Reisverhaal «Phnom Penh (1)»

Azië - deel 2 | Cambodja | 0 Reacties 23 December 2011 - Laatste Aanpassing 13 Februari 2012

 

Phnom Penh (+/- 1 miljoen inwoners) is de hoofdstad van Cambodja, gelegen aan de Mekong rivier bij de samenvloeiing met de Tonlé Sap rivier. De vrij jonge stad, opgericht in 1866, heeft enorm te lijden gehad onder verschillende oorlogen en revoluties. Het stratenplan heeft de vorm van een genummerd rooster.

Onderweg van Kompong Cham naar Phnom Penh rijden we door een mooi vlak landschap met uitzichten op de Menkong rivier, groene rijstvelden, watervlaktes, vijvers, …

We kiezen een hotel buiten de overdrukke toeristische buurt en komen terecht in een omgeving waar veel buitenlanders (ex-pats) wonen, die we met gevulde karretjes in de supermarkt zien aanschuiven. Hier in de buurt vinden we voldoende keuze aan rustige restaurantjes. De toeristische bezienswaardigheden zijn niet al te ver afgelegen en kunnen we meestal te voet bezoeken.
Op zich is deze hoofdstad een drukke, grauwe en eerder vuile stad, het soort omgeving waar wij niet echt van houden.

Het Royal Palace en de Silver Pagoda bevinden zich in een mooi onderhouden tuin. Deze kleurrijke gebouwen en pagoda’s met veel details zijn opgetrokken in zeer verschillende stijlen. We wandelen er naartoe via het Independance Monument dat zich op een grote rotonde bevindt, nemen een kijkje bij Wat Botum en het Supreme Court.

In de Vietnam oorlog werden ook de grenslanden Laos en Cambodja betrokken, de grensstreken en het platteland van deze landen werden door de Verenigde Staten gebombardeerd. De bewoners verhuisden in grote getale naar de hoofdstad Phnom Penh. Maar korte tijd nadat deze oorlog ten einde was, kwam de Rode Khmer in actie onder leiding van Pol Pot. Zijn strijders ontruimden de stad met harde hand en verdreven de bewoners naar het platteland. Het was zijn droom dat de mensen zouden kunnen (over)leven in en van de natuur. Wie niet meewerkte of daarvan verdacht werd, bracht men om zonder berouw. Het bevolkingsaantal slonk tijdens zijn bewind met 1/5, er werden meer dan 3 miljoen mensen gedood. Vietnam bevrijdde Cambodja op 7 januari 1979 van de Rode Khmer, het einde van deze oorlog. De Rode Khmer behield zijn zetel in de algemene raad van de UN tot 1991. Pol Pot overleed op 15/04/1998, is vermoedelijk vermoord.

We bezoeken het Tuol Sleng museum, een grote school die door Pol Pot werd omgebouwd tot gevangenis. Daar werden alle ‘verdachten’ opgesloten en op een gewelddadige manier behandeld, vooral extreme ondervragingspraktijken en folteringen werden hier toegepast. Vaak was dit onterecht. De gebouwen staan er leeg en kaal bij, het gebruik ervan tijdens de oorlog wordt vooral door middel van foto’s, tekeningen en teksten gedocumenteerd. Dankzij de vele foto’s die hier uithangen van slachtoffers, werden een groot aantal ‘vermiste’ familieleden  van overlevenden herkend.

‘Killing fields’ Choeung Ek is één van de vele plaatsen waar de slachtoffers van Pol Pot werden naartoe gebracht om tot hun einde te komen in de massagraven. Voorheen bevonden zich hier een Chinees kerkhof en een orchideeëntuin.
Echt veel van de gruweltoestanden is er (gelukkig) niet meer te zien, de plaatsen op het domein waar vroeger bepaalde acties plaatsvonden, worden telkens toegelicht door middel van een audio toestelletje. We krijgen een aantal getuigenissen te horen van mensen die dit alles overleefden. De rustige omgeving doet ons tijdens het luisteren stilstaan bij wat hier vroeger is gebeurd, we krijgen er kippenvel van. Vooral bij de plaats waar baby’s tegen een boom werden gesmakt … We eindigen ons bezoek bij het monument, een toren waarin de opgegraven beenderen zijn samengebracht als herdenking aan de vele slachtoffers.

 

Ernaartoe:
tuk-tuk hotel – busterminal Kompong Cham: inbegrepen in het busticket, 5 min. onderweg
bus Kompong Cham – Phnom Penh: 5 USD pp, 3.5 uren onderweg, maatschappij Phnom Penh Soraya
Weerom betalen we veel meer dan de prijs die op ons busticket staat vermeld. Dit bestelden we in ons hotel, wetende dat je dan iets meer betaalt. Het voordeel is dat we worden opgehaald aan het hotel met onze bagage. Maar voor dit prijsverschil kunnen we zelf gemakkelijk een tuk-tuk nemen.
tuk-tuk busterminal – hotel Phnom Penh: 2 USD

Overnachtingen:
Hotel Sky Park Guesthouse, 12 USD per nacht voor een kleine kamer met sanitair (warm water), airco, TV, koelkast, drinkwater, lift, gratis WIFI, vriendelijk maar nogal onpersoonlijk, vrij centraal gelegen op wandelafstand van de meeste bezienswaardigheden, 5 min. wandelen naar het Independance monument, restaurants en winkels, tel 023 992 718, n° 78, street 111, Phnom Penh, [email protected], beoordeling: 4/5

Excursies:
- Tuol Sleng museum: inkom 2 USD pp.,
we willen een gids nemen om wat meer achtergrond van deze gruwelijke oorlog te vernemen, maar zien ervan af omdat deze niet de correcte prijs vraagt (6 USD ipv 2 USD).
- Royal Palace en Silver Pagoda: inkom 25.000 KHR pp., mooi om zien, we vinden de inkomprijs hoog.
opgelet: het domein sluit tijdens de middag.
- killing fields Choeung Ek: inkom 2 USD + audio toestel 3 USD (verplicht)
de plaats is een bezoek waard, dankzij het audio toestel krijgt de bezoeker enorm veel informatie over de killing fields en de gruweldaden die plaatsvonden tijdens de Rode Khmer heerschappij.
ernaartoe en terug: tuk-tuk: 10 USD, wachttijd chauffeur inbegrepen

 

 

Print Friendly and PDF

 

 

 

Fotoalbums van locatie «Phnom Penh (1)»

Phnom Penh (1) (15)

23 December 2011 | Azië - deel 2 | Cambodja | Laatste Aanpassing 12 Februari 2012

  • bananenboom aan de ingang van de Royal Palace en d
  • afwas van een restaurant aan de rand van het voetp
  • Royal Palace
  • Silver Pagoda
  • monument Choeung Ek killing fields

 

Plaats een Reactie

 

      
This site is only viewable in landscape mode !
Session Tracking