Reisverhaal «Grensovergang India - Bangladesh»
Azië - deel 3
|
Bangladesh
|
0 Reacties
02 September 2013
-
Laatste Aanpassing 05 Oktober 2013
We reizen vanuit het noorden van India naar Bangladesh en verkiezen te vliegen om de lange treinreis naar Calcutta te vermijden. Een rechtstreekse vlucht is niet mogelijk. Onze eerste vlucht gaat tot Calcutta, waar we pas de volgende ochtend vroeg kunnen verder vliegen naar Dhaka.
Omdat we pas in de late namiddag aankomen in Calcutta, zoeken we een comfortabel, maar betaalbaar hotel dat zich niet te ver van de luchthaven bevindt. Daar brengen we de wachttijd, incl. korte nacht, door.
Inchecken in een Indische luchthaven voor een internationale vlucht, betekent veelvuldige controles passeren. Omdat er op dit vroege tijdstip nog niet al te veel vluchten vertrekken, moeten we gelukkig niet al te lang aanschuiven.
De korte vlucht vanuit Calcutta verloopt zeer vlot. We krijgen zelfs een snack, waardoor de tijd voorbij vliegt.
Ook bij aankomst in Dhaka verliezen we weinig tijd, zelfs de aanvraag en toekenning van ons visum is vlug gebeurd (zie VISUM).
ERNAARTOE
Gele taxi Calcutta hotel – luchthaven, 150 INR (5.00 u ’s ochtends), 5 min., 2 taxi’s stonden aan de straatkant te wachten voor het hotel (O2 Hotel – Vip road, Kaikhali, Calcutta).
Vlucht Calcutta – Dhaka, vervolgvlucht op Guwahati (noord India) – Calcutta de dag voordien, 6.721 INR pp. in totaal, 45 min., met Jet Airways, geboekt in hun kantoor te Guwahati, prijs iets goedkoper dan via het internet, max. gewicht incheckbagage: 20 kg.
GRENSFORMALITEITEN
Tijdens de vlucht krijgen we een klein inreisdocumentje om in te vullen.
Verder verloopt alles super vlot bij aankomst in Dhaka.
VISUM
Als Belgen moeten we een visum aanvragen om het land in te mogen.
Wanneer we over land vanuit India naar Bangladesh zouden reizen, moet dit visum op voorhand in ons paspoort vermeld worden. De aanvraag kan te Calcutta worden ingediend.
Omdat wij naar Dhaka vliegen, kunnen we een visum aanvragen bij aankomst in de luchthaven. De procedure is uiterst eenvoudig:
Eerst moeten we onze aanvraag indienen bij een tafel, deze wordt in een groot boek vermeld. We krijgen een documentje met het visa nummer.
Hiermee moeten we aan een loket gaan betalen.
Met het betalingsbewijs worden we teruggezonden, om de visumstempel in ons paspoort te laten plaatsen.
Met dit ‘visa on arrival’ mogen we aan een apart loket aanschuiven voor immigratie.
Nergens moeten we aanschuiven, omdat bijna niemand deze procedure volgt.
We kunnen dan ook vlug onze bagage gaan ophalen aan de transportband.
Documenten:
Het kleine inreisdocumentje, dat iedereen dient in te vullen bij aankomst, volstaat als aanvraagformulier.
Men vraagt een uitnodigingsbrief of hotelreservatie te tonen. We hebben slechts één hotelovernachting gereserveerd, wat voldoende blijkt.
Een terug- of vervolgvlucht hebben we nog niet geboekt, daar wordt gelukkig niet naar gevraagd.
Pasfoto’s hebben we zelfs niet nodig.
Kostprijs:
50 USD + 0,15 % tax (men rekent hiervoor 1 USD aan voor ons 2).
Let op:
Wanneer we naar de ‘tafel’ gaan om een visum aan te vragen, worden we daar ontvangen door een man met badge. Hij zegt ons welke documenten hij nodig heeft, neemt ze uit onze handen en checkt deze. Er zit op dat moment niemand achter de tafel, dus we denken dat dit de man is die de visumaanvraag zal behandelen. We moeten even wachten. Er komt een andere man achter de tafel zitten, die onze documenten overneemt en ons een bonnetje met visumnummer geeft. De eerste man begeleidt ons naar het loket voor betaling. Op dat moment krijgen we argwaan, we zeggen hem dat we het wel alleen kunnen afhandelen, zoals verwacht vraagt hij om een tip.
VALUTA
1 EUR = 101 BDT (Bangladeshi Taka) dd. 3 september 2013 (vrij stabiele koers).
Geldopname:
De ATM geldautomaten in de luchthaven werken niet met onze Maestro kaart, we zien dat ook andere mensen hiermee problemen hebben. Wisselkantoortjes in het luchthavengebouw geven goede koersen, kwestie van vergelijken.
Zie ook tekst ‘Bangladesh Algemeen’.