Reisverhaal «Grensovergang Bolivië - Argentinië»
Zuid Amerika 5
|
Bolivië
|
0 Reacties
08 Maart 2025
-
Laatste Aanpassing 13 Maart 2025
8 maart 2025
Grensovergang Bolivië - Argentinië
Traject: Villazón, Bolivië – La Quiaca, Argentinië
Grensovergang via een brug over de grensrivier Rio La Quiaca
De dag nadat we van Argentinië naar Bolivië reisden om onze documenten van Manga opnieuw in orde te brengen, keren we (juist 24 uur) later terug via dezelfde grenspost: Villazón – La Quiaca. Gisteren verliep alles goed, al duurde het wel 1 ¼ u voor we de grens over waren. Dankzij de vriendelijkheid van alle beambten gisteren, hebben we er alle vertrouwen in dat we hier vandaag eveneens gemakkelijk zullen passeren.
Villazón, het stadje waar we Bolivië verlaten
Wanneer we door het grensstadje Villazón rijden, worden we door karnavalfestiviteiten verwelkomd. Al geeft ons dat niet zo’n goed gevoel, de hoofdstraten zijn afgesloten, we moeten via alternatieve straten onze weg zoeken naar de grensbrug. De achterafstraten zijn niet steeds breed, ook wordt de doorgang voor ons belemmerd door lage overhangende bomen.
Maar, we geraken aan de grens en gaan in de wachtrij aanschuiven. Een man in uniform komt bij ons en vraagt onze documenten, … die we nog niet hebben. Hij legt uit dat we eerst Manga op een parking moeten plaatsen en van daaruit te voet alle administratie gaan afhandelen met de migratiediensten van beide landen en de douane van Bolivië. Pas daarna mogen we hier terugkeren, met een volgnummer dat we op de parking zullen krijgen.
Die parking ligt aan de andere kant van de drukke hoofdstraat, waar we van hieruit gelukkig voldoende ver doorheen geraken. Omdat ditmaal de poort te smal is, mogen we opnieuw Manga op een andere plaats parkeren, die ons door een parkeerwacht wordt aangewezen.
Te voet moeten we het ganse stuk terugkeren, om in een wel 200 meter lange wachtrij te gaan aanschuiven langs de drukke hoofdstraat. Toen we hier gisteren passeerden, zagen we eveneens zo’n lange rij mensen wachten … we dachten daar niet bij na. Wat hebben die mensen hier een geduld. We vragen aan de man voor ons hoe lang hij de wachttijd inschat, ‘niet zo lang, het schuift wel’ is zijn antwoord.
De zon verdwijnt achter donkergrijze wolken, het wordt koud. Herlinde staat in haar short en T-shirt te bibberen van de koude, maar hoopt dat het niet meer lang zal duren. Wanneer het zachtjes begint te regenen, gaat ze vlug naar Manga om warmere kledij en onze regenjassen. Verderop in de rij kunnen we immers niet langer onder de afdaken van de winkels schuilen.
Het zo lang rechtopstaand wachten is vermoeiend, wellicht ook omdat we nog niet helemaal geacclimatiseerd zijn aan de grote hoogte hier (3.448 meter hoog).
Migratie Bolivië
Pas 3 uur later bereiken we het kantoor van de Boliviaanse migratiedienst, waar we ons moeten laten uitschrijven uit het land.
Daar is slechts 1 van de 3 loketten geopend. In het kantoortje moeten we opnieuw in de rij staan. De beambte neemt veel tijd voor het behandelen van ieders paspoort.
Tot een andere man ons eruit haalt, samen met de 2 mensen voor ons. We mogen bij hem aan een tafeltje komen, hij stempelt onze visumbriefjes af voor het verlaten van Bolivië. Op onze vraag of dit zo wel in orde is, immers hij heeft niets geregistreerd en ons de briefjes gewoon teruggeven, antwoordt hij bevestigend. We zullen alvast deze documentjes goed moeten bewaren … als bewijs wanneer we later opnieuw Bolivië willen inreizen.
Migratie Argentinië
De volgende stap is de migratiedienst van Argentinië, die zich bevindt aan het andere uiteinde van de brug. Daar moeten we ons laten inschrijven. Opnieuw staat daar een lange wachtrij, langer dan de rij van gisteren die we toen al ‘lang’ vonden … gelukkig zijn hier voldoende loketten open en schuift het vlug. En het gaat vlot, gelukkig. We zijn opnieuw voor 90 dagen welkom in Argentinië.
Douane Bolivië
Als derde stap, moeten we Manga laten uitschrijven bij de douane van Bolivië, die zich opnieuw aan de Boliviaanse kant van de brug bevindt.
We stellen ons wel vragen bij de organistatie hier, want toen we gisteren in de andere richting reisden, konden we alles afhandelen in de nieuwe kantoortjes aan de Argentijnse kant, waar de diensten van beide landen samen zitten. Nu mogen we daar enkel gaan voor de diensten van Argentinië.
Bij de douane staan minder mensen te wachten, maar doet zich hetzelfde probleem voor als gisteren. We moeten een document openen met een QR code, maar hebben geen internet. Ons Argentijnse SIM kaartje werkt hier niet, we kochten voor 24 u geen Boliviaans kaartje (geen idee of dat wel zou werken hier aan de grens).
We hebben geluk, de politieagent waaraan we vragen of hier ook een gratis WIFI van de douane is, wil ons helpen. Hij stelt de vraag, maar neen, enkel aan de Argentijnse kant heeft de Boliviaanse douane een WIFI ter beschikking en daar mogen we niet naartoe zonder de nodige documenten.
De man neemt zijn telefoon en leest de QR code voor ons in. Hij vult de documenten in op beide namen en laat ons een foto nemen van de persoonlijke QR codes die als resultaat op zijn toestel verschijnen. Dat verloopt alvast vlot!
De familie die voor ons stond aan te schuiven komt nu na ons, ze hebben hetzelfde probleem. Hopelijk worden ook zij zo goed geholpen.
In het kantoortje doet men de ‘uit’ registratie van onze TIP (tijdelijke invoer permit). Nu moeten we Manga op de parking ophalen en in de rij voor de grens gaan aanschuiven met het volgnummer dat we zullen krijgen bij betaling van 5 BOL tol op de parking. Eenmaal terug, moeten we met het papier van de parking terugkeren bij de douane, pas dan wordt onze uitschrijving definitief.
Wat kan men alles toch complex maken …
We halen aldus Manga op en gaan opnieuw in de rij staan.
Herlinde neemt de documenten en Marcs paspoort, en begeeft zich naar het douanekantoortje. Zij wil op die manier alles gaan afhandelen bij de douane, al staat Manga nog aan te schuiven. Eenmaal alle stempels op de TIP staan, mag ze een scan/foto nemen, zodat we een bewijs van de uitschrijving hebben.
Dat was dus de poging waard …
Douane Argentinië
Nu rest ons nog de laatste stap, langsgaan bij de Argentijnse douane, voor Manga’s nieuwe TIP.
We rijden tot op de brug en sluiten aan bij de ‘wachtrij’ voor de douane. Ditmaal blij dat we in onze warme Manga-truck zitten, want de mensen die naast ons aanschuiven in de lange wachtrij voor de Argentijnse migratie worden kletsnat door de hevige regen.
Voor ons zien we de auto’s aan het Argentijnse douanekantoor stoppen, ze moeten allemaal hun motorkap openen voor controle en alle bagage die ze bij zich hebben uit hun auto halen. Daarmee moeten ze naar binnen, waar alles door een grote scanner wordt geschoven. Aan de andere kant van het gebouw mogen ze met hun auto alles weer ophalen. Wat een miserie …
De Argentijnse douanier die gisteren de controle deed van Manga, komt bij ons en zegt dat we nu eerst onze TIP moeten gaan regelen en dan mogen we ineens vertrekken. Een controle is niet opnieuw nodig. Dat geeft ons moed, want ook dat neemt veel tijd in beslag.
We gaan het kantoor binnen, de dame die ons gisteren zo vriendelijk heeft geholpen, is niet aanwezig. Dat is jammer, want we voelen al onmiddellijk aan dat we een moeilijke jonge douanier treffen. Ze stelt alles in vraag … vult uiteindelijk toch de TIP in. Haar collega kijkt ernaar, FOUT. Ze moet opnieuw beginnen en typt op aanraden van haar collega gewoon alles over wat op de oude TIP staat die we haar toonden.
We zien onmiddellijk dat ze ons maar 3 maanden TIP geeft, waar we normaal gezien in Argentinië telkens 8 maanden krijgen. Dit is handig, want migratie geeft ons zelf telkens het maximale 3 maanden visum, maar die kunnen we in elke grote stad gaan verlengen met nog eens 3 maanden.
Dus, vragen we of we 8 maanden kunnen krijgen, zoals steeds. Ze begrijpt niet dat we dit willen, migratie heeft maar 3 maanden gegeven. We leggen het uit … ze roept opnieuw haar collega, die er een document met hun ‘richtlijnen’ bij haalt. Daaruit begrijpen zij dat ze hetzelfde als migratie moeten geven.
Ze laten ons het document lezen … wij lezen iets anders. Er staat dat de systemen niet op elkaar zijn aangepast, dat de douane max. 8 maanden mag geven, terwijl migratie max. 3 maanden mag geven. Zij interpreteren dat ze hun periode moeten aanpassen aan deze van migratie. We leggen hen nog eens uit waarom we die 8 maanden vragen, 6 zou ook volstaan. Maar ze willen niet plooien. De baas wordt erbij geroepen …
Het meisje gaat bij migratie vragen om ons ineens 6 maanden visum te geven, maar die mogen dat niet doen, wat correct is volgens onze informatie en eerdere ervaring.
Dus … opnieuw naar haar chef, die ons in zijn kantoor roept. Nog een lange discussie volgt, we krijgen de tekst in het Engels te zien … wat niets aan de inhoud verandert.
Het duurt nog een hele poos, maar ze zijn duidelijk niet van plan om toe te geven.
Op het einde krijgen we 2 e-mail adressen. Wanneer we van migratie verlenging hebben bekomen, zullen ze voor ons ook verlenging per e-mail geven van hieruit. Of we dit mogen geloven … ?
Douanecontrole Bolivië
We keren terug naar Manga, die nog steeds als eerste in de wachtrij staat. Anderen mochten passeren voor controle.
Omdat we de toelating al vooraf kregen, om verder te rijden zonder extra controle, rijden we door.
Maar … de moeilijke vrouwelijke douanier komt naar buiten gerend en zegt ons dat we moeten stoppen, alles dat we mee hebben moet door de scanner in het gebouw.
Is dat een grapje?
We proberen haar uit te leggen dat dit onmogelijk is, we hebben teveel in onze camper mee. Dat begrijpt ze niet. Ook aanvaardt ze niet dat we van haar collega reeds de toelating kregen om verder te rijden, maar ze wil het hem niet gaan vragen. Hij zit nu binnen achter een loket. Er volgt dus opnieuw een grote discussie … dreigementen van haar kant … tot ze uiteindelijk beslist dat ze zelf een controle zal doen, wat ze niet gewend is. Dat vinden we echt niet leuk …
Ze gaat met haar natte modderige schoenen naar binnen, stapt over het matje heen zodat alles onder de modder komt te zitten … trekt lades en kasten open, opent de koelkast en de badkamer … staat telkens een poosje naar de inhoud te staren … ze weet duidelijk niet wat ze moet controleren.
Eenmaal ze daarmee klaar is, zegt ze dat we nog eventjes moeten wachten.
Maar dat blijft duren … tot we zien dat ze een auto achter ons aan het controleren is. We stellen de vraag aan een Boliviaanse douanier, die voor ons binnen gaan vragen of we echt nog langer moeten blijven wachten. Een andere man komt naar buiten, alles is in orde, we mogen vertrekken.
Uiteindelijk rijden we weg van de grens om 19.15 u, na 6 vreselijke lange uren.
Deze grensovergang krijgt van ons de erkenning voor ‘langste’ en meest ‘omslachtige’ die we al meemaakten. Kozen we het verkeerde moment uit … een zaterdag op het einde van de karnavalvakantie?
Conclusie: We zullen, indien nodig, voor verlenging van ons visum + TIP opnieuw een keertje de grens over moeten … maar dat zal zeker niet hier zijn!
La Quiaca, waar we Argentinië opnieuw inreizen
Onze koelkast is leeg, als voorbereiding voor de grensovergang, want elk land heeft wel zijn regeltjes in verband met het meenemen van etenswaren. Het had niet gehoeven, de douanecontroles beperkten zich tot de badkamer, kasten en lades opentrekken om te zien wat daarin lag. Het voelde eerder aan als nieuwsgierigheid.
Het volgende stadje met een supermarkt is niet dichtbij, onderweg willen we rustig een aantal plaatsjes bezoeken en er wat wandelen. Dus gaan we eerst naar een supermarkt, om weer wat voorraad op te slaan. De eerste heeft amper verse voeding, in een 2de supermarkt vinden we nog brood en wat appels.
Omdat het al vrij laat is en snel donker zal worden, beslissen we naar het rustige dorpje La Intermedia terug te keren, onze laatste overnachtingsplek in Argentinië, voor we naar de grens reden. Onderweg zien we dat de omgeving blank staat door de vele regen, beekjes zijn wilde rivieren geworden, ze stromen buiten hun oevers en bereiken bijna de wegkant.
GRENSPROCEDURE:
Parkeren op de daarvoor voorziene parking, vóóraleer de grensbrug op te rijden.
Bij het verlaten 5 BOL betalen.
1. MIGRATIE BOLIVIË:
- kantoortje links voor de grenspoort.
> het visumbriefje dat bij aankomst in het paspoort werd gestopt, wordt hier voor ‘vertrek’ afgestempeld en teruggegeven.
> we zijn hier niet helemaal gerust in, want er wordt niets geregistreerd, zodat men geen spoor heeft van ons vertrek. Anderen moeten naar een loket gaan, waar grondig wordt gecontroleerd. Ze moeten een bedrag betalen.
2. MIGRATIE ARGENTINIË:
- eerste deel van nieuwe gebouwtje rechts, voorbij de grensbrug.
> paspoortcontrole
> het visum voor Argentinië zal worden opgestart voor 90 dagen, hiervoor plaatst men geen stempels in het paspoort, nadien te checken via volgende link: https://www.migraciones.gov.ar/transitos/index.php
> we krijgen een papiertje met vermelding van nummerplaat en datumstempel, dat we bij de volgende stappen moeten aanbieden.
> een foto of scan van dat briefje met alle stempels kan nuttig zijn, als bewijs dat men hier is gepasseerd, mocht er toch iets mislopen met het opstarten van de Argentijnse TIP of visums.
3. DOUANE BOLIVIË:
- Door middel van een QR code het document 250 oproepen en invullen. Op het einde verschijnt een persoonlijke QR code, waarvan een printscreen moet gemaakt worden, zodat de douanier deze kan inlezen.
- Douane beambte controleert de TIP op de computer en vraagt hiervoor:
> de persoonlijke QR code
> paspoort van de eigenaar
> de TIP wordt afgestempeld en blijft in haar bezit
> op het papiertje met vermelding van nummerplaat en datumstempel wordt een stempel bijgeplaatst.
Hier moet men later nog terugkeren, voor definitieve stopzetting TIP.
4. PARKING DOUANE BOLIVIË:
- Voertuig ophalen op de parking.
> controle document met datumstempels verschillende diensten
> 5 BOL betalen, op het ticket plaatst men een volgnummer
> naar de wachtrij voor de grensbrug rijden.
5. DOUANE BOLIVIË:
- Wachten met voertuig in de rij vóór de grensbrug.
> man komt volgnummer controleren, indien je dit niet hebt, wordt je naar de douaneparking gestuurd
> 1 persoon kan al te voet naar het douanekantoor van Bolivië gaan om de stopzetting van de TIP verder te laten verwerken, daarvoor meenemen: documentje met datums, documentje met volgnummer parking, paspoort van de persoon die op de TIP is vermeld
> TIP wordt nog 2 keer gestempeld
> scan of foto nemen van de volledig gestempelde TIP, als bewijs.
6. DOUANE ARGENTINIË:
- Op de grensbrug in de wachtrij voor de Argentijnse douane gaan staan.
> TIP gaan regelen bij de douane in het 2de deel van het gebouw rechts
> de documenten van het voertuig en paspoort van de eigenaar worden gecontroleerd
> TIP wordt opgesteld
> het document goed controleren vooraleer te ondertekenen
> LET WEL: hier wordt een TIP voor 3 maanden uitgereikt, ipv de gebruikelijke 8 maanden.
7. DOUANECONTROLE ARGENTINIË:
- eenmaal de TIP is geregeld, opnieuw in het voertuig in de wachtrij wachten tot men teken geeft om verder te rijden voor controle.
> auto’s moeten motorkap openen, alle bagage uit het voertuig halen en in het kantoorgebouw door een grote scanner schuiven, nadien de bagage gaan ophalen aan de uitgang van het gebouwtje, om de hoek.
> campers krijgen een controle van het VIN nummer en de binnenruimte, al weet duidelijk niet elke douanier wat de bedoeling hiervan is.
PRAKTISCH:
Officiële koers:
1.000 ARS (Argentijnse Pesos) = 0,909 EUR
1 EUR = 1.100 ARS
Blauwe koers:
Via een alternatief circuit kan men geld wisselen tegen lagere wisselkoers, de ‘blauwe koers’ genoemd.
1.000 ARS (Argentijnse Pesos) = 0,762 EUR
1 EUR = 1.313 ARS
Deze waardes kan men bekomen door geld te wisselen op straat of in wisselkantoortjes (let wel: grote coupures, onbeschadigde biljetten die er best nieuw uitzien), ofwel geld overmaken via Western Union.
Let wel: bij Western Union steeds op voorhand vragen of men het gewenste bedrag kan uitbetalen. Vaak heeft men niet voldoende cash in voorraad.
De inflatie in Argentinië is ongeveer 3% per maand, wat al een hele verbetering is t.o.v. enkele jaren geleden.
ATM:
Bij geldopname aan een automaat worden hoge kosten aangerekend.
Hierbij krijgt men de ARS aan de officiële koers, die ongunstig is.
Betalen:
In Argentinië betaalt men het beste met cash.
Bij betalingen met credit- of debetcard wordt de ongunstige officiële koers aangerekend.
Internet:
We kopen een Claro SIM-kaart bij een Claro winkel. Deze kan je ook in andere zaken kopen, doch het activeren is niet steeds evident. Je moet je registreren door met een recente smartphone naar een nummer te bellen, dat je via sms doorkrijgt. In een Claro winkel is men meestal zeer behulpzaam.
SIM-kaart: gratis.
Herlaadbeurt:
- 40 GB voor een periode van max. 60 dagen: 22.500 ARS.
Tolwegen:
Tol in Argentinië wordt geheven langs de nationale routes en op bruggen.
De bedragen zijn meestal niet hoog, gemiddeld 2.000 tot 4.000 ARS.
Voertuigen hoger dan 2,2 meter betalen meer dan een gewone auto.
Benzine:
Benzine: 1.245 ARS / liter.
Diesel:
In 2023 was diesel niet steeds beschikbaar aan de pomp, of golden beperkingen bij het tanken. Geen idee of dit nog zo is.