Reisverhaal «Xi'an (1)»

Azië - deel 3 | China | 0 Reacties 25 Oktober 2013 - Laatste Aanpassing 02 Januari 2014

Xi’an (letterlijk: westerse vrede) is nog steeds een volledig omwalde stad, gelegen op 400 meter hoogte. De stad telt 7,17 miljoen inwoners, waarvan ongeveer 50.000 moslim zijn, ze hebben 7 moskeeën.

Samen met Cairo, Athene en Rome is Xi’an één van de vier belangrijkste hoofdsteden der oude beschavingen ter wereld. De stad is vooral bekend om zijn Terracotta leger.
Hier bevindt zich tevens het meest oostelijke start-/eindpunt van de Zijderoute, die veel materiële welvaart naar de stad bracht. Door de drukke handelsactiviteiten werd eveneens bovendien een mengkroes van religies en culturen gevormd. We zullen deze vanaf hier de zijderoute een eind blijven volgen.

In het centrum van de stad bevinden zich twee opvallende gebouwen, die ’s avonds prachtig worden verlicht, de Bell Tower en de Drum Tower. Deze worden omgeven door een aantal winkelstraten, waar exclusieve merken te vinden zijn. Tijdens een wandeling komen we langs een winkel van Louis Vuitton, waarvan juist de opening plaatsvindt. Eigenlijk valt ons oog het eerste op de vele dure auto’s die voor de deur geparkeerd zijn, o.a. Maserati’s, Porches, Range Rovers, Mercedes, ...

Om de weekenddrukte te mijden, beslissen we ons bezoek aan het Terracotta leger uit te stellen tot maandag en gaan eerst naar een minder toeristische locatie. Het toeristische seizoen is voorbij, maar het blijft een drukbezochte site. Wat bij nader inzien tevens de beste volgorde blijkt, om het meest indrukwekkende tot het laatste te houden.

Het Hanyangling mausoleum dateert uit de Han Dynastie. Na 28 jaren van constructie werd het mausoleum afgewerkt in het jaar 126 voor Chr., het heeft een oppervlakte van 20 km². Het bevat de tombes van heerser Liu Qi en zijn gemalin Wang Shi, waaromheen offerplaatsen, een kerkhof met meer dan 200 grafkuilen, graven van criminelen, … geordend zijn volgens een hiërarchische sociale structuur.
Bij deze opgravingen vond men zo’n 50.000 beelden uit klei, o.a. naakte figuren, koetsen en paarden, wapens, alledaagse gebruiksvoorwerpen en een massa dieren. De menselijke figuren waren oorspronkelijk in kleurrijke zijden gewaden gehuld en hadden houten armen, die allen zijn vergaan. Enkel de bevestigingsgaten in de romp zijn nog zichtbaar, een eigenaardig beeld. Hierbij wordt duidelijk een onderscheid gezien tussen krijgers en burgers, mannen en vrouwen, dienaars, zangers, dansers, ... Opvallend zijn ook de bakstenen vloeren van de grafkuilen.
Hierdoor krijgt men een goed beeld van het leven van zowel de Koninklijke familie, de gewone bevolking tijdens de westerse Han dynastie (206 voor Chr. – 23 na Chr.).

Volgens de informatie die we hebben gevonden, kunnen we deze site bezoeken met het openbaar vervoer. Met een stadsbus geraken we aan de halte om bus n° 4 naar de site te nemen. Niet echt zeker dat we op de juiste plaats staan, laten we dit bevestigen door een straatverkoopster.
We staan nog maar even te wachten, wanneer een taxichauffeur zijn wagen voor ons plaatst. Met een glimlach beweert hij dat er geen bus rijdt naar het Hanyangling mausoleum. Hij biedt zijn diensten aan. Dit lachen we weg, met het gebaar n°4. Het gaat zo’n tijdje verder, af en toe herhaalt de man zijn aanbod, maar opdringerig is hij niet. ‘t Begint echt lang te duren, maar toegeven zijn we niet van plan.
Uiteindelijk komt er toch een bus n° 4 aangereden en kunnen we reageren met een triomfantelijke lach naar de taxichauffeur. Met een glimlach geeft hij zich gewonnen en rijdt weg.

Boven de opengelegde graven werd een gebouw geplaatst. Via een ondergronds gangensysteem krijgen we een mooi zicht op de blootgelegde beelden. Op andere plaatsen lopen we erboven en bekijken de opgraving door een glazen bodem.
Alles is zodanig geplaatst, dat we de indruk krijgen naar de overblijfselen van een oud dorp te kijken, dat alles echt is en niet bestaat uit beelden van klei. De figuren lijken anderzijds wel poppen, met hun armgaten in de romp. Ze liggen mooi geordend. Dieren staan rechtop in grote kuddes.

Qin’s Terracotta Warriors and Horses (uit de Qin dynastie, 211 – 206 voor Chr.) is de officiële naam van het welbekende Terracotta Leger.
Op 29 maart 1974 werden de eerste soldaten opgegraven door een groep landbouwers, die een waterput aan het graven waren. Reeds eerder vond men oude potscherven, dakpannen, stukken van figuren in klei, … in deze omgeving. Deze nieuwe, belangrijke vondst trok de aandacht. Archeologen begonnen onmiddellijk met opgravingen, om hier de grootste figurengroep in klei, die ooit gevonden werd op Chinese bodem, bloot te leggen. Een immens leger !

Reeds bij zijn bekroning op 13-jarige leeftijd (in 246 voor Chr.) begon Qin Shi Huang, de eerste keizer van China, aan de bouw van zijn mausoleum. Hieraan werd gewerkt met 720.000 mensen, het was juist op tijd klaar, in 210 voor Chr., wanneer de heerser kwam te overlijden. Er wordt beweerd dat dit mausoleum groter was dan de grote piramide in Egypte.

Naar schatting bestaat het Terracotta leger uit meer dan 8.000 soldaten, 130 koetsen, 520 paarden en 150 bereden paarden. De meerderheid hiervan is nog niet opgegraven. Ook muzikanten, acrobaten en officiële figuren werden ontdekt.

De levensechte terracotta soldaten, zijn vervaardigd in ware grootte. Ze verschillen in lengte, haarstijl, gezichtsuitdrukking, … hun uniform is aangepast naargelang de militaire graad. Ze waren in de graven opgesteld in formatie, geordend naar rang en plicht, gewapend met echte kruisbogen, zwaarden en speren. Dat alles is verdwenen, weggerot. Ook de beschildering in felle kleuren is volledig vervaagd.

Drie delen van het mausoleum zijn reeds te bezoeken, al is men nog volop met de opgravingen bezig. Men hoopt ooit het volledige mausoleum te kunnen openstellen voor publiek.

We starten ons bezoek met de derde grafkuil, waarin een soort commandopost te zien is, met hogere officieren en koetsen.
In grafkuil twee krijgen we een beeld van hoe de graven eruitzagen, lange smalle geulen zijn overkoepeld met gebogen lemen daken en van elkaar gescheiden door dikke wanden. In de opengelegde graven zien we een soort wachtpost, met voetvolk, cavalerie en koetsen.
De eerste grafkuil is de grootste, hier krijgen we het welbekende leger te zien, met een enorm aantal soldaten dat mooi in gelid staat. Ook hier zijn de +/- 3 meter brede lange grafgangen gevloerd met bakstenen en van elkaar gescheiden door dikke aarden wanden.
Bij het binnenkomen van de grote hal, botsen we op het fascinerende uitzicht dat iedereen kent van de foto’s. Hier blijven we in bewondering een tijdje staan, vol respect. Daarna wandelen we de ganse hal rond, bekijken de soldaten van alle kanten. We zijn onder de indruk van hun levensechtheid, de gelaatsuitdrukkingen allen zo verschillend, sommige gezichten hebben een vaal roze teint en lijken echt.
Wat meer naar het midden van de grote hal, krijgen we half uitgegraven gangen te zien. Hier steken benen, hoofden, armen en rompen gedeeltelijk uit de aarde, die nog moet verwijderd worden. Dat de soldaten in delen worden opgegraven, is normaal. Immers de romp, ledematen en hoofd werden eerst apart vervaardigd, vooraleer ze tot een geheel aan elkaar werden bevestigd.
Wat verder zien we de archeologen behoedzaam aan het werk. Aan het einde van de zaal staan een aantal soldaten die in stukken bijeengepuzzeld zijn, sommigen nog helemaal niet volledig. Ook deze werden al in formatie geplaatst.

’s Avonds maken we samen met onze vrienden Franceso, James en Sue een wandeling in de straten van de moslimbuurt. Het is hier enorm druk, de kleurrijke straten zijn verlicht en omzoomd door eetkraampjes die de meest onbekende snacks presenteren. We kijken onze ogen uit, laten ons een aantal keren bijna verleiden … uit angst voor de hygiëne haken we telkens weer af.
Aan het einde van onze wandeling gaan we er op zoek naar een geschikt restaurantje, waar we de locale specialiteit willen uitproberen: Yang Rou Pao Mo. Voor zover we hebben gelezen, is dit een heldere schapensoep met groenten en noodles, die over een soort taai brood wordt gegoten, kan niet slecht zijn. We nemen plaats en kiezen elk een schotel, op basis van de 4 foto’s op de kaart.
Nadat we een kopje thee krijgen, zoals gebruikelijk, worden grote witte porseleinen soepkommen voor ons geplaatst. Ieder van ons krijgt 2 platte ronde broden. Vol verwachting zitten we af te wachten tot de rest volgt. De dienster probeert ons iets uit te leggen, geen van ons begrijpt een woord Chinees. Ze zal het dan maar tonen, neemt de lege soepkom van James en begint zijn brood in kleine stukjes te trekken die in de kom terechtkomen. We gaan aan de slag met onze broden, de dame komt er nogmaals tussen: de stukjes moeten kleiner. Wanneer we klaar zijn, worden de kommen met brood meegenomen naar de keuken, waar de dampende schapensoep er wordt overgegoten. De porties zijn veel te groot, geen van ons eet de kom leeg. Het gerecht is niet slecht, maar heeft wat weinig smaak.

PROVINCIE:
Shaanxi.

ACCOMMODATIE:
HAOJIA EXPRESS HOTEL RAILWAY STATION
Baokang building, Jiefang road, Xincheng district, Xi’an
PRIJS: 145 CNY per nacht, 2 persoonskamer, sanitair (warm water)
SCORE: 3/5
E-MAIL: /
WEBSITE: /
TEL: +86 029 8738 5558
COMMENTAAR: Tweepersoonskamer, badkamer met douche, verwarming, TV, waterkoker, telefoon, bureau. Oud hotel, muren zijn vuil, maar bed en badkamer proper. Raam kan worden geopend. Vriendelijk, spreken geen Engels. Gratis WIFI enkel aan de receptie.
Gelegen nabij het treinstation.
Minpunten: Te ver van het centrum gelegen, ’s avonds eerder onaangename buurt, weinig te beleven, veel bedelaars. Hotel bevindt zich in een hoog torengebouw op braakliggend terrein, receptie op 8ste verdieping, lange onaangename gangen naar de kamers. WIFI enkel aan de rokerige receptie, kleine ruimte aan de lift, zonder zitplaatsen.
BOEKING: via elong, www.elong.net

XI’AN FACEBOOK YOUTH HOSTEL
n° 4 Nanchang lane (achteringang: n° 99 Xiyi road), Xi’an
PRIJS: 168 CNY per nacht, 2 persoonskamer, sanitair (warm water)
SCORE: 5/5
E-MAIL: [email protected]
WEBSITE: /
TEL: +86 029 8721 1699
COMMENTAAR: Kleine propere tweepersoonskamer met een dubbel bed, kleine badkamer met douche, A/C incl. verwarming, TV, waterkoker, bureautje, gratis WIFI op de kamer. Raam kan worden geopend, met muggengaas. Computer ter beschikking aan de receptie.
Wordt niet dagelijks gepoetst, propere handdoeken verkrijgbaar aan de receptie.
Vriendelijk en behulpzaam, spreken redelijk goed Engels.
Nieuwe rustige jeugdherberg (nog onbekend), centraal gelegen op wandelafstand van de Belltower.
Minpunten: /
BOEKING: Ter plaatse.

TIP:
PACIFIC COFFEE COMPANY – BELL TOWER STORE
n° 1 North Street, Lianhu District, Xi’an
WEBSITE: www.pacificcoffee.com
Gezellige tearoom, lekker gebak, heerlijke koffie.
Vriendelijk. Gratis WIFI en gebruik computer.
Gelegen op de hoek aan de Bell Tower.
SCORE: 5/5

ERNAARTOE:
Minibus Pingyao oude stad – aftrit autostrade, inbegrepen bij regeling busticket, 15 min.
Bus Pingyao – Xi’an, 150 CNY pp., 7 ½ uren onderweg, comfortabele dubbeldekbus, onderweg vertraging door file aan ongeval.
Eindhalte aan busstation dat niet gelegen is aan het station, zoals we hadden verwacht.
Busticket gekocht via hostel Zhengjia Kezhan, te Pingyao. In het busstation werd ons dezelfde regeling aangeboden, de man vroeg 180 CNY pp. voor een busticket + 40 CNY voor de rit ernaartoe.
Taxi Xi’an busterminal – hotel, 15 CNY, 15 min.

OPENBAAR VERVOER:
In Xi’an wordt gewerkt aan een metro met 6 lijnen. Daarvan zijn er momenteel 2 geopend.
Een uitgebreid en efficiënt netwerk van stadsbussen is beschikbaar. Dit wordt aangevuld met zogenaamde toeristenbussen, die vanuit de stad naar toeristische plaatsen in de omgeving rijden.

EXCURSIES:
BELL TOWER / DRUM TOWER
Stadswandeling in het drukke centrum.
Beide gebouwen zijn gelegen in het midden van de stad, het is een aangename luchtige omgeving met wat groen. Vlakbij is het gezellige en interessante moslimkwartier gelegen. De andere kant zorgen aantrekkelijke winkelstraten voor de drukte.
SCORE: 4/5
INKOM: N.v.t.
Men kan beide torengebouwen bezoeken, waarvoor een inkomprijs wordt gerekend.
ERNAARTOE EN TERUG:
Te voet.

HANYANGLING MAUSOLEUM
Prachtig mausoleum met schitterende beelden van klei. Alles te bekijken in een ondergrondse ruimte, soms door een glazen bodem.
SCORE: 5/5
INKOM: 80 CNY pp. (excl. film, 10 CNY pp.)
Eenmaal we de inhoud van de opgegraven tombes en graven hebben bekeken, komen we aan de filmzaal. Daar kopen we een ticket om de volgende voorstelling bij te wonen. Deze duurt 15 min. en stelt echt niet veel voor. De Engelse tekst is moeilijk te verstaan, omdat deze wordt overheerst door de Chinese en de muziek.
ERNAARTOE EN TERUG:
Gelegen 20 km ten noorden van Xi’an.
Stadsbus 600 centrum – Zhang Jia Bu, 2 CNY pp., 20 min.
Tourist bus n° 4 Zhang Jia Bu – Hanyangling tomb, 2 CNY pp., 30 min. (+/- om het uur vanaf 8.30 u)
Andere mogelijkheid: metro lijn 2 naar Yundong Gongyuan, daar overstappen op tourist bus n°4

QIN’S TERRACOTTA WARRIORS AND HORSES
Het welbekende terracotta leger.
Op het domein rondom werd een soort park aangelegd, met enkele souvenirwinkels, zelfs een Subway broodjeszaak.
SCORE: 5/5 Aanrader !
INKOM: 150 CNY pp.
We bezoeken de 3 zalen in omgekeerde volgorde: pit 3, pit 2, pit 1. Dit is voor ons de juiste keuze gebleken, omdat de belangrijkste en welbekende zaal dan aan het einde komt als apotheose.
In het museum zijn we even binnen geweest, maar beslisten het verder over te laten, gezien het handelde over algemene geschiedkundige feiten uit o.a. het Romeinse rijk. We wilden eerst onze tijd besteden aan het Terracotta leger zelf. Nadien kwam het er niet meer van om terug te keren naar het museum.
Totale duurtijd van ons bezoek: 4 uren.
ERNAARTOE EN TERUG:
Metro station Zhonglou (lijn 1) – Wulukou (lijn 2), 2 CNY pp., 10 min.
Te voet Wulukou – stationsplein, 10 min.
Bus 914 (of 306) Xi’an stationsplein – Terracotta leger, 7 CNY pp., 1 uur.

MOSLIMSTRATEN ‘S AVONDS
Een avondwandeling door de kleurrijke moslimstraten die gonzen van de activiteit, is een must. Ontelbare eetkraampjes bieden de meest aantrekkelijke en onbekende snacks aan. Men kan er lekker eten, al waagden we ons niet echt aan de straatvoeding.
In een restaurantje eten we de locale specialiteit: Yang Rou Pao Mo = schapensoep met noodles, over een soort taai brood gegoten. We hadden er meer van verwacht, heeft niet veel smaak.
SCORE: 5/5
INKOM: N.v.t.
ERNAARTOE EN TERUG:
Te voet.

 

Print Friendly and PDF

 

 

 

Fotoalbums van locatie «Xian (1)»

Xi'an (1) (41)

25 Oktober 2013 | Azië - deel 3 | China | Laatste Aanpassing 02 Januari 2014

  • Terracotta leger - pit 1
  • Mausoleum Han Yangling - Tomb of Emperor Jingdi
  • verkoopster op straat
  • Terracotta leger - pit 1
  • 's avonds in de moslimwijk met al zijn eetstalletj

 

Plaats een Reactie

 

      
This site is only viewable in landscape mode !
Session Tracking