Reisverhaal «NewFoundland&Labrador, noordelijk schiereiland»

Noord Amerika 4 | Canada | 0 Reacties 26 Juni 2018 - Laatste Aanpassing 16 Oktober 2018

26 juni – 3 juli 2018     

Traject: L’Île aux Perroquets – Blanc Sablon – provinciegrens Quebec / New Foundland-Labrador – St. Barbe – L’Anse aux Meadows – Raleigh – Burnt Cape – St. Anthony – Goose Cove – Conche –Englee – Roddicton – Port au Choix – Hawke’s Bay – River of Ponds     

NewFoundland and Labrador      
De 10de provincie die ooit tot Canada toetrad, is NewFoundland & Labrador (405.212 km² groot), met als hoofdstad St. John’s (+/- 100.000 inwoners). Deze provincie bestaat uit NewFoundland, een eiland in de golf van St. Lawrence, en het gedeelte Labrador dat op het Canadese vasteland is gelegen en dat samen met een stuk van de provincie Quebec het schiereiland Labrador vormt. Tussen beide provinciedelen bevindt zich de straat van Belle Isle. Dwars doorheen Labrador loopt de Great Northern Loop, de enige doorgaande weg in Labrador.

In NewFoundland & Labrador wordt een eigen dialect gesproken, Engels dat ons eerder doet denken aan de UK. Van de 510.000 inwoners, wonen 95 % op het eiland NewFoundland, dat slechts 29 % van de oppervlakte van de provincie inneemt. Daarvan spreken 98,5 % Engels als moedertaal, er wordt op het eiland nog beperkt een oud Frans dialect gesproken. De economie draait vooral op olie en visserij, 44 % van de uitvoer is olie.

Vanuit Blanc Sablon, aan de oostkust van de provincie Quebec, nemen we de ferry naar St. Barbe, gelegen op het eiland New Foundland. Deze ferry vaart slechts enkele keren per dag. 75% van de plaatsen kunnen worden gereserveerd, maar zijn lang op voorhand volgeboekt. Kwestie van vroeg aanwezig te zijn dus, om één van de nog vrije plaats te bemachtigen.

Om kans te maken op de overtocht van 13 u, rijden we vóór 8 u naar de haven. Ons plan is om, eenmaal het ticket gekocht, de voormiddag in de omgeving door te brengen met nog enkele wandelingen. Bij het verlaten van onze kampeerplek, zien we een vosje door de regen langs de waterkant lopen.

Wanneer we aankomen, is de ferry van 8 u nog net niet vertrokken. Tot onze verbazing mogen we als laatste mee. Geen probleem, het regent, wandelen zou toch niet aangenaam zijn. Wel jammer dat de regen en lage wolken het uitzicht op zee beperken. Toch zien we een enorme platte ijsschots drijven. Drie walvissen zwemmen voorbij, wat ver af voor de foto.

Op weg naar het noorden
Eenmaal aangekomen in St. Barbe, vullen we vlug onze benzinetank. De prijs is merkbaar lager dan aan de overkant, het was een goede gok om te wachten.

Hier nemen we afscheid van onze vrienden Magda & Fred, na een lange tocht samen. Zij zullen nu langzamer verder reizen, op mooie plaatsjes wat langer blijven staan. Wij hebben een vrij drukke planning, voor we eind augustus de Verenigde Staten opnieuw willen in reizen.

Door de regen is het uitzicht zeer beperkt. We rijden ineens door richting noorden, langs de kustlijn.

Opvallend zijn de vele kleine tuintjes met primitieve omheiningen die de berm sieren. De barre en rotsachtige ondergrond op het eiland laat niet veel landbouw toe. Lange tijd was hier geen autoweg. Nadat de weg was aangelegd, ontdekten de bewoners al vlug, dat als ondergrond een vruchtbare laag aarde werd aangebracht, die zich uitstrekt in de berm. Daar werd gretig gebruik van gemaakt om tuintjes aan te leggen. Iets dat door de overheid nog steeds oogluikend wordt toegestaan.

Een ander opmerkelijk verschijnsel langs de wegkant, zijn grote, mooi gestapelde, hopen brandhout. Winters zijn lang, verwarmen is duur, de elektriciteit op dit eiland is zeer kostelijk. Bewoners kunnen een vergunning kopen voor het hakken van een perceel bos, dit kost hen 20 CAD.

Op auto’s zien we vaak stickers met het kenteken NL, wat ons doet denken aan onze Nederlandse buren. Doch hier betreft het de officiële afkorting voor NewFoundland & Labrador.

Ten westen van St. Anthony stoppen we in een zijweggetje om te overnachten, met zicht op Pistolet Bay, een grote baai. Het is nu eind juni, nog steeds ijzig koud, met gure wind en temperaturen tussen 3°C en 10°C. Hopelijk wordt het vlug iets warmer.

L’Anse Aux Meadows
Het wordt een grijze dag, met lichte regen na de middag. Toch bezoeken we L’Anse Aux Meadows National Historic Site, door UNESCO erkend.

Zo ’n 1.000 jaren geleden kwam in het noorden van New Foundland een Noorse expeditie aan, die vertrokken was uit een vestiging in Groenland (die ze sinds 982 bewoonden). Ze kozen deze plaats op de meest noordelijke punt van New Foundland, als strategische locatie voor hun kamp. Gelegen aan de ingang van de Strait of Belle Isle en met uitzicht op Labrador, was dit een gemakkelijk terug te vinden plek. Onder leiding van Leif Eiriksson werd hier een kamp gebouwd voor 60 tot 90 mensen, bestaande uit huizen met muren van turf.

Deze Vikingen waren de eerste Europeanen die voet aan wal hebben gezet in Noord Amerika. Tevens vormde dit het eerste contact tussen Europeanen en de oorspronkelijke Noord Amerikaanse ‘aboriginal’ bevolking.

Gedurende een 200-tal jaren trokken succesvolle expedities doorheen het oosten van Canada, op zoek naar hout voor huizen en boten, wat in Groenland niet beschikbaar was. Men noemde deze regio Vinland, wat verwijst naar bloeiende wijngaarden. Daarom wordt aangenomen dat hun werkgebied tot in New Brunswick was uitgestrekt, de meest noordelijke regio waar druiven kunnen groeien.
In Groenland bestond de Noorse kolonie uit slechts 500 personen en enkele IJslanders. Te klein om een werkkamp zoals dit in L’Anse aux Meadows te onderhouden. De kosten waren te groot, het kamp werd verlaten, waarbij men de huizen in brand stak opdat die niet door anderen konden gebruikt worden. Toch is er een vermoeden dat de ‘hout’ expedities vanuit Groenland nog jarenlang werden verder gezet, tot de kolonie in Groenland eveneens werd verlaten in de 15de eeuw.

In 1960 ontdekte de Noorse onderzoeker en schrijver Helge Ingstad deze Vikingsite. Een locale visser gaf hem een rondleiding in het ‘Indiaanse kamp’, zoals dit door de plaatselijke bevolking werd genoemd. De ruïnes leken op 11de eeuwse Noorse huizen, andere opgegraven artikelen waren duidelijk door Vikings achtergelaten. Dit alles was van grote historische waarde, voor de erkenning van het enige authentieke Vikingdorp ooit ontdekt in Noord Amerika.

Eerst bekijken we de parkfilm, die ons een idee geeft over het verleden van deze locatie. Daarna gaan we met een enthousiaste ranger mee naar buiten. Hij vertelt op een boeiende manier over het ontstaan en de geschiedenis van deze plek, toont de overblijfselen van het authentieke Vikingdorp. We eindigen bij een site met replica van hoe dit Vikingkamp er ooit zou hebben uitgezien. Binnen worden we verwelkomd door een warm open vuurtje, middenin elke kamer. Enkele mannen gekleed als Vikings, doen hun verhaal aan de hand van oude legendes. Alsof zij hier nog steeds leven in de tijd van toen.

Ondanks het gure weer, maken we nog een rondwandeling door de mooie natuur van dit park aan zee. De rotseilandjes voor de kust horen bij het park. Rondom zien we wat ijsbergen drijven, stilaan een vertrouwd onderdeel van het uitzicht op zee.

Op weg naar onze slaapplaats, zien we een jonge eland grazen aan de wegkant. Een prachtig dier, dat zich een poosje laat bewonderen.

Burnt Cape
De weg naar het actieve vissersdorpje Raleigh brengt ons langs het Pistolet Provincial Park, waar we aan voorbij rijden. Aan het einde van de weg trekt een groot schiereiland ons aan, we volgen een smal zandweggetje met vele putten. Zo komen we bij Burnt Cape Ecological Reserve, één van de belangrijkste ecologische reservaten in de provincie. Meer dan 300 verschillende planten groeien hier, waaronder 30 zeldzame soorten, miniatuur orchideeën en zeldzame Arctisch-Alpiene plantensoorten.

Het weggetje gaat verder, dwars doorheen dit mooie natuurgebied, we bewonderen de vele kleine plantjes en bloempjes. Ondanks het gure weer en de regen, maken we toch een wandeling naar de top van het schiereiland. Daarbij genieten we van schitterende uitzichten rondom. Eenmaal terug aan de rand van het gebied, blijven we de middag doorbrengen in Manga, met uitzicht op zee en Raleigh aan de overkant. Hier willen we blijven staan …

IJsbergen
ARCTIC GIANTS - They come, but don’t stay long, and many of them die here.

De ijsbergen aan de kust van NewFoundland & Labrador zijn Arctische of noordelijke ijsbergen, dit fenomeen bestaat ook in het Antarctisch gebied. Soms legt zo’n ijsberg een uitzonderlijk lange weg af, zo heeft men er reeds gespot aan de Bermuda eilanden, 4.000kilomer ver. Op het zuidelijke halfrond, bereikten ijsbergen reeds Rio de Janeiro, Brazilië, zo’n 5.500 kilometer verwijderd van de plaats van ontstaan.

Deze hier zijn afkomstig van 10.000 jaren oude gletsjers in Groenland, waarvan grote stukken afbreken. Die drijven weg en volgen steeds dezelfde route, de zogenaamde ‘Iceberg Alley’, die deel uitmaakt van de koude Labrador Golf. Ze komen voor in alle mogelijke vormen, bergen, torens, piramides, huizen, kastelen, kathedralen, … kwestie van wat fantasie te gebruiken. Meestal komen ze vast te zitten in een baai aan de noordoostkust van NewFoundland, waar ze langzaam wegsmelten, daarbij veranderen ze voortdurend van vorm. Ondertussen is er 2 tot 3 jaren verlopen sinds hun ontstaan.

Het smeltwater van een ijsberg is veilig om te drinken, helemaal niet zout en zeer puur, dit bevroor meer dan 15.000 jaren geleden. De temperatuur binnenin een ijsberg bedraagt ongeveer -25°C, aan de oppervlakte is dit 0°C.

IJsbergen komen in grotere aantallen voor de laatste jaren. Wat men noemt een kleine ijsberg, heeft de grootte van een klein huis. Gemiddelde ijsbergen wegen 100.000 tot 200.000 ton en hebben al vlug de afmetingen van een gebouw met 15 verdiepingen in het kubiek. Een zeer grote ijsberg is al vlug 100den meters lang en weegt meer dan 10 miljoen ton.

De grootste ijsberg ooit geregistreerd, was 335 kilometer lang en 97 kilometer breed. Met een totaal van 19.300 km², dus groter dan België. De hoogste ijsberg ooit gemeten, was 167 meter hoog, meer dan half zo hoog als de Eiffeltoren in Parijs.
In 2011 brak een ijseiland af van de Petermann Gletsjer, met een breedte van 14,5 km. Deze ijsberg, waarop zelfs watervallen ontstonden, bevatte een micro-ecosysteem op zich, met daarop zeehonden en vogels die dit als thuisbasis gebruikten.

Het tipje van de ijsberg …
De welbekende uitdrukking haalt zijn oorsprong bij deze ijsbergen, die slechts een fractie van hun geheel tonen. Immers 87 % van de drijvende ijsberg zit onder het wateroppervlak.

Gevaar …
Een ijsberg is prachtig om zien, doch vissers houden er niet zo zeer van. Ze blijven er ver vandaan. Immers de mooie ijsmastodonten kunnen zeer plots draaien en uiteenvallen, zonder enig voorafgaand teken. Daarbij bootjes in enkele seconden tijd laten kantelen, de crew in het ijskoude water doen belanden. Bovendien geraken ze vast in visnetten en –fuiken.

Na het zinken van de Titanic in 1912, werden internationale ijspatrouilles opgericht. Zij brengen alle ijsbergen en hun baan in kaart.

In St. Anthony, een iets groter plaatsje, gaan we boodschappen doen. We stoppen bij het Visitor Center, daar vertelt men dat vorige zondag in het dorp een ijsbeer is gespot. Deze komen mee met de ijsbergen, keren op een of andere manier terug. De kans is jammer genoeg klein om deze ijsbeer opnieuw ergens te zien.

Aan het einde van de weg, ligt Fishing Point Park. Bij de kleine vuurtoren, maken we enkele wandelingen. Naar de linkerkant volgen we de baai, met mooie uitzichten op het dorp en zijn haventje. Het rechtse pad biedt zicht op zee, hier zouden walvissen kunnen gespot worden. Die zien we niet, wel komen we op het einde bij een prachtige ijsberg, met felblauwe lijnen. Stilaan komt een dikke mist opzetten, misthoorns klinken voortdurend in de buurt.

Op aanraden van een locale bewoner, rijden we verder naar Goose Cove. Hier zou sinds 3 dagen een bijzonder mooie ijsberg liggen. Wanneer we daar aankomen, zien we twee hoge ijspieken boven het dorpje uittorenen. Dat hadden we niet verwacht. We rijden naar het einde van de weg, waar een wandelpad ons dichterbij brengt. Dit is pas indrukwekkend.
Een man vertelt fier dat deze ijsberg gisteren op TV is getoond, tijdens het nieuwsbericht. Daardoor is het nu zeer druk, men komt van ver om het spektakel te zien. Het is sinds 2011 geleden dat men hier zo ’n groot exemplaar te zien kreeg, toen was de ijsberg nog veel groter, maar lag wat verder weg in zee. Hij raadt ons aan om ook naar de andere kant van de baai te rijden, waar je er zeer dichtbij komt.
Via een smal gravelbaantje met diepe putten, rijden we daar naartoe. Om de ijsberg te zien, moeten we een stuk over de rotsen klimmen. We komen inderdaad vlakbij de indrukwekkende ijsmassa, doch van hieruit zijn de 3 delen van de ijsberg niet apart te zien.

Op terugweg naar St. Anthony vinden we een ruime parking, waar we rustig kunnen overnachten.

Conche
Via een andere route dan de heenweg, keren we terug in zuidelijke richting, om het noordelijke schiereiland op New Foundland verder te gaan verkennen. Hierbij passeren we langs Main Brook en Roddickton, kleine, weinig opvallende dorpjes.

Onderweg slaan we een gravelbaantje in, het eindigt op een parking midden in een boreaal woud, herkenbaar aan zijn bijzondere boomgroei. Dit vochtige gebied kent korte koele zomers en lange koude winters.
Onmiddellijk worden we omringd door lastige muggen. Toch willen we de wandeling maken, naar de ondergrondse zalmenrivier. Dit zou de enige plaats ter wereld zijn, waar zalmen ondergronds gaan tijdens hun stroom opwaartse migratieroute. We hebben geluk, dit is het moment waarop ze hier massaal passeren. Een mooie rondwandeling leidt ons naar enkele uitzichten op de rivier, die af en toe even onder rotsenwanden uitkomt, om verder opnieuw te verdwijnen.

Het kleine vissersdorpje Conche ligt er zeer rustig bij, het is zondag 1 juli, Canada Day. Dat wordt gevierd, overal zien we vlaggen, achter het interpretatie center staan veel auto’s, wellicht gaan de festiviteiten daar door. We kuieren rond in het haventje. Wat verder ligt een neergestort vliegtuig uit 1942, een Boston Douglas D8-7 gevechtsvliegtuig. De inzittenden van vlucht BZ 277 kwamen er met schrammen vanaf. Kort na elkaar zijn 3 dergelijke vliegtuigen in deze regio verongelukt, met als oorzaak: onbestuurbaar na ijsvorming.

In de baai ligt een mooie ijsberg. We volgen de lager gelegen dorpsstraat, om deze van nabij te gaan bewonderen. Nooit gaat dit vervelen, telkens hebben ze andere vormen …

Eigenlijk kwamen we hier een wandeling maken, doch het pad is nergens aangeduid. We keren een klein eindje terug, naar een parking onderaan een uitzichtplatform en vinden een plan met de wandelpaden in het dorp. Ondertussen worden we omringd door een dikke mist. Na de lunch breekt de zon door de wolken, we beklimmen de lange trap naar het uitzicht. Doch daar bevinden we ons boven de lage wolken die als een dikke mist over het vissersdorpje en de baai hangen. Jammer.

Englee
’s Ochtends is de omgeving van Conche nog steeds in de mist gehuld. Wandelen heeft geen zin zonder uitzicht, we rijden verder.

Via Roddicton, een iets groter plaatsje, rijden we opnieuw naar een dorpje aan het uiteinde van een weg. In Englee rijden we een bruggetje over naar Englee Island. Dat is via een smalle dijk verbonden met het kleine Barr’d Island. We parkeren Manga op het parkeerplaatsje, aan de voet van een lange trap. Die volgen we naar boven en maken een mooie rondwandeling op de top van het eilandje. Overal zijn zijpaadjes naar uitkijkplatforms. Wanneer we een schommelbank zien, kunnen we niet laten er even op te gaan zitten en samen wiegend van het uitzicht te genieten.

Eenmaal terug bij Manga, lunchen we vooraleer op Englee Island de wandeling naar White Point te maken. Deze gaat naar een uitzicht op het puntje van het schiereiland. Walvissen laten zich nog niet zien. Wel zien we een 6-tal ijsbergen verspreid in de verte.

We keren terug via Roddicton, waar we onze propaanflessen laten vullen. Deze zijn bijna leeg, propaan hebben we vooral nodig om onze koelkast te laten draaien. Koken en verwarming kunnen we eventueel een dagje missen. Op dit eiland zijn de dorpjes klein. Winkels, benzinestations, … zijn niet overal te vinden.

Route 432 brengt ons dwars door het eiland, naar de westkust. Onderweg vinden we een mooi rustig plekje in het groen, waar we onze Manga parkeren voor de nacht … in de hoop wild te zien.

Port au Choix
Eenmaal terug aan de westkant van het noordelijke schiereiland, vervolgen we onze weg naar het zuiden. Hierbij nemen we een afslag naar Port au Choix National Historic Site. In het Visitor Center kijken we naar de film en de informatie over de oorspronkelijke bevolking van deze regio. Een aantal opgegraven objecten zijn te bewonderen, we herkennen vooral pijlpunten in vele modellen en groottes.

Dit park biedt een aantal wandelpaden over het mooie rotseiland, doch met de gure stormwind beslissen we deze niet te maken. Aan het einde van de weg staat een kleine vuurtoren, op de zuidpunt van het eiland.

Omdat het weerbericht er enkel voor de volgende twee dagen wat beter uitziet, willen we vandaag nog een stuk verder zuidwaarts eindigen. Om zo dicht mogelijk het volgende nationale parkgebied te naderen, waar mooie wandelingen te maken zijn.

Onderweg stoppen we nog in Hawke’s Bay. Een plankenpad leidt van het Visitor Center langs de oever van de Torrent River, naar het Zalmen Interpretatiecentrum, 3,3 km stroomopwaarts. Daar bevindt zich een visladder, die de migrerende zalmen over een krachtige waterval leidt. Opnieuw laten we ons afschrikken door de storm en rijden daar naartoe in plaats van te wandelen.
Nadat we de visladder hebben bekeken, volgen we van hieruit het plankenpad een eindje, dat blijft meestal in het mooie groene bos met vele witte bloempjes op de bodem. Van de rivier krijgen we niet veel te zien.

Voorbij de River of Ponds vinden we in zijweggetjes enkele mooie plekjes met zicht op zee, doch het waait te hard om hier te blijven overnachten. Daarvoor rijden we een zandweg in, een stukje landinwaarts, waar we wat meer beschutting vinden op een leuk open plekje.

OVERNACHTINGEN:
PISTOLET BAY – ZIJWEG ROUTE 430
Coördinaten: 51.478739 – 55.585243
PRIJS: N.v.t.
SCORE: 5/5
COMMENTAAR:
Zeer rustig plaatsje langs een zandweggetje dat wat verderop is afgesloten met een lint. Uitzicht op een baai. Geen voorzieningen.
Minpunten: /

BURNT CAPE – PARKEERPLAATSJE
Coördinaten: 51.561199 – 55.744557
PRIJS: N.v.t.
SCORE: 5/5
COMMENTAAR:
Zeer rustig plaatsje langs het zandweggetje dat het natuurgebied Burnt Cape ingaat. In het park mag niet worden gekampeerd, doch we staan er net buiten. Uitzicht op zee en het dorpje Raleigh aan de overkant. Geen voorzieningen.
Minpunten: In het zicht van het dorpje Raleigh aan de overkant van de baai.

ST. ANTHONY – SNOWMOBILE CLUB PARKING
Coördinaten: 51.365942 – 55.614205
PRIJS: N.v.t.
SCORE: 4/5
COMMENTAAR:
Rustige parking langs de weg van St. Anthony naar Goose Cove. Deze plaats hoort toe aan een snowmobile club, aangezien er in de zomer geen sneeuw ligt, wordt deze parking door hen niet gebruikt. Geen voorzieningen.
Minpunten: Zichtbaar van de weg.

CONCHE – PARKING AAN WANDELPAD
Coördinaten: 50.913647 – 55.897718
PRIJS: N.v.t.
SCORE: 4/5
COMMENTAAR:
Kleine parking langs de rustige weg naar Conche. Hier vertrekt een trap naar een uitzichtplatform over het dorp en de baai. Geen voorzieningen.
Minpunten: Zichtbaar van de weg.

ROUTE 432 – OPEN PLEK IN HET GROEN
Coördinaten: 50.997049 – 56.512237
PRIJS: N.v.t.
SCORE: 4/5
COMMENTAAR:
Kleine open plek, een stukje opzij van de weg, met rotsbodem en groen, omringd door lage sparren. Vermoedelijk gebruikt door jagers in het seizoen. Zeer rustig. Geen voorzieningen.
Minpunten: Veel muggen.

RIVER OF PONDS – OPEN PLEK LANGS EEN ZANDWEG
Coördinaten: 50.429582 – 57.478649
PRIJS: N.v.t.
SCORE: 4/5
COMMENTAAR:
Kleine open plek, omringd door lage sparren. Gelegen naast een zandweg met diepe putten. Zeer rustig. Geen voorzieningen.
Minpunten: /

SANI DUMP:
St. Anthony, brandweerkazerne: Dump aan het einde van de parking, voor het gebouw. Water aan de gevel van het gebouw. Volgens het Visitor Center is dit stadswater, dus drinkbaar. De gele kleur is normaal hier.
Prijs: Gratis.
Coördinaten: 51.368791 – 55.594609

GEREDEN TRAJECT:
L’Île aux Perroquets – Blanc Sablon – ferry Blanc Sablon - St. Barbe – provinciegrens Quebec / New Foundland and Labrador – St. Barbe – Pistolet Bay, 138 km
Rustige asfaltweg, die er minder goed bij ligt. Zeer mooie omgeving, met hier en daar een dorpje, uitzichten op zee.
Ferry Blanc Sablon – St. Barbe:
Vaart tussen het vasteland en New Foundland over en weer, volgens een beperkt weekschema, aangepast per seizoen (het uurrooster volgt de tijdzone van New Foundland). Wij nemen deze in het zomerseizoen, met 2 – 4 vaarten, afhankelijk van de dag. Men raadt aan om te reserveren, doch al lang vooraf is niets meer beschikbaar. 25% van de plaatsen kan niet op voorhand worden geboekt, kwestie van vroeg aanwezig te zijn en kans te maken op één van de +/- 20 – 25 vrije plaatsen.
Tijdens de overtocht zijn in zee vaak walvissen en/of ijsbergen te spotten.
Op de eerder kleine, oude ferry bevindt zich een cafetaria met beperkt aanbod.
De overtocht duurt 1 ½ u.
Prijs ferry:
Voertuig tot 25 ft. Inclusief chauffeur: 43,25 CAD
Extra personen: 11,75 CAD pp.

Pistolet Bay – L’ Anse aux Meadows – Pistolet Bay, 53 km
Sterk beschadigde asfaltweg. Rustig rijden.

Pistolet Bay – Raleigh – Burnt Cape, 24 km
Beschadigde asfaltweg. Aan het einde zandweggetje met vele putten, dat in het park overgaat in een rotsachtig weggetje, nog meer beschadigd. Rustig rijden.

Burnt Cape – Raleigh – Pistolet Provincial Park – St. Anthony – Goose Cove – St. Anthony, 65 km
Beschadigde asfaltweg, betere en minder goede stukken. In Goose Cove nemen we een zandweggetje naar de overkant van de baai, zeer smal, veel diepe putten. Rustig rijden.

St. Anthony – Main Brook – Roddickton – Conche, 158 km
Beschadigde asfaltweg, betere en minder goede stukken. Vanaf Roddickton volgen we een 23 km lange gravelweg naar Conche, ook deze vertoont regelmatig diepe putten. Rustig rijden.

Conche – Roddicton – Englee – Englee Island – Barr’d Island – Englee Island – Englee – Roddicton – Route 432, 111 km
Vanaf Roddickton volgen we een 18 km lange asfaltlweg naar Englee, deze vertoont zeer veel diepe putten en verzakkingen. Rustig rijden.
Route 432 heeft voortdurend diepe dwarse geulen.

Route 432 – Route 430 zuid – Port au Choix – Hawke’s Bay – River of Ponds, 181 km
Route 432 blijft sterk beschadigd.
Verder nemen we Route 430 in zuidelijke richting, die wat vlotter te rijden is, doch het blijft opletten voor putten en verzakkingen.
De zijweg naar Port au Choix is eveneens sterk beschadigd, op het laatste stuk na. Rustig rijden.

EXCURSIES:
IJSBERGEN
IJsbergen kunnen gespot worden, zowat overal langs de noordoostelijke kust van NewFoundland and Labrador.
INFORMATIE:
Op het internet kan men de beste locatie om een ijsberg te zien terugvinden,
website: www.icebergfinder.com

L’ANSE AUX MEADOWS – NATIONAL HISTORIC SITE
Natuurpark aan de noordelijke punt van New Foundland. Hier bevond zich ooit een Viking vestiging, waarvan weinig overblijfselen te zien zijn. Een mooie replica werd naast de oorspronkelijke site geplaatst.
De parkfilm geeft een eerste idee over de geschiedenis van deze locatie.
Boeiende rondleiding door een ranger, met historische informatie. Een plankenpad wordt gevolgd.
Vikingmannen in de huisjes nodigen uit om rond een vuurtje plaats te nemen en vertellen over hun leven aan de hand van sages en legendes.
WANDELEN:
Een smal wandelpad langs de kust, keert in een grote bocht terug naar de parking.
Lengte: 2,4 km.
SCORE: 5/5
INKOM: 11,7 CAD per persoon per dag (incl. tax) of 29,4 CAD per familie tot 7 personen.
Gratis voor wie over een Nationale Parkenpas beschikt, 67,70 CAD pp (in 2016). Vanaf de derde persoon is een familiepas goedkoper.
INFORMATIE:
Brochure met plannetje en summiere uitleg te verkrijgen in het Visitor Center.
Coördinaten: 51.592154 – 55.532932
Website: www.parkscanada.gc.ca/meadows
E-mail: [email protected]
Tel.: (709) 623-2608
PARKING:
Parking nabij het Visitor Center.
Coördinaten: 51.590688 – 55.533467

BURNT CAPE – ECOLOGICAL RESERVE
Mooi langwerpig rotseiland, schitterende natuur met vele kleine struikjes en bloempjes. Bovenop de immense rotsheuvel is het uitzicht rondom schitterend. Geen voorzieningen in het park.
Coördinaten: 51.561199 – 55.744557
SCORE: 5/5
INKOM: Gratis.
ERNAARTOE:
Voorbij het vissersdorpje Raleigh, gaat een smal onverhard weggetje verder, tot op het schiereiland. Dat loopt midden door het park heen.
PARKING:
Hier en daar zijn kleine parkeerplekjes te vinden langs het weggetje door het park, alsook aan de ingang van het natuurgebied.

ST. ANTHONY – WANDELEN
Aan het einde van de weg doorheen St. Anthony, zijn enkele mooie wandelingen te maken met prachtige uitzichten. Kans om walvissen en /of ijsbergen te spotten.
Coördinaten: 51.355859 – 55.555613
SCORE: 5/5
INKOM: Gratis.
INFORMATIE:
Visitor Center in het dorp.
Kaart met wandelmogelijkheden op het noordelijk deel van NewFoundland.
Coördinaten: 51.363265 – 55.584771
PARKING:
Aan het Visitor Center.
Aan het einde van de weg.

GOOSE COVE – WANDELEN
Aan het einde van de weg doorheen Goose Cove, is een mooie wandeling te maken met prachtige uitzichten. Kans om walvissen en /of ijsbergen te spotten.
Coördinaten: 51.305770 – 55.637632
Wanneer we hier komen ligt er een reusachtig ijsberg aan de ingang van de baai. We rijden naar de overkant, komen er dichterbij. Daar wandelen we op de hoge rotsen, doch er is geen pad voorzien.
Hiernaartoe leidt een smal zandweggetje met diepe putten. Op het einde is een zeer kleine parking.
Coördinaten: 51.310680 – 55.644760
SCORE: 5/5
INKOM: Gratis.
INFORMATIE:
Visitor Center in St. Anthony (zie hoger).
PARKING:
Aan het einde van de weg.

UNDERGROUND SALMON POOL – RONDWANDELING
Mooie locatie in het bos, met goed onderhouden kiezelpad naar enkele uitzichten op de ondergrondse zalmenrivier die hier en daar tussen de rotsen opduikt.
Rondwandeling, lengte: 1,9 km.
SCORE: 5/5
INKOM: Gratis.
PARKING:
Aan het einde van een smalle gravelweg, met vrij veel putten. Picknicktafels en banken, toiletten.
Coördinaten: 50.952930 – 56.216550

CONCHE – VISSERSDORPJE
Mooi vissersdorpje, met wandelmogelijkheden.
Haventje met vuurtorentje. Vliegtuigwrak uit 1942. Kans om walvissen en ijsbergen te spotten.
French Shore Interpretation Center.
Coördinaten: 50.890110 – 55.891380
SCORE: 4/5
INKOM: Gratis.
PARKING:
Aan het vliegtuigwrak, aan het haventje, achter het French Shore Interpretation Center, hier en daar aan de wegkant.

ENGLEE – VISSERSDORPJE
Mooi vissersdorpje, omringd door eilandjes.
Haventje in een baai en op meerdere (schier)eilandjes. Kans om walvissen en ijsbergen te spotten.
Barr’s Island trail: Mooie korte rondwandeling op de top van klein eiland, op kiezelpad met houten uitkijkplatforms waar kleine zijpaadjes naartoe leiden. Te bereiken via houten trap. Prachtige uitzichten op het vissersdorpje, verspreid in baaitjes en op eilandjes. Aan de andere kant zicht op zee, met kans op het spotten van walvissen en ijsbergen. Aanrader!
Score: 5/5
Kleine parking op het eilandje.
Coördinaten: 50.722346 – 56.109091
White Point Trail: Korte wandeling op Englee Island, naar het uiteinde van het eiland. Witte rotsen vormen een punt. Uitkijkplatform, mogelijkheid walvissen en ijsbergen te spotten.
Parking: We wandelen hiernaartoe van op de parking van Barr’s Island, vlakbij. Er is ook een parkeerplaatsje aan het einde van het zandweggetje op Englee Island zelf.
Score: 3/5
SCORE: 4/5
INKOM: Gratis.
PARKING:
Hier en daar in het dorpje.

PORT AU CHOIX – NATIONAL HISTORIC SITE
Natuurpark op een klein schiereilandje aan de westkust van het noordelijke schiereiland van New Foundland.
De parkfilm en expositie in het Visitor Center geven een idee over de geschiedenis van deze locatie en zijn oorspronkelijke bewoners, een nederzetting van zeehondenjagers.
Persoonlijk vinden we dit niet zeer boeiend.
WANDELEN:
Enkele wandelpaden zijn aangelegd over en omheen het rotsachtige schiereiland.
We veronderstellen dat het hier leuk wandelen is, bij mooi weer. Tijdens de storm zijn we niet onder de indruk van deze omgeving.
SCORE: 3/5
INKOM: 3,9 CAD per persoon per dag (incl. tax) of 9,8 CAD per familie tot 7 personen.
Gratis voor wie over een Nationale Parkenpas beschikt, 67,70 CAD pp (in 2016). Vanaf de derde persoon is een familiepas goedkoper.
INFORMATIE:
Brochure met plannetje en summiere uitleg te verkrijgen in het Visitor Center.
Coördinaten: 50.697064 – 57.381757
Website: www.parkscanada.gc.ca
E-mail: [email protected]
Tel.: (709) 861-3522 of (709) 458-2417 (buiten seizoen)
PARKING:
Parking bij het Visitor Center en op enkele plaatsen bij bezienswaardigheden en wandelpaden.
Parking bij de vuurtoren, coördinaten: 50.698683 – 57.409796

HAWKE’S BAY – ZALMEN INTERPRETATIECENTRUM EN VISLADDER
Visladder die de migrerende zalmen helpt een krachtige waterval te overbruggen. In het bijhorende interpretatiecentrum wordt hierover meer uitleg gegeven. We gaan er niet naar binnen, hebben al twee dergelijke visladders bezocht en uitgebreid informatie gekregen in Whitehorse, Yukon.
WANDELEN:
John Hogan Trail: een mooi 3,3 km lang plankenpad volgt de Torrent River van bij het Visitor Center naar de visladder en het interpretatiecentrum. We wandelen enkel het laatste stuk hiervan, het gaat doorheen een mooi groen bos met bloemen op de bodem, de rivier is slechts zichtbaar op een uitkijkplatform.
Visitor Center is gelegen ten zuiden van de Torrent River, langs route 430.
Coördinaten: 50.611349 – 57.168661
Visladder en interpretatiecentrum liggen aan de oever van de Torrent River, 3,3 km stroomopwaarts.
Coördinaten: 50.613129 – 57.137791
SCORE: 3/5
INKOM: 9 CAD per persoon.
INFORMATIE:
Website: www.torrentriver.ca
PARKING:
Parking bij het Visitor Center. 
Parking bij de visladder.

 

Print Friendly and PDF

 

 

 

Fotoalbums van locatie «Ile aux Perroquets»

NewFoundland&Labrador, noordelijk schiereiland (59)

26 Juni 2018 | Noord Amerika 4 | Canada | Laatste Aanpassing 16 Oktober 2018

  • Raleigh
  • Port au Choix National Historic Site
  • L'Anse aux Meadows NHS, replica van de turfhuisjes
  • St Anthony
  • Conche, wrak Boston Douglas D8-7 gevechtsvliegtuig

 

Plaats een Reactie

 

      
This site is only viewable in landscape mode !
Session Tracking