Reisverhaal «Tulcan en El angel »

Zuid Amerika 2 | Ecuador | 0 Reacties 11 November 2019 - Laatste Aanpassing 29 November 2019

11 – 13 november 2019      

ECUADOR, Tulcan en El Angel      

Traject: Grens Colombia / Ecuador – Tulcan – El Angel Reserva Ecológica – El Angel      

Tulcan – de begraafplaats      
Na de grensovergang rijden we onmiddellijk de drukke grensstad Tulcan in. Hier bezoeken we het Cementerio Municipal José María Azaél Franco. Misschien klinkt het bizar, dat een begraafplaats onze eerste bestemming is in een nieuw land …

In 1936 begon tuinier José María Azaél Franco, tuinman van de gemeentelijke begraafplaats in Tulcan, met het tot figuren snoeien van de vele cipressen die hij moest verzorgen. Hij creëerde hierbij een grote variatie aan beelden, bogen, dieren, engelen, Inca symbolen, …

Toen hij in 1985 overleed, werd hij begraven in de schaduw van zijn kunstige werk, op de bijzondere begraafplaats die nu naar hem is vernoemd. Meer dan 100 prachtige sculpturen worden tot op heden door zijn 5 zonen en de huidige begraafplaatstuiniers verder onderhouden. Zoals Franco zelf ooit zei: ‘deze begraafplaats is zo mooi, dat ze mensen aanmoedigt te sterven’.

We wandelen tussen de kleurrijke graven, in meerdere vormen, door. Een groot aantal zijn ingebouwd in lange muren, over meerdere etages. Anderen bestaan uit zerken met marmeren steen zoals wij ze kennen, maar in ’t vierkant. Hier en daar staan kleine gebouwtjes, soms met glazen wanden, dat zijn wellicht graven van rijke families of groeperingen. Ook is een lange wand bestemd voor de politie, waarvan nog maar een klein stukje in gebruik is. Kunst- en verse bloemen zorgen voor een mooi kleurenpalet.

Maar het meest speciale aan deze begraafplaats, zijn de vele sculpturen van groene cipressen. Ze vormen wanden van prachtige beelden en schaduwrijke tunnels. Mooi om zien, al regent het.

Op de begraafplaats ontmoeten we opnieuw Lyd & Dwayne. We lunchen samen, waarna we afscheid nemen. Zij willen vlugger reizen, minder plaatsen bezoeken, hebben slechts 8 maanden uitgetrokken voor gans Zuid Amerika. Het was leuk dit sympathieke Canadese koppel te ontmoeten en wat tijd samen door te brengen.

El Angel Reserva Ecológica
De meest gebruikte, zuidelijke toegangsweg van het in 1992 opgerichte natuurpark El Angel Reserva Ecológica vertrekt vanuit het dorpje El Angel. Dit natuurpark in de bergen bestaat vooral uit een winderige en mistige wildernis, waarin veel vossen, herten, colibris en condors leven. De rivier krioelt van de regenboogforellen. Ook de flora is bijzonder, dankzij de ‘frailejones’ planten. Hun bijnaam ‘monniken’ danken ze aan hun speciale vorm. Ze kunnen tot 7 meter hoog groeien en beslaan 85 % van de oppervlakte van het 160 km2 grote natuurreservaat.

Het is nog vroeg genoeg om naar onze volgende bestemming te rijden, het natuurpark El Angel met zijn bijzondere ‘frailejones’ planten. Deze zouden nergens anders in Ecuador te zien zijn, we zagen ze al eens in Colombia in Puracé Parque Natural Nacional.

Maar ditmaal vergissen we ons …
We komen vanuit het noorden en volgen aldus de noordelijke toegangsweg naar het park, door onze GPS aangegeven. Een lange smalle zandweg leidt vanuit het dorpje Tiwinzi omhoog de bergen en het natuurreservaat in. Door kiezels in het wegdek wordt een gedeelte van deze weg redelijk goed berijdbaar gehouden. Al ligt het baantje zeer bol, de bochten vaak ook schuin. Aanvankelijk vlot het nog, al is het steeds opletten voor de hellende kanten. Overal liggen zandhopen, die wellicht dienen voor onderhoud, deze maken de weg smal en modderglad.
Nadien komen we aan een stuk zonder de steentjes. Diepe moddersporen en grote putten vol water, maken de weg glad en moeilijk te rijden. Zelfs met onze 4x4 glijden we regelmatig weg. We vorderen maar langzaam.

Bij een prachtig uitzicht op de bergen en mooie frailejones, is de weg iets breder en parkeren we in de berm. We maken een wandelingetje en beslissen hier te zullen overnachten. Morgen bekijken we of we verder rijden naar het Visitor Center of terugkeren. Het is nog een heel eind, verbetering verwachten we niet.
Wanneer het donker wordt zien we felle lichtjes van vele vuurvliegjes om ons heen. Nadien begint het opnieuw te regenen, dit is al een aantal dagen zo, dat duurt minstens tot ’s ochtends. Het regenseizoen laat zich meer en meer gelden.

De volgende dag ziet de weg er onherkenbaar uit. Het weer verbetert niet, dreidende regenwolken blijven aanwezig. Dat is helemaal niet goed, we keren terug. Omdat we nog meer wegglijden dan gisteren, moeten we alle middelen inzetten en beslist Marc om de bandendruk te verlagen. Dat helpt enorm, maar we blijven schuiven. 2 keer rijden we vast, doch kunnen gelukkig Manga zonder extra hulpmiddelen loskrijgen. Al vlug begint het opnieuw te regenen.
Eenmaal terug op de hoofdweg, de Panamerican Highway, beslissen we te overnachten aan een tolstation. Als het weer verbetert, kunnen we morgen opnieuw het park inrijden, via de zuidelijke weg, vanuit het dorpje El Angel. Deze zou beter berijdbaar zijn.

De volgende ochtend klaart het niet echt op, maar het blijft een poosje droog. We rijden naar het dorpje El Angel, het is geen grote omweg. Daar informeren we ons bij de toeristische dienst over de toestand van de weg aan deze kant van het natuurpark. Deze wordt ons afgeraden, omdat een aantal stukken zanderig zijn, het is nu ‘winter’, door de vele regen zouden we met ons gewicht vastrijden in de modder.
Ondertussen regent het opnieuw. Toch gaan we een kijkje nemen … Het blijkt een smalle weg, vrij steil, die met dikke ronde keien is geplaveid. Wanneer deze nat zijn, ook glad. We rijden er een stukje op, maar worden zo door elkaar geschud op de zeer oneffen baan, dat we beslissen terug te keren. Uiteindelijk hebben we de planten in het park gezien, we hebben enkel de korte wandeling aan het centrale parkkantoor niet kunnen maken.

In El Angel parkeren we bij een mooi recreatiepark, met speeltuin en sportvelden. Het ziet er zeer nieuw uit. ’s Avonds wordt het sterk verlicht, luide Latijns Amerikaanse muziek schalt over het terrein. Deze klinkt anders dan in Colombia, wat moderner maar even vrolijk.

OVERNACHTINGEN:
El ANGEL – WEGKANT NAAR PARQUE NATURAL
Coördinaten: 00.730268 – 77.597721
PRIJS: N.v.t.
SCORE: 4/5
COMMENTAAR:
Bereikbaar via een zeer modderige smalle bergweg. Uiterst rustig en zeer mooi uitzicht op de bergomgeving met bijzondere ‘frailejones’ planten op de hellingen. Felle vuurvliegjes ’s avonds.
Geen voorzieningen.
Minpunten: /

CRISTÓBAL COLÓN – PARKING AAN TOLHOKJE
Coördinaten: 00.604674 – 77.801303
PRIJS: N.v.t.
SCORE: 2/5
COMMENTAAR:
Kleine parking aan een tolhokje. We vragen of we hier kunnen parkeren. Toiletten in het gebouw.
De Panamerican Highway is een hoofdweg, gelukkig niet overdruk, doch voortdurend wordt gestopt en vertrokken. Zowat de helft van de voertuigen zijn vrachtwagens.
Minpunten: Lawaai van de weg, voertuigen die stoppen en vertrekken aan het tolloket.

EL ANGEL – PARKING AAN RECREATIE TERREIN
Coördinaten: 00.624580 – 77.936846
PRIJS: N.v.t.
SCORE: 3/5
COMMENTAAR:
Kleine parking, vrij schuin. Toiletten in het gebouw, zijn enkel open wanneer de manager aanwezig is, wanneer wij hier zijn, is dat ‘s avonds. Rustig, gelegen aan de rand van het dorp. Wanneer er activiteiten plaatsvinden klinkt er luide muziek, niet echt onaangenaam.
Minpunten: /

GEREDEN TRAJECT:
Grenskantoor Colombia / Ecuador – Tulcan – Tiwinzi – El Angel Reserva Natural, 28,5 km
De weg van de grens naar de stad Tulcan begint met 3 vakken per rijrichting, in perfecte toestand. Nadien vermindert dat en zijn er diepe putten in het wegdek, dat van 2 vakken naar 1 overgaat.
In het stadje liggen de straten goed, het is er wel zeer druk.
Nadien volgt een bochtige zandweg, de bergen in, die door kiezels in het wegdek best meevalt om te rijden. Wel vaak zeer schuin en regelmatig smal door zandhopen. Na een eindje gaat deze weg over in een zeer modderige en gladde zandweg, met diepe sporen en putten vol water. Deze is zeer moeilijk te rijden, mogelijks door het regenseizoen.

El Angel Reserva Natural – Tiwinzi – San Pedro de Huasca – Cristóbal Colón, 43 km
We keren terug via dezelfde weg naar Tiwinzi, doch met nog meer diepere modder.
Oorzaak: de ganse nacht regen.
Daarna volgen we de Panamerican Hwy, n° E35. De weg ligt er perfect bij, het is aangenaam rijden.
TOL: 1 USD, Cristóbal Colón, Panamerican Hwy, n° E35.

Cristóbal Colón – Bolívar – El Angel, 47 km
We vervolgen een stukje de Panamerican Hwy, n° E35. De weg ligt er perfect bij, het is aangenaam rijden.
De zijweg naar El Angel ligt ook vrij goed, met enkel af en toe wat potholes.
El Angel: de straten in het dorp zijn breed genoeg.
Weg naar El Angel Reserva Ecológica: vanuit het dorpje El Angel in het zuiden van het park, is de weg beter te rijden. Smal, steil en zeer oneffen geplaveid met grote ronde keien. Hier en daar zouden deze onderbroken zijn door zanderige stukken die er zeer modderig bijliggen in het regenseizoen. De weg wordt ons op dit moment afgeraden. We zouden hem toch hebben gereden, mochten we aan de andere kant het park niet hebben gezien. Reden dat we het niet doen: uiterst hobbelig!

EXCURSIES:
CEMENTERIO MUNICIPAL JOSÉ MARÍA AZAÉL FRANCO –BEGRAAFPLAATS TULCAN

Speciale begraafplaats, vele bloemen maken de graven zeer kleurrijk, tot figuren en tunnels gesnoeide heggen scheiden de verschillende delen van elkaar. In het passeren is dit een mooie plaats om even te stoppen.
Coördinaten: 00.819114 – 77.714159
SCORE: 4/5
INKOM: Gratis.
PARKING:
In een straat aan de zijkant van de begraafplaats.

EL ANGEL –RESERVA NATURAL
Natuurpark in mooie bergomgeving op grote hoogte, waar de bijzondere frailejones planten te bewonderen zijn. Aan het hoofdkantoor is een mooie wandeling te maken, wij zijn daar niet geweest.
We rijden ernaartoe vanuit Tulcan, de zijweg is niet aan te raden voor campers en gewone voertuigen, zeer moeilijk te rijden door diepe moddergeulen en poelen, 4x4 en hoge ophanging is noodzakelijk. Halfweg beslissen we terug te keren, het wordt er niet beter op. Het is regenseizoen!
De 17 km lange weg vanuit het dorp El Angel zou beter te rijden zijn, vooral buiten het regenseizoen, doch ligt zeer oneffen en is ons te hobbelig. We hebben het park gezien aan de andere kant.
SCORE: 4/5
INKOM: Gratis.
PARKING:
Noordelijke invalsweg: hier en daar langs de wegkant, eerder beperkt.
Hoofdingang, ranger station: op een kiezelplein (volgens onze informatie).
Coördinaten: 00.677510 – 77.876800

 

Print Friendly and PDF

 

 

 

Fotoalbums van locatie «grensovergang Colombia - Ecuador»

Tulcan en El Angel (21)

11 November 2019 | Zuid Amerika 2 | Ecuador | Laatste Aanpassing 29 November 2019

  • Tulcan, Cementerio Municipal José María Azaél Fran
  • Tulcan, Cementerio Municipal José María Azaél Fran
  • El Angel, dorpsplein
  • El Angel Reserva Ecológica
  • Tulcan, Cementerio Municipal José María Azaél Fran

 

Plaats een Reactie

 

      
This site is only viewable in landscape mode !
Session Tracking