Reisverhaal «Nova Scotia, Bay of Fundy & Annapolis Valley»

Noord Amerika 4 | Canada | 0 Reacties 04 Augustus 2018 - Laatste Aanpassing 16 Oktober 2018

4 – 9 augustus 2018     

Traject: Kejimkujik NP – Annapolis Royal – Halls Harbour – Arlington – Grand Pré – Windsor – Burntcoat Head – South Maitland – Caribou Ferry Terminal     

Kejimkujik NP      
Bij het doorkruisen van Nova Scotia, van de zuidkust naar de Bay of Fundy, komen we halfweg het Kejimkujik National Park tegen. Het lijkt een natuurpark met vele mogelijkheden voor kanotochtjes op meren en rivieren. Er zouden vrij veel wilde dieren en vogels te spotten zijn, alsook een grote diversiteit aan planten. En natuurlijk biedt het gebied ook wandel- en fietsmogelijkheden doorheen het dicht beboste, heuvelachtige landschap met zijn meren en rivieren.

Onderweg van de kust naar Kejimkujik NP, komen we door vele dorpjes. Vandaag is het blijkbaar een algemene rommelmarktdag. In bijna alle tuinen staan oude spullen uitgestald, voor de verkoop. Bewoners zitten in de schaduw gespannen af te wachten, ‘Wie zal bij ons stoppen, wat zullen we verkopen?’. Grappig om zien.
De vele kijkers parkeren overal doodleuk hun voertuigen zo dicht mogelijk bij de plaats van actie. Zo moeten ze geen stap te veel zetten. Dat ze daarbij het doorgaande verkeer danig hinderen – auto’s kunnen onmogelijk elkaar nog kruisen – zal hun een zorg wezen. Ook bij het aankomen en wegrijden houden ze weinig rekening met de mensen die hier gewoon willen voorbij rijden en nemen alle tijd, portieren worden opengezwaaid zonder opletten. In het laatste dorp dat we zo passeren, kreeg men ook nog het lumineuze idee, deze verkoopwoede te combineren met BBQ’s … om zodoende nog meer ‘klanten’ te lokken.

Bij aankomst in het park, bezoeken we eerst het Visitor Center. Hier krijgen we een kaart en wat wandeltips. We bekijken de parkfilm, voor we op stap gaan.
Dit park is gelegen in het gebied van de oorspronkelijke Mi’kmaq bevolking, waarvan nog vele sporen zijn. Rotstekeningen vertellen over hun leven en tradities. Enkele delen van het parkgebied zijn alleen toegankelijk voor hun afstammelingen. De lucht is hier puur en onbezoedeld, waardoor tijdens heldere nachten de mooiste sterrenhemels te bewonderen zijn.

Als eerste maken we de wandelingen die aan het Visitor Center vertrekken. Een pad langs de Mersey River, brengt ons naar een houten brug. Bovenop dikke buizen, drijft deze op het water en wiebelt als een hangbrug. We duiken een mooi gevarieerd bos in en klimmen de helling op. Uniek is deze omgeving niet, doch tijdens het wandelen, genieten we van totale rust en stilte.
We dalen af naar de rivier en komen bij enkele watervallen uit, de Mill Falls. Persoonlijk zouden wij dit eerder stroomversnellingen noemen, al is er een klein hoogteverschil. Hier zitten velen in de stroming van het helderbruine water, verkoeling te zoeken. Nadat we terug de brug zijn over gewandeld, volgen we nog een eindje de rivier, vooraleer terug te keren.

Eén grote meevaller … hier zitten geen muggen of steekvliegen. Nadat we hierdoor regelmatig werden geplaagd aan de kust, vreesden we in deze bos- en merenstreek het ergste.

De grote hitte doet ons beslissen om het hierbij te laten voor vandaag. We hadden graag wat gefietst. Doch de achterband van Marc’s fiets is nog niet hersteld, omdat de fietsenwinkel die we gisteren vonden, ‘uitzonderlijk gesloten’ was.

Kejimkujik NP – dag 2
Opnieuw begeven we ons naar het park, om nog enkele wandelingen te maken. We starten met deze die ons werden aangeraden in het Visitor Center, nadien zullen we beslissen of meer ons kan boeien.

Doch zowel de korte Rogers Brook rondwandeling, als het pad naar Peter Point, bieden weinig variatie. Ze brengen ons doorheen een mooi bos, naar uitzichten op de Mersey River en het Kejimkujik Lake. Op beide plaatsen zien we felgekleurde kano’s rondvaren. Aangename wandelingen, maar dit vraagt niet om meer …

Aan Jakes Landing, waar zowel kano’s als fietsen worden verhuurd, gaan we een kijkje nemen. Grappig om zien hoe sommige mensen het kanovaren echt niet onder de knie krijgen. Een jong Indisch koppeltje wint de hoofdprijs ... ze varen rondjes, om telkens in het groen te eindigen, waar ze met heel veel moeite uit geraken. Ze begrijpen er duidelijk niets van en peddelen afwisselend vooruit en achteruit, links en rechts … zonder te beseffen wat dit met het bootje doet. Hun tijd is om, ze zijn ter plaatse blijven sukkelen.

Op terugweg worden we nog op 2 plaatsen verrast door hertjes, die we weg willen oversteken. Zo zien we toch wild in het park.

Annapolis Royal
Zo’n 3000 jaren geleden gebruikte de Mi’maq bevolking deze plaats als halte tijdens hun reizen. In de jaren 1600 – 1700 werd deze plaats het centrum van de vroege Europese kolonisatie.
De oorspronkelijke Franse vestiging aan de monding van de Annapolis River, Port Royal, dateert uit 1605. Nadien werd deze plaats door de Britten ingenomen en gebruikt als centrum van hun heerschappij. Deze bevindt zich in de regio, door de Fransen Acadie genoemd, de Britten gaven ze de naam Nova Scotia. Beide Europese naties vestigden hier om beurten de hoofdstad van hun koloniën, bewaakt door meerdere forten.

In 1604 kwamen een groep Franse kolonisten vanuit Le Havre aan in Port-Royal, gelegen langs de monding van de Annapolis River. Dit gebied maakt deel uit van Oost Canada, Acadie genoemd. Daar richtten ze een handelspost op, om dierenhuiden te verhandelen. In de omgeving waar Fort Anne zich nu bevindt (iets meer landinwaarts langs de Annapolis River), werden graanvelden aangelegd. In 1613 kwam een Britse expeditie aan vanuit Virginia, de vestiging Port-Royal werd platgebrand. Deze aanval was het begin van de strijd tussen de Fransen en de Britten om de heerschappij over de regio. Na de brand trokken de Fransen in bij de Mi’kmaq bewoners, waar ze een goede relatie mee hadden opgebouwd.

Met de opdracht (anno 1621) om een Schotse kolonie op te richten, zeilden in 1629 een 70-tal kolonisten hier naartoe, met de bedoeling zich er te vestigen. Het gebied werd door hen Nova Scotia genoemd, Latijn voor Nieuw Schotland. Een Fort werd gebouwd, waar nu Fort Anne zich bevindt. De regio werd Annapolis Royal genoemd, naar de Britse Queen Anne. Deze plaats kwam beurtelings in Franse en Britse handen, 5 forten werden hier na elkaar gebouwd, gedurende een periode van 170 jaren.

In 1710 werd de plaats herbenoemd naar de toenmalige Queen Anne en kreeg de naam Annapolis Royal. Het dorp deed gedurende bijna 150 jaar dienst als hoofdstad van de provincie Nova Scotia. In 1749 verplaatsten de Britten hun hoofdstad naar Halifax, na langdurige conflicten met de oorspronkelijke bevolking van de regio, de Mi’kmaqs en de Franse kolonisten, Acadiers genoemd. Momenteel telt het plaatsje een kleine 500 inwoners.

Bij aankomst in Annapolis Royal, stoppen we eerst aan de Historic Gardens. Deze tuin, waarvan vooral de rozen vermeld worden, heeft al meerdere prijzen gewonnen. Doch wanneer we het grondplan en enkele foto’s zien, voelen we ons er niet echt toe aangetrokken. Het lijkt een mooie tuin, maar hij heeft niets unieks te bieden.

Vandaag is Natan Day, men viert de verjaardag van de regio. Overal zien we mensen met stoeltjes langs de straatkant zitten, in afwachting van de parade. Op onze vraag of deze de moeite loont, krijgen we als antwoord ‘ verklede mensen, tractors, drukte en lawaai’. Wat later zien we landbouwtractors passeren en enkele brandweerwagens. Hierop wachten we niet.

Daarna bezoeken we Fort Anne National Historic Site, waar ooit Franse en Britse bezetters waren gehuisvest. Van dit oude fort, blijft enkel de mooie officierswoning over. Deze staat midden een groot grasveld, omringd door twee stervormige aarden wallen, eveneens met gras begroeid. Daarin bevinden zich twee munitiekelders, die nog toegankelijk zijn. Op het terrein zien we eveneens een vrij grote, oude begraafplaats. Gelegen aan de monding van de Annapolis River, is dit een prachtige locatie.

Op een dam aan de monding van de Annapolis River, bevindt zich het Visitor Center. Eenmaal ter plaatse, ontdekken we dat dit opvallende gebouw eigenlijk een andere functie heeft. Het Annapolis Tidal Generating Station (gebouwd in 1984) is een elektriciteitscentrale, die gebruik maakt van de getijdenverschillen, in deze regio extreem groot. Achter de dam is een getijdenmeer ontstaan. Telkens het tij opkomt, is er via een opening een instroom. Wanneer het getijde daalt, wordt een andere poort geopend, waarin zich een grote turbine bevindt. Het water stroomt daar doorheen en genereert continu stroom voor 4.500 gezinnen in de omgeving. Een boeiend schouwspel. Dit is de enige elektriciteitscentrale in Noord Amerika die op getijden werkt, één van de weinige ter wereld.

Waterkrachtcentrales zijn wereldwijd de belangrijkste bron van hernieuwbare energie, ze vullen 15% in van de noden. In Nova Scotia zijn stuwdammen op rivieren in gebruik sinds 1903, vandaag beschikt men er over 32 hydrocentrales op 16 rivieren. Deze leveren de provincie voldoende energie voor 100.000 gezinnen.

Wat verder langs de riviermonding, bevindt zich Port-Royal National Historic Site. Dit is een houten vestiging, opgericht in 1605, die bestaat uit een aantal woningen en gezamenlijke leefruimtes omheen een binnenplein. Er is slechts 1 toegangspoort, alsook een terras met kanonnen ter verdediging bij aanvallen van op de rivier. Deze site werd al verlaten in 1613, nadat Britse en Amerikaanse aanvallers er vernieling hadden gezaaid.
We worden ontvangen door een man in de Franse werkmansuitrusting van de 17de eeuw, met wollen sokken en klompen. Bij temperaturen van 32°C geen aangename dracht. Hij vertelt zeer enthousiast over de geschiedenis van deze plaats, vooraleer we naar binnen gaan. Dit maakt het bezoek extra boeiend. De mooie site lijkt helemaal authentiek, alsook de inrichting ervan, doch is in 1939 herbouwd door de Canadese Nationale Parken organisatie.

We vervolgen onze weg doorheen de Annapolis Valley, langs de loop van de Annapolis River. Doorheen de vallei loopt een tweede rivier, de Cornwallis River. De omgeving wordt gedomineerd door landbouw, veeteelt en fruitboomgaarden.

Bay of Fundy of enorme getijde verschillen
De Bay of Fundy is een grote baai, gelegen tussen de Canadese provincies New Brunswick en Nova Scotia. Een klein stukje van de baai grenst aan de staat Maine, USA. Deze baai is vooral bekend om haar uitzonderlijk grote getijde verschillen. Tijdens de tropische cycloon Saxby Gale, in oktober 1869 werd met 21,6 meter de hoogste waterstand ooit gemeten, aan het uiteinde van Minas Basin.
De baai wordt omringd door mooie stranden en hoge kliffen en door erosie gevormde, grillige rotsformaties. In de Bay of Fundy zijn meerdere eilanden gelegen.

De weg naar Halls Harbour is opnieuw erg beschadigd. Gelukkig is het niet druk en kunnen we onze snelheid aanpassen, de grootste en diepste gaten omzeilen. Dit kleine zeehaventje, ligt aan de Bay of Fundy, we bezoeken het aldus omwille van de grote getijde verschillen. Wanneer we hier aankomen, is het bijna laagtij. Enkele kreeftenboten staan mooi rechtop, op de droge bodem van de smalle vaargeul. Blijkbaar kent men hier de methode, opdat de schepen niet zouden omvallen of scheefhangen. We vinden vooral indrukwekkend om zien, hoe hoog de havenmuren zijn, waar deze boten langs liggen. Bij hoogtij komt het water tot bijna boven, dat is te zien aan de vochtig bemoste houten stellingen. We nemen nog een kijkje op het keienstrand, voor we verder rijden. Hier wachten op hoogtij heeft geen zin, want dan is het al donker …

Een volgende stop is de Lookoff in Arlington. Dit zou één van de mooiste uitzichten zijn, op het door Unesco erkende Grand Pré landschap. We zien meerdere tinten veldjes, als een lappendeken uitgespreid. Op de achtergrond de oceaan, met laagtij, waardoor de oranjerode aarde blootligt. Wat ons betreft, is dit niet Unesco waardig ... dergelijke landbouw landschappen komen we in West Europa overal tegen.

In Port Williams stoppen we even bij de brug over de rivier. Ook hier speelt het fenomeen van het lage tij. Oranjerode modder vormt de randen van de bijna leeggelopen stroom. Dit geeft een mooi contrast met het groen van de dijk.

Vervolgens komen we bij Grand Pré National Historic Site. Eveneens een Unesco site omwille van het omringende landschap dat bestaat uit een lappendeken van landbouwveldjes, afgewisseld met wat fruitboomgaarden.

Hier vinden we veel informatie over de geschiedenis van de regio en de Acadiers. Dit zijn de oorspronkelijke Franse bewoners, die hier een nieuw bestaan opbouwden. Ze leefden van wat het land hen kon bieden, de overschotten werden geruild voor andere goederen. Toen later Franse en Engelse troepen een strijd voerden voor de heerschappij in de regio, wilden ze neutraal blijven. Dit was buiten de Engelsen gerekend, die hen dwongen met hen mee te vechten. Omdat ze dienst weigerden, werden de mannen gevangen genomen, de vrouwen uit hun huizen gezet. De dorpen werden in brand gestoken. Tijdens de deportatie die volgde, werden de Acadiërs met schepen naar Britse koloniën gebracht, tot in de USA en de Caraïben. Ze moesten er werken in dienst van de rijken. Jaren later keerden vele Acadiërs terug naar hun geliefde streek hier.

De parkfilm is mooi, met effecten in de zaal. We maken een wandelingetje over het terrein, waar nog een oud kerkje op staat en een waterput. Het lijkt eerder een verzorgd stadsparkje met vijver en bloemen.

In Windsor bezoeken we Fort Edward. Dit was ooit een klein Engels fort (anno 1750), ter verdediging van de strategische route over land, naar de – toen pas opgerichte – hoofdstad Halifax. Belangrijk voor het onderhoud van de communicatie met Annapolis Royal, de vorige hoofstad. Het was een vierkant fort, met op elke hoek een toren, omringd door aarden wal. De houten gebouwen boden accommodatie aan 8 officieren en 168 manschappen. Nu blijft enkel een klein houten blokhuis over, het oudste van Canada, mooi om zien. Eromheen nog een stukje aarden, met gras begroeide omwalling.

In Kentville, een stadje met alle mogelijke winkels, laten we Marc’s fietsband herstellen. Het ventiel is geblokkeerd, een onderdeeltje wordt prompt vervangen.

Dan volgen we de kustweg en genieten van de uitzichten op rode rotskliffen en het zeer brede keienstrand. Het is bijna laagtij, indrukwekkend hoe ver de zee zich terugtrekt. Verderop langs deze route bevindt zich Burntcoat Head, de plaats met de grootste getijde verschillen ter wereld. Omdat het hier zo mooi is en we een leuk slaapplaatsje op het strand vinden, houden we dat echter voor morgen. Zo genieten we van een schitterende omgeving, in een baai, omringd door rode, beboste rotskliffen. Vanuit Manga hebben we uitzicht op zee die langzaamaan dichterbij komt. Een kort wandelingetje brengt Marc om de hoek van de rotsen, waar zich een zogenaamd Flowerpot Island bevindt. Dit is een door erosie gevormde, beboste oranje rots, die hoog boven het strand uitsteekt, vlak voor de kust.

’s Ochtends zien we opnieuw de vloed opkomen. Ditmaal wandelt Herlinde tot bij het kleine Flowerpot Island, ze moet zich haasten om terug te keren, want het water stijgt al vlug tot boven een rots waar moet overheen geklauterd worden.

Vooraleer te vertrekken, wachten we tot de vloed compleet is en het getijde keert. Dit hebben we gisteren niet kunnen zien, het was al donker. We weten enkel dat het water zeer dicht bij onze Manga kwam. Zwermen vogels vliegen af en aan, om telkens te landen op het resterende smalle keienstrand. Leuk om zien.

We brengen een bezoek aan de kleine vuurtoren Burntcoat Head en klimmen naar boven voor het uitzicht. Heel hoog is dat echter niet. Daarna wandelen we naar enkele uitzichten op de rode kliffen en het grote Flowerpot Island vlak voor de kust. Een schitterende omgeving. Het water is aan het wegtrekken, doch de zeebodem rondom is nog te nat om droge voeten te houden. Enkele mensen trekken hun schoenen uit en gaan toch een wandelingetje maken.

In South Maitland stoppen we bij het Fundy Tidal Interpretive Center. Daar vinden we boeiende informatie over de getijden. Een uitkijkplatform biedt uitzicht op de Shubenacadie River, met 78 km de langste rivier van Nova Scotia. Pijlers van een oude brug staan midden in de brede rivier te eroderen. Op deze getijde rivier is de Tidal Bore (vloedgolf) te zien, wanneer vloed overgaat in eb. We zijn hier niet op het juiste moment, daarvoor zouden we morgen in de voormiddag moeten terugkeren. Als toeristische attractie worden hier rafttochtjes aangeboden, op de Tidal Bore.

Dit is voorlopig onze laatste dag op Nova Scotia, morgen rijden we naar de Caribou Ferry Terminal, om de boot te nemen naar PEI (Prins Edward Island).

OVERNACHTINGEN:
KEJIMKUJIK – KIEZELPLEINTJE
Coördinaten: 44.435376 – 65.193299
PRIJS: N.v.t.
SCORE: 3/5
COMMENTAAR:
Open kiezelplek aan de rand van de weg, in het bos. Gelegen net buiten het gebied van het Nationale Park. ’s Avonds wordt het rustig op de weg. Geen voorzieningen.
Minpunten: Geluiden van de passerende voertuigen op de weg.

GREENWOOD – WALMART PARKING
Coördinaten: 44.966549 – 64.921510
PRIJS: N.v.t.
SCORE: 3/5
COMMENTAAR:
Grote parking, gedeeld met andere winkels. Er hangt 1 ‘no overnight camping’ bordje, we stellen de vraag in de winkel, geen probleem om hier te overnachten. Ze weten niet wie dit bordje heeft opgehangen. Toiletten in de winkel. Wifi op de parking. De winkel sluit ’s avonds.
Minpunten: ’s Ochtends nogal druk op de weg ernaast.

NEW MINAS – WINKELPARKING
Coördinaten: 45.068259 – 64.439119
PRIJS: N.v.t.
SCORE: 2/5
COMMENTAAR:
Grote parking, omringd door een aantal winkels. We proberen hier te overnachten, omdat de Walmart parking verderop volgens onze informatie zou gebruikt worden voor joyrijden ’s nachts, wat onveilig is en vooral lawaaierig. Parkeren bij enkele winkels met minder klanten, helemaal achteraan.
Minpunten: /

BRAMBER – KEIENSTRAND
Coördinaten: 45.190609 – 64.159787
PRIJS: N.v.t.
SCORE: 5/5
COMMENTAAR:
Prachtig keienstrand, omringd door rode beboste rotskliffen. Uitzicht op de enorme getijde verschillen. Geen voorzieningen. Enkele locale mensen komen hier picknicken op het strand.
Minpunten: /

NEW GLASGOW – WINKELPARKING
Coördinaten: 45.579269 – 62.671078
PRIJS: N.v.t.
SCORE: 2/5
COMMENTAAR:
Grote parking, waar we samen met vele andere campers staan. Toiletten in de winkel, WIFI op de parking.
Omdat het lawaai echt storend is, verplaatsen we ons ’s avonds naar een parking aan de andere kant van het winkelcomplex, tussen de Canadian Tire en een leegstaand pand, hier is het veel rustiger (coördinaten: 45.580439 – 62.664055).
Minpunten: Veel lawaai van de drukke weg en de generatoren van de grote campers.

SANI DUMP:
Greenwood – winkelcomplex: Dump achteraan het winkelgebouw, drinkbaar water beschikbaar.
Prijs: Gratis.
Coördinaten: 44.968510 – 64.923250

GEREDEN TRAJECT:
Bridgewater – Kejimkujik, 70 km
We volgen een secundaire weg, vanuit Bridgewater het binnenland in. Langs vele dorpjes. Bochtige wegen in minder goede staat.

Kejimkujik – Annapolis Royal – Port-Royal – Kingston – Greenwood, 133 km
Gedeeltelijk secundaire weg, gedeeltelijk autoweg. Stukken liggen minder goed. Rustig rijden.

Greenwood – Halls Harbour – Arlington – Port Williams – New Minas, 111 km
Wegen zeer beschadigd, eenmaal de Highway verlaten. Rustig rijden.

New Minas – Kentville – New Minas – Grand Pré – Windsor – Bramber, 90 km
Beschadigde wegen, zeer rustig rijden.
We volgen de mooie route 215 langs de kust.

Bramber – Burntcoat Head Park – South Maitland – Truro – New Glasgow, 155 km
We volgen verder de mooie kustroute. Afwisselend beschadigde en goede wegen, zeer rustig rijden.
In de buurt van Truro rijden we de Trans-Canada Hwy, n° 1 op. Deze ligt vrij goed, op enkele beschadigingen na.

EXCURSIES:
KEJIMKUJIK – NATIONAL PARK
Dicht bebost gebied, met veel wild en meren. Ideaal voor kanovaren. Wandel- en fietspaden. Tijdens heldere nachten zou er een schitterende sterrenhemel zijn, dankzij de puurheid van de lucht. We bezoeken het park omdat we hier passeren, graag wandelen en een nationale parkenpass hebben. Een grote omweg zouden we er niet voor maken. De wandelingen lopen vooral door dichte bossen, bieden niet veel variatie. Wild zien we niet, op 2 hertjes na.
1. Mersey Meadow – Mill Falls – Beech GroveTrail:
Combinatie van 3 korte wandelpaden. Vertrek aan het Visitor Center. Mooie groene omgeving, doch helemaal niet uniek.
Trail 1, Mearsey Meadow: Zeer kort paadje met uitzicht op de rivier.
Trail 2, Mill Falls: Langs een riviertje met watervallen, ofte stroomversnellingen. Mensen zoeken in het water verkoeling.
Trail 3, Beech Grove: Doorheen een dicht gevarieerd bos, in alle rust en stilte.
Lengte: 4,4 km retour.
Hoogteverschil: klein.
Score: 3/5
Coördinaten: 44.438470 – 65.208360
2. Rogers Brook Trail, trail 7:
Korte rondwandeling door het bos, met wat uitzicht op grasland en de Mersey River. Mooi bos, maar weinig variatie.
Lengte: 1 km loop.
Score: 3/5
Coördinaten: 44.407171 – 65.222156
3. Peter Point, trail 11:
Bospad dat leidt naar de punt van een schiereiland in het Kejimkujik Lake. Op het einde bevindt zich een strandje, waar mensen zwemmen. Fietsen zijn op dit pad toegelaten.
Lengte: 3,8 km retour.
Score: 3/5
Coördinaten: 44.365880 – 65.195837
Gelegen langs een smalle bosweg, die start aan het einde van de asfaltweg.
SCORE: 4/5
INKOM: 5,8 CAD per persoon per dag (incl. tax), gratis voor jongeren tot 17 jaar.
Gratis voor wie over een Nationale Parkenpas beschikt, 67,70 CAD pp (in 2016). Vanaf de derde persoon is een familiepas goedkoper.
FIETSEN- EN KANOVERHUUR:
Aan Jakes Landing worden fietsen en kano’s verhuurd.
Fietsen: vanaf 15 CAD per uur.
Kanos en kajaks: vanaf 15 CAD per uur voor tweepersoons, vanaf 12 CAD per uur voor single.
Coördinaten: 44.401071 – 65.219899
INFORMATIE:
Kaart van het park met wandel- , fiets- en andere informatie te verkrijgen in de Visitor Information Centers. Parkfilm wordt getoond op aanvraag, geeft een mooi idee over wat er te zien is.
Coördinaten: 44.438470 – 65.208360
Website: www.parcscanada.gc.ca/keji
E-mail: [email protected]
Tel.: (902)682-2772 of 1-888-773-8888
PARKING:
Bij het Visitor Center, aan wandelpaden, picknickplaatsen, campings, uitzichtpunten. Alles is duidelijk aangeduid op de overzichtskaart van het NP.

ANNAPOLIS ROYAL – HISTORIC GARDENS
Mooie bloementuinen, die prijzen hebben gewonnen. We bezoeken ze niet, in de veronderstelling dat er niet echt iets unieks qua planten of opzet wordt gepresenteerd.
SCORE: ?/5
INKOM: 14,5 CAD pp.
PARKING:
Voor de tuin, doch grotere voertuigen worden doorverwezen naar een parking aan de overkant van de straat.
Coördinaten: 44.740537 – 65.513971

FORT ANNE – NATIONAL HISTORIC SITE
Stervormig fort met 2 aarden wallen, aangenaam om rond te kuieren, mooie omgeving aan de rivier. In de officierswoning is een museum ondergebracht.
SCORE: 4/5
INKOM: 3,9 CAD per persoon per dag, gratis voor jongeren tot 17 jaar.
Gratis voor wie over een Nationale Parkenpas beschikt, 67,70 CAD pp (in 2016). Vanaf de derde persoon is een familiepas goedkoper.
Gratis op Natan Day.
INFORMATIE:
In de officierswoning bevindt zich het loket en is een folder te verkrijgen met grondplan en een woordje uitleg.
Website: www.parcscanada.gc.ca/fortanne
E-mail: [email protected]
Tel.: (902) 532-2397
PARKING:
Aan de officierswoning, beperkte kleine parking.
Coördinaten: 44.741755 – 65.518564
Wij parkeren aan de straatkant, tegenover de fortingang.

ANNAPOLIS TIDAL – GENERATING STATION
Interessante site, voorbeeld van alternatieve energiewinning. Boeiend om zien hoe dit is opgezet, hoe men uit getijde verschillen stroom opwekt. Toegang via het Visitor Center, met informatie op de eerste verdieping.
SCORE: 3/5
INKOM: Gratis.
PARKING:
Aan het Visitor Center.
Coördinaten: 44.753513 – 65.512738

PORT-ROYAL – NATIONAL HISTORIC SITE
Oude houten vestiging, die zeer mooi is opgezet. Mooie omgeving. Onthaal met het verhaal over deze site. Interessant om te bezoeken.
SCORE: 5/5
INKOM: 3,9 CAD per persoon per dag, gratis voor jongeren tot 17 jaar.
Gratis voor wie over een Nationale Parkenpas beschikt, 67,70 CAD pp (in 2016). Vanaf de derde persoon is een familiepas goedkoper.
Gratis op Natan Day.
INFORMATIE:
Bij aankomst op de site wordt een woordje uitleg gegeven. Brochure met plannetje en uitleg beschikbaar.
Website: www.parcscanada.gc.ca/portroyal
Tel.: (902) 532-2898
PARKING:
Voor de site.
Coördinaten: 44.712584 – 65.608826

HALLS HARBOUR – KREEFTENVISSERS HAVENTJE
Indrukwekkende locatie waar de diepe havengeul droog komt te liggen bij laagtij. Kreeftenboten liggen op de bodem, werkeloos. Keienstrand.
SCORE: 5/5
INKOM: Gratis.
PARKING:
Rondom de havengeul zijn parkeerplaatsen.
Wij parkeren op de parking aan het kreeftenrestaurant.
Coördinaten: 45.200963 – 64.620605

ARLINGTON – LOOKOFF
Eén van de mooiste uitzichten op de Grand Pré omgeving. Vinden we nogal gewoontjes om Unesco te zijn.
SCORE: 3/5
INKOM: Gratis.
PARKING:
Parking aan het uitzicht.
Coördinaten: 45.199551 – 64.408174

PORT WILLIAMS – UITZICHT OP DE CORNWALLIS RIVIER
Mooi uitzicht op de rivier die onderhevig is aan grote getijde verschillen.
SCORE: 4/5
INKOM: Gratis.
PARKING:
Parking aan de overkant van de brug, naast de rivier.
Coördinaten: 45.093826 – 64.405672

GRAND PRÉ – NATIONAL HISTORIC SITE
Informatieve site over de geschiedenis van de Acadische bevolking hier. Mooie film. Park met kerkje en waterput achter het gebouw. We vinden dit interessant, enkel om wat meer over de omgeving te leren. Doch is het geen must see. Rondom ligt het Unesco landbouwgebied.
SCORE: 3/5
INKOM: 7,8 CAD per persoon per dag, gratis voor jongeren tot 17 jaar.
Gratis voor wie over een Nationale Parkenpas beschikt, 67,70 CAD pp (in 2016). Vanaf de derde persoon is een familiepas goedkoper.
INFORMATIE:
Informatieve site. Aan de receptie is een brochure met plannetje en uitleg beschikbaar.
Website NHS: www.parcscanada.gc.ca/grandpre
Website Unesco gebied: www.landscapeofgrandpre.ca
Tel. NHS: (902) 542-3631
PARKING:
Bij de site.
Coördinaten: 45.109742 – 64.311341

FORT EDWARD – NATIONAL HISTORIC SITE
Klein Engels fort, waar weinig van overblijft. Het houten blokhuis is interessant om zien. Korte wandeling omheen de restanten van de aarden omwalling van het fort, 1,2 km.
SCORE: 3/5
INKOM: Gratis.
INFORMATIE:
In de blokhut is wat informatie te vinden, alsook een brochure.
Website: www.parcscanada.gc.ca/fortedward
E-mail: [email protected]
Tel.: (902) 798-4706 (25 juni tot Labour Day) of (902) 532-2321 (Labour Day tot 24 juni)
PARKING:
Bij de site.
Coördinaten: 44.995872 – 64.135466

BURTCOAT HEAD – PARK
Mooie locatie met klein vuurtorentje en rode rotskliffen aan zee, met flowerpot rotseiland. Bij laagtij kan er op de zeebodem worden gewandeld.
SCORE: 5/5
INKOM: Gratis.
PARKING:
Parking bij het park, te bereiken via een onverhard weggetje.
Coördinaten: 45.311114 – 63.805798

SOUTH MAITLAND – FUNDY TIDAL INTERPRETIVE CENTER
Informatiekantoortje over de getijde processen. Uitzicht op de rivier, waar op het moment van de waterkering een vloedgolf te zien is.
SCORE: 3/5
INKOM: Gratis.
PARKING:
Parking bij informatiecentrum.
Coördinaten: 45.250626 – 63.459726

 

Print Friendly and PDF

 

 

 

Fotoalbums van locatie «Kejimkujik»

Nova Scotia, Bay of Fundy & Annapolis Valley (30)

04 Augustus 2018 | Noord Amerika 4 | Canada | Laatste Aanpassing 16 Oktober 2018

  • South Maitland, Fundy Tidal Interpretive Center
  • Annapolis Royal, Port-Royal NHS
  • Bramber, hoogtij aan slaapplaats
  • picknickplaats op weg naar Burntcoat Head
  • Bramber, aan slaapplaats op weg naar Burntcoat Hea

 

Plaats een Reactie

 

      
This site is only viewable in landscape mode !
Session Tracking