Reisverhaal «grensovergang Colombia / Ecuador»
Zuid Amerika 2
|
Ecuador
|
0 Reacties
07 Februari 2020
-
Laatste Aanpassing 08 Maart 2020
7 februari 2020
Traject: Macará – grens Ecuador / Peru – Suyo
Grensovergang Ecuador, Macara / Peru, Suyo
Na 3 volledige maanden genieten van het schitterende land Ecuador, steken we de grensrivier Rio Macará over, naar Peru. Onze laatste slaapplaats in het land, is gelegen net voor het stadje Macará, vlakbij de grens. Dit is handig, zo kunnen we vroeg aan de grensformaliteiten beginnen, we komen er aan omstreeks 10.45 u.
Voor we aan de grensbrug komen, rijden we door een grote poort met loketten, die niet in gebruik zijn. De weg is hier en daar onderbroken, voertuigen kunnen maar beurtelings passeren, over een oneffen stukje zand met diepe putten en stenen. Aan de rechterkant zien we een groot betonnen complex in aanbouw, dat er echter reeds lang verlaten lijkt bij te liggen. Dit zou wel eens als nieuwe grenspost kunnen bedoeld zijn, maar nooit afgewerkt. Misschien omdat hier bij nader inzicht te weinig passage is.
Dit blijkt een zeer rustige grensovergang te zijn, nergens zien we opdringerige geldwisselaars, slechts 1 man tracht ons naar een parkeerplekje te lokken voor een fooi.
Eerst moeten we aan de Ecuadoriaanse grenspost in onze paspoorten een uitreisstempel laten plaatsen. Hiervoor zijn we net op tijd, het is dag 89, ons visum is nog maar 1 dag geldig. De migratiedienst zit in een containerkantoortje, wij moeten ons aanmelden buiten aan een loket. Tot onze verwondering moeten we niet aanschuiven, we kunnen we onmiddellijk naar het loket. De beambte kijkt bezorgd en vraagt of we niet moeten terugreizen door Ecuador, want we hebben maar 1 dag over, van onze 90 dagen op jaarbasis. Dat is te weinig, binnen het jaar kunnen we het land niet meer bezoeken. We stellen haar gerust, het is onze bedoeling om verder zuidwaarts te reizen.
Daarna moeten we ook Manga’s tijdelijke invoer in Ecuador laten stopzetten. Een douanebeambte neemt ons tijdelijke invoerdocument aan, hij registreert Manga’s ‘uit’ reis in de computer en stempelt het document af. Hij vraagt of we hem een fototoestel kunnen geven, zodat hij voor ons een foto van het document kan nemen als bewijs. Dat vinden we prima, je weet maar nooit.
De grensbrug brengt ons in Peru, voor we deze oprijden, moeten we even stoppen bij een controlepost. Een man stelt ons de vraag of we zowel onze paspoorten hebben laten uitstempelen als de TIP (tijdelijke invoer permit) hebben laten stopzetten.
Aan de Peruaanse kant beschikken de grensdiensten over een klein betonnen gebouw. Aan het loket van het migratiekantoor wordt een visumstempel in ons paspoort geplaatst, opnieuw voor een verblijf van maximum 90 dagen. Ook hier is het opmerkelijk rustig en is er niemand voor ons. Slechts 1 vraag moeten we beantwoorden, of dit de eerste keer is dat we het land bezoeken. We antwoorden dat we in 2005 het land al een keer bezochten. De man lijkt verbaasd dat we ons dit nog herinneren. In zijn computer heeft hij er alvast geen spoor van, te lang geleden. Omdat Herlindes vingerafdrukken niet doorkomen op de scanner, moet ze er een beetje reinigingsgel opsmeren. Dan blijkt het te werken.
Voor we Manga tijdelijk kunnen invoeren in Peru, moeten we een verplichte SOAT verzekering regelen. Deze vormt een bescherming voor derden, wanneer we een ongeval zouden veroorzaken. Daarvoor moeten we in een klein winkeltje ‘La Positiva’ langsgaan. De dame vult manueel een documentje in en rekent ons daarvoor een ‘te’ hoge prijs, 20 USD voor 1 maand. Ze heeft enkele vaste tarieven, per type voertuig (wie bvb. met een moto reist, betaalt 25 USD / maand). Details worden niet bekeken, Manga beschouwt zij als ‘casa rodante’, ook al proberen we haar te overtuigen dat het een pick-up truck is met een lading (zou ons slechts 8 USD per maand kosten).
We hebben geen keuze en wisten dit op voorhand, er is immers geen concurrentie. Daarom beperken we ons tot de minimum periode van 1 maand, voor de rest van de periode zullen we elders een verzekering nemen aan de correcte prijs.
Daarna gaan we ook Manga weer tijdelijk invoeren. We moeten het inschrijvingsdocument van Manga geven, alsook onze paspoorten en rijbewijzen. Enkel Marc’s naam wordt uiteindelijk geregistreerd, omdat hij als eerste eigenaar op de inschrijving voorkomt. Het invoerdocument wordt opgesteld, we controleren dit vooraleer te ondertekenen. Alles is juist.
We moeten nog voorbij een controlepost rijden, waar men eens in de truck kijkt. Een man van de landbouwinspectie komt ons nog fier lachend een kort stripverhaal overhandigen. Hierin wordt verteld over de bedreiging van een ziekte voor citrusbomen, die in de omringende landen heerst. Men vraagt om te helpen deze niet in Peru te verspreiden. We vragen ons af waarom men niet verbiedt om citrusfruit het land binnen te brengen … zoals men in de USA doet. Ze stellen ons zelfs de vraag niet.
Binnen in totaal 45 minuten zijn alle grensformaliteiten geregeld en rijden we Peru in. Nergens stonden mensen voor ons, nochtans lazen we dat er vaak enorme lange wachtrijen zijn, iemand sprak over 7 uren. Een succes!
Grensformaliteiten
De grensformaliteiten aan de grenspost Macará, Ecuador / Suyo, Peru zijn eenvoudig, gratis en verlopen zeer vlot.
Uitreis ECUADOR met voertuig:
Paspoort, uitstempelen: Bij het kantoor Migracion moet men het paspoort aanbieden voor een uitreis stempel. Hierbij wordt bekeken en gemeld hoeveel dagen van het visum nog over blijven, om binnen het jaar in het land te spenderen. Verder worden geen vragen gesteld, het gaat zeer vlot.
Tijdelijke invoer voertuig, stopzetten: Aan het douanekantoor, dient het SENAE document, met de gegevens van de tijdelijke invoer van het voertuig te worden afgegeven. Een douanier aan het loket neemt het aan en registreert de ‘uit’ reis in zijn computer. Daarna stempelt hij het document af. Hij vraagt een fototoestel en neemt een foto van het afgestempelde document, als bewijs dat het voertuig officieel het land uit is. Ook dit gaat enorm vlot.
Inreis Peru met voertuig:
Paspoort, visumstempel halen: In het Migracion kantoor moet men zich met het paspoort aanbieden voor de visumstempel. Deze is standaard 90 dagen geldig (men kan tot ongeveer de dubbele periode krijgen op jaarbasis). Het gaat zeer vlot. Wij krijgen slechts 1 vraag: is dit je eerste bezoek aan Peru.
Verplichte verzekering SOAT: in Peru geldt de verplichting een autoverzekering te nemen, wanneer je een voertuig tijdelijk invoert. Deze verzekering vergoedt derden, waarmee je een ongeval veroorzaakt. Ze voorziet enkel een dekking bij overlijden, invaliditeit, tijdelijke verwondingen. Er is geen schadevergoeding voor de betrokken voertuigen voorzien.
Voertuig tijdelijk invoeren: Bij het douanekantoor moet men zich aanbieden met volgende documenten: registratie voertuig, eigendomsbewijs voertuig (kan op de registratie staan), paspoort + rijbewijs van de eigenaar(s), SOAT verzekering voor het voertuig in Peru.
Een invoerdocument ‘Certificado de ingreso temporal / salida temporal de vehiculos de uso particular para fines turisticos’ wordt opgesteld voor 90 dagen (gelijk aan de periode van de visumstempel in het paspoort van de eigenaar). Dat controleren we op correctheid van de gegevens, vóór ondertekening.
Er volgt nog een sumiere controle bij het binnenrijden van Peru, doch deze stelt niet veel voor. Er wordt enkel even in de truck gekeken, de camper moeten we niet tonen.
Valuta
1 EUR = 3,7 PEN (Peruaanse Nuevos Soles)
1 PEN = 0,27 EUR
In het grensdorpje Suyo zijn enkele kleine lokale winkeltjes en een bank te vinden. Deze laatste beschikt echter niet (meer) over een ATM, we wisselen er USD aan een zeer goede koers.
Betalen met creditcard kan, doch beperkt. Enkel de grote winkels, duurdere restaurants nemen deze aan. Een aantal benzinestations aanvaarden wel VISA, doch geen Mastercard creditkaarten. Het is bijgevolg raadzaam voldoende cash voorhanden te hebben. Zorg voldoende kleine coupures bij te hebben, want meestal kan men niet teruggeven op grotere biljetten.