen messen en vorken), studeerde wetenschappen in Parijs. Daar ontdekte hij zijn passie voor het theater. Hij leerde er zijn vrouw kennen: een professionele actrice. Bij een bezoek aan zijn geboortedorp Bussang organiseerde hij op het dorpsplein een groots festijn met spektakel. Behalve zijn vrouw als professionele actrice, trad ook hijzelf hierin op als amateurspeler, samen met een aantal dorpsbewoners. Het feest had enorm veel bijval, waardoor hij op het idee kwam een podium te bouwen op een open plek aan de rand van het dorp. Hier ontstond in 1895 het Théâtre du Peuple.

Het immense houten gebouw dat men nu op deze plaats vindt, groeide stap per stap, zonder enig architecturaal plan. Het uiteindelijke resultaat ziet er dan ook wat wanordelijk uit. Na het podium, waar men in eerste instantie rechtop naar stond te kijken tijdens de voorstellingen, volgde de omkadering ervan, er werden zitbanken voorzien voor het publiek. Al vlug werden de welbekende enorme poorten aan de achterkant geplaatst, die heden ten dage nog steeds het unieke kenmerk zijn van dit theatergebouw. Nadien volgde stap per stap de rest van de houten constructie, compleet met balkons, kleedkamers, bar, … om als resultaat het wat complexe, uit de kluiten gewassen gebouw te bekomen dat er vandaag nog steeds staat.

Het bijzondere houten gebouw heeft ons steeds geboeid, maar we hadden nooit de kans het ook binnenin te bewonderen. Tot vandaag …

Een enthousiaste gids licht ons de geschiedenis toe en wijst op de vele details, terwijl hij ons fier de binnenkant toont. Hij opent de bekende poorten aan het einde van het podium, waardoor het achterliggende bos op de helling plots deel lijkt uit te maken van het theater. We klimmen hoog boven het podium, om een beter zicht te krijgen op het indrukwekkende systeem van horizontale stangen waaraan de rekwisieten voor elke voorstelling nog steeds worden opgehangen. Deze laat men manueel zakken tot de vereiste hoogte boven het podium.

Sinds de oprichting van het Théâtre du Peuple worden hier jaarlijks zomervoorstellingen gegeven. Hierbij brengt men de oorspronkelijke werken, geschreven door oprichter Maurice Pottecher, maar ook bekende klassiekers als Shakespeare, Molière en speciaal hiervoor geschreven stukken door internationale hedendaagse auteurs. Dagelijks worden twee voorstellingen gebracht, als vereiste geldt dat de namiddagvoorstelling wordt opgevoerd door een mix van professionele en amateur toneelspelers (zo is dit theater immers ontstaan) en dat men steeds gebruik maakt van de reuzenpoorten op het podium. Beide kenmerken die samen met de structuur van het gebouw, het Théâtre de Peuple zo uniek maken.

In de grote theaterzaal kunnen 850 mensen plaatsnemen op houten banken. Per voorstelling haalt men gemakkelijk een publiek van 500 kijkers, maar vaak wordt het aantal van 800 bereikt. Ambiance verzekerd !

ACCOMMODATIE:
DOMAINE DU CHAMPE *****
Camping met het comfort van een 5-sterren hotel.
Hier kan men zijn tentje, caravan of mobilhome kwijt, gebruik maken van goed uitgerust en proper sanitair. Maar er worden ook luxueuze chaletjes en huizen verhuurd, met alles erop en eraan. Op het domein zijn enkele sportvelden voorzien, een buiten- en binnenzwembad, fitness, hammam en sauna. In de gezellige Stübli wordt men met open armen ontvangen voor een drankje of een lekker eetmaaltijd.
Midden in het groen kan men hier zalig relaxen, aan de rand van de col. Moezel op zo’n 2 kilometer van zijn bron. Rust vindt men hier steeds, op voorwaarde dat men buiten de zomervakantie komt.
SCORE: 5/5
WEBSITE: www.domaine-de-champe.com
TEL: +33 (0) 3 29 61 61 51

EXCURSIES:
THEATRE DU PEUPLE
Indrukwekkend houten theatergebouw, waar nog steeds voorstellingen worden opgevoerd in de zomer.
Geleide rondleidingen binnenin worden georganiseerd buiten het zomerseizoen.
INKOM RONDLEIDING MET GIDS: 2 EUR pp.
Elke zondagochtend 10.30 u, reservatie niet nodig.
SCORE: 5/5
LIGGING: Aan de rand van het dorp, volg de aanduidingen van op het dorpsplein.

 

Print Friendly and PDF

 

 

 

Fotoalbums van locatie «Bussang»

Bussang (36)

09 September 2014 | Azië - deel 3 | Frankrijk | Laatste Aanpassing 10 November 2014

  • Bussang, Théâtre du Peuple, podium en rekwisietenr
  • Tijdens wandeling aan Etang du Petit Haut
  • Bussang, Théâtre du Peuple, zicht op de zaal, van
  • Bussang, in het restaurant van Domaine du Champé
  • Etang du Petit Haut

 

Plaats een Reactie

 

      
This site is only viewable in landscape mode !
Session Tracking