Reisverhaal «Grensovergang Argentinië - Bolivië»

Zuid Amerika 5 | Argentinië | 0 Reacties 07 Maart 2025 - Laatste Aanpassing 13 Maart 2025

7 maart 2025      

Grensovergang Argentinië - Bolivië     

Traject: La Quiaca, Argentinië – Villazón, Bolivië     

Grensovergang via een brug over de grensrivier Rio La Quiaca
Om onze documenten van Manga opnieuw in orde te brengen, moeten we eventjes Argentinië verlaten. We kiezen hiervoor de grenspost La Quiaca – Villazón. Enerzijds omdat dit een niet al te grote omweg betekent naar de regio die we willen bezoeken. Anderzijds omdat dit geen lastige grenspost zou zijn. De grensposten met Chili die we bekeken, zouden het ons moeilijk kunnen maken, eentje omwille van de lange afstand zonder benzinestation, die we toch heen en terug moeten rijden, eentje omdat men geen reizigers toelaat waarvan het voertuig in een land verschillend van het paspoort is ingeschreven.

La Intermedia – La Quiaca, van waaruit we Argentinië verlaten
Vanuit La Intermedia, onze laatste halte in Argentinië, is het niet meer heel ver rijden naar het grensstadje La Quiaca, dat zich aan de Argentijnse kant van de Rio La Quiaca bevindt. Hier zitten migratie ambtenaren en douaniers van beide landen samen op één locatie. Dit zorgt voor een vrij vlotte grensovergang.

Wanneer we door het grensstadje La Quiaca rijden valt ons op hoe rustig het hier is in vergelijking met andere grenssteden in Zuid-Amerika.

Grappig om zien zijn de mensen die in een lange rij met zwaar gevulde handkarren de voetgangersbrug overlopen. Nadien merken we op dat we geen enkele vrachtwagen de grens zien passeren, waarschijnlijk worden de goederen overgeladen. Dit is wellicht de verklaring voor de vele mensen met de handkarren … wat onmiddellijk veel minder grappig aanvoelt.

Voor we aan de grensbrug komen, worden we van de weg afgeleid, naar een parking. We moeten 1 uur parking betalen, dat zou moeten volstaan om al onze documenten in orde te brengen. De dame kijkt twijfelachtig naar Manga en beslist geen risico te nemen, ze opent voor ons een doorgang opzij van de inkompoort, omdat die wel eens nipt zou kunnen zijn qua hoogte.

Te voet moeten we naar de grenskantoren, om alle administratie af te werken.

Migratie Argentinië
Eerst moeten we ons laten uitschrijven bij de migratiedienst van Argentinië. Daar staat een lange wachtrij … gelukkig zijn er voldoende loketten open en schuift het vlug.

Douane Argentinië
De tweede stap is onze Manga laten uitschrijven bij de douane van Argentinië. Dat kantoor bevindt zich als enige in het gebouw aan de overkant, wellicht uit praktische overwegingen, omdat auto’s die het land inrijden, daar passeren. Een vriendelijke dame toont alle begrip voor de documenten die we haar voorleggen, met een uitzonderlijke toestemming. We leggen haar uit dat we onmiddellijk zullen terugkeren, om onze reis in Argentinië verder te zetten. Op onze vraag hoe lang we moeten wachten hiermee, krijgen we als antwoord 24 u minimum. Dat hadden we niet verwacht, de chef van de douane in Cordoba had ons gezegd dat 1 uur volstaat. Niets aan te doen, we zullen een dag wachten in Bolivië, dat is niet zo erg.

Migratie Bolivië
Eenmaal klaar, mogen we ons laten registreren bij de migratiedienst van Bolivië. Dat verloopt zeer vlot, we mogen 30 dagen in het land blijven.

Douane Bolivië
Dan volgt de douane van Bolivië, om Manga tijdelijk te laten invoeren. Hier gaat het minder vlot. Eerst moeten we een document invullen dat we via een QR code kunnen oproepen op onze tablet (of telefoon). Maar ons Argentijns internet werkt hier niet. De gratis wifi van de Boliviaanse douane is te langzaam, het document wil niet opladen. De behulpzame douanier geeft ons toegang tot de wifi op zijn telefoon, dat werkt. Maar … terwijl we volop bezig zijn, verlaat hij het kantoor … weg wifi, weg document.
De andere mensen die hun document moeten invullen, blijken hetzelfde probleem te hebben. Voor hen is het nog lastiger, ze hebben (nog) geen contact met de behulpzame douanier, sommigen wel met één van de 2 anderen, die niet zo behulpzaam zijn.
Wanneer hij terugkeert, krijgen we opnieuw zijn wifi ter beschikking en lukt het ons dit document in te vullen. Ditmaal blijft hij kijken en geeft een woordje uitleg. We moeten van de QR code die we op het einde krijgen een printscreen maken, die hij daarna kan inlezen van onze tablet.
Dan volgt het registreren van Manga … in zijn computer ziet hij dat Manga al eerder in Bolivië was, namelijk in 2022. Dat klopt. Toch wil hij alles opnieuw controleren, opdat alle gegevens kloppen. Eenmaal klaar, wordt de TIP (tijdelijke invoer permit) geprint, die Marc moet ondertekenen. De douanier vertelt ons dat we zelf 1 maand visum kregen, maar Manga 3 maanden TIP. Hij raadt aan om bij migratie ook 3 maanden voor ons te vragen, dat zou geen probleem zijn. We vertellen hem dat we niet zoveel tijd nodig hebben. En dan mogen we Manga gaan ophalen voor controle.

We verplaatsen zelf de omheining en rijden de parking af waar we erop reden. Achteraf zien we dat dit een goed idee was, want we bleven 1 1/4 u weg, we zouden 1 uur extra hebben moeten betalen.

Aan het douanekantoor moeten we wachten. Douaniers van beide landen komen Manga controleren. Dat valt al bij al nog mee, de Boliviaan controleert eerst het VIN nummer van de truck, daarna gaan ze allebei eens binnen kijken, openen een kastje, de badkamerdeur, … Naar etenswaren wordt niet gezocht. Gelukkig want we aten niet alles volledig op, eigenlijk niet wetende wat we mee mogen nemen over de grens. En zo hebben we vandaag nog net voldoende mondvoorraad over.

Bij de Boliviaanse grenspoort moeten we nog een laatste keer stoppen voor een controle van onze documenten, men ontsmet tevens alle voertuigen die Bolivië inrijden. Voor beiden moeten we betalen, gelukkig hebben we nog voldoende BOB (Boliviaanse Bolivar) van vorige keer over.

Villazón, waar we Bolivië inreizen
Onmiddellijk komen we in een grote drukte terecht, wat een verschil met het stadje aan de overkant. Het is langzaam rijden en vooral opletten voor de vele voetgangers die op de straat lopen. Dubbel geparkeerde voertuigen sluiten de doorgang af … Wat verder zien we een optocht met politiebegeleiding, karnaval wordt hier duidelijk nog gevierd met muziek en slingers.

We kijken eens rond of we een aantrekkelijk restaurantje zien, of een winkel om wat boodschappen te doen … maar beslissen al vlug dat we het bij onze restjes in de camper zullen houden. Er is nog voldoende voorradig tot morgenmiddag.

Bolivië
Aan het einde van het stadje kunnen we overnachten bij een benzinestation. Omdat de parking er zeer modderig bij ligt, rijden we het onverharde straatje ernaast in en zien onmiddellijk een geschikt terreintje achter het benzinestation. We vragen de eigenaar, die aan de overkant een Lavadero (carwash) uitbaat, of we hier mogen parkeren tot morgen middag. De uiterst vriendelijke man maakt daar geen enkel probleem van. We brengen hier de namiddag rustig door, omringd door wat honden en een massa schaapjes. Nieuwsgierig bekijken wat voorbijkomende lokale mensen onze Manga.

GRENSPROCEDURE:
Parkeren op de daarvoor voorziene parking, vóóraleer de grensbrug op te rijden.
1 uur parking kost 500 ARS.

1. MIGRATIE ARGENTINIË:
- eerste loket in een gebouwtje rechts
> paspoortcontrole
> het visum voor Argentinië zal worden stopgezet, hiervoor plaatst men geen stempels, nadien te checken via volgende link: https://www.migraciones.gov.ar/transitos/index.php... een papiertje met vermelding van nummerplaat en datumstempel wordt overhandigd, waar men bij elke volgende stap een stempel op plaatst
> een foto of scan van dat briefje met alle stempels kan nuttig zijn, als bewijs dat men hier is gepasseerd, mocht er toch iets mislopen met het stopzetten van de Argentijnse TIP of visums.

2. DOUANE ARGENTINIË:
- loket in een gebouwtje aan de overkant van dat waar de 3 andere diensten zich bevinden
> originele TIP (+ eventueel andere douane documenten) afgeven bij de Argentijnse douane, om deze stop te zetten
> hiervan wordt geen bewijs gegeven, we krijgen wel onze originele documenten terug, maar daar werd niets op vermeld
> op het papiertje met vermelding van nummerplaat en datumstempel wordt een stempel bijgeplaatst.

3. MIGRATIE BOLIVIË:
- tweede loket in een gebouwtje rechts
> paspoortcontrole
> het visum voor Bolivië zal worden opgestart, hiervoor plaatst men geen stempels in het paspoort, maar we krijgen wel elk een documentje om in het paspoort te bewaren tot bij ons vertrek
> op het papiertje met vermelding van nummerplaat en datumstempel wordt een stempel bijgeplaatst.

4. DOUANE BOLIVIË:
- Door middel van een QR code het document 250 oproepen en invullen. Op het einde verschijnt een persoonlijke QR code, waarvan een printscreen moet gemaakt worden, zodat de douanier deze kan inlezen.

- douane beambte maakt de TIP op in zijn computer en vraagt hiervoor:
> de persoonlijke QR code
> het inschrijvingsbewijs van het voertuig
> paspoort van de eigenaar
> men geeft een TIP voor 3 maanden
> op het papiertje met vermelding van nummerplaat en datumstempel wordt een stempel bijgeplaatst.

5. DOUANECONTROLE ARGENTINIË / BOLIVIË:
- Het voertuig ophalen op de parking, de grensbrug oprijden en parkeren voor het douanekantoortje
> wachten op de douaniers van Argentinië en van Bolivië, die elk op hun beurt de controle van het voertuig komen uitvoeren
> de controle houdt niet veel in, het VIN nummer wordt met de TIP vergeleken, beide douaniers gaan eventjes de camper binnen en openen de badkamerdeur, een lade, …
> we krijgen de TIP van Bolivië overhandigd
> verder rijden naar de grenspoort van Bolivië.

6. GRENSPOORT BOLIVIË:
- Controle van het voertuig
> het briefje tonen dat migratie overhandigde, met nummerplaat + datum stempel migratie en douane erop
> 5 BOB te betalen voor de stad Villazón
> ontsmetting van het voertuig, 20 BOB te betalen

 

Print Friendly and PDF

 

 

 

 

Plaats een Reactie

 

      
This site is only viewable in landscape mode !
Session Tracking