Reisverhaal «Siem Reap»

Azië - deel 2 | Cambodja | 1 Reacties 07 Januari 2012 - Laatste Aanpassing 14 Februari 2012

Siem Reap, de 3de grootste stad van Cambodja (140.000 inwoners) is de meest toeristische plaats in het land. Deze is gelegen aan de Stung Siem Reap rivier en nabij de alom bekende eeuwenoude ruïnes van Angkor Wat (Unesco), die dateren uit het Angkor tijdperk tijdens de Khmer heerschappij en werden herontdekt door de Fransen in de 19de eeuw. Het gebied van Siem Reap met de tempels is verspreid over 10.300 km².
Siem Reap zelf is gelegen in een mooie groene omgeving van rijstvelden en kan worden bereikt langs de weg of per boot via de nabijgelegen haven Phnom Krom. In de stad vindt men huizen in Franse koloniale stijl en omgebouwde voormalige Chinese pakhuizen. Om te voldoen aan de uiteenlopende interesses van de massa toeristen die hier vertoeven, werd het een stad van hotels, restaurants, shopping en een bruisend uitgaansleven.

We verplaatsen ons van Battambang hiernaartoe per boot via de Sangker rivier en op ’t einde over het Tonlé Sap meer. Een lange, maar boeiende tocht, met vaak wel spannende momenten. Of onze houten schuit, volgestouwd met een 50 tal passagiers en wat goederen, wel helemaal veilig is ... Af en toe zien we het vloerpaneel opengaan om de waterpomp te zuiveren van meegezogen planten, hieronder staat het bootje alvast vol water. De bootsmannen blijken zich er geen zorgen over te maken … we zullen hier maar in vertrouwen. Dat er niet voor iedereen een zitplaats is op de houten bankjes in het kleine ruim, blijkt geen probleem, de jongeren zitten liever bovenop het platte dak in de zon. Houvast of een reling blijken ze niet nodig te hebben ...
Maar al vlug wordt onze aandacht getrokken door de zeer authentieke omgeving. Het leven langs en op de rivier is toch overal zo verschillend, dat we ook nu weer sterk geboeid worden. Waar de rivier nog breed genoeg is, wordt lustig gevist met grote netten, die worden drijvend gehouden door middel van petflessen (eraan bevestigd +/- om de meter). Ons bootje slalomt ijverig tussen deze netten door, geoefend om er geen enkele te raken. Regelmatig heeft onze piepjonge kapitein het toch wel even moeilijk.
Wanneer de rivier in een soort moerasland veranderd, moet er gezocht worden naar een doorgang met voldoende diepte. Deze blijkt zo smal te zijn, dat het amper mogelijk is om andere bootjes te kruisen of passeren. En zo varen we gedurende enkele uren verder, tragere bootjes en tegenliggers moeten voor ons ietwat grotere schuit aan de kant … als het niet snel genoeg gaat, geven we ze wel een duwtje … vragen stellen we ons hierbij best niet !
Tijdens het laatste deel van onze tocht varen we weerom voorbij een drijvend dorp, waar het er zeer actief aan toe gaat … noem maar op, we zien hier zowat alles verhandelen. Passagiers stappen uit of komen aan boord, de meesten doen dit door middel van kleine bootjes die langszij komen varen.

Moe, maar blij met onze keuze om deze schitterende tocht te maken per boot in plaats van met een meer comfortabele bus, komen we aan in de haven na 8 ¾ uren varen. Daar moeten we nog een tuk-tuk nemen naar het centrum. En nu op zoek naar een geschikt hotel … wat ook nog wel een uurtje in beslag neemt. Het grootste aantal toeristen richt zich naar dezelfde prijs/kwaliteitsklasse, waardoor deze kamers weerom bijna allemaal ingenomen zijn … we reizen nog steeds in het drukste vakantieseizoen hier.

In de buurt van Siem Reap zijn weerom een opvallend groot aantal liefdadigheidsinstellingen te vinden. Kinderziekenhuizen met gratis behandeling, scholingsateliers voor kansarme jongeren, weeshuizen, … We bezoeken er enkele tijdens ons verblijf hier. Een van de kinderziekenhuizen is opgezet door een Zwitserse arts, die avondconcerten geeft op zijn cello en de mensen vraagt om donatie van bloed en/of sponsoring (Beatocello and Jayavarman VII hospital), de kinderen worden er gratis behandeld.

Angkor Wat is een oude heilige stad, hoofdstad van het Khmer rijk van de 9de tot de 12de eeuw na Chr. De Khmer zijn momenteel nog steeds de meest dominante etnische bevolkingsgroep in Cambodja. De ruïnes tonen alle aspecten van de Khmer architectuur, kunst en beschaving uit die tijd.
In de bloeiperiode van het Angkor tijdperk telde de stad meer dan 1 miljoen bewoners. Khmer koningen bouwden er hun reusachtige tempels met ingenieuze watervoorzieningen.

Om dit reusachtige gebied vol van tempelcomplexen in zeer verschillende stijl te gaan verkennen, zullen we 3 dagen uittrekken. Dat lijkt ons voldoende om de mooiste ruïnes te kunnen bewonderen zonder te overdrijven en tempelmoe te worden. Op voorhand bestuderen we een boekje met plannetjes en een woordje uitleg per tempel, alsook de gevolgde routes van enkele bekende reizigers, Kaatje en Guido (we zijn beiden zeer dankbaar om hun gedetailleerde reisverslag hierover). Zo kunnen we in weinig tijd een geschikt traject uitstippelen.

Voor onze eerste dag huren we een fiets, het is eventjes zeer druk om de stad uit te rijden, maar daarna volgen we een rustige baan naar de site, zo’n 15 km van de stad verwijderd. Het is genieten van al deze prachtige tempels, de ene al mooier dan de andere, soms moeten we een stuk wandelen in de groene omgeving om er eentje te bereiken wat de nodige variatie brengt.
Na ons 15de bezoek, houden we het voor bekeken voor deze eerste dag en keren terug naar ons hotel, tevreden dat we alles volgens planning hebben kunnen afwerken, al zijn we 10 uren onderweg geweest.

Het fietsen is ons zeer bevallen, we trekken er opnieuw per fiets op uit. Vandaag bezoeken we 6 grote tempelcomplexen. We sluiten de dag af met de parel op de kroon, het Angkor Wat tempelcomplex zelf. Ditmaal zijn we 9 uren onderweg ... ’t zijn lange dagen, maar we willen onze tijd nemen om al dit moois te bewonderen.

Voor de wat verder gelegen tempels maken we op onze derde dag gebruik van een tuk-tuk. Vandaag zullen we weerom 6 tempels bezoeken, maar hiervoor moeten we een eindje rijden. Onderweg genieten we van mooie groene landschappen en kleine authentieke dorpjes. We stoppen even bij een aantal dames die suikerrietsnoepjes maken met de suiker die ze halen uit de omringende suikerpalmbomen. Hiervoor koken ze de suiker op zelfgemaakte kleioventjes met houtvuur, in grote zwartgeblakerde schalen (zie foto). We kopen een klein pakje van deze superzoete snoepjes en sparen ze voor een zwak moment ... Ook weer een mooie dag, maar na weerom 7 uren op weg te zijn, hebben we wel eventjes genoeg van al deze tempelpracht !

Vooral tijdens onze fietstochten worden we geconfronteerd met een groot aantal kinderen die worden ingezet als straatverkopertjes. Ze spreken opvallend goed Engels om de toerist te animeren en enkele woordjes in een aantal andere talen. Wanneer we met hen praten over school, ontwijken ze een antwoord, school is telkens in voor- of namiddag, het tegenovergestelde van dat moment. Van onze tuk-tuk chauffeurs weten we dat er in de voormiddag normale basislessen worden gegeven, de namiddag wordt gebruikt voor Engelse les … wie goede toekomstkansen wil voor zijn kinderen, laat hen de ganse dag naar school gaan.
Een iets ouder meisje legt uit dat haar ouders meer geld willen. Zelf zijn we er tegen om van zulke kinderen iets te kopen, hoe meer ze verkopen, hoe minder kans dat ze ooit van hun ouders naar school zullen mogen … hun toekomst ! Dit hebben we in meerdere landen reeds ervaren.
We zien een toerist aan zo’n jongetje aanbieden om iets te eten te kopen … het jongetje is hierin niet geïnteresseerd en loopt weg … het is enkel geld dat telt.
Wel stellen we ons vragen bij de moeders, die ons toeroepen … ‘no full day at school .. happy life !’. Zelf lopen ze allemaal met een GSM rond te bellen … voor de kostprijs hiervan kunnen de kinderen al een tijdje naar school.

 
Ernaartoe:
tuk-tuk hotel – haven Battambang, gratis aangeboden door het hotel
boot Battambang – haven Phnom Krom nabij Siem Reap, 20 USD pp, met Chann Na Speed Boat, 8 ¾ uren onderweg, de boot zag er niet echt betrouwbaar uit, we waren nog maar net vertrokken of moesten al aanleggen bij een werkplaats waar men zo’n 45 min. werkt aan de schroef. Ook onderweg moet men regelmatig aan de waterpomp werken in het ruim onder de vloerplanken, dit staat vol water …
Het eerste deel van de tocht was zeer leuk herkenbaar voor ons, omdat we erlangs fietsten de eerste dag van ons verblijf in Battambang.
Vanuit Siem Reap worden uitstappen gemaakt op het Tonlé Sap meer en een eindje op de Sangker rivier, die het laatste stukje van onze schitterende boottocht tonen, tot het drijvende dorp. Wie voldoende tijd heeft, raden we echter aan het ganse traject te varen naar Battambang, dat zoveel verscheidenheid biedt onderweg.
tuk-tuk haven Phnom Krom – Siem Reap centrum, 5 USD voor ons, we delen deze met zijn 4, de anderen vinden al vlug een zeer basis hotel en betalen 4 USD voor de verplaatsing, wij maken wat langer gebruik van zijn diensten op onze zoektocht en geven 1 USD meer.

Overnachtingen:
Ancient Angkor Guesthouse, 18 USD per nacht, initieel 20 USD per nacht betaald (zie verder), voor een ruime 2 persoonskamer met sanitair (warm water), airco, ventilator, TV, WIFI, klein zwembad, we overnachten in het oudste van de 2 hotelgebouwen, restaurant aanwezig, vriendelijk en behulpzaam maar helemaal niet opdringerig voor tours zoals andere hotels die Marc bezocht tijdens zijn zoektocht naar een kamer, tel. (855 – 12) 772 862, Phum Stueng Thmey, Khum Svay Dangkum, nabij het markt district, [email protected], www.ancient-angkor.com, beoordeling 3/5.
Wanneer we aan de receptie zitten, horen we dat andere toeristen voor hun kamers slechts 18 USD per nacht moeten betalen. We krijgen argwaan en vragen de receptionist hoeveel onze kamer kost per nacht. Deze antwoordt onmiddellijk 18 USD, na nog even checken bevestigt hij dit. Op onze vraag waarom zijn collega ons dan steevast 20 USD heeft aangerekend, weigerde iets van de prijs te doen voor een ietwat langer verblijf (6 nachten), belooft hij hem de vraag te stellen. De bedrieglijke man gaf ons ook een prijs door voor een busticket naar Bangkok, die het dubbele bedroeg van wat de huidige receptionist hiervoor vraagt. Na nog wat proberen en foefjes verzinnen, dreigen we tegen de bedrieglijke receptionist dat we zijn manager zullen contacteren in het hotelgebouw aan de overkant. Hij voelt aan dat het ons menens is en betaalt ons het verschil terug uit zijn zak ...
Nadien zien we hem niet meer aan de receptie verschijnen !

Restauranttip:
The Red Piano, centraal gelegen, 50 meter van de oude markt verwijderd, tel. 855 (0) 12 854 150, Belgische uitbater Geert Caboor biedt de heerlijkste gerechten aan, waaronder stoofvlees met aardappelpuree, Gentse Waterzooi, … maar ook deegwaren en Aziatische gerechten, [email protected], www.redpianocambodia.com
We genoten hier van de Belgische keuken na meer dan 8 maanden reizen in Azië !

Blue Pumpkin, 2 Thnou street, buurt oude markt, www.tbpumkin.com. Tearoom waar men in een modern interieur de heerlijkste Tom Poesjes verkoopt die we sinds jaren hebben gegeten ! Maar ook nog een heleboel andere zoetigheden en snacks, ijs, ….
Maakt deel uit van een keten met zaken in Phnom Penh en Seam Reap.

Excursies:
Angkor Wat:
inkom: 40 USD pp. voor een 3 dagen pas, deze kan worden gebruikt in de loop van 7 dagen, wat de nodige vrijheid biedt. Er zijn ook 1 daagse en 7 daagse (te gebruiken binnen de maand) passen te verkrijgen, respectievelijk 20 USD pp. en 60 USD pp.
Tijdens ons verblijf hier hadden we eerder bewolkte dagen, gingen daarom niet naar de zonsopgang of –ondergang kijken op de tempels, wat echt wel mooi moet zijn. We vonden alle tempels de moeite om te bekijken, hebben ons geen moment verveeld. Toch zijn er steeds favorieten of uitschieters.

Tip: Tickets zijn niet te koop bij de check points langs de verschillende ingangen van het gebied, een ticket office is enkel te vinden aan de hoofdingang langs de weg die vertrekt aan de rivier en uitkomt midden op het Angkor Wat complex, Charles de Gaulle boulevard.

Dag 1:
huur fiets, 1 USD pp., per dag (het winkeltje links schuin tegenover het hotel biedt super goeie fietsen !)
Gevolgde traject:
1. Phom Bakheng, op een heuvel gelegen
2. Baksi Chalknong, tussen het groen, kregen we ook reeds te zien op weg naar de vorige tempel
3. Prasat Bei
4. Angkor Thom, South Gate
5. Bayon, één van onze favorieten !
6. Baphuon
7. Terrace of the elephants
8. Terrace of the Leper King
9. Phimeanakas
10. Prasat Suor Prat
11. Angkor Thom, Victory gate, bovenop de zuidkant van de gate bevindt zich een prachtig beeld !
12. Thommanom
13. Ta Keo
14. Ta Phrom, gelegen in de jungle, vergroeid met boomwortels, één van onze favorieten !
15. Banteay Kdey

Dag 2:
huur fiets, 1 USD pp., per dag (we hebben ’s avonds meteen onze zelfde fietsen gereserveerd)
Gevolgde traject:
1. Pre Rup, prachtige tempel !
2. East Mebon
3. Ta Som
4. Neak Pean, prachtige tempel !
5. Preah Khan, één van onze favorieten !
6. Angkor Wat, de parel op de kroon, een must see ! Jammer van de grote massa toeristen, waardoor onze verwachtingen toch niet 100% werden ingewilligd.

Dag 3:
tuktuk, 18 USD per dag (we spreken de avond ervoor een chauffeur aan op straat, een niet opdringerige man, die ons onmiddellijk een correcte prijs voorstelt, in het hotel vroeg men initieel 25 USD, om uiteindelijk naar 20 USD te dalen. We horen van anderen prijzen tot 45 USD per dag).
Gevolgde traject:
1. Banteay Srei, één van onze favorieten !
2. Banteay Samre, een prachtige tempel !
3. Roluos Group:
a. Preah Ko, aan de overkant is een atelier te bezoeken, waar kansarme jongeren worden opgeleid, er zijn een aantal miniatuuruitvoeringen van de belangrijkste tempels te bewonderen.
b. Bakong
c. Lolei
De Roluos Group bestaat uit drie mooie tempels, zeer verschillend, maar bij tijdsgebrek zouden we hiervoor de verplaatsing niet maken.

 

Print Friendly and PDF

 

 

 

Fotoalbums van locatie «Siem Reap»

Siem Reap (40)

07 Januari 2012 | Azië - deel 2 | Cambodja | Laatste Aanpassing 14 Februari 2012

  • straatbeeld
  • tempelbezoek dag 3 - nog eens favoriet Banteay Sre
  • tempelbezoek dag 1 - Angkor Thom
  • tempelbezoek dag 3 - typische toren te Banteay Sre
  • tempelbezoek dag 3 - Banteay Samre

 

Plaats een Reactie

Tina Hallo Herlinde en Marc, ivm jullie Angkor Wat-bezoek per fiets : kon je dan met de fiets in het complex en zo van de ene tempel naar de andere rijden ? Verder heb ik elders al berichten gelezen dat opdringerige mensen aanbieden om je fiets te "bewaken" tegen betaling en indien je dit weigert, dan vind je je fiets terug met lekke band. Wat zijn jullie ervaringen als je je fiets ergens noodgedwongen even moet achterlaten ? Dank alvast voor het antwoord. Geplaatst op 29 September 2013

 

      
This site is only viewable in landscape mode !
Session Tracking